Voeden van een Poedel Puppy – Dieet Tips en Planning Ideeën

Voeden van een Poedel Puppy

Het voeden van een Poedel puppy houdt in dat er beslissingen moeten worden genomen over

 • nat of droog commercieel voedsel
 • rauwe of gekookte zelfgemaakte maaltijden
 • hoe vaak te voeden volgens hun leeftijd
 • de juiste portiegrootte
 • en hoe te bewegen tussen verschillende voedingsmiddelen en stadia.

Gelukkig is er een schat aan onderzoek en kennis beschikbaar om deze keuzes te onderbouwen en een opgroeiende Poedel te ondersteunen!

Een Poedel Puppy Voeden

Wil je weten hoe je een Poedel pup moet voeden?

Laten we eens kijken naar verschillende soorten diëten, de speciale behoeften van puppy’s, en de voedingsfeiten die je moet begrijpen.

Je Poedel opvoeden op een goed dieet heeft invloed op de gezondheid en het temperament, dus het is belangrijk.

Maar elke hond is een individu, en er moet ook rekening worden gehouden met uw eigen levensstijl.

Wisselen van Puppy Voedsel Merken

Wanneer u een nieuwe puppy mee naar huis neemt, wilt u misschien haar voeding omruilen voor een merk dat u verkiest.

Fokkers en dierenartsen zijn het erover eens dat u moet wachten tot uw hond minstens een paar weken bij u is. Dit is een tijd van grote veranderingen voor uw puppy, en u moet het trauma minimaliseren dat in één keer komt.

Plan de overschakeling van hondenvoer in de loop van ongeveer een week.

Geef de eerste en tweede dag ongeveer 75 procent van het oude voer met 25 procent van het nieuwe. Voor de derde en vierde dag, voer ongeveer de helft van elk. Geef vervolgens tijdens de vijfde en zesde dag van de overgang 75 procent van het nieuwe en 25 procent van het oude voer. Op de zevende dag zou uw hond volledig aangepast moeten zijn.

Dit proces kan helpen spijsverteringsproblemen te verlichten die uw nieuwe hond kan krijgen als gevolg van de ruil.

Let op tekenen van spijsverteringsproblemen, zoals braken, diarree, winderigheid en gebrek aan eetlust.

Als uw puppy gewicht verliest tijdens de overgang of andere tekenen vertoont dat ze zich niet goed aanpast aan het nieuwe dieet, schakel dan een tijdje terug naar het oude voer. U kunt het later altijd opnieuw proberen.

Honden kunnen, net als mensen, allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. En, net als wij, hebben ze darmbacteriën die verstoord kunnen worden door vreemd voedsel.

Ga naar een dierenarts als de symptomen aanhouden.

Poedel Puppy Diëten

Je hebt veel opties als het gaat om hondenvoer.

Veel diëten zijn tegenwoordig leeftijds- of levensfase-specifiek, zelfs ras-specifiek. Maar doet dit er echt toe, of is het marketing?

De waarheid is dat het dat eigenlijk wel doet. Merken die hondenvoer maken besteden aandacht aan onderzoek om de beste voeding te formuleren voor verschillende levensfasen en voor verschillende maten honden.

Leeftijd is een belangrijkere bepalende factor voor voeding dan ras. Dus als je wilt weten of je leeftijdsgebonden of rasspecifiek moet gaan, ga dan voor leeftijd.

Een goede puppyvoeding zal extra voedingsstoffen bevatten, zoals calcium, en extra calorieën per pond lichaamsgewicht. Het zal ook het juiste aantal vitaminen, mineralen, antioxidanten, aminozuren, koolhydraten en vetten bevatten voor de juiste groei.

De juiste hoeveelheid omvat in feite de beperking van bepaalde voedingsstoffen. Te veel van het goede kan slecht zijn voor honden.

Bijvoorbeeld, bij grote rassen zoals de Standaard Poedel, kan de inname van te grote hoeveelheden energie en calcium als pup leiden tot een grotere kans op orthopedische ontwikkelingsziekten zoals heupdysplasie. Poedels zijn genetisch vatbaar voor dit soort gewrichtsproblemen, dus de voeding is hier heel belangrijk.

Houd rekening met de volwassen grootte van uw Poedel pup. Zoals u weet, zijn er poedels in de maten Standaard, Mini en Toy. U zult uw Poedel puppy dieet willen afstemmen op de juiste grootte van de hond.

Maar zorg ervoor dat je begint met goed hondenvoer voor puppies.

Het voeden van een Poedel Puppy

Hoe voeding verandert als een poedelpup ouder wordt

Naarmate uw Poedelpup ouder wordt, veranderen zijn behoeften. U zult de nieuwe voedingsbehoeften moeten bijhouden.

Een volwassen hondenvoer moet minder eiwitten, calcium, vet en omega-3 zuren bevatten dan de puppyversie.

Zodra uw Poedel ongeveer 80 procent van zijn verwachte volwassen grootte heeft bereikt, kunt u gerust overstappen op het volwassen merk. Doet u dat niet, dan stimuleert u waarschijnlijk obesitas en orthopedische problemen bij uw puppy door te veel vet.

Let op de lichaamstaal van uw puppy. Elke hond is anders qua stofwisseling en lichaamstype.

Als hij bijvoorbeeld eten laat staan, kan het zijn dat hij zich te vol voelt door het vetgehalte van het puppyvoer. In dat geval is het misschien tijd om over te schakelen op het volwassen corollarium.

Wat Een Poedel Puppy Te Voeden

Voor uw poedelpuppy hebt u een dieet nodig dat hoogwaardige ingrediënten en evenwichtige voeding bevat.

De Poedelclub van Amerika zegt dat Poedels geen kieskeurige eters zijn en goed gedijen op eenvoudig, bereid voedsel.

Houd rekening met temperament dat leidt tot hogere of lagere activiteitsniveaus, grootte en gestalte, en het isolatievermogen van de vacht van uw hond.

Maar moet u brokken of natvoer gebruiken? Commercieel of zelfgemaakt?

Dat is aan jou. Wat werkt het beste met uw levensstijl en de behoeften van uw hond?

Laten we eens kijken naar uw keuzes.

Het voeden van een poedel puppy brokken

Een van de populairste voedingskeuzes zijn commerciële droge brokken.

Het is handig, redelijk geprijsd, en bevat over het algemeen evenwichtige voeding voor uw Poedel pup. Bovendien zijn brokjes goed voor het gebit van puppy’s, omdat de harde textuur helpt bij het mechanisch afschrapen van voedselresten.

Een groot voordeel van droogvoer is dat het niet bederft, en dat je het kunt laten staan.

Zoek naar eiwitbronnen op basis van vlees in de eerste paar ingrediënten die op de verpakking staan. Begin met een puppyvoeding als uw hond jonger is dan 12 maanden.

Het voeden van een Poedel Puppy Natvoer

Veel opties voor hondenvoer in blik zijn verteerbaar en zitten vol evenwichtige voeding. Maar je moet misschien wat meer werk doen om de volledige voeding te vinden die je zoekt.

Niet alle natvoer biedt een evenwichtige voeding, dus zorg ervoor dat je de etiketten leest. En vergeet niet om blikvoer niet te lang te laten staan.

Als uw hond een betere hydratatie nodig heeft of problemen heeft met haar tanden, kan natvoer een goede optie zijn. Blikvoer heeft vaak een vochtgehalte van 75 procent, vergeleken met 6-10 procent voor droogvoer.

Omdat honden de smaak lekker lijken te vinden, is dit een goede keuze voor honden die zich niet goed voelen. Blikvoer heeft meer vet en eiwit en minder koolhydraten, samen met meer dierlijke producten.

Dierenartsen raden aan om blikvoer of brokken te kiezen op basis van uw eigen voorkeuren, die van uw hond, budget en levensstijl.

U kunt het natvoer van uw hond gerust aanvullen met brokken voor een optimale voeding en smaak zonder de bank te spekken.

Puppy rauw voeren (BARF)

Rauwvoer diëten zoals Bones and Raw Feeding (BARF) zijn erg populair, en je zult zeker dierenartsen en fokkers vinden die erbij zweren. Deze diëten zijn natuurlijk en smakelijk, wat geweldig kan zijn voor de voeding, het energieniveau en de gezondheid van de huid van de hond.

Je moet je er echter van bewust zijn dat de wetenschap het niet noodzakelijk eens is met dit standpunt. Voorlopig zeggen wetenschappers, veel dierenartsen en de FDA dat je rauwe voeding moet vermijden.

Rauwe voeding is vaak onevenwichtig qua voeding. Studies tonen aan dat tot 60 procent van de rauwe en zelfgemaakte diëten grote voedingsonevenwichtigheden vertonen.

Bovendien kunnen bacteriën in rauw vlees gemakkelijk worden doorgegeven aan zowel honden als mensen. Dit is aangetoond als een gevaar in tot 80 procent van de rauwe kip diëten.

Als u rauw voert, geef uw hond dan de tijd om zich aan te passen.

Doe ook je onderzoek! Leer over veilige behandeling en opslag van vlees. Je zult ook moeten weten welke voeding je hond in welke levensfase nodig heeft, en welke voeding je moet geven voor een goede voeding.

Zorg ervoor dat u uw dierenarts regelmatig bezoekt. Als de voeding van uw hond niet goed is, kan uw dierenarts u helpen bijsturen voordat er schade aan de gezondheid van uw hond ontstaat.

Uw puppy een zelfgemaakt dieet geven

Met zelfgemaakte voeding kunt u gekookt vlees en groenten toevoegen aan het dieet van uw hond.

Dit werkt omdat sommige voedingsmiddelen meer voeding leveren (en beter smaken!) als ze gekookt zijn. Andere zijn beter rauw.

Dus dit dieet kan flexibeler zijn en makkelijker om mee om te gaan dan het rauwe dieet. En je kunt ook sommige valkuilen van ongekookt vlees vermijden.

Echter, sommige van dezelfde voedingsproblemen moeten worden aangepakt.

Je kunt je hond niet gewoon hetzelfde voeren als wat jij elke dag eet. Wat voor jou werkt, werkt niet noodzakelijk voor je poedelpup.

Net als bij een rauw dieet, raadpleeg uw dierenarts en zorg voor regelmatige controles waarmee u het dieet kunt aanpassen.

Hoeveel moet ik mijn poedel puppy voeren?

De hoeveelheid voer voor uw poedelpup zal variëren op basis van grootte, levensfase, levensstijl en lichaamsconditie. Een oudere hond zal bijvoorbeeld 20 procent minder calorieën nodig hebben dan een volwassen hond van middelbare leeftijd.

De hoeveelheden variëren ook per merk, dus kijk op de etiketten van het hondenvoer.

Poedels zijn energieke honden, en daar zult u rekening mee willen houden. Raadpleeg uw dierenarts voor de exacte hoeveelheden.

Maar vergeet niet om pups vaker te voeren dan volwassenen – 4-5 kleine maaltijden per dag. Verminder dit tot 2-3 grotere maaltijden per dag na zes maanden leeftijd.

Als volwassene kan uw hond 1-2 keer per dag gevoerd worden.

Heeft mijn puppy het juiste gewicht?

Overgewicht of ondergewicht zijn beide ongewenste omstandigheden voor de gezondheid van uw hond. Weeg uw puppy regelmatig en gebruik een Poedelgroeigrafiek, pas dan indien nodig de voedselhoeveelheden aan.

Controleer de ribben van uw hond. Als u niet onder de huid van uw hond kunt voelen, kan hij overgewicht hebben. Als u ze kunt zien zonder te hoeven voelen, heeft uw hond misschien meer voer nodig.

Let op andere symptomen van problematisch gewicht, zoals uitputting en moeite met omdraaien, of darm- en gasproblemen.

Mijn puppy heeft nog steeds honger

Sommige puppy’s willen blijven eten, zelfs nadat je ze precies de hoeveelheid voedsel hebt gegeven die ze nodig hebben.

Geef niet meer! Poedels zijn gevoelig voor zwaarlijvigheid, en zwaarlijvigheid gaat gepaard met tal van gezondheidsproblemen waar u niet mee te maken wilt krijgen, zoals stofwisselings- en spijsverteringsstoornissen, rugpijn, hartkwalen en gewrichtsproblemen.

Zoek in plaats daarvan manieren om uw pup te helpen langzamer te eten, of sneller een vol gevoel te krijgen. Een langzame voerbak kan bijvoorbeeld helpen de snelheid waarmee uw hond zijn maaltijd naar binnen schrokt te verminderen.

Een puzzelvoederbak of ander speelgoed kan ook helpen. Speel met haar om haar af te leiden, of neem haar mee naar buiten!

Als je echt denkt dat je de voedselhoeveelheden moet aanpassen, praat dan met je dierenarts en vraag professioneel advies.

Mijn puppy wil niet eten

Er zijn situaties waarin puppy’s niet willen eten, maar je zult de situatie in de gaten willen houden.

Dit gebeurt bijvoorbeeld als honden gestrest zijn. Een grote verhuizing is één grote levensverandering die angst kan opwekken.

Maar als uw pup langer dan een paar maaltijden niet wil eten, en als u tekenen van ziekte ziet, zoals diarree of braken, kan er iets anders aan de hand zijn. Zoek medische hulp!

Hoe lang wordt een poedel als puppy beschouwd?

Poedels zijn over het algemeen een langzamer rijpend ras.

De verschillende maten Poedels rijpen in verschillend tempo. Kleinere honden rijpen sneller.

Dwergpoedels zullen tussen 7-12 maanden volgroeid zijn, maar het kan wat langer duren voordat ze volgroeid zijn. Standaard poedels kunnen er tot 2 jaar over doen om volwassen te worden.

Je kunt miniatuur- en speelgoedpoedels volwassen voedsel gaan geven met ongeveer 9-12 maanden. Voor Standaard Poedels zul je willen wachten tot 12-24 maanden.

Raadpleeg uw dierenarts voor meer exacte tijden. U zult willen weten wanneer de groeischijven van uw hond verzegeld zijn en de overgang baseren op zaken als metabolisme en activiteitsniveau.

Bekijk deze gids voor nuttige informatie over hoe je je puppy een bad geeft!

Referenties en bronnen

 • Dierenkliniek, Poedel (Standaard).
 • Freeport Dierenkliniek, Standaard Poedel.
 • Poedel Club van Amerika, Poedel (Standaard).
 • Lauten, S. D. (2006). Voedingsrisico’s voor honden van grote rassen: From weaning to the geriatric years. Veterinary Clinics Small Animal Practice, 36.
 • European Pet Food Industry Federation (2011). F.E.D.I.A.F. Nutritional Guidelines for Complete and Complementary Pet Food for Cats and Dogs.
 • People’s Dispensary for Sick Animals, Het dieet van uw hond.
 • Riverside Drive Animal Care Center, How To Tell If Your Dog Is Overweight.
 • Fawler, D. et al (2008). Dieetbeperking en veroudering bij de hond: belangrijke observaties over twee decennia. British Journal of Nutrition, 99(4).
 • Joffe, J. J. en Schlesinger, D. P. (2011). Rauwvoer diëten bij gezelschapsdieren: Een kritische beoordeling. The Canadian Veterinary Journal, 52(1).
 • Fleeman, L. M. en Owens, E. (2007). Applied Animal Nutrition in McGowan, C, Goff, L. & Stubbs, N (eds.) Animal Physiotherapy. Beoordeling, behandeling en revalidatie. Blackwell Publishing.
 • Weese, J. S. et al (2005). Bacteriologische evaluatie van commerciële rauwe diëten voor honden en katten. Canadian Veterinary Journal, 46(6).
 • The National Academies (2006). De voedingsbehoeften van uw hond: A Science-Based Guide for Pet Owners. Voedingsbehoeften van honden en katten.