Schapenpoedel Vs Bernedoodle

schapendoes vs bernedoodle

Ben je klaar om te kiezen tussen een Sheepadoodle vs Bernedoodle? Dit artikel zal je helpen de belangrijkste verschillen tussen hen te vergelijken, en de hond te kiezen die het beste bij jouw huis en levensstijl past.

Schapendoedels en Bernedoedels zijn twee wat minder bekende poedelmengsels die tegenwoordig gefokt worden. Het zijn allebei uitzonderlijk grote honden, die een toegewijde band vormen met hun menselijke familie. Er zijn echter ook enkele belangrijke verschillen tussen hen, en het kiezen van de juiste hond voor u hangt af van uw huis en levensstijl, en wat u hoopt te halen uit het bezit van een hond.

Laten we dus beginnen met beide mixen nader te bekijken!

Inhoud

Kiezen tussen deze honden is gemakkelijker als je elk aspect van het leven met hen afzonderlijk bekijkt:

U kunt deze links gebruiken om snel naar specifieke onderwerpen te navigeren, of hier beginnen, bij het begin.

Schapendoes vs Bernedoodle Geschiedenis

Schapendoedels en Bernedoedels maken beide deel uit van een veel bredere trend om designer honden te creëren. Designer honden hebben ouders uit twee verschillende stambomen, wat betekent dat ze zelf niet langer raszuiver zijn, en ze kunnen verrassende combinaties van kwaliteiten erven van elk van hun ouders.

Schapendoedels en Bernedoedels hebben beide één Poedel ouder. Ondanks hun lange associatie met Frankrijk zijn Poedels van oorsprong Duitse honden. Het ras werd opgericht als eendenjager – het zijn sterke zwemmers, en ze werkten lange dagen samen met een menselijke jager, om watervogels te verzamelen nadat ze waren geschoten.

Wat is een Schapendoes?

Een Sheepadoodle is een Poedel gekruist met een Old English Sheepdog. Old English Sheepdogs zijn technisch gezien helemaal geen herdershonden – ze werden ontwikkeld in het zuidoosten van Engeland in de 18e eeuw.th eeuw als drijvende honden. Drijfhonden hielpen om schapen en vee van de boerderij naar de markt te brengen. De eerste Sheepadoodles werden geproduceerd door kruising van een Old English Sheepdog met een Standard Poodle. Maar meer recent is de vraag toegenomen naar een kleinere maat Sheepadoodle, geproduceerd door het kruisen van een Old English Sheepdog met een Dwergpoedel. Deze staan bekend als Mini Sheepadoodles.

Wat is een Bernedoodle?

Een Bernedoodle kruist de Poedel met een ander oud veedrijversras, de Berner Sennenhond. Berners begonnen in Zwitserland met het drijven van waardevolle kuddes vee van plaats naar plaats. Ze bewaakten ook het erf tegen indringers en roofdieren. Ze waren zo groot en sterk dat ze zelfs karren konden helpen trekken! Net als Schapendoedels zijn Bernedoedels begonnen als een kruising met een Standaard Poedel. Maar een mini Bernedoodle met een Miniatuur Poedel ouder is de laatste jaren ook in de belangstelling gekomen van hondenliefhebbers.

Zo meteen zullen we zien hoe de oorsprongsverhalen van Poedel, Old English Sheepdogs en Berners het temperament van Sheepadoodle en Bernedoodle hebben gevormd. Maar laten we eerst eens kijken of je ze uit elkaar kunt houden in het hondenpark!

Sheepadoodle Vs Bernedoodle Uiterlijk

Het uiterlijk van zowel Sheepadoodles als Bernedoodles kan een mengeling zijn van kenmerken van ofwel de Poedel, ofwel hun andere ouder. Laten we beginnen met de grootte.

schapendoedel vs bernedoedel

Hoe groot worden Bernedoodles?

Bernedoodles zijn meestal de grotere mix, hoewel de groottebereiken van Bernedoodles en Sheepadoodles elkaar overlappen. Vrouwelijke Berners wegen 70 tot 95 pond, en mannetjes 80 tot 115 pond. En vrouwelijke Standard Poodles wegen 40 tot 50 pond, terwijl mannetjes 60 tot 70 pond wegen. De standaardgrootte van een Bernedoodle ligt dus meestal tussen 40 en 95 pond voor teven, en 60 tot 115 pond voor reuen.

Mini Bernedoodle grootte is nog meer variabel. Dwergpoedels wegen slechts 10 tot 15 pond, dus de meeste Mini Bernedoodles wegen tussen de 30 en 70 pond. Maar sommige uitschieters kunnen nog kleiner, of groter zijn.

Schapendoes grootte

De grootte van Old English Sheepdogs is niet zo duidelijk verdeeld langs geslachtslijnen als de Poedel en Berner. Reuen kunnen een centimeter of wat groter zijn op de schouder, maar reuen en teven kunnen beide 60 tot 100 pond wegen. Dus standaard Sheepadoodles wegen tussen de 40 en 100 pond. Mini Sheepadoodles met een Miniatuur Poedel ouder zullen waarschijnlijk aan de onderkant van dat bereik zitten, zo niet er iets onder. Mini Bernedoodle vs Mini Sheepadoodle grootte overlapt veel – zoveel dat je het nauwelijks kunt gebruiken om tussen hen te kiezen.

Vachten vergelijken

De vacht van de Old English Sheepdog is iconisch. Hij is zo lang en dik dat hij zijn ogen volledig verduistert als de eigenaar niet ingrijpt met een tondeuse of haarband. Hij heeft twee lagen voor warmte en waterdichtheid, en verhaart overvloedig. Berner’s vachten zijn iets korter, maar ook dicht en dubbellaags om ze tegen de elementen te beschermen.

Ondertussen heeft de Poedel een strak gekrulde, niet verharende vacht. Dankzij hun Poedel-afstamming hebben zowel de Sheepadoodles als de Bernadoodles waarschijnlijk een dikke, golvende vacht. Maar ze zullen niet allemaal verharen zoals een poedel. Sommige kunnen matig verharen, en sommige zelfs heel veel!

De Old English Sheepdog is in meer kleuren toegelaten voor show dan de Berner, en dit wordt weerspiegeld in het aantal mogelijke Sheepadoodle kleuren. Je kunt bijvoorbeeld wel een merle Sheepadoodle krijgen, maar geen merle Bernedoodle.

Is een Bernedoodle of Sheepadoodle hypoallergeen?

Poedelkruisingen zijn vaak populair omdat mensen hopen dat ze een niet-vervagende vacht erven, die geen allergieën veroorzaakt. Zoals we al gezien hebben, kunnen zowel Schapendoedels als Bernedoedels een zwaar verharende vacht erven. Helaas zijn geen van beide hypoallergeen. Dit heeft niets te maken met het type vacht dat ze hebben. Alle honden – ongeacht het type vacht – produceren allergenen in hun speeksel, niet in hun vacht.

Schapendoes vs Bernedoodle Temperament

Poedels zijn slimme, energieke en levendige honden. Ze werden gefokt om te werken als jachtpartners, dus zijn ze zeer mensgericht, gemakkelijk te trainen en gemotiveerd om urenlang te blijven werken. Schapendoedels en Bernedoedels kunnen beide enkele of al deze eigenschappen erven.

Old English Shepherds en Berner Sennenhonden zijn beide wat rustiger en statiger dan de Poedel. Vooral de Berner staat bekend als een zachtaardige reus – als parttime waakhonden bestond hun taak uit lange periodes van geduldig zitten en alleen maar waken over het erf. Old English Sheepdogs waren iets veelzijdiger werkers, en van de twee rassen zijn zij de meer energieke.

Dus Sheepadoodles en Bernedoodles kunnen energiek zijn zoals een Poedel, of wat meer laidback, zoals een Herdershond of Berner. Van de twee heeft de Bernedoodle iets meer kans om rustig en volgzaam te zijn, en het temperament van de Sheepadoodle is eerder speels en voortdurend in beweging.

Leven met een Schapendoedel of Bernedoedel

Poedels leren zeer snel en onthouden nauwkeurig nieuwe commando’s. Maar het nadeel van het hebben van zo’n slimme hond is dat je steeds weer nieuwe bronnen van mentale stimulatie voor ze moet vinden – bijvoorbeeld geavanceerde gehoorzaamheidstraining, behendigheidswerk of jachthondentraining. Zonder voldoende mentale stimulatie zullen ze zich waarschijnlijk vervelen en gefrustreerd raken, en dat uiten door graven, kauwen en blaffen. Old English Sheepdogs en Berners hebben misschien meer tijd nodig om nieuwe signalen op te pikken, maar ze vragen in het algemeen ook minder mentale stimulatie. Sheepadoodles en Bernedoodles kunnen overal op dit spectrum terechtkomen, maar het zal niet duidelijk zijn waar een individu ligt totdat ze redelijk volwassen zijn. Dus eigenaren van Sheepadoodles en Bernedoodles moeten bereid zijn zich aan te passen!

Van de twee rassen zullen Sheepadoodles eerder een herdersinstinct erven. Ze kunnen proberen kleinere dieren, kinderen en zelfs volwassenen in hun sociale groepen te verzamelen. Ze kunnen zelfs moeite hebben om zich thuis te vestigen als de andere leden van het gezin over het huis verspreid zijn. Bernedoodle blaffen eerder naar vreemden die hun huis naderen, en bewaken ‘hun’ menselijke familie. Beide honden worden algemeen beschreven als goed met kinderen, maar een schapendoedel met een sterk herdersinstinct zal eerder verstrikt raken in een frustrerende gedragsdynamiek met kinderen die zich niet laten opsluiten. Beide honden zijn groot genoeg om per ongeluk een klein kind te verwonden door het omver te stoten, dus uiteraard moeten ze altijd samen onder toezicht staan.

Schapendoes vs Bernedoodle Training

Sheepadoodle of Bernedoodle training kan een zeer wisselende ervaring zijn. Hoewel de Poedel super intelligent is en snel leert, zal dit zich niet noodzakelijkerwijs vertalen naar een Sheepadoodle of Bernedoodle. Old English Sheepdogs en Berners worden beschouwd als gematigd gemakkelijk te trainen, maar niet de snelste.

Potjestraining is de hoogste prioriteit voor de meeste puppy-ouders. Gevolgd door hun hond te leren geduldig thuis te wachten gedurende korte periodes terwijl ze uitgaan. Crattatraining kan bij beide helpen, en voor grote honden als Schapendoedels en Bernedoedels beperkt het hun mogelijkheden om schade aan te richten, bijvoorbeeld door te kauwen.

Het socialiseren van alle honden is belangrijk, en dit geldt vooral voor Poedelmixen, omdat Poedels waarschijnlijk wat gereserveerd zijn en weinig vertrouwen hebben rond onbekende mensen en situaties. Het geldt ook voor Berner-mixen, omdat hun bewakingsinstinct hen vertelt waakzaam te zijn voor potentiële bedreigingen voor hun huis en gezin. Tenslotte kan een volwassen Bernedoodle of Sheepadoodle, zoals alle grote honden, gemakkelijk iemand omverwerpen door op te springen om hallo te zeggen. Het is dus een goed idee om ze van jongs af aan te leren mensen rustig te begroeten, en met alle vier de poten op de grond!

Schapendoes en Bernedoodle Gezondheid

Bernedoodles en Sheepadoodles kunnen beide een aantal van de gezondheidsproblemen erven waar Poedels vaak last van hebben, waaronder:

 • Gebitsproblemen
 • Elleboogdysplasie
 • Heupdysplasie
 • Sebaceous adenitis
 • Schildklierziekte

Schapendoes gezondheid

Old English Sheepdogs zijn meer dan gemiddeld vatbaar voor:

 • Gebitsproblemen
 • Elleboogdysplasie
 • Heupdysplasie
 • Sebaceous adenitis
 • Schildklierziekte

Ongeveer 1 op de 10 Poedels zou drager zijn van een genetische fout die de auto-immuunziekte sebaceous adenitis veroorzaakt. Talgklier-adenitis wordt gekenmerkt door kale plekken en een schilferige, schilferige huid. Aangezien Old English Sheep dogs ook door deze aandoening worden getroffen, is het belangrijk om een Sheepadoodle te kiezen zonder een geschiedenis van deze ziekte in beide zijden van hun stamboom. Sheepadoodle pups moeten ook afkomstig zijn van ouders die vrij zijn van heup- en elleboogdysplasie en schildklieraandoeningen.

Bernedoodle gezondheid

Het Berner Sennenhondenras heeft een hoge frequentie van:

 • Degeneratieve myelopathie
 • Elleboogdysplasie
 • Heupdysplasie
 • Problemen met de schoudergewrichten
 • Schildklierziekte

Bernadoodle pups moeten komen van ouders die getest zijn op heup- en elleboogdysplasie en schildklieraandoeningen.

Welke mix leeft langer?

De gemiddelde levensduur van de Standaard Poedel is 12 jaar. Dwergpoedels leven nog langer – gemiddeld 14 jaar. De gemiddelde levensduur van de Old English Sheepdog is 10 jaar en 9 maanden. Dit is maar net iets minder dan het gemiddelde voor alle honden, namelijk 11 jaar en 3 maanden. Een Standard Sheepadoodle wordt gemiddeld 11 tot 12 jaar oud, en de gemiddelde Miniature Sheepadoodle zal waarschijnlijk nog langer leven. Helaas blijft de levensduur van de Berners ver achter bij die van de gemiddelde hond – slechts 8 jaar. De Bernedoodle heeft dus ook een kortere gemiddelde levensduur dan een Sheepadoodle.

Schapendoedels vs Bernedoodle Puppies

Gezonde puppy’s met een geweldig temperament komen van verantwoordelijke fokkers. Helaas, omdat designer honden zoals Sheepadoodles en Bernedoodles zeer gewild zijn, worden ze ook vaak uitgebuit door puppyboeren. Puppies van puppyboerderijen hebben meer kans op chronische gezondheidsproblemen die dure diergeneeskundige zorg vereisen. Ze hebben ook meer kans op langdurige gedragsproblemen die het plezier in het bezit ervan wegnemen.

Onze gids Puppy zoeken zal u helpen bij het puppy koop proces, en de goede fokkers herkennen tussen de slechte. Goed gefokte puppies moeten niet te goedkoop of te duur zijn. Gezondheidstesten voor ouderdieren, en veterinaire zorg voor moeder tijdens haar zwangerschap plus de puppies gedurende hun eerste 8 weken is een dure aangelegenheid, en de meeste fokkers moeten die kosten doorberekenen aan de nieuwe ouders van hun puppies. Maar verantwoordelijke fokkers zijn meestal ook terughoudend om te hoge prijzen te vragen, omdat ze weten dat dit het ras of de mix aantrekkelijker maakt voor puppyboeren. Op het moment van schrijven kosten Schapendoedels en Bernedoedels beide rond de $2.000 – $3.000.

Wat is beter, Schapendoes vs Bernedoodle?

We hopen dat je genoten hebt van onze Sheepadoodle Bernedoodle vergelijking! Dit zijn allebei grote honden, die een groot huis en veel gezelschap nodig hebben om goed te gedijen. Hier is een samenvatting van hun verschillen, om u te helpen een definitieve keuze te maken:

Sheepadoodle Bernedoodle
Standaard Maat 40 – 100lbs Vrouwtjes 40 – 95lbs
Mannetjes 60 – 115lbs
Miniatuurgrootte 25 – 65lbs 30 – 70lbs
Temperament Zeer variabel, maar de kans is groot dat ze hun hele leven druk en actief blijven. Zeer variabel, maar meer kans op een rustige volwassenheid.
Levensverwachting 10 – 12 jaar 8 – 12 jaar
Ideaal voor Gezinnen met veel ruimte, iemand die het grootste deel van de tijd in de buurt is, een levensstijl in de buitenlucht en interesse in geavanceerde hondentraining. Gezinnen met nog meer ruimte en iemand in de buurt.

Heb jij een Schapendoedel of Bernedoedel? Vertel ons in het commentaar waarom je voor hen hebt gekozen!

Als je nog steeds niet zeker weet wat de juiste hond voor jou is, dan zal misschien een van deze artikelen jouw perfecte huisdier onthullen:

Referenties en verder lezen

Adams. Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Veterinary Practice. 2010.

Cavanagh & Bell. Veterinary Medical Guide to Dog and Cat Breeds. CRC Press. 2012.

Old English Sheepdog Club van Amerika

Orthopedische Stichting voor Dieren

Pedersen. Het effect van genetische knelpunten en inteelt op de incidentie van twee belangrijke auto-immuunziekten bij standaardpoedels, sebaceous adenitis en de ziekte van Addison. Canine Medicine and Genetics. 2015.

Wauthier. Het gebruik van de mini C-BARQ om de effecten van puppyfokkerij op hondengedrag te onderzoeken. Applied Animal Behavior Science. 2018.