Shih Tzu Chihuahua Mix – Is dit de perfecte kruising voor jou?

shih tzu chihuahua mix

De Shih Tzu Chihuahua mix, of Shichi, is een speelgoedhond met een grote persoonlijkheid. Ze zijn ongeveer 10 centimeter hoog en wegen tot 15 pond. Deze hybride designer hond is trouw, zelfverzekerd, vasthoudend en liefdevol. Hij combineert de energieke, speelse Shih Tzu met de brutale Chihuahua. Chihuahua Shih Tzu mixen hebben diepe ogen, middellange tot lange vachten, liefdevolle gezichten en stevige lichamen. Hoewel ze erg aanhankelijk zijn voor hun gezin, kunnen ze ook geweldige waakhonden en zelfs beschermende waakhonden zijn. Ondanks het feit dat ze op een schoothond, appartement huisdier formaat zijn! Vandaag bekijken we de raseigenschappen, kenmerken, persoonlijkheden en vachttypes die horen bij de schattige Shih Tzu Chihuahua mix. We vertellen je hoe je gezonde, gelukkige Shichi puppies kunt vinden…

Inhoud

De vocale kleine Shichi is geneigd om te blaffen, maar deze hond is ook slim en trainbaar. Dat betekent dat je ze met positieve versterking van hun rustigere periodes kunt helpen om te leren minder vaak af te blaffen! Hoewel ze energiek zijn, hebben ze niet veel beweging nodig en kunnen ze wat gezondheidsproblemen hebben waardoor oververhitting en ademhalingsproblemen een potentieel probleem vormen.


Waar komt de Shih Tzu Chihuahua Mix vandaan?

Wanneer twee verschillende rashonden zoals de Shih Tzu en de Chihuahua samen worden gefokt, wordt het resultaat een hybride ras of designer hond genoemd. Ze zijn een recente mix en als zodanig moeten we ons verdiepen in de geschiedenis van de ouderrassen om meer te weten te komen over hun oorsprong.

Geboren in de schoot van luxe, werd de Shih Tzu eeuwen geleden ontwikkeld in het paleis van de Chinese keizer. Deze vorstelijke schoothondjes zouden het resultaat zijn van een kruising tussen de Lhasa Apso en de Pekingees.

De Chihuahua zou een kleinere versie zijn van de Techichi van de Tolteekse beschaving. De exacte afkomst van ’s werelds kleinste erkende hondenras is een beetje troebel. Maar er is geen discussie dat ze nauw verbonden zijn met de Mexicaanse staat Chihuahua, waar ze hun naam aan te danken hebben.

Leuke feiten!

 • De naam Shih Tzu betekent “leeuwenhond”.
 • Het ras verdween bijna in de eerste helft van de 20e eeuw.
 • Tegenwoordig gaat de afstamming van alle Shih Tzus terug tot slechts 7 mannelijke en 7 vrouwelijke Shih Tzus.
 • Het ras is meer dan 1000 jaar oud.
 • Net als menselijke baby’s worden Chihuahuas geboren met een zachte plek op de bovenkant van hun schedel, een molera genaamd.
 • De kleinste levende hond is een Chihuahua genaamd Milly die slechts 3,8 centimeter groot is.
 • Chihuahua’s hebben de grootste hersenen van alle hondenrassen in verhouding tot hun grootte.

Shih Tzu Chihuahua Mix Uiterlijk

Zoals elke hybride, kan het uiterlijk van de Shih Tzu Chihuahua Mix variëren, afhankelijk van de ouder waar ze op lijken. Puppies kunnen lijken op een kleinere Shih Tzu met een kortere vacht of op een grotere Chihuahua met lange, vloeiende haren.

Kleuren zijn zwart, bruin, wit, crème, tan, zwart & wit, of bruin & wit. Ze hebben meestal een rond gezicht met oren die omhoog kunnen springen zoals bij de Chihuahua of slap zijn zoals bij de Shih Tzu.

Verzorging van een Shih Tzu Chihuahua Mix

De vacht van de Shih Tzu Chihuahua kan kort, middellang of lang zijn, of misschien een mix, dus verzorgingseisen zullen afhangen van welke ouder de voorkeur heeft.

Een langere vacht zal de neiging hebben te golven en dagelijks geborsteld moeten worden, voor kortere vachten zouden twee tot drie borstelbeurten per week voldoende moeten zijn.

Zowel de Shih Tzu als de Chihuahua verharen niet veel.

Besteed veel aandacht aan hun tanden, ogen en oren Hun tanden moeten dagelijks worden gepoetst, de oren moeten worden ontdaan van overtollig was of puin om oorontstekingen te voorkomen. En de ooghoeken moeten voorzichtig worden schoongemaakt met een vochtige doek.

Shichi grootte

Shichi’s zijn meestal niet groter dan 10 centimeter en wegen tussen 5 en 16 pond.

Shih Tzu Chihuahua Mix Temperament

De Shih Tzu Chihuahua mix is brutaal, zelfverzekerd en onafhankelijk. Hoewel ze aanhankelijk zijn, zullen ze op hun eigen voorwaarden tijd met elkaar willen doorbrengen. Het zijn slimme, brutale honden met een pittige en levendige charmante persoonlijkheid.

Elke hond heeft echter zijn eigen persoonlijkheid, en wanneer je de eigenschappen van twee verschillende rassen in aanmerking neemt, is het resultaat nogal variabel. Zowel de Shih Tzu als de Chihuahua zijn zeer trouw en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Elk van deze honden heeft ook een pittige kant en snauwen en grommen is voor beide rassen niet ongewoon.

Zijn Chihuahua Mixen Agressief?

Laat je niet misleiden door hun grootte, Chihuahua’s kunnen agressief zijn. Deze eigenschap kan worden doorgegeven aan de puppy’s van hun mix-ras, maar kan ook worden vermeden door een puppy te kiezen met een vriendelijke Chihuahua ouder.

Vroege socialisatie is belangrijk voor de Shih Tzu Chihuahua Mix, omdat ze de neiging hebben levendig en prikkelbaar te zijn.

Zijn Shih Tzu Chihuahua Mixen goed met kinderen?

Dit is niet het ideale ras om in de buurt van jonge kinderen te hebben. De Shih Tzu Chihuahua Mix is klein en delicaat en moet met zorg worden behandeld, want ze kunnen gemakkelijk gewond raken als ze per ongeluk vallen of erop stappen.

Training van uw Shih Tzu Chihuahua Mix

Potjestraining is een van de eerste dingen die u uw Shih Tzu Chihuahua Mix wilt leren. Helaas hebben beide ouderrassen de reputatie moeilijk te zindelijk te worden, dus begin meteen met het opzetten van een dagelijkse routine voor de beste resultaten.

De pittige kleine Chihuahua heeft training nodig, want hij heeft ook de neiging tot waken en blaffen. Om blaffen tijdens uw afwezigheid te voorkomen, kunt u een krattraining overwegen. Als ze zich op hun gemak voelen in hun bench, zal het blaffen als gevolg van verlatingsangst verminderen.

De Shih Tzu kan een charmeur zijn, en het is gemakkelijk om hem zijn gang te laten gaan. Vroege socialisatie en positieve versterkingstraining die beloningen gebruikt om goed gedrag aan te moedigen, is de beste manier om een Shih Tzu Chihuahua Mix te laten doen wat u wilt.

Oefening

De Shichi is een huisgenoot die dagelijks korte wandelingen moet maken en regelmatig binnen of buiten moet spelen.

Vermijd overbelasting van een kleine hond. Als hij hijgt om bij te blijven tijdens een wandeling, pak hem dan op en draag hem naar huis.

shih tzu chihuahua mix

Shih Tzu Chihuahua Mix Gezondheid

Hoewel alle rashondenrassen bepaalde gezondheidsproblemen met zich meebrengen, hebben deze twee kleine honden elk meer dan hun deel van ernstige gezondheidsproblemen om mee te kampen.

De Shih Tzu is gevoelig voor ernstige problemen in verband met zijn bouw. Ze worden beschouwd als een brachycephalisch ras, wat betekent dat hun schattige platte gezicht ernstige ademhalingsproblemen veroorzaakt. De onevenredigheid van een lange rug en korte poten maakt hen ook vatbaar voor Intervertebrale Discusziekte, een ernstige en pijnlijke aandoening. De Shih Tzu loopt ook risico op een lange lijst van oogproblemen, waaronder:

 • Hoornvlieszweren
 • Progressieve retinale atrofie
 • netvliesloslating
 • Derde ooglidklier verzakking

Voor een klein hondje heeft de Chihuahua een aantal grote potentiële gezondheidsproblemen en veel daarvan hangen samen met hun grootte. Tandbederf en tandvleesproblemen zijn een probleem omdat hun tanden niet genoeg ruimte hebben in hun kleine mond. Dagelijks tandenpoetsen, suikergebruik beperken en regelmatige gebitscontroles zijn een must voor de Chihuahua. Ze zijn ook gevoelig voor:

 • Glaucoom
 • Nectrozing meningoencephalitis
 • Epilepsie
 • Patellaire luxatie
 • Hartziekte
 • Tracheale instorting.

Shih Tzu Chihuahua Mix Levensduur

Kleine hondenrassen leven doorgaans langer dan grote honden, en mixen hebben een betere gemiddelde levensduur dan raszuivere honden. De Shih Tzu heeft een levensduur van 10 tot 18 jaar en de Chihuahua heeft een levensduur van 14 tot 16 jaar. U kunt dus hopen dat uw Shichi tot ver in zijn tienerjaren leeft!

Voeden van uw Shih Tzu Chihuahua Mix

De Shih Tzu Chihuahua Mix doet het goed op hondenvoer van hoge kwaliteit dat past bij hun leeftijd. Kleine honden zoals de Shih Tzu en de Chihuahua zijn gevoelig voor overgewicht, dus let op hun calorieverbruik, inclusief traktaties.

Overmatig overgewicht kan leiden tot hartkwalen en diabetes, verhoogt de slijtage van hun gewrichten en kan hun levensduur verkorten.

De beste voeding voor Shih Tzu en Chihuahua pups is hoog in eiwitten en laag in koolhydraten.

Zijn Shih Tzu Chihuahua Mixen Goede Gezinshonden?

Vanwege de vele structurele gebreken en gezondheidsproblemen waar beide ouderrassen vatbaar voor zijn, kunnen wij de Shih Tzu Chihuahua Mix helaas niet aanbevelen. Daarom raden wij u aan te overwegen een volwassen hond uit een asiel te halen in plaats van een puppy te kopen.

Nadelen:

 • Beide ouderrassen hebben een risico op talrijke gezondheidsproblemen die kunnen worden doorgegeven aan hun nakomelingen.
 • Kan temperamentvol zijn

Pro’s:

 • Ze zijn trouwe metgezellen
 • Vereisen niet veel beweging.

Het redden van een Shih Tzu Chihuahua Mix

Een hond redden uit een asiel geeft een hond niet alleen een tweede kans, het geeft je ook de mogelijkheid om precies te zien wat voor soort hond je krijgt. Het betekent ook dat u geen puppyfabrieken steunt.

Het vinden van een Shih Tzu Chihuahua Mix pup

Als u besluit een puppy te nemen, koop er dan nooit een uit een dierenwinkel, want bijna al deze honden komen uit puppyfabrieken. Dit zijn grote fokkerijen die veel meer geven om winst dan om het welzijn van de dieren.

Het is niet ongewoon dat deze pups geboren worden in overbevolkte en onhygiënische omstandigheden en weinig tot geen veterinaire zorg krijgen. De enorme populariteit van gemengde en miniatuur rassen heeft het voorkomen van deze afschuwelijke fokkerijen alleen maar vergroot.

Vermijd de kleinste hondjes of fokkers die adverteren met “teacup” pups. Zoek een gerenommeerde fokker die genetische gezondheidsonderzoeken uitvoert op al zijn fokdieren om zo gezond mogelijke pups voort te brengen. Dit artikel over puppy’s zoeken is een stap-voor-stap gids om de puppy te vinden die bij u past.

Shih Tzu Chihuahua Mix Producten en Accessoires

Deze borstels zijn gemaakt voor het temmen van de veeleisende vacht van de Shih Tzu.

Chihuahuas kunnen gevoelig zijn voor een droge huid en andere huidproblemen. Deze shampoo is samengesteld om hun vacht en huid in topconditie te houden en lekker te laten ruiken.

De kleine Chihuahua is kwetsbaar voor de kou. Bekijk deze fantastische mode die hen warm en stijlvol houdt.

Een harnas ontworpen voor een Chihuahua zal de druk op hun delicate luchtpijp wegnemen en het ook moeilijk maken voor hen om eruit te glijden.

Vergelijkbare rassen en mengsels

Er zijn momenteel veel Chihuahua-mixen in omloop.

Maar je hebt geen Chihuahua nodig om een geweldige hond te vinden.

Hier zijn enkele kleine honden met een gezondere bouw die je zou kunnen overwegen:

Shih Tzu Chihuahua Mix Rescues

Dit is een groeiende lijst van Shih Tzu en Chihuahua reddingsorganisaties.

Plaats de gegevens van uw organisatie in het commentaarveld hieronder als u wilt dat wij u toevoegen aan de lijst.

Is een Shih Tzu Chihuahua Mix geschikt voor mij?

Hoewel de Shih Tzu Chihuahua Mix op het gebied van uiterlijk en persoonlijkheid veel aan te bevelen heeft, is dit zeker een gemengd ras dat veel speciale zorg nodig heeft.

Of je nu kiest voor een Shih Tzu Chihuahua Mix of een ander klein ras, denk erover na om te adopteren uit een asiel.

Niet alleen weet je dan precies wat je krijgt qua grootte, uiterlijk en temperament, je redt ook het leven van een hond.

Heeft u een Shih Tzu Chihuahua Mix? We horen graag over hem of haar in de commentaren hieronder!

Referenties en bronnen

 • Duffy et al., 2008. “Rasverschillen in canine agressie,” Applied Animal Behavior Science.
 • Emmerson, T. 2014. “Brachycephalic obstructive airway syndrome: een groeiend probleem,” Journal of Small Animal Practice.
 • Itoh et al. 2008, “A Retrospective Study of Intervertebral Disc Herniation in Dogs in Japan: 297 Cases,” Journal of Veterinary Medical Science.
 • Christmas, RE, 1992. “Common ocular problems of Shin Tzu dogs,” The Canadian Veterinary Journal.
 • Capík, I., 2010. “Periodontal Health vs. Various Preventive Means in Toy Dog Breeds,” Acta Vet. Brno.
 • Kanemaki et al. 2013, “Dogs and Humans Share a Common Susceptibility Gene SRBD1 for Glaucoma Risk,” PLOS One.