Tendon Trauma bij Honden

Wat is Tendon Trauma bij honden?

Tendon Trauma, ook wel peesletsel genoemd, is een veelvoorkomende aandoening bij honden. Het treedt op wanneer de pezen in het lichaam van de hond beschadigd raken. Pezen zijn de bindweefselstructuren die spieren verbinden met botten en zorgen voor de beweging van gewrichten.

Symptomen van Tendon Trauma

Honden met peesletsel kunnen verschillende symptomen vertonen, afhankelijk van de ernst van het letsel. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Lamheid of kreupelheid
 • Zwelling rond het aangetaste gebied
 • Pijn bij aanraking
 • Beperkte beweging van het gewricht
 • Veranderingen in houding of gang

Oorzaken van Tendon Trauma

Tendon Trauma kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Trauma of letsel aan de pees door een val, botsing of ongeluk
 • Overmatige belasting van de pees door herhaalde bewegingen of intensieve fysieke activiteit
 • Genetische aanleg voor zwakke pezen

Diagnose van Tendon Trauma

Om peesletsel bij een hond te diagnosticeren, zal een dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk aanvullende tests aanbevelen, zoals röntgenfoto’s of een echografie. Deze tests helpen bij het beoordelen van de ernst van het letsel en het bepalen van de juiste behandeling.

Behandeling van Tendon Trauma

De behandeling van peesletsel bij honden hangt af van de ernst van het letsel. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 • Rust en beperkte lichaamsbeweging om de pees te laten genezen
 • Pijnmedicatie om ongemak te verminderen
 • Fysiotherapie om spierkracht en beweeglijkheid te herstellen
 • Chirurgische ingreep in ernstige gevallen van peesruptuur

Herstel van Tendon Trauma

Het herstel van peesletsel bij honden kan langdurig zijn en vereist geduld en zorg. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de dierenarts op te volgen en de hond voldoende rust en revalidatie te geven. Met de juiste behandeling en zorg kan een hond uiteindelijk volledig herstellen van peesletsel.

Conclusie

Tendon Trauma is een veelvoorkomende aandoening bij honden die schade aan de pezen veroorzaakt. Het kan verschillende symptomen veroorzaken en kan worden veroorzaakt door trauma, overmatige belasting of genetische aanleg. De diagnose en behandeling van peesletsel vereisen de expertise van een dierenarts en het herstel kan langdurig zijn. Met de juiste zorg en behandeling kan een hond echter weer volledig herstellen.

FAQ

Wat zijn enkele veelvoorkomende symptomen van peesletsel bij honden?

Enkele veelvoorkomende symptomen zijn lamheid, zwelling rond het aangetaste gebied en beperkte beweging van het gewricht.

Wat veroorzaakt peesletsel bij honden?

Peesletsel kan worden veroorzaakt door trauma, overmatige belasting of genetische aanleg.

Hoe lang duurt het herstel van peesletsel bij honden?

Het herstel van peesletsel kan langdurig zijn en vereist geduld en zorg. De duur van het herstel hangt af van de ernst van het letsel.

Is chirurgie altijd nodig voor de behandeling van peesletsel?

Nee, chirurgie is niet altijd nodig. De behandelingsaanpak hangt af van de ernst van het letsel en kan variëren van rust en medicatie tot chirurgische ingreep.

Conclusie

Als eigenaar van een hond is het belangrijk om alert te zijn op tekenen van peesletsel en tijdig medische hulp in te schakelen. Een goede diagnose en behandeling kunnen het herstelproces bevorderen en de hond weer in optimale gezondheid brengen. Zorg ervoor dat u de richtlijnen van de dierenarts opvolgt en geef uw hond de zorg en rust die hij nodig heeft voor een succesvol herstel.