Teckel Hondenras Informatie Centrum: Teckel Puppies en Volwassenen

Weinig honden zijn zo herkenbaar als de schattige teckel.

Van cartoons en karikaturen, tot oude olieverfschilderijen en jachtprenten, teckelpups zijn over de hele wereld bekend en geliefd.

Teckel FAQ’s

Gebruik deze links om naar de populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de teckel te gaan.

Hier zijn enkele ‘vitale statistieken’ voor het ras

Ras in een oogopslag

  • Populariteit: 13e meest populaire hondenras in de VS
  • Doel: Ondergrondse dassenjacht – tegenwoordig gezelschapshond
  • Gewicht: Standaard tot 30 pond, miniatuur tot 11 pond.
  • Temperament: Loyaal, beschermend.

In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis en het oorspronkelijke doel van deze charmante en populaire kleine honden, en op hoe het is om te leven met en te zorgen voor onze kortbenige vrienden.

Teckel Rasoverzicht: Inhoud

Dit zijn de onderwerpen die je hieronder zult vinden. U kunt op de links klikken om te gaan naar wat u het meest interesseert.

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de teckel

Oorspronkelijk uit Duitsland, werd de kleine maar karakteristieke Teckel gefokt met een zeer specifiek doel voor ogen. Hun taak was het jagen en doden van dieren onder de grond.

Het belangrijkste doel was het doden van dassen in hun tunnels. “Teckel” betekent in feite letterlijk “dassenhond”. Dassen zijn een geduchte tegenstander en de werkende teckel moest een dapper en pittig hondje zijn.

Ze zijn in de loop der jaren ook gebruikt om ondergronds op konijnen en vossen te jagen, en om gewonde herten over land op te sporen.

Als zodanig hebben ze uitstekende reukcapaciteiten, en een grote behoefte om actief en alert te blijven.

Hiervoor moesten ze korte poten en een sterk lichaam hebben. Helaas is deze vorm de laatste jaren veel verder uitgebreid dan waarvoor hij bedoeld was.

Teckel uiterlijk

Alle teckels zijn kleine honden met zeer korte poten in verhouding tot een relatief lang lichaam. Ze hebben een goede lengte van de snuit, donkere knopogen en zachte, hangende oren. Deze kenmerken zijn de reden waarom veel mensen ze zien als een van de schattigste rassen die er zijn.

Teckelpups worden meestal aangetroffen met een gladde korte vacht, maar ze komen ook voor in draad- en langharige variëteiten.

Bekijk Otto, de prachtige ruwharige teckel die plezier heeft op het strand in de prachtig geschoten video uit het Verenigd Koninkrijk.

Teckel grootte en types

Teckels zijn er in twee maten – standaard, en miniatuur.

Het grotere standaard type weegt meestal maximaal 30 pond. De miniatuur is een echte petite versie van zijn grotere neven met een maximum van 11 pond in gewicht en slechts zes centimeter lang!

Teckel vachtkleur

We kennen de Teckel misschien het best als een donkere gladde hond, met een lichtere bruine borst. Maar het ras komt voor in een vrij breed scala van kleuren

Van een lichte crème tot een donker rijk rood, chocolade of zwart. De zwarte en chocolade kleuren hebben tan aftekeningen op hun wenkbrauwen sokken en snuit.

Teckel vachtpatronen

Er zijn verschillende toegestane vachtpatronen in het ras. Waaronder de effen enkele kleur, het gestroomde patroon, het piebald of patches patroon, en het gebruikelijke maar mooi gevlekte ‘dapple’ patroon.

Als u een dapple teckel koopt, is het belangrijk dat u zich bewust bent van de gezondheidsproblemen die met dit vachtpatroon gepaard gaan – we bespreken die in de gezondheidssectie hieronder.

Teckel temperament

Hoewel teckels tegenwoordig voornamelijk huisdieren zijn, behouden velen de driften van hun geurhond voorouders.

Als u op zoek bent naar een meer diepgaande kijk op het temperament van de Teckel, bekijk dan dit artikel.

Ze kunnen een sterk instinct hebben om kleine dieren en vogels op te jagen. Daarom is het belangrijk dat teckelpups van jongs af aan goed leren terug te roepen. Ook moeten ze aan een lange lijn geoefend worden in gebieden waar wilde dieren op de loer kunnen liggen.

Blaffen teckels veel?

Dit is een ras dat geneigd is te blaffen. Bij ondergrondse jacht moeten ze hun handler waarschuwen voor hun locatie, en daarom zijn ze gefokt om van nature luidruchtig te zijn.

Zonder zorgvuldige training kunnen ze een nogal luidruchtig lid van uw huishouden worden.

Zijn teckels agressief?

Dwergteckels staan bekend om hun temperament en chagrijnigheid is niet ongewoon.

Een in 2008 gepubliceerde studie toonde aan dat teckels tot de rassen behoren met een grotere kans op agressie tegen mensen.

Uw teckel trainen en oefenen

Zoals bij elke pup is de eerste soort training die alle honden moeten ondergaan potjestraining en socialisatie.

Grondige socialisatie vanaf zeer jonge leeftijd zal uw Teckel helpen om uw vrienden gelukkig in huis te aanvaarden. En te genieten van nieuwe ervaringen zonder angst.

Sommige liefhebbers beweren dat het ras van nature op zijn hoede kan zijn rond kinderen, dus er moet bijzondere moeite worden gedaan om elke Wiener pup grondig te socialiseren met kinderen.

Teckels waren oorspronkelijk een zeer actief en levendig ras – robuuste honden die de hele dag vrolijk konden werken. Helaas, als gevolg van overdrijvingen in hun lichaamsvorm, zijn er gezondheidsproblemen in het ras geslopen, wat betekent dat u speciale zorg moet besteden aan het trainen van uw kortbenige vriend.

Laten we daar nu eens naar kijken

Teckel gezondheid

Het is belangrijk dat je weet wat je op je neemt als je besluit een teckel in je leven te nemen. Het fokken van honden met kortere poten heeft een prijs.

En de prijs betaald door de miniatuur teckel is bijzonder hoog. Vooral de kortharige variëteit

Rugpijn bij teckels

In een in 2014 uitgevoerd onderzoek onder bijna driehonderd miniatuur gladharige teckels was bij 10% al de diagnose tussenwervelschijfziekte (IVDD) gesteld Dit waren geen oude honden – de mediane leeftijd was slechts drie jaar.

Tussenwervelschijfziekte is een vreselijke aandoening die extreme pijn en zelfs verlamming veroorzaakt. Het American College of Veterinary Surgeons heeft informatie over het herkennen en behandelen van de ziekte, en het is belangrijk dat u weet wat er bij komt kijken voordat u de sprong waagt.

De Dachshund Breed Council in het Verenigd Koninkrijk werkt hard aan de bewustwording van de problemen in het ras en u kunt ook gezondheidsinformatie vinden op hun website

Gezondheidstesten waarop u moet controleren

Teckels zijn gevoelig voor een vorm van erfelijke blindheid (PRA) die bij veel rashonden voorkomt. Het is niet nodig dat uw pup deze ziekte krijgt, want er zijn nu tests beschikbaar om deze ziekte te voorkomen.

Een ander gezondheidsrisico voor het ras is de ziekte van Lafora, een vorm van late epilepsie.

De ziekte van Lafora treft ongeveer 10% van de mini ruwharige teckels en wordt pas duidelijk na een leeftijd van ongeveer 5 jaar.

Voor beide aandoeningen zijn gezondheidstesten beschikbaar, waarvan u zeker moet zijn dat de ouders van een pup die hebben gehad voordat u hem mee naar huis neemt. Alle goede fokkers hebben hun honden getest voordat ze ouders worden!

Een volledige lijst van alle momenteel beschikbare gezondheidstesten voor teckels vindt u op de website Dog Breed Health.

We hebben hierboven vermeld dat er gezondheidsproblemen zijn met de merle vacht. Een pup heeft slechts één merle gen nodig om het merle vachtpatroon te hebben. Wanneer twee genen die verantwoordelijk zijn voor de merle vachtkleur samenkomen, kunnen pups blind, doof of zelfs zonder ogen geboren worden.

Sommige fokkers zonder scrupules regelen paringen met dit risico. Zie hieronder voor hulp bij het vinden van een zorgzame en verantwoordelijke fokker.

Vachtverzorging en grooming

De verzorging van een kortharige teckel is lekker eenvoudig, ze verharen niet te veel en als ze gewend zijn aan een snelle borstelbeurt eens per week blijft hun vacht mooi en handelbaar.

Bij erg koud weer kunnen ze er echter baat bij hebben een jas te dragen tijdens het wandelen, om ze warm te houden waar hun korte vacht dat niet doet.

Teckels moeten echt slank gehouden worden, dus u moet hun voeding zorgvuldig in de gaten houden.

Hoewel teckels niet veel verzorging of een bad nodig hebben, hebben ze wel speciale zorg nodig om hun lange ruggengraat te beschermen.

Speciale zorgbehoeften

Als u een teckel mee naar huis neemt, moet u voorzichtig met hem omgaan. Til hem alleen aan de borst en de rug tegelijk op.

Tijdens wandelingen zal uw hond over obstakels moeten worden getild, en u moet ervoor zorgen dat hij niet uitbundig speelt met grotere honden die hem per ongeluk kunnen verwonden.

U moet vermijden een teckel zonder toezicht bij jonge kinderen achter te laten, omdat ze er misschien niet aan denken hen op te tillen zoals nodig is om hun rug te beschermen.

Het is ook belangrijk om deze kleine hondjes slank te houden, want extra gewicht kan tot meer problemen leiden. En er is enig bewijs dat niet castratie van uw teckelpup kan het risico op rugproblemen verminderen. Praat hierover met uw dierenarts.

Wat er schattig uitziet, is niet noodzakelijk in het belang van de hond. En de enige zekere manier om deze pijnlijke wervelkolomproblemen op dit moment te voorkomen, is om het ras te vermijden.

Als uw huisdier toch rugproblemen ontwikkelt, is vroegtijdige medische behandeling essentieel.

Rugproblemen behandelen

U moet bij de eerste tekenen van problemen veterinaire aandacht voor uw teckel krijgen. Hinken, janken, onwil om te bewegen of elk ander teken van rugpijn is een noodgeval. Uw dierenarts zal zijn best doen om te helpen.

Medicijnen zoals ontstekingsremmers kunnen worden gebruikt in milde gevallen, samen met kratrust. In ernstigere gevallen kan een operatie het lijden van de hond verlichten, maar euthanasie is vaak het trieste eindresultaat.

Hoewel er momenteel geen screening voor deze aandoening bestaat, zijn er aanwijzingen dat rugproblemen in families voorkomen, dus vraag uw fokker naar de bekende gevallen in de stamboom van hun teckelpups.

Zijn teckels goede huisdieren?

Hoewel de Teckel enkele eigenschappen heeft die verwant zijn aan zijn jachthondenras die een uitdaging kunnen vormen, hebben ze een trouwe aanhang.

Het ras staat bekend als zeer trouwe gezelschapshonden. Ze hebben de neiging zich te concentreren op één eigenaar, en bewijzen een trouwe en attente metgezel te zijn.

Temperamentproblemen lijken minder een probleem te zijn bij de standaard variëteit, maar op dit moment kunnen we het ras niet aanbevelen als gezinshuisdier vanwege hun ernstige rugproblemen.

Als uw hart echter uitgaat naar een teckel, zullen we u waarschijnlijk niet op andere gedachten brengen. Dus lees verder voor meer informatie over het redden van een oudere hond of het adopteren van een puppy.

Een teckel redden

Bij elk ras waar gebreken aan het uiterlijk een inherent onderdeel zijn van de rasstandaard (met name sterk verkorte poten en afgeplatte gezichten) dringen wij er bij potentiële pupkopers op aan om in plaats daarvan te overwegen een oudere hond te redden.

Het kopen van een pup die doelbewust is gefokt met een ernstige handicap moedigt de fokker aan om meer van hetzelfde te maken.

Het redden van een oudere hond vermijdt het aanmoedigen van fokkers, en geeft ook een afgewezen huisdier een tweede kans op het vinden van een gelukkig thuis. Aan het eind van dit artikel staan enkele teckel-reddingsorganisaties vermeld.

Een teckel puppy vinden

Als we je niet kunnen overtuigen om geen teckelpup te kopen, probeer dan in ieder geval een minder extreme versie van het ras te vinden.

Bekijk onze gedetailleerde puppy zoekpagina voor een stap voor stap gids om de puppy van uw dromen te vinden.

Als je kijkt naar rassen met gebreken aan het uiterlijk, kan het soms gemakkelijker zijn om een meer gematigde hond te vinden als je wegblijft bij fokkers die sterk betrokken zijn bij het showen.

Teckel fokkers

Je zou in de verleiding kunnen komen om een teckelpup te kopen in een dierenwinkel, winkelcentrum of puppyfabrieken, maar dit is zeer riskant. Het kiezen van een fokker vereist zorgvuldigheid. Of u nu koopt van een enthousiaste hobbyfokker of iemand die een nestje heeft gehad van een familiehuisdier

Controleer of beide ouders vriendelijk zijn en het temperament en uiterlijk hebben dat u in uw pup zoekt.

Voor- en nadelen van het krijgen van een teckel

Nadelen: Helaas, zoals vaak het geval is met honden die worden gefokt voor een onderscheidend uiterlijk, heeft de Teckel een aantal trieste en droevige gevolgen voor de gezondheid. Als u een miniatuur teckel met glad haar koopt, is de kans groot dat uw huisdier pijnlijke rugproblemen krijgt voordat hij de middelbare leeftijd bereikt.

U zult uw huisdier voorzichtig moeten behandelen om rugletsel te voorkomen – en hem op en neer moeten tillen van hoge oppervlakken. En de premies voor uw ziektekostenverzekering zullen waarschijnlijk hoog zijn voor dit ras.

Voordelen: De standaard draad- en langharige teckels, vooral die gefokt zijn voor het werk (teckels) kunnen een gezondere bouw hebben en een redelijk energieke en fitte metgezel zijn. Hoewel ze een beetje verharen, heeft de vacht van de kortharige en ruwharige teckel niet veel aandacht nodig.

Teckels hebben geen enorme hoeveelheden ruimte of beweging nodig en de meeste zullen gelukkig zijn in een appartement met een paar korte wandelingen per dag. Het ras heeft een lage incidentie van kanker in vergelijking met sommige andere hondenrassen en degenen die ontsnappen aan rugproblemen zouden moeten genieten van een levensduur van ongeveer 13 jaar.

Als u het ras absoluut niet kunt weerstaan – uw beste gok voor een gezond huisdier is de standaard formaat ruwharige hond.

Vergelijkbare rassen

Vanwege de pijnlijke rugproblemen waaraan zoveel teckels lijden, raden wij u aan andere rassen te overwegen.

Hier zijn enkele kleine hondenrassen met een gezondere bouw

Bekijk onze Hondenrassenlijst voor meer ideeën.

Populaire Teckel rasmengsels

Soms kan het kiezen van een gemengd ras helpen om enkele van de exterieuruitersten bij rashonden te vermijden.

Hier zijn enkele populaire mixen:

Niet alle gemengde rassen zijn echter vrij van gezondheidsproblemen, dus lees onze beoordelingen van gemengde rassen zorgvuldig voor het volledige verhaal.

Producten en Accessoires

Wij beoordelen regelmatig producten en accessoires voor eigenaren van huisdieren. Hieronder een selectie van product reviews specifiek voor Teckels

Teckel rasverenigingen

Dit is een groeiende lijst van teckelreddingsorganisaties. Als u wilt dat wij u toevoegen aan de lijst, plaats dan de gegevens van uw organisatie in het commentaarveld hieronder.

Referenties en bronnen

  • Dachshund Breed Council. 2016 Dach-Facts: Rugziekte
  • American College of Veterinary Surgeons
  • Amerikaanse Kennel Club
  • Jensen V en Arnbjerg J. 2001 Ontwikkeling van verkalking van de tussenwervelschijf bij de teckel: een prospectieve longitudinale radiografische studie. Tijdschrift van de American Animal Hospital Association
  • Packer et al. 2013. Hoe lang en laag kun je gaan? Effect van Conformatie op het Risico van Thoracolumbale Intervertebrale Discus Extrusie bij Tamme Honden. PlosOne
  • Duffy et al. 2008. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste Dierlijke Gedragswetenschap