Verharen Duitse Doggen – Heeft dit grote ras een verharingsprobleem?

Verharen Duitse Doggen

Verharen Duitse Doggen? Dit is een van de vele vragen die je je moet stellen als je deze enorme hond als huisdier overweegt.

Bij het kiezen van een hondenras zijn er verschillende punten waar je rekening mee moet houden. Deze factoren zijn onder meer grootte, temperament en bewegingsbehoeften.

En als u niet houdt van losse hondenharen in uw huis, maakt u zich misschien ook zorgen over “verharen Duitse Doggen?”.

Laten we het uitzoeken!

De Deense Dog

Ondanks hun misleidende naam komt de Duitse Dog niet uit Denemarken. In feite werden ze ontwikkeld in Duitsland in de 16e eeuw voor de jacht op zwijnen.

De Duitse Dog had oorspronkelijk een bijzonder woest en agressief temperament. Maar in de loop der tijd hebben fokkers gewerkt aan een rustiger hond en dat is gelukt.

Hoewel veel mensen hun grootte imposant vinden, staat dit prachtige ras tegenwoordig bekend als een zachtaardige reus.

In feite vergeten veel Duitse Doggen hoe groot ze zijn en denken dat ze schoothondjes zijn!

Deze enorme pups zijn aanhankelijk, trouw, liefdevol en vormen een uitstekende aanvulling op elk gezin vanwege hun vriendelijke aard en geduld ten opzichte van kinderen.

Bij het zoeken naar de ideale hond is verharen echter een belangrijke overweging, want niemand wil bergen haar om op te ruimen, hoezeer ze ook van hun huisdier houden!

Verharen Duitse Doggen?

Alle honden verliezen beschadigd of oud haar door verharing.

verharen Deense Doggen

Hondenrassen met een dubbele vacht verharen meer dan rassen met een enkele vacht en vereisen meer verzorging.

Gelukkig hebben Duitse Doggen een korte, gladde enkele vacht die gemakkelijk te onderhouden is!

Hoewel ze het hele jaar door matig verharen, verharen ze meer in het voorjaar.

Zijn er honden die niet verharen?

Ondanks het wijdverbreide geloof dat niet-verharende honden hypoallergeen zijn, zijn beide termen misleidend.

Niet-harende typen honden hebben haar in tegenstelling tot vacht. Hun haar verhaart nog steeds, maar de losse lokken raken verstrikt in hun krullen en klitten en matten, in plaats van de vloer te raken.

Verder is er geen bewijs dat deze rassen minder allergeen zijn dan hun verharende neven.

Waarom verharen Duitse Doggen?

De verharingscyclus van honden is niet te voorkomen en is een normaal proces voor veel huisdieren.

De hoeveelheid en frequentie van haaruitval hangen allemaal af van het soort ras, evenals hun gezondheid en dieet.

Overmatige haaruitval is echter vaak een teken dat er iets mis is en kan een aanwijzing zijn dat uw hond een onderliggend gezondheidsprobleem, allergie of slechte voeding heeft.

Waarom hebben honden eigenlijk een vacht?

Bont helpt de lichaamstemperatuur van de hond te regelen. Het biedt de huid bescherming tegen de zon, hitte en kou.

Echter, als elke haar op het lichaam van de hond stopt met groeien of beschadigd is, valt het op natuurlijke wijze uit en wordt het vervangen door een nieuwe.

Ongeacht of uw hond een dubbele of enkele vacht heeft, elke haarfollikel op zijn lichaam heeft een levenscyclus. De levenscyclus doorloopt vier verschillende stadia van groei en vernieuwing:

  • Anagene fase – nieuw haar is in de actieve groeifase
  • Catagene fase – zodra het haar de gewenste lengte heeft bereikt, stopt het met groeien.
  • Telogene fase – is het haar slapend en groeit of valt het niet uit.
  • Exogene fase – bereikt het haar het einde van zijn levenscyclus en valt het uit.

Deze fasen van groei en haaruitval zijn doorlopend en kennen geen specifiek beginpunt.

Er zijn echter stadia waarin het proces ofwel versnelt ofwel vertraagt, maar het stopt eigenlijk nooit.

Hondenrassen die weinig verharen en haar hebben in plaats van vacht, zoals poedels, blijven langer in de anagene fase van nieuwe haargroei, waarin het ofwel afsterft ofwel wordt verwijderd door middel van scheren.

Tijdens seizoenswisselingen hebben zowel de temperatuur als de hoeveelheid daglichturen een belangrijke invloed op de dikte van de vacht van de hond.

In de winter bijvoorbeeld, wanneer het aantal uren daglicht afneemt en het weer kouder wordt, verliezen honden hun zomervacht door verharing en ontwikkelen ze een dikkere laag om warm te blijven.

Daarentegen, als de zomer nadert en de temperatuur toeneemt met meer daglichturen, valt de overtollige vacht uit.

Hoeveel verharen Duitse Doggen?

Duitse Doggen hebben een enkele vacht en verharen matig.

In vergelijking met andere rassen met een soortgelijke vacht lijkt de hoeveelheid verharing echter groter door hun enorme omvang. Het is dus zeer waarschijnlijk dat er een behoorlijke hoeveelheid haar op uw kleren, tapijt en meubels zal zitten!

U vraagt zich misschien af, verharen Duitse Doggen meer in bepaalde tijden van het jaar? Het antwoord is ja! Het verharen is bijzonder hevig in de lente en staat bekend als “uitblazen”. Dit is waar de Duitse Dog zijn wintervacht verandert in een zomervacht.

Wanhoop niet als u een Duitse Dog wilt hebben, want er zijn verschillende manieren om het aantal haren in uw huis te verminderen!

Omgaan met het verharen van Duitse Doggen

Als u een Duitse Dog wilt bezitten, dan hoort verharen er helaas bij.

Er zijn echter talloze manieren waarop u de haaruitval van uw hond onder controle kunt houden.

Verzorging

De beste manier om het verharen van uw Duitse Dog te minimaliseren is door de vacht regelmatig te borstelen, omdat dit de losse vacht verwijdert en de doorbloeding stimuleert.

Goede verzorging is borstelen, de tanden en oren van uw hond schoonmaken en de nagels knippen.

Gebruik een of twee keer per week een stevige borstel voor uw hond. Borstel echter dagelijks tijdens perioden van zware verharing.

Besteed 5 tot 10 minuten aan het grondig borstelen van de vacht van uw Duitse Dog, indien mogelijk buiten, om te voorkomen dat het haar zich door het hele huis verspreidt.

Baden

Omdat veel Duitse Doggen gevoelig zijn voor een droge huid, moet u uw zachtaardige reus niet te vaak in bad doen, omdat dit ook de essentiële oliën verwijdert.

Een bad om de paar weken of als het nodig is, helpt echter om dode haren en vuil te verwijderen.

Gebruik altijd een hondvriendelijke shampoo die een neutrale PH bevat. Daarnaast ingrediënten zoals havermout om de huid en vacht gezond te houden.

Door hun enorme omvang vindt u het baden van uw Duitse Dog misschien een uitdaging, vooral om hem in het bad te krijgen, dus misschien geeft u de voorkeur aan de diensten van een professionele trimsalon!

Voeding

Het is essentieel om uw Duitse Dog een evenwichtige voeding te geven voor een gezonde vacht en om verharen tot een minimum te beperken.

Geef altijd voer van goede kwaliteit dat vlees als hoofdingrediënt heeft. Dat is gemakkelijker te verteren voor uw hond.

Het toevoegen van een Omega 3 supplement om de huid en het haar gezond te houden is aan te raden.

En zorg ervoor dat uw Duitse Dog altijd schoon, vers water ter beschikking heeft om bacteriën en gifstoffen uit zijn lichaam te helpen verwijderen.

Huishouden bij Duitse Doggen

Honden brengen zoveel geluk in ons leven. Maar een van de nadelen van het hebben van een Duitse Dog is de hoeveelheid haar die door het verharen op uw kleren en meubels terecht komt.

Hoewel het onmogelijk is om een huis te hebben dat haarvrij is, zijn er manieren waarop u het kunt bestrijden.

Het is essentieel dat u uw gentle giant vaak borstelt, bij voorkeur buiten, omdat dit zal helpen om de hoeveelheid vacht op uw tapijt en meubels te verminderen.

Regelmatig stofzuigen helpt enorm bij de strijd tegen hondenhaar. Conventionele stofzuigers zijn efficiënt, maar er zijn modellen die speciaal zijn ontworpen voor het opzuigen van haren van huisdieren.

U kunt uw meubels beschermen door afneembare hoezen te gebruiken en ze wekelijks te wassen.

De beste vloerbedekking om met haren van huisdieren om te gaan is tegels of hardhout in tegenstelling tot tapijt. Als je toch tapijt hebt, is het beter om het dezelfde kleur te geven als je Deense Dog.

Verharen Duitse Doggen te veel?

Duitse Doggen hebben een enkele vacht en verharen het hele jaar door een gemiddelde hoeveelheid vacht.

In vergelijking met andere rassen met hetzelfde type vacht lijkt het volume van het haarverlies groter door hun grote omvang. Zware verharing is meer merkbaar in het voorjaar.

U moet uw gentle giant regelmatig borstelen en uw huis zo vaak mogelijk stofzuigen. Door dit te doen nestelen de haren zich niet in het tapijt of de meubels.

Het voeren van een evenwichtige voeding met een Omega 3-supplement zorgt ervoor dat uw Duitse Dog een gezonde vacht heeft. Zo zullen ze een normale hoeveelheid verharen.

Verharen hoort bij het eigenaarschap van een huisdier, maar met een goed beheer kunt u de hoeveelheid haarverlies van uw hond onder controle houden, dus dit hoeft u er niet van te weerhouden een van deze zachtaardige reuzen te bezitten!

Referenties en bronnen

Hondenallergeenniveaus in huizen met hypoallergene vergeleken met niet-hypoallergene honden

Kan f 1 niveaus in haar en huizen van verschillende hondenrassen: Gebrek aan bewijs om een hondenras als hypoallergeen te omschrijven.

Seborroïsche huidaandoeningen en hun behandeling bij honden

Optimaliseren van de huid- en vachtconditie bij de hond