Shar Pei Temperament – Is deze hond geschikt voor uw gezin?

shar pei temperament

Shar Pei temperament: Ben je benieuwd naar het karakter dat verborgen zit onder de losse huid van deze karakteristieke honden?

De gerimpelde hond met de oude Chinese stamboom maakt zeker een blijvende indruk op iedereen die hem ziet.

Maar voordat je een beslissing neemt over dit ras, is het belangrijk om te begrijpen hoe hun afkomst hun kijk op de wereld heeft gevormd.

In dit artikel nemen we het temperament en de persoonlijkheid van de Shar-Pei onder de loep, zodat u weet of deze hond bij u past.

De Shar-Pei

De Shar-Pei is een merkwaardige fusie van ongewone fysieke kenmerken.

Alsof de brede “nijlpaard” kop, kleine verzonken ogen, blauw-zwarte tong, en fronsende uitdrukking nog niet uniek genoeg waren, bedekt de schuurpapierachtige huid van deze hond hem in plooien die passen als een dikke vacht.

De Shar-Pei is een middelgrote en stevig gebouwde hond die 18 tot 20 centimeter groot is en tussen de 45 en 60 pond weegt.

Bijna net zo uniek als hun uiterlijk is hun lange en bijzondere geschiedenis.

Oorsprong van de Shar-Pei

Net als de Chow Chow en de Mopshond, is de Shar-Pei een uitgesproken Chinees ras. De oorsprong van de Shar-Pei gaat meer dan 2000 jaar terug tot de Han-dynastie.

Deze intelligente, ruige hond werd verondersteld een boerenhond te zijn geweest. Dit verklaart zijn veelzijdigheid en vermogen om door de jaren heen verschillende rollen aan te nemen, waaronder: jager, herder, waakhond en pit fighter.

Toen het communistische regime China overnam in 1949 slachtten ze een groot deel van de hondenpopulatie af. Gelukkig overleefden een paar van deze honden in Hong Kong en Taiwan.

Toen het ras bijna dreigde uit te sterven, stond in een tijdschrift artikel uit 1971 een foto van de Shar-Pei.

Het beschreef de hond als “een van de laatste overlevende exemplaren van het ras.”

Dit trok de aandacht van een Hong Kong fokker genaamd Matgo Law die een brief schreef aan het tijdschrift en er bij de Amerikanen op aandrong het ras te redden.

Hondenliefhebbers reageerden en zorgden gelukkig voor het voortbestaan van de Shar-Pei.

Het typische Shar-Pei temperament

Ondanks zijn hardwerkende geschiedenis en turbulente verleden, is de Shar-Pei van vandaag vooral een trouwe en geliefde metgezel.

Kalm en zelfverzekerd, is de Shar-Pei een intelligent en onafhankelijk dier.

Ze staan er echter om bekend dominant te zijn en kunnen een koppige trek hebben.

Ze hebben ook vastgehouden aan hun vechtlust. Dit kan leiden tot agressie naar zowel mensen als andere honden.

Onnodig te zeggen dat dit een ras is dat vroeg moet worden gesocialiseerd en getraind om te voorkomen dat het gevaarlijk wordt.

Hoewel ze doorgaans niet geneigd zijn te blaffen, kunnen deze honden andere harde geluiden maken.

Snurken, snuiven, grommen en knorren staan in hun catalogus van geluiden.

shar pei temperament
Zijn Shar-Peis gemakkelijk te trainen?

Training kan met dit ras alle kanten opgaan.

Aan de ene kant zijn ze uiterst intelligent, maar ze kunnen ook erg eigenzinnig zijn en de dingen op hun eigen manier willen doen.

Consequente, positieve versterking met veel traktaties en lof is de beste manier om uw Shar-Pei zover te krijgen dat hij de dingen op uw manier ziet.

Het gebruik van harde woorden of straf zal u nergens brengen en kan zelfs agressie uitlokken.

Vroege socialisatie, die uw puppy blootstelt aan een grote verscheidenheid aan ervaringen, mensen en andere huisdieren in een gecontroleerde en aangename omgeving, heeft bewezen een grote rol te spelen in de ontwikkeling van een goed aangepaste volwassen hond.

Als het gaat om potjestraining, staat de Shar-Pei erom bekend dat hij zichzelf praktisch traint.

Dat komt omdat ze van nature een schone hond zijn die instinctief hun leefomgeving niet zal willen bevuilen.

Zijn Shar-Peis vriendelijk?

Vriendelijk is niet een woord dat normaal geassocieerd wordt met het Shar-Pei ras.

Ze kunnen trouw en toegewijd zijn aan hun familie, maar zijn over het algemeen afstandelijk tegenover vreemden. De Shar-Pei staat bekend om het uitkiezen van een familielid en het eigen maken van die persoon.

Door hun geschiedenis heeft de Shar-Pei een natuurlijk instinct om hun huis en familie te beschermen. Daarom zijn het uitstekende waakhonden en waakhonden.

Ze vroeg socialiseren is de beste manier om eventueel territoriaal gedrag te ontmoedigen.

Dit is geen ras dat normaal gesproken wordt aanbevolen voor een gezin met kinderen; vooral niet voor kleintjes. Maar als hij van jongs af aan met kinderen wordt opgevoed, zal het minder een probleem zijn.

Dat gezegd zijnde, moeten kinderen ook geleerd worden hoe ze een hond moeten benaderen en uit de buurt blijven als ze aan het eten of slapen zijn.
Zelfs zeer vriendelijke honden moeten altijd onder toezicht staan rond jonge kinderen.

Zijn Shar-Peis beschermend?

Dit zijn honden die toegewijd zijn aan hun eigenaren en vaak een zeer hechte band met één familielid in het bijzonder aangaan.

Hun beschermingsinstinct kan toeslaan als ze het geringste gevaar voor hun geliefden voelen.

Zelfs een ongewoon geluid of een onbekende persoon kan hen doen reageren.

Dit maakt ze uitstekende waakhonden, maar ze kunnen overdreven defensief zijn als ze niet goed gesocialiseerd en getraind zijn.

Zijn Shar-Peis agressief?

Vanwege het pit-gevecht verleden van de Shar-Pei, kan hij agressief worden in de verdediging.

In feite kunnen slecht gesocialiseerde honden ronduit gevaarlijk zijn. Een studie vond dat de Shar-Pei zeer agressief is
Over het algemeen is deze agressie gericht op andere honden, vooral als ze van hetzelfde geslacht zijn.

Zijn afstandelijke houding en natuurlijke argwaan tegenover mensen die hij niet kent, kunnen ook als agressie worden geïnterpreteerd.

Ervoor zorgen dat uw hond voldoende beweging krijgt kan een lange weg gaan in het verminderen van ongewenst gedrag. Matige activiteit kan soms voldoende zijn om energie te verbranden die anders in agressie zou kunnen resulteren.

Als alternatief zou u deze intelligente hond een taak kunnen geven. Wanneer hij de taken die u hem hebt opgedragen correct uitvoert, zorg er dan voor dat u hem beloont.

Deze studie uit 2016 toont aan dat een slechte gezondheid ook van invloed kan zijn op angst en agressie bij honden.

Helaas is de Shar-Pei een ras met een veelheid aan genetische gezondheidsproblemen.

Shar-Peis en hun rimpels

Helaas veroorzaken de fysieke kenmerken die de Shar-Pei zo karakteristiek maken, ook enkele ernstige gezondheidsproblemen bij het ras.

Ooit diende hun dikke, losse huid een praktisch doel. Het zou hen in staat stellen te blijven vechten terwijl ze werden aangevallen door een andere hond.

De originele Chinese Shar-Pei is echter veel minder rimpelig dan de Amerikaanse versie die we tegenwoordig zien.

Dat komt omdat toen het ras populair werd sommige fokkers de overmatige rimpels versterkten en de huid verdikten zonder rekening te houden met het welzijn van de hond.

Vooral hun gezichten hebben nu verhoogde plooien, zodat de ogen bijna volledig aan het oog onttrokken worden.

Shar-Pei Gezondheid

Het bovengenoemde verhoogde aantal plooien kan leiden tot tal van oogaandoeningen, waaronder de volgende:

Kenmerkend voor Shar-Pei koorts zijn terugkerende koorts en zwelling van de spronggewrichten. Het veroorzaakt ook lever- en nierfalen. Dit treft naar schatting meer dan 20% van deze honden.

Alsof dit nog niet genoeg is, maakt de platte snuit van de Shar-Pei hen tot een brachycefaal ras dat ernstige ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

Houden Shar-Peis van andere honden?

De Shar-Pei is geen hond die graag met zijn eigen soort omgaat.

Om die reden kan het in huis nemen met een andere hond tot problemen leiden.

Met katten en andere kleine dieren zal het niet veel beter gaan, omdat het jachtinstinct van de Shar-Pei kan aanslaan en ervoor zorgen dat ze elk wezen dat probeert weg te komen, opjagen en grijpen.

Het goed socialiseren van een Shar-Pei vanaf jonge leeftijd kan de veronderstelling voorkomen dat alle andere honden een bedreiging vormen.

Uw puppy meenemen naar het hondenpark of gehoorzaamheidslessen zijn goede manieren om hem bloot te stellen aan een verscheidenheid van andere rassen.

Dit zal echter nooit een hond worden die gek is op andere honden in zijn gezicht of zijn ruimte.

Natuurlijke instincten

Hoewel de Shar-Pei in wezen kalm, koel en zelfverzekerd is, behouden ze hun vechtinstincten en deinzen ze niet terug wanneer ze geconfronteerd worden.

Vergeet niet dat hun beroemde losse gerimpelde huid deze hond in staat stelt te blijven vechten, zelfs terwijl een andere hond aanvalt.

Vroege socialisatie is essentieel voor de Shar-pei. Agressie naar andere honden, en in sommige gevallen vreemden, is niet ongewoon bij dit ras.

Hun instinct om te waken kan hem tot een uitstekende waakhond maken. Het is echter belangrijk uw Shar-pei te leren dat niet elke persoon die hij niet kent een bedreiging vormt.

Shar-Peis hebben ook jagen en hoeden in hun erfgoed. Als gevolg daarvan kunnen ze proberen kleinere dieren op te jagen en te vangen.

Zijn Shar-Peis goede familie huisdieren?

De Shar-Pei kan een trouwe metgezel zijn. Een goede socialisatie kan resulteren in een kalme en zelfverzekerde hond.

Er zijn echter zeker enkele dingen die u moet overwegen voordat u deze hond in huis haalt.

Kinderen, andere honden, en huisdieren van elk type, zullen geen goede mix zijn met de Shar-Pei.

Deze honden hebben gewoon te veel agressieve en beschermende neigingen.

De lange lijst van erfelijke gezondheidsproblemen van het ras is misschien nog verontrustender. Eigenaren kunnen dure uitstapjes naar de dierenarts verwachten.

Als u uw zinnen heeft gezet op een Shar-Pei, kies dan een volwassen hond uit een asiel in plaats van een puppy. Zo kunt u zien wat voor soort hond u krijgt.

Heeft u een Shar-Pei? Laat ons weten over uw hond in de commentaren hieronder!

Neem zeker ook een kijkje bij de Shar-Pei met berenvacht!

Referenties en bronnen

Howell, TJ, et al., “Puppy parties and beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior,” Veterinary Medicine: Research and Reports, 2015
Stafford, KJ, “Meningen van dierenartsen over agressie bij verschillende hondenrassen,” New Zealand Veterinary Journal, 1996.
Zapata, I., et al., “Genetic mapping of canine fear and aggression,” BMC Genomics, 2016.
Read, RA, et al., “Entropion correctie bij honden en katten met een combinatie van Hotz-Celsus en laterale ooglidwigresectie: resultaten in 311 ogen,” Veterinary Ophthalmology, 2006.
Lazarus, JA, et al., “Primary lens luxation in the Chinese Shar Pei: clinical and hereditary characteristics,” Veterinary Ophthalmology, 2002.
Morris, RA, et al., “Light-microscopy evaluation of zonular fiber morphology in dogs with glaucoma: secondary to lens displacement,” Veterinary Ophthalmology, 2005.
Zanna, G., et al., “Hereditary cutaneous mucinosis in shar pei dogs is associated with increased hyaluronan synthase-2 mRNA transcription by cultured dermal fibroblasts,” Veterinary Dermatology, 2009.
Olsson, M., et al., “A Novel Unstable Duplication Upstream of HAS2 Predisposes to a Breed-Defining Skin Phenotype and a Periodic Fever Syndrome in Chinese Shar-Pei Dogs,” PLOS, 2011.