Schilferen Goldendoodles? Zal deze pup een puinhoop maken?

Verliezen Goldendoodles?

Welkom bij ons artikel dat antwoord geeft op de vraag: “Verharen Goldendoodles?”.

Goldendoodles zijn een relatief nieuw hybride hondenras dat snel een zeer populaire keuze is geworden onder hondenliefhebbers!

Zoals de rasnaam al doet vermoeden, is een Goldendoodle een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Goldendoodles worden gefokt in standaard en miniatuur maten.

Verharen Goldendoodles?

Goldendoodles worden vaak aangeprezen als een “hypoallergeen” hondenras. Maar wat betekent dit?

Niet-wetenschappelijk gesproken, wanneer iemand zegt dat een hondenras “hypoallergeen” is, bedoelen ze meestal dat de hond niet veel zichtbaar verhaart.

Helaas betekent dit niet dat de pup in kwestie hypoallergeen is.

Wat het betekent is dat de uitgevallen haren in de vacht van de hond worden opgesloten. Daarom valt het niet op de grond, of op de bank, of op je broek of jas.

Goldendoodles, zoals alle honden, verharen.

Echter, afhankelijk van welke ouderhond uw Goldendoodle pup het meest prefereert (Golden Retriever of Poedel), kan het zijn dat u meer of minder verhaart.

verharen goldendoodles

De mythe van hypoallergene honden

Allergisten, dierenartsen en onderzoekers hebben nu bevestigd dat een echt hypoallergene hond niet bestaat.

De reden hiervoor is dat het eiwit dat bij mensen huisdierallergieën opwekt – een eiwit genaamd can f 1 – wordt afgescheiden in het speeksel en de urine van een hond, maar ook op de huid in de vorm van kleine schilfers die huidschilfers worden genoemd.

Wanneer het haar uitvalt, gaat een deel van de huidschilfers die het can f 1 eiwit bevatten mee.

Als u de haren van uw hond tegenkomt op kleding, huid, meubels en vloeren, kunnen ze in contact komen met uw huid en een allergische reactie veroorzaken.

Uitgehaard haar is de meest voorkomende oorzaak van huisdierallergieën bij mensen.

Maar u kunt net zo goed een allergische reactie krijgen als uw hond uw hand likt of als u een “ongelukje” op de vloer opruimt tijdens het zindelijk maken.

Hoe allergische reacties tot een minimum te beperken

De allerbeste manier om de kans dat u een allergische reactie krijgt op uw hond te minimaliseren is om uw contact met haar, speeksel en urine tot een minimum te beperken.

Als u huisdiergerelateerde allergieën heeft, is er geen garantie dat u geen allergische reactie op een Goldendoodle zult krijgen – zelfs niet op een pup die weinig of helemaal niet zichtbaar verhaart.

Waarom verharen honden?

Honden verharen omdat hun hormonen hen vertellen dat het tijd is om te verharen. Hormonale veranderingen worden veroorzaakt door veranderingen in de hoeveelheid daglicht.

Voor honden met een dubbellaagse vacht, zoals de Golden Retriever, gebeurt het verharen twee keer per jaar, in de lente en in de herfst.

Voor honden met een eenlagige vacht, zoals de Poedel, gebeurt het verharen eenmaal per jaar in het voorjaar.

Honden verharen ook het hele jaar door als de vacht zichzelf op natuurlijke wijze aanvult. Het hele jaar door verharen kan variëren van licht tot zwaar, afhankelijk van het vachttype en het ras.

Golden Retrievers verharen meestal matig tot zwaar het hele jaar door. Poedels verharen licht maar niet merkbaar het hele jaar door.

Hoeveel verharen Goldendoodles?

Om dit te beantwoorden moeten we eerst kijken naar de verschillende vachttypes die een Goldendoodle kan hebben.

Als je helemaal nieuw bent in het Goldendoodle ras, realiseer je je misschien niet dat een Goldendoodle verschillende vachttypes kan hebben.

Het type vacht zal afhangen van hoeveel invloed elke ouderhond heeft op uw pup.

Lange of korte vacht

Het gen dat verantwoordelijk is voor de lengte van de volwassen vacht van uw Goldendoodle heet “FGF5”.

Een korte vacht komt eerder voor bij eerdere generaties Goldendoodles (F1, F1b). De overgrote meerderheid van de Goldendoodle pups groeien op met een lange vacht.

Gekrulde, golvende of rechte vacht

Het gen dat verantwoordelijk is voor een gekrulde volwassen vacht heet “KRT71”.

Als de pup dit gen van beide ouderdieren erft, zullen ze een gekrulde vacht hebben.

Beharing (Gezichtshaar)

Het gen dat verantwoordelijk is voor het uiterlijk van de gezichtsbeharing van uw Goldendoodle heet “RSP02”.

Dit gen produceert de karakteristieke baard, snor en wenkbrauwen van de Goldendoodle. Een puppy hoeft maar één kopie van dit gen te erven om meubels te produceren.

Meer of minder verharende vacht

Vanaf 2016 hebben DNA-studies twee genen onthuld die van invloed kunnen zijn op hoeveel of weinig een hond zichtbaar verhaart.

Deze genen heten “RSP02” (ja, hetzelfde gen dat ook de inrichting bepaalt) en “MC5R”.

Deze ontdekking heeft fokkers en onderzoekers geholpen bij het ontwikkelen van wat zij de “verharingsindex” noemen. De index varieert van 0 (geen verharing) tot 4 (veel verharing).

Voor de minst verharende Goldendoodle wil je een pup selecteren met furnishings die testen op de “A” variatie van het MC5R gen dat verantwoordelijk is voor een weinig verharende vacht.

Fokkers kunnen nu ouderdieren testen op de variant van het MC5R-gen (A of G) en op de aanwezigheid van het inrichtingsgen, RSP02, om vooraf te bepalen hoeveel pups op volwassen leeftijd zichtbaar zullen verharen.

Omgaan met het verharen van Goldendoodles

Misschien deelt u uw leven al met een Goldendoodle….die toevallig zichtbaar verhaart.

Als dit het geval is, hou je misschien heel veel van je hond, maar helemaal niet van het verharen. Is er iets wat je kunt doen om het verharen van je Goldendoodle onder controle te houden?

Laten we het nu uitzoeken!

Houd uw hond binnen

Volgens de American Animal Hospital Association (AAHA) verharen huisdieren die uitsluitend binnen worden gehouden minder dan binnen/buiten gehouden huisdieren.

De reden hiervoor heeft te maken met de blootstelling aan seizoensgebonden verschuivingen in daglicht.

Een huisdier dat binnenshuis wordt gehouden, wordt het hele jaar door aan licht blootgesteld en dit kan helpen de seizoensgebonden verharing te verminderen.

Borstel uw Goldendoodle regelmatig

Misschien wel het belangrijkste wat u kunt doen om de zichtbare verharing van uw Goldendoodle onder controle te houden, is uw hond regelmatig borstelen – dagelijks, indien nodig.

Wanneer u uw hond borstelt, trekt de borstel haren uit die verhaard zijn of klaar zijn om te verharen.

Dit vermindert de hoeveelheid zichtbare verharing die u later moet opruimen.

Merk op wanneer het verharen plotseling toeneemt

Verharen is een normaal proces voor honden. Maar soms kan verharen erop wijzen dat er iets mis is.

Huidirritatie of infectie, systemische stress, onevenwichtige voeding, en allergieën (ja, honden krijgen ook allergieën!) kunnen leiden tot meer verharing.

Met de juiste diergeneeskundige zorg zal het verharen waarschijnlijk ophouden als de gezondheid van uw hond verbetert.

Houd een verharingskalender bij

Dierenartsen merken op dat seizoensgebonden verharing meestal drie tot acht weken duurt.

Weten dat de seizoensverharing een begindatum en een mogelijke einddatum heeft, kan u helpen geduldig te blijven terwijl uw hond door het verharingsproces gaat.

Goldendoodles Kapsels

Het haartype van uw Goldendoodle (krullend, golvend of recht) en de vachtlengte (lang of kort) zullen helpen aangeven welke Goldendoodle kapsels het beste werken om het verharen onder controle te houden.

Deze vier Goldendoodle kapsels zijn populair omdat ze relatief gemakkelijk te onderhouden zijn en omdat ze het verharen tot een minimum kunnen beperken.

Puppy Clip

Vooral voor Goldendoodles met een lange vacht is een gemakkelijke manier om de verzorgings- en schoonmaakklusjes thuis tot een minimum te beperken, te kiezen voor een kortere clip.

Dit type clip wordt vaak een “puppy clip” of de “teddybeer clip” genoemd.

Deze korte en lieve clip maakt borstelen en borstelen een fluitje van een cent, maar je moet wel elke 8 weken of zo terugkomen voor een trimbeurt – of leer het zelf thuis te doen!

Kennel Clip

Een kennelclip is een zeer nauwe knipbeurt – zie het als een “canine pixie” en je hebt het juiste idee.

Dit is GEEN scheerbeurt – het scheren van de vacht van uw hond is niet aan te raden! Uw hond heeft bescherming van de vacht nodig om huidirritatie en infectie te voorkomen, evenals zonnebrand.

Lamsklem

De lampclip streeft naar een strakke trim op het lichaam met iets langer haar op de benen.

Deze clip is wat opzichtiger, maar is nog steeds vrij gemakkelijk thuis te borstelen en te onderhouden.

Leeuw Clip

Een leeuwenclip is dat schattige kapsel dat je waarschijnlijk al gewend bent te zien bij Goldendoodles, waarbij het haar op het gezicht en in de nek en het haar aan het einde van de staart lang wordt gelaten, terwijl het lichaam en de poten kort worden geschoren.

Als je het goed doet, ziet je Goldendoodle eruit als een hondachtige leeuw!

Verharen Goldendoodles te veel?

Goldendoodles worden algemeen beschouwd als een niet verharend hondenras.

Maar nu weet u dat hoeveel uw Goldendoodle verhaart te maken heeft met welke ouderhond de meeste genetische invloed heeft en welk vachttype uw Goldendoodle erft. Als een niet verharende vacht voor u belangrijk is, dan is een rasechte poedel misschien een betere keuze.

Wat denkt u? Verharen Goldendoodles te veel, net genoeg, of helemaal niet?

Deel je gedachten in de reacties hieronder!

Referenties en bronnen

Lane, A., et al, “All About Goldendoodle Colors and Coats,” Goldendoodle Association of North America, 2019.
Lockey, R.F., MD, “De mythe van hypoallergene honden (en katten),” Journal of Allergy and Immunology, 2012.
Everhart, A., “Het is winter. Waarom verhaart mijn huisdier zoveel?”, American Animal Hospital Association, 2019.
Schommer, B., “Goldendoodle Vachttypes,” Goldendoodle Acres Kennel, 2019.
Parker, H.G., et al, “The bald and the beautiful: hairlessness in domestic dog breeds,” Journal of the Royal Society of Philosophical Transactions B, 2017.
Polovic, N., et al, “Hondenspeeksel – een belangrijke bron van hondenallergenen,”Wiley-Blackwell Allergy Journal, 2013.