Teacup Maltezer – Dwerg Maltezer rassengids

Teacup Maltezer

De teacup Maltezer is een nog kleinere versie van het Maltezer hondenras. Deze mini Maltezers zijn meestal tussen 7 en 9 centimeter groot en wegen tot 7 pond als volwassenen. Teacup Maltezers zijn geliefd om hun lange luxueuze haar en schattige persoonlijkheden. Maar helaas kan het kleiner maken van deze kleine honden ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Vandaag bekijken we hoe teacup Maltezers worden gefokt, en wat we kunnen verwachten van hun uiterlijk, grootte, temperament, gedrag en gezondheid als ze opgroeien.

De teacup Maltezer is vaak geen raszuivere Maltezer maar een Maltezer mix. De Chihuahua, Yorkie en Pomeranian Maltese mixen zijn allemaal soms bekend als Teacup Maltezer, ondanks dat één ouder helemaal geen Maltezer is. We bekijken waar je een Teacup Maltezer pup kunt adopteren die een raszuivere miniatuur Maltezer is, en of dit de juiste keuze is voor jouw gezin.

Inhoud


Wat is een Teacup Maltezer?

Het Maltezer ras is al een heel klein hondje. Hun oorsprong gaat duizenden jaren terug, waar ze in Azië vaak gezien werden als versiering van schoot en kussens.

Deze oorsprong maakt het een populaire go-to keuze voor hondenbezitters die op zoek zijn naar een relaxte, gezellige metgezel. Mirco Maltezers zijn eigenlijk geen apart ras. In plaats daarvan zijn het slechts kleinere versies van de gewone Maltezer.

De Amerikaanse Kennel Club erkent de teacup Maltezer niet als een eigen ras. Dus hoe verschilt deze kleine versie van zijn grote tegenhanger?

Waar komen Teacup Maltezers vandaan?

Dus, als deze miniatuur Maltezer geen eigen ras is, hoe is hij dan ontstaan? De teacup Maltezer is gefokt op één van de volgende drie manieren. Het mengen van een standaard Maltezer met een kleiner ras, het introduceren van het dwerggen, of het herhaaldelijk fokken van runderen. Elk van deze methoden heeft zijn voor- en nadelen. We zullen elke techniek afzonderlijk bekijken om tot een volledig begrip te komen.

Teacup Maltezer Mengsels

Een manier om de Maltezer kleiner te maken is door hem te mengen met nog kleinere honden. Dit kan een uitdaging zijn omdat de Maltezers toch al zo klein zijn. Teacup Maltezers die volgens deze methode worden gefokt, kunnen echter gezonder zijn dan andere, als gevolg van een fenomeen dat bekend staat als hybride kracht.

Wanneer twee verschillende hondenrassen worden gemengd, is de kans klein dat genetische aandoeningen en aanleg worden doorgegeven aan de nakomelingen. Deze genetische vermenging kan een gezondere hond opleveren.

Aan de andere kant betekent deze vermenging van genetica ook dat de pups niet precies op een Maltezer zullen lijken. In plaats daarvan zullen ze waarschijnlijk eigenschappen van beide ouders hebben. De pup kan er precies uitzien als een miniatuur Maltezer. Of hij kan er helemaal niet op lijken.

Chihuahua Maltezer Mix

miniatuur Maltezer

Er zijn maar weinig honden die kleiner zijn dan een Maltezer. De Chihuahua is er één van. Chihuahua’s behoren zelfs tot de kleinste honden ter wereld. Het is dus logisch dat een combinatie met een Maltezer een miniatuur hondje oplevert. Maar, dit is niet altijd gegarandeerd.

Sommige Chihuahua Maltezer mixen resulteren in een Maltezer-grote hond. Of het lijkt helemaal niet op een Maltezer. Het is allemaal een kansspel. Toch zijn deze gemengde rassen meestal behoorlijk gezond. Ze zijn wat vatbaar voor gebits- en oorproblemen, vooral gebitsproblemen.

Morkie

morkie

Een Morkie is een mix tussen een Yorkie en een Maltezer. Yorkies zijn iets kleiner dan een Maltezer. Dus deze mix kan soms resulteren in puppies die eruit zien als miniatuur Maltezers.

Hoewel ook deze mixen meestal behoorlijk gezond zijn, zijn beide rassen gevoelig voor patellaire luxatie. Dit is ook bekend als de ontwrichting van de knieschijf.

Elke Morkie moet gedurende zijn hele leven worden gecontroleerd op tekenen van deze ziekte. Morkies staan bekend als intelligent en zeer trainbaar. Ze hebben ook weinig behoefte aan beweging, zoals je zou verwachten van een kleinere hond.

Maltipom

maltipom

Deze mix is een kruising tussen een Pomeriaan en een Maltezer. Deze honden wegen meestal tussen de 3 en 7 pond. Deze grootte ligt zeker in het bereik van de mini Maltezers.

Maar, zoals alle kruisingen, lijken deze honden niet noodzakelijkerwijs op een Maltezer. Omdat de Pomeriaan en de Maltezer allebei gevoelig zijn voor gebitsproblemen, heeft de Maltipom die ook vaak.

Dwerg Teacup Maltezer Puppies

Een andere manier waarop fokkers de miniatuur Maltezer creëren is door de introductie van een dwerggen. Het dwerggen is meestal een willekeurige mutatie. Maar sommige fokkers fokken twee honden met het gen om meer dwergpups te creëren.

Hoewel dit een eenvoudige manier is om een miniatuur Maltezer te creëren, kan het ook leiden tot nogal wat gezondheidsproblemen. Er zijn vele soorten dwerggroei genen. Elk gen creëert een ander soort dwerggroei en uiterlijk.

Dwerggroei zorgt meestal voor korte poten, grote hoofden, en lange lichamen. Dit kan leiden tot structurele problemen bij honden, waaronder aandoeningen zoals hartafwijkingen, wervelkolomproblemen en agressie.

Gelukkig vertoont de Maltezer slechts zeer zelden het dwerggroei gen. U hoeft zich dus meestal geen zorgen te maken over dit gebrek bij een standaard Maltezer. Deze zeldzaamheid maakt deze methode ook wat lastig. Het is immers erg moeilijk om twee zeldzame honden te vinden om samen mee te fokken.

Teacup Maltezer Runts

Door te fokken met runts kunnen ook miniatuur Maltezers ontstaan. Als je twee kleinere ouders samen fokt, zijn hun pups bijna altijd ook kleiner. Hoewel dit misschien een onfeilbare strategie lijkt om kleinere honden te creëren, zijn de runts meestal runts vanwege gezondheidsproblemen of andere aandoeningen.

Maltezers zijn gevoelig voor aangeboren hartproblemen. Het is niet ongewoon dat runts worden geboren met een hartaandoening. Veel Maltezers worden met deze problemen geboren, maar ze kunnen over het hoofd worden gezien tot ze veel ouder zijn. Dit hiaat geeft ze de tijd om te fokken, waardoor ze de aandoening kunnen doorgeven aan hun pups.

miniatuur Maltezers

Teacup Maltezer Uiterlijk

Het uiterlijk van de teacup Maltezer zal enigszins verschillen, afhankelijk van de methode die is gebruikt om ze te fokken. Als uw mini Maltezer bijvoorbeeld een gemengd ras is met een ouder van een kleiner hondenras, kan hij elke combinatie van de genetica van zijn ouders erven. Hij kan dus precies op zijn Maltezer ouder lijken, of precies op de andere gebruikte hond. Of een mix van de twee. Dat weet je pas als je pup er is en gegroeid.

Als je miniatuur Maltezer is gemaakt door het introduceren van het dwerggen, zal hij waarschijnlijk een groter hoofd en kortere poten hebben dan de standaard Maltezer. Fokken met runderen geeft waarschijnlijk een teacup Maltezer die het meest lijkt op een kleine versie van een gewone Maltezer. Het is echter mogelijk dat gezondheidsproblemen hun uiterlijk beïnvloeden.

teacup Maltezer

Teacup Maltezer Kenmerken

Hoewel uw mini Maltezer uiterlijk zal variëren op de manieren die we hierboven bekeken, is hier een algemeen idee van wat u kunt verwachten. Teacup Maltezers hebben een donkere neus en bruine ovale ogen. Ze kunnen wat verkleuring onder hun ogen hebben.

Ze hebben een prachtige witte vacht, en af en toe citroen markeringen. Misschien wel de grootste reden waarom hondeneigenaren geïnteresseerd zijn in deze mini hondjes is hun schattigheid.

Hoe groot zijn Teacup Maltezers?

Zelfs gewone Maltezers zijn zeer kleine hondjes. Ze worden vaak maximaal 10 centimeter hoog, en wegen slechts tussen de vier en zeven pond. Teacup Maltezers worden nog kleiner dan dit.

Het zal echter variëren afhankelijk van de manier waarop fokkers de mini Maltezer creëren. Sommige micro Maltezers zullen dus groter zijn dan andere. Het zal moeilijk te weten zijn tot uw pup volgroeid is.

Teacup Maltezer Temperament

Als een teacup Maltezer is gemaakt door vermenging met een kleiner ras, kan hun temperament meer lijken op dat van de niet-Maltese ouder. Onderzoek dus ook hun typische persoonlijkheid, als u er een krijgt die op deze manier is ontstaan.

Over het algemeen is de Maltezer zelfverzekerd, brutaal en sociaal. Het zijn vriendelijke hondjes die graag tijd doorbrengen met menselijke gezinnen.

Ze werden oorspronkelijk gefokt om schoothondjes te zijn, dus u kunt er zeker van zijn dat een teacup Maltezer graag een knuffel met u zal hebben. Vergeet niet dat je een mini Maltezer nog steeds goed moet socialiseren om dit heerlijke temperament te krijgen. Als u dat niet doet, kan uw teacup Maltezer agressief en angstig worden.

teacup maltezer

De aantrekkingskracht van Teacup Maltese

Er zijn nogal wat redenen waarom iemand een nog kleinere versie van de Maltezer zou willen bezitten. Kleine honden zijn meestal beter geschikt voor kleinere ruimtes. Hondenbezitters met appartementen of kleinere huizen hebben waarschijnlijk baat bij een kleinere hond.

Hoewel de Maltezer al vrij klein is, zijn veel hondeneigenaren vanwege ruimtegebrek geïnteresseerd in een nog kleinere versie. Kleinere rassen kunnen eigenaren ook geld besparen, omdat ze minder eten dan een grotere hond.

Bewegingsbehoeften

Kleinere honden hebben meestal ook niet zoveel beweging nodig als grotere honden. Als je niet veel tijd hebt voor wandelingen, dan kan een kleinere speelgoedhond zoals de teacup Maltezer heel geschikt zijn.

Natuurlijk, als u op zoek bent naar een hond om meestal de hele dag op uw schoot te zitten, dan kan de teacup Maltezer perfect voor u zijn. Hoewel grotere honden kunnen en vaak proberen om op schoot te zitten, zijn kleinere honden meestal beter uitgerust voor deze taak.

teacup maltezer puppy

Nadelen van Miniaturisatie

Hoewel kleine honden voor sommige mensen een groot goed kunnen zijn, kleven er veel nadelen aan het maken van zulke kleine hondjes als de teacup Maltezer. Ten eerste zijn deze honden erg teer. Ze hebben broze botten, en zijn echt kwetsbaar voor veel meer dingen. Ze kunnen gemakkelijk gewond raken als ze ruw worden behandeld, of zelfs als ze ergens vanaf vallen.

Veel slechte fokkers zijn op de trend van kleine hondjes gesprongen om winst te maken. Het komt dus ook vaak voor dat teacup hondjes echt ongezond zijn. Het is belangrijker dan ooit om een gerenommeerde fokker te kiezen als je een mini Maltezer neemt.

Gezondheid Teacup Maltezers

Naast alle problemen die het Maltezer ras in het algemeen treffen, zijn er ook problemen waar alle teacup hondjes aan lijden. Het is belangrijk om deze in detail te onderzoeken voordat je zo’n klein hondje mee naar huis neemt.

Breekbaarheid

We noemden dit zojuist al. Kleine hondjes zoals de dwerg Maltezer zijn erg breekbaar. Dit betekent gemakkelijk gebroken botten. Dus, als ze onder je voeten komen of als ze niet zo voorzichtig mogelijk worden behandeld, kunnen ze echt gewond raken. Daarom zijn teacup Maltezers en alle andere minihonden niet geschikt voor gezinnen met zeer jonge kinderen.

Hersenproblemen

Teacup rassen hebben vaker last van schedel- en hersenproblemen. Zo komen zachte plekken veel voor op de schedel van miniatuurhonden.

Hydrocefalie is een ander veel voorkomend probleem. Dit is wanneer er vocht aanwezig is in de hersenen van uw pup. Het kan leiden tot symptomen als toevallen, een vergrote schedel, blindheid en meer. De behandeling is zeer gespecialiseerd en duur.

Psychologische Problemen

Teacup rassen lijden waarschijnlijk aan chronische stress. En een andere studie gebruikte de C-BARQ vragenlijst om te ontdekken dat eigenaren hun kleine honden vaker als slecht gedragen beschouwden.

Het is belangrijk dat elke hond, vooral kleine, voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgt.

Kleine honden hebben kleine blaasjes. Dus zijn ze vaak moeilijker te zindelijk te maken. Maar dit is niet noodzakelijkerwijs de schuld van de hond. Zet in op consequente, positieve beloningstraining vanaf jonge leeftijd. Dat teacup hondjes klein zijn betekent niet dat ze speelgoed zijn. Ze hebben dezelfde behoeften voor een goede geestelijke gezondheid als elke andere hond.

teacup maltezer

Mondgezondheid

Kleine honden hebben meestal een overvol gebit. Dit betekent dat ze vatbaar zijn voor gebitsziekten. De problemen omvatten parodontitis, achterblijvende, melktanden, losse tanden en meer.

Hartproblemen

Nog een ander probleem waar kleine honden aan kunnen lijden is hartproblemen. Let op afwijkingen zoals hartruisen, vergrote harten en cardiomyopathie.

Maltezer Gezondheidsproblemen

Bovenop dit alles moet u rekening houden met problemen waar de Maltese ouder, of elk ander gebruikt ras vatbaar voor is. De Maltezer is kwetsbaar voor de volgende gezondheidsaandoeningen.

 • Patent Ductus Arterioles
 • Tracheal Collapse
 • Luxerende Patella’s
 • Shaker Dog Syndrome
 • Gastro-intestinale aandoeningen
 • Doofheid

Dus, hoe kun je voorkomen dat een puppy aan deze problemen lijdt?

teacup maltezer puppy

Teacup Maltezer Puppies

Mini Maltezer pups en honden zijn gevoelig voor veel gezondheidsproblemen. Dit kan het vinden van een gezonde pup behoorlijk moeilijk maken. Teacup puppies kunnen ook vrij duur zijn. Omdat ze populairder zijn geworden, springen veel fokkers op de trend in.

Je moet veel tijd besteden aan het vinden van de best mogelijke fokker. De hoogste prijs staat niet altijd gelijk aan de beste kwaliteit en gezondheid. Maar tegelijkertijd moet je puppy-molens vermijden die snel pups produceren voor een lagere prijs.

Een betrouwbare fokker vinden

Neem de tijd om een gerenommeerde fokker te kiezen als je een teacup Maltezer pup wilt. De beste fokkers kunnen u gezondheidsverklaringen van de ouders van uw pup laten zien.

Ze zullen je ook precies vertellen hoe ze zulke kleine puppy’s hebben gecreëerd. Zo kun je de gezondst mogelijke optie kiezen. Als uw hart uitgaat naar dit ras, maar u geen zin heeft om uw hond van pup af aan op te voeden, kunt u ook een rescue overwegen.

Teacup Maltezer Redding

Kiezen voor een rescue kan een geweldige manier zijn om een hond in huis te halen. Het kan ook een pup helpen die meer dan ooit een familie nodig heeft. Veel teacup honden worden overgedragen aan reddingscentra omdat hun gezondheidsproblemen te veel zijn voor mensen om mee om te gaan of zich te veroorloven. Dus, dit is een geweldige manier om een van deze honden te krijgen als je echt een kleine pup wilt.

Je zult misschien moeite hebben om reddingscentra te vinden die zich specifiek richten op de teacup Maltezer. Maar zoek in algemene Maltezerreddingen en reddingen voor kleinere honden. Deze plaatsen kunnen beide mini Maltezers accepteren.

Zijn Teacup Maltezers goede familie huisdieren?

Als u vastbesloten bent om een dwergkeesje te adopteren, raden wij u aan om een kruisingsras te adopteren in tegenstelling tot een ras dat op een andere manier is gefokt. Maar, u moet er wel op letten dat het ras waarmee het wordt gemengd gezond is. Vanwege hun grootte, zouden micro Maltezer pups het het beste doen in een huis zonder kleine kinderen.

Ze kunnen gemakkelijk verkeerd worden behandeld en verwond door zelfs een voorzichtig kind. U moet ook zorgvuldig overwegen of uw huis een uitstekende keuze is voor een kleine hond. Trappen en andere alledaagse obstakels kunnen het leven van een kleine teacup Maltezer erg moeilijk maken.

teacup maltezer

Vergelijkbare rassen

Als u van de kwaliteiten van de Teacup Maltezer houdt, maar een iets gezonder ras wilt, zijn er tal van andere kleine honden om uit te kiezen.

Bekijk hieronder enkele van onze rasgidsen.

Teacup Maltezers als huisdier

Een fokker vinden die specifieke mixen produceert kan moeilijk zijn. Maar kruisingen zijn heel gewoon bij opvangcentra. Dus, als je moeite hebt om het type hond te vinden dat je zoekt, kijk dan bij je plaatselijke opvang.

Als je eenmaal een kleine teacup Maltezer hebt gevonden, zorg dan dat je hem laat screenen op veel voorkomende gezondheidsproblemen die bij het ras horen. Indien mogelijk moet je ook de gezondheid van de ouders van de pup controleren.

Heeft u thuis een teacup Maltezer? Vertel ons dan zeker over hen in de commentaren!

Referenties en bronnen

 • Perry, R. ‘Common Dental Frustrations and How to Overcome Them’, InPractice (2017)
 • Campbell, C. ‘Severity of Patellar Luxation and Frequency of Concomitant Cranial Cruciate Ligament Rupture in Dogs: 162 Cases (2004-2007)’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2010).
 • Leib, M. ‘Esophageal Foreign Body Obstruction Caused by a Dental Chew Treat in 31 Dogs (2000-2006)’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2008).
 • Boggs, ‘Mitral Valve Reconstruction in a Toy-Breed Dog’, Journal of the American Veterinary Medical Association (1996).
 • Lee, ‘Transvenous Occlusion of Patent Ductus Arteriosus Using an Embolization Coil in a Maltese Dog’, Korea Agricultural Science Digital Library (2007).
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
 • Herzog, H. ‘Waarom hebben kleine honden zoveel psychologische problemen?’, Animals and Us (2013).
 • Freyer, J. ‘The Small Dog Trend – Impact on Size on Pet Health’, Vet Focus (2017)
 • Williams, C. ‘Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Teacup-honden’, Healthy Paws Pet Insurance (2018)