Voeden van een Cockapoo Puppy – Routines, hoeveelheden en maaltijden

Het voeden van een Cockapoo Puppy HP lang

Het voeren van een Cockapoo puppy houdt beslissingen in over het soort voeding dat je moet aanbieden, in welke hoeveelheid, en hoe vaak. En nu hoef je ze niet alleen te nemen! Wij lopen met u door elke keuze en helpen u de juiste te maken voor uw pup.

Er zijn voor- en nadelen aan alle opties. Of dat nu brokken, natvoer, rauwvoer of zelfs zelfgemaakte Cockapoo puppy maaltijden zijn. Hun caloriebehoefte hangt af van hun leeftijd, conditie en verwachte volwassen grootte. En hoewel er veel is om over na te denken, is het verrassend gemakkelijk om de juiste keuzes te maken als je eenmaal weet wat je zoekt.

Een Cockapoo Puppy Voeden

De Cockapoo is een kruising tussen de Poedel en de Cocker Spaniel. Omdat deze kruising vrij nieuw is, is er nog niet zoveel informatie beschikbaar. Maar wij hebben het onderzoek voor je gedaan. In dit artikel leest u wat u uw Cockapoo-pup moet voeren, de juiste hoeveelheden en voedingsschema’s, en nog veel meer.

Verwisselen van Puppyvoedingsmerken

Het eerste wat u moet doen is vooruit plannen: voordat u uw pup mee naar huis neemt, zoekt u uit welk voer hij of zij gewend is. Blijf dit voer ten minste twee weken geven, terwijl uw pup aan zijn of haar nieuwe huis en gezin went. Tijdens deze spannende periode kan uw Cockapoo pup al last hebben van losse ontlasting, dus het is beter om niet meteen van voer te veranderen.

Wanneer je wel begint met het nieuwe gekozen voer van je pup, meng het dan minstens een week met het “oude” voer. Begin met een klein beetje “nieuw” voer in de bak, en verhoog dan geleidelijk de hoeveelheid in 7-10 dagen tot er geen “oud” voer meer over is. Als u overschakelt op een volledig ander dieet (bijvoorbeeld van commercieel hondenvoer naar een rauwe voeding), moet u deze overgangsperiode misschien nog langer laten duren. Houd de eetlust en de structuur van de ontlasting van uw hond in de gaten en pas u aan zijn of haar individuele behoeften aan.

Cockapoo Puppy Diëten

We praten vaak over “De Cockapoo” alsof dit een homogeen ras is, maar de waarheid is dat designer ras pups vaak sterk van elkaar verschillen – soms zelfs binnen hetzelfde nest! Afhankelijk van welk type poedel in de afstamming van uw pup voorkomt, kan het volwassen gewicht van uw Cockapoo tussen de 6 en 20 pond liggen. Natuurlijk zijn de groeicurve en de voedingsbehoeften sterk afhankelijk van het verwachte volwassen gewicht van uw pup. Door goed te kijken naar de ouders van uw pup weet u wat u kunt verwachten.

Voor de meeste Cockapoo pups is het veilig om te kiezen voor een hondenvoer gemaakt voor “kleine rassen.” In het algemeen hebben alle puppy’s speciaal “puppy” voer nodig. De reden hiervoor is dat ze meer eiwitten per pond lichaamsgewicht nodig hebben dan een volwassen hond. Al dit eiwit gaat – samen met voedingsstoffen als calcium en magnesium – naar de bot- en spiergroei van uw pup. Puppyvoer moet volgens de AAFCO minstens 22,5% eiwit bevatten.

Een Cockapoo Puppy HP lang voeden

Hoe voeding verandert als een Cockapoo Puppy ouder wordt

Uw Cockapoo puppy voltooit het steilste deel van zijn of haar groeicurve voordat u uw hond mee naar huis neemt. Vanaf dan verloopt de groei geleidelijk en gestaag. Hoe groter en zwaarder uw puppy wordt, hoe meer calorieën hij of zij per dag nodig heeft. Aan de andere kant kunnen oudere Cockapoo-puppy’s langer zonder maaltijd.

Vanaf het moment dat je je pup mee naar huis neemt tot hij of zij vier maanden oud is, moet je gaan met vier maaltijden per dag. Daarna vermindert u tot drie maaltijden per dag totdat uw pup zes maanden oud is. Zodra uw Cockapoo pup ouder is dan zes maanden, kunt u zelfs kiezen voor slechts twee maaltijden per dag.

Wat Voeden Een Cockapoo Puppy

We weten dat er talloze verschillende voedingsopties zijn voor uw Cockapoo pup. Elk merk beweert het beste te zijn, maar wat is het verschil tussen hen? Wij zetten de verschillende soorten voer voor uw pup op een rijtje en helpen u bij het kiezen van het juiste voer.

De eerste beslissing die u moet nemen is of u commercieel hondenvoer koopt (natvoer of brokken), of dat u de maaltijden van uw Cockapoo pup thuis bereidt. Commerciële voeding bevat over het algemeen alle voedingsstoffen die uw pup nodig heeft voor een complete voeding.

Als u de maaltijden van uw pup zelf samenstelt (gekookt of rauw), is het uw taak om ervoor te zorgen dat de maaltijden goed uitgebalanceerd zijn. Wij raden u aan een ervaren dierenarts in de arm te nemen om u hierbij te helpen. Maar laten we eerst alle opties in detail bekijken.

Een Cockapoo Puppy Brokken voeren

Brokken zijn uiterst handig: ze zijn gemakkelijk op te bergen, kunnen onderweg worden gevoerd en laten geen rommel achter. Als u een merk kiest dat speciaal is ontwikkeld voor puppy’s van kleine rassen, zorgt u ervoor dat uw pup een uitgebalanceerde voeding krijgt.

Brokken voor kleine rassen bestaan ook uit kleinere stukjes, om verstikkingsgevaar voor uw Cockapoo pup te voorkomen. Als mensen zijn we geneigd te denken dat diversiteit een belangrijk aspect is van elk dieet. Dit geldt echter niet voor honden. Als u eenmaal een brok hebt gevonden die uw pup lekker vindt, kunt u zich daar het beste aan houden.

U kunt de brokken van uw hond zelfs gebruiken als traktaties voor de puppytraining, als uw pup het lekker vindt. Zorg er wel voor dat u de traktaties aftrekt van de dagelijkse portie van uw Cockapoo pup (om overvoeding te voorkomen).

Puppy natvoer geven

Natvoer is het andere type commercieel hondenvoer dat u uw puppy kunt geven. Zoals de naam al zegt, bevat het veel water. Dit helpt om uw puppy gehydrateerd te houden, en maakt natvoer ook erg smakelijk.

Sommige natvoeders zijn niet bedoeld om uitsluitend te voeren, omdat ze niet volledig uitgebalanceerd zijn. Deze worden bestempeld als “aanvullende” voeding. Als op het natvoer staat dat het een “volledig” dieet is voor uw pup, is het veilig om uw Cockapoo pup alleen dit natvoer te geven. Een nadeel hiervan is dat het duurder is dan brokken.

Veel honden krijgen ook een slechte adem en losse ontlasting van alleen natvoer. De beste optie zou zijn om natvoer te gebruiken als een incidentele maaltijd traktatie, of om het te mengen met brokken (dit wordt “topping” genoemd).

Puppy rauw voeren (BARF)

Misschien wil je je puppy geen commercieel dieet geven. Misschien denk je dat kiezen voor verse ingrediënten beter is voor de gezondheid en de spijsvertering van je Cockapoo pup. Je bent niet alleen met deze gedachte – in de afgelopen jaren heeft rauwe voeding wereldwijd veel aanhangers gekregen. Maar kan onderzoek deze trend ondersteunen, of is het een rage?

Van BARF-diëten (“biologically appropriate raw food”) is niet bewezen dat ze slechter zijn voor je huisdier dan commerciële diëten, op voorwaarde dat ze volledig en evenwichtig zijn. Helaas is er tot op heden ook geen sluitend bewijs dat rauwe voeding inherent beter is voor de gezondheid van je puppy.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een goed uitgebalanceerd maaltijdplan samen te stellen. Helaas zien we nog steeds gevallen van ernstige ondervoeding en dieetgerelateerde ziekten bij puppy’s die een rauw dieet krijgen. Als u geen expert bent op het gebied van hondenvoeding, is dat geen probleem – een ervaren dierenarts kan u helpen bij het controleren van maaltijdplannen.

Onlangs heeft de opkomst van “commerciële rauwe voeding” rauwe voeding toegankelijk gemaakt voor degenen die niet zelf voedingsstoffen willen berekenen. Veel van deze commercieel verkrijgbare BARF-maaltijden zijn echter niet compleet, ook al beweren ze van wel. Doe je onderzoek en als je twijfelt, laat dan een hondenvoedingsdeskundige de voedingsgegevens op de verpakking dubbelchecken. Rauw vlees en botten zijn altijd een potentiële bron van bacteriën en parasieten die schadelijk kunnen zijn voor uw pup en uzelf. Hygiëne is cruciaal!

Een puppy een zelfgemaakt dieet geven

Zelfgemaakte diëten zijn vergelijkbaar met rauwe voeding, behalve dat de ingrediënten meestal gekookt zijn. Dit vermindert het risico van infectie (met parasieten of bacteriën zoals Salmonella) voor u en uw puppy aanzienlijk. Verder gelden dezelfde regels als bij rauwe voeding: u moet goed letten op de inhoud en de verhoudingen van de voedingsstoffen om er zeker van te zijn dat u uw Cockapoo pup een evenwichtige voeding geeft.

Iets anders om te overwegen is dat hoewel mensen en honden kunnen overleven op soortgelijke diëten, het moderne menselijke voedsel niet ideaal is voor de gezondheid van uw pup. Wanneer u kookt voor uw Cockapoo pup, sla dan het zout en de kruiden over, doe rustig aan met de olie, en vergeet niet dat bepaalde verrassende voedingsmiddelen giftig kunnen zijn voor honden.

Hoeveel moet ik mijn Cockapoo Puppy voeden?

Als u de maaltijden van uw Cockapoo puppy zelf bereidt, moet u zijn of haar dagelijkse caloriebehoefte berekenen. Een algemene vuistregel is twee keer de RER (Resting Energy Requirement) voor het huidige gewicht van uw pup.

Als u hebt besloten een commerciële voeding voor uw pup te kopen, moet u op de verpakking richtlijnen vinden over de te voeren hoeveelheden. Als u denkt dat de voorgestelde hoeveelheden te veel of te weinig zijn, vraag dan uw dierenarts om raad.

Heeft mijn puppy het juiste gewicht?

Het gewicht is een zeer goede indicator voor de gezondheid van uw puppy. Een puppy met ondergewicht kan onopgemerkte gezondheidsproblemen hebben – vooral als hij voldoende eet.

Te mager zijn kan de groei van uw Cockapoo pup belemmeren. Als u vermoedt dat uw pup te mager is, praat dan met uw dierenarts en zorg ervoor dat u uw pup correct ontwormt. Aan de andere kant kan te mollig zijn ook schadelijk zijn voor de botten en gewrichten van uw pup tijdens de groeifase.

Het gewicht van uw pup is zeker belangrijk om te bepalen, maar de cijfers op de weegschaal kunnen u niet alles vertellen wat u moet weten. Een veel betere indicator is de body condition score van uw pup. Wanneer u uw pup binnenbrengt voor inentingen, vraag uw dierenarts dan om u te laten zien hoe u de body condition score van uw pup kunt bepalen.

Mijn puppy heeft nog steeds honger

Als uw puppy voortdurend om eten bedelt, eet hij of zij misschien te snel. U kunt een voerbak met langzame voeding proberen of uw puppy laten werken voor zijn of haar eten – u kunt bijvoorbeeld voerballen of puzzels gebruiken om brokjes in te doen. Doe dit echter niet bij elke maaltijd, want dan kan uw pup uitgeput raken.

Een andere optie is om de dagelijkse calorieën van uw hond te verdelen over meer maaltijden over de dag. In het algemeen moet uw puppy echter leren dat voedsel alleen beschikbaar is tijdens bepaalde maaltijden en dat bedelen niet wordt beloond.

Mijn puppy wil niet eten

Wat als uw puppy niet goed eet?

Puppy’s hebben een snelle stofwisseling en moeten regelmatig eten. Als uw pup meer dan twee maaltijden achter elkaar mist of meer dan 12 uur niet eet, is dat reden voor alarm. Bel meteen uw dierenarts. Sommige puppy’s hebben ook een verminderde eetlust.

Als er altijd wat voer overblijft in de bak, controleer dan opnieuw of u de dagelijkse porties correct hebt berekend. Als dat zo is, raadpleeg dan uw dierenarts. Als de lichaamsconditiescore van uw pup binnen een normaal bereik ligt, is er waarschijnlijk geen reden tot zorg.

Hoe lang wordt een Cockapoo als puppy beschouwd?

Cockapoo pups bereiken normaal gesproken hun volwassen gewicht rond de leeftijd van 10 maanden. Op dat moment kunt u overstappen op volwassen voer voor uw hond. Als u kiest voor commercieel puppyvoer, kunt u het beste hetzelfde merk gebruiken voor het voer voor volwassenen.

Mocht u ervoor kiezen om uw hond rauwe of zelfgekookte maaltijden te geven, dan moet u de voedingsstoffen opnieuw berekenen met uw dierenarts, omdat sommige behoeften aan voedingsstoffen van uw hond anders zijn nu hij of zij niet meer in de groei is.

Conclusie

We hopen dat je alle antwoorden hebt gevonden over wat je je Cockapoo pup moet voeren.

Met al deze kennis in het achterhoofd kunt u de optimale keuze uw pup maken – zodat uw Cockapoo gelukkig en gezond kan zijn.

Verder lezen

Referenties en bronnen

 • De Amerikaanse Cockapoo Club
 • De Cockapoo Club van Groot-Brittannië
 • AAFCO aanbevelingen voor hondenvoer
 • Ohio State University’s Basis Calorie Calculator
 • Purina: Lichaamsconditiescore
 • Merck Vet Manual – Small Animal Nutrition
 • Bell, J.S., ‘De klinische waarheden over zuivere rassen, gemengde rassen en designer rassen’. National Animal Interest Alliance, 2012.
 • Greco, D.S., ‘Pediatric Nutrition’. Veterinaire Klinieken: Small Animal Practice, 2014.
 • Hawthorne, A.J., et. al., ‘Body-Weight Changes during Growth in Puppies of Different Breeds’. The Journal of Nutrition, 2004.
 • Dillitzer, N., et. al., ‘Intake of minerals, trace elements and vitamins in bone and raw food rations in adult dogs’. British Journal of Nutrition, 2011.
 • Freeman, L.M., et. al., ‘Current knowledge about the risks and benefits of raw meat-based diets for dogs and cats’. Journal of the American Veterinary Medical Association, 2013.
 • Gawor, J. P., et. al., ‘Influence of Diet on Oral Health in Cats and Dogs’. The Journal of Nutrition, 2006.
 • Jackson, J.R., et. al., ‘Effects of Dietary Fiber Content on Satiety in Dogs’. Veterinary Clinical Nutrition, 1997.
 • Blanchard, G., et. al., ‘Calculation of a dietary plan for puppies’. Tijdschrift voor dierfysiologie en diervoeding, 2009.