Symptomen naderende bevalling hond

Symptomen naderende bevalling hond

Als baasje van een zwangere hond is het belangrijk om te weten welke symptomen er kunnen wijzen op een naderende bevalling. Het is belangrijk om te weten wanneer de bevalling begint, zodat je erbij kan zijn en de nodige hulp kan bieden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste symptomen die wijzen op de naderende bevalling van jouw hond.

Wat zijn de belangrijkste symptomen?

De naderende bevalling van een hond kan worden herkend aan verschillende symptomen. Hieronder staan de belangrijkste symptomen beschreven.

1. Nesteldrang

Een van de eerste tekenen van de naderende bevalling is nesteldrang. Dit houdt in dat de hond begint met het maken van een nestje. Ze kan dit doen door bijvoorbeeld dekens, handdoeken of kranten bij elkaar te brengen. Dit is een teken dat ze zich klaarmaakt voor de bevalling en zich wil voorbereiden op de komst van haar pups.

2. Veranderingen in gedrag

Een zwangere hond kan zich anders gaan gedragen naarmate de bevalling nadert. Ze kan bijvoorbeeld rustiger worden en minder actief zijn. Ook kan ze meer aandacht vragen en aanhankelijker worden. Dit komt doordat ze zich ongemakkelijk voelt en zich voorbereidt op de bevalling.

3. Verlies van eetlust

Een hond die op het punt staat om te bevallen kan haar eetlust verliezen. Dit komt doordat de pups veel ruimte innemen in de buik van de moederhond. Hierdoor heeft ze minder plek voor voedsel en kan ze minder eten dan normaal.

4. Melkklieren zwellen op

Als de bevalling nadert, zullen de melkklieren van de hond opzwellen. Dit komt doordat het lichaam zich voorbereidt op het geven van borstvoeding. Je kan dit zien aan de zwelling van de tepels en de aanwezigheid van melk.

5. Temperatuursdaling

Een teken dat de bevalling nadert is een daling van de lichaamstemperatuur van de hond. Normaal gesproken heeft een hond een lichaamstemperatuur van 38 tot 39 graden Celsius. Als deze temperatuur daalt naar 36 tot 37 graden Celsius, dan kan dit een teken zijn dat de bevalling binnen 24 uur zal beginnen.

Wat moet je doen als de naderende bevalling begint?

Als de naderende bevalling van jouw hond begint, is het belangrijk om de volgende stappen te ondernemen:

1. Blijf rustig

Het is belangrijk om zelf rustig te blijven bij de bevalling van jouw hond. Dit zorgt ervoor dat de hond zich veilig voelt en minder gestrest is. Stress kan namelijk invloed hebben op de bevalling en de gezondheid van de pups.

2. Zorg voor een veilige en warme omgeving

Zorg ervoor dat de hond zich op haar gemak voelt en dat ze in een warme en veilige omgeving is. Leg bijvoorbeeld een deken neer waar de hond op kan liggen en waar ze haar pups kan krijgen.

3. Help de hond indien nodig

Het kan voorkomen dat de hond hulp nodig heeft bij de bevalling. Als dit het geval is, is het belangrijk om rustig te blijven en de hond te helpen waar nodig. Als je twijfelt of er iets mis is, neem dan contact op met de dierenarts.

FAQs

1. Hoe lang duurt een bevalling bij een hond?

Een bevalling bij een hond kan tussen de 2 en 24 uur duren, afhankelijk van het ras en het aantal pups dat geboren moet worden.

2. Hoeveel pups kan een hond krijgen?

Het aantal pups dat een hond kan krijgen is afhankelijk van het ras en de grootte van de hond. Gemiddeld krijgt een hond tussen de 4 en 8 pups per nest.

3. Moet je de pups direct na de geboorte bij de moeder weghalen?

Nee, het is belangrijk dat de pups na de geboorte bij de moeder blijven. De moederhond geeft de pups borstvoeding en zorgt voor de eerste verzorging van de pups.

4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond veilig kan bevallen?

Zorg ervoor dat de hond in een warme en veilige omgeving is en dat je rustig blijft tijdens de bevalling. Als je twijfelt of er iets mis is, neem dan contact op met de dierenarts.

5. Hoe kan ik mijn hond voorbereiden op de bevalling?

Je kan jouw hond voorbereiden op de bevalling door haar een rustige en veilige omgeving te geven en haar de mogelijkheid te geven om een nestje te maken. Ook kan je de dierenarts raadplegen voor verdere tips en adviezen.

Conclusie

Het is belangrijk om als baasje van een zwangere hond te weten welke symptomen wijzen op een naderende bevalling. Door op tijd te herkennen dat de bevalling begint, kan je erbij zijn en de nodige hulp bieden. Blijf rustig en zorg voor een warme en veilige omgeving voor jouw hond. Als je twijfelt of er iets mis is, neem dan contact op met de dierenarts.