Rode Hondenrassen – 20 opvallende voorbeelden om uit te kiezen

rode hondenrassen

Rode hondenrassen vormen enkele van de meest opvallende en mooie pups op de planeet. En ze omvatten ook veel van de slimste rassen. Roodharige honden werden vaak gefokt als werkgezel, maar velen zijn ook geweldige huisdieren. Vandaag bekijken we de populairste rode honden, en helpen we u de perfecte rode puppy te vinden die bij uw gezin past.

Inhoud

Rode hondenrassen zijn er in alle vormen, maten en temperamenten. En uit verschillende delen van de wereld. De Red Heeler bijvoorbeeld is een Australisch rood hondenras, maar we hebben ook de Viszla uit Hongarije, de Ierse Setter, en de Amerikaanse Redbone Coonhound. Er zijn ook veel verschillende tinten rood, zelfs binnen hetzelfde ras.

Kijk eens naar deze prachtige rode Ierse Setter pups!

Soorten honden met rode vacht

Er is niet één rood hondenras. Sommige rassen worden klassiek geassocieerd met rode vachten. Maar wat voor soort hond je ook zoekt, je kunt er waarschijnlijk een vinden die in het rood beschikbaar is en die past. Natuurlijk hebben ze allemaal iets gemeen. En dat is het speciale pigment, pheomelanine, dat hen rood maakt.

Rood hondenhaar kan sterk variëren. En niet alleen in kleur. Bij sommige rode honden is de haarkleur vast en consistent langs de hele haarschacht. Bij andere is elke haar geband om een meer gevlekt of gevarieerd uiterlijk te geven. De lengte van de vacht kan ook variëren, van de zijdeachtige veren van de spaniels en setters, tot de korte onderhoudsvriendelijke vachten van de vossenrode Lab en de Rhodesian Ridgeback.

De textuur van rood hondenhaar varieert van ras tot ras. Sommige rode honden, zoals de Australian Cattle Dog of Heeler, hebben glad recht haar, terwijl de Ierse en Norfolk terriërs een grovere, meer pezige vacht hebben. En dan is er natuurlijk nog de prachtige rode poedel met zijn weelderige krullen.

De keuze is eindeloos! En we duiken nog dieper in die fantastische bontjas als we een aantal van deze prachtige rode hondenrassen hebben bekeken.

Top rode hondenrassen

Deze rassen zijn de honden die het meest bekend zijn om hun opvallende rode vacht. Het zijn allemaal bekende namen. Sommige zijn gemakkelijk voor te stellen in het rood. Maar sommige zullen je misschien verrassen. Er zijn veel rode honden. In feite zijn er roodharige hondenrassen die alle verschillende hondentypen vertegenwoordigen, in alle mogelijke maten. Hier zijn 20 van onze favoriete roodharige honden:

Ierse Setter

irish setter

Als het gaat om honden met een rode vacht, kun je niet verkeerd gaan met een Ierse Setter pup. Prachtige Ierse Setters komen in elke gewenste kleur, zolang het maar rood is! Of het nu rijke kastanje of diep mahonie is, deze pups zijn zo beroemd om hun kleur dat veel mensen ze beter kennen als Red Setters.

Oorspronkelijk gebruikt als jachthonden, waren de meest gewaardeerde Ierse Setters degenen die efficiënt konden werken naast hun handler tijdens een jacht, om vervolgens de rol van lieve familie metgezel te vervullen aan het einde van de werkdag. Hun hedendaagse afstammelingen zijn net zo veelzijdig.

Rood En Wit Setter

irish rood en wit setter

Beter bekend als de Irish Red and White Setter, of IRWS, is deze rood-witte hond korter en gedrongener dan de Ierse Setter. Hij komt ook veel minder vaak voor, dus als je er een ontmoet hebt, heb je veel geluk! Irish Red and White Setters zijn eigenlijk voornamelijk wit, met grote vlekken van glanzende kastanjekleur, en kleine sproeten rond hun voeten.

Het zijn uitbundige en energieke honden, misschien beter geschikt voor een werkende levensstijl dan voor een fulltime gezinshuisdier. Omdat hun vermogen om te werken altijd voorop heeft gestaan, zijn ze over het algemeen een gezond ras. Maar omdat ze ongewoon zijn, vraag naar de inteeltcoëfficiënt van de nesten die u tegenkomt, evenals naar het bewijs van de gezondheid van de heupen en ogen van de ouders.

Redbone Coonhound

Redbone Coonhound

Deze all-American jachthonden zijn altijd rood, maar hun naam is eigenlijk een eerbetoon aan een van hun eerste fokkers, Peter Redbone uit Tennessee. Coonhounds zijn grote honden die hunkeren naar activiteit, en het vergt veel werk om er een uit te putten. Omdat hun voorouders werden gebruikt voor de jacht over grote gebieden, hebben moderne Coonhounds nog steeds de neiging om met vertrouwen grote afstanden van hun baasjes af te leggen tijdens wandelingen. Wat stressvol kan zijn voor de hedendaagse hondeneigenaar!

Deze rode kortharige hond is ook beroemd om zijn vocale gedrag. Maar als je voor veel ruimte, beweging en training zorgt, zijn deze honden ook rustig en stabiel rond kinderen.

Labrador Retriever

akita lab mix

De Labrador Retriever is Amerika’s meest populaire hond. Labs zijn bekend in zwart, chocolade en geel. Maar een minder bekende Labrador kleur is het vossenrood. Technisch gezien een schakering van geel, worden vossenrode Labs in stand gehouden door zorgvuldige fokkeuzes, en het is gemakkelijk te zien waarom hun fokkers die moeite graag doen.

Fox Red Labs hebben dezelfde beminnelijke en gemakkelijke aard als hun zwarte, chocolade en gele neven. Ze worden vaak gebruikt als rode jachthond, staan open voor training, maar passen ook goed in het gezinsleven. Maar ze zijn ook gevoelig voor dezelfde gezondheidsproblemen als andere Labs, waaronder heup- en elleboogdysplasie.

Golden Retriever

soorten golden retrievers

De beminnelijke Golden Retriever kan koperkleurig geel zijn, of bleek champagnekleurig. Maar veel puristen geloven dat de juiste, oorspronkelijke kleur voor hen een glanzend, koperachtig rood is. Traditioneel waren ze gewoon een langharige rode hond. Mild gemanierd en opschepperig, Goldens zijn de archetypische kinderhond, en het centrum van honderdduizenden gezinnen.

Naast hun vacht, die een onmiskenbare hoeveelheid onderhoud vereist, zijn deze honden zachtaardig en ongecompliceerd voor de eerste keer. Maar ze zijn helaas vatbaar voor kanker, waardoor hun gemiddelde levensduur al te kort kan aanvoelen.

Hongaarse Vizsla

Maak kennis met de Hongaarse Vizsla

De perfecte Hongaarse Vizsla heeft een “gouden roest” kleur, niet te licht en niet te donker. Maar de gemakkelijkste manier om ze te herkennen is aan hun korte, nette vacht, en hun lange, zachte oren die tot voorbij hun wangen hangen. Deze atletische honden zijn uitstekende loop- en wandelgezellen, want er is weinig waar ze beter geschikt voor zijn dan een lange dag in de buitenlucht. Maar thuis zijn het ook lieve en aanhankelijke familiehonden, wat ongetwijfeld hun groeiende populariteit verklaart.

Vizsla’s zijn gevoelig voor een ongemakkelijke huidaandoening genaamd sebaceous adenitis, en ongeveer 1 op de 5 heeft er momenteel last van. Goede fokkers maken hier geen geheim van, maar houden gedetailleerde medische gegevens bij van hun foklijnen, om te laten zien hoe ze geprobeerd hebben om het risico van het doorgeven ervan aan elk nest te minimaliseren.

Cocker Spaniel

Engelse Cocker Spaniel

Cocker Spaniels worden geboren in tal van prachtige kleuren, waaronder bleek koper en intens rood. Engelse Cocker Spaniels zijn ultra-slim, en zeer gerespecteerd als werkhonden. Amerikaanse Cocker Spaniels, daarentegen, hebben geleerd een meer ontspannen manier van leven te waarderen, en passen het beste bij het leven als huisdier.

Interessant is dat rode Engelse Cocker Spaniels een van de weinige honden zijn met een geregistreerd verband tussen vachtkleur en agressie. We kunnen het verband tussen vachtkleur en agressie nog niet verklaren, maar onderzoekers onderzoeken verschillende mogelijke hypotheses.

Shiba Inu

akita vs shiba inu

Shiba Inu’s zijn oude Japanse honden in hart en nieren, maar een terugval in aantallen tijdens de Tweede Wereldoorlog betekende dat hun toekomst alleen kon worden veiliggesteld door een periode van uitkruising met andere rassen. Van de verschillende Shiba Inu kleuren is rood de meest populaire. Aangezien alle kleuren Shiba Inu een crèmekleurige ondervacht hebben, lijken rode Shiba Inu’s bijna iriserend oranje.

Klein en robuust, Shiba Inus zijn waardige kleine honden die verrassend weinig verzorging nodig hebben, ondanks hun dichte pluizige vacht. Als u denkt dat een Shiba Inu de rode hond voor u zou kunnen zijn, zoek dan naar een fokker die duidelijke heup-, knie- en oogbeoordelingen kan geven voor zowel vader als moeder.

Grote rode hondenrassen

Voor veel hondenliefhebbers is groter altijd beter. Deze grote rode hondenrassen vallen op door zowel hun grootte als hun kleur.

Rhodesian Ridgeback

rhodesian ridgeback temperament

De imposante Rhodesian Ridgeback kan tot 90 pond wegen! De juiste naam voor hun vachtkleur is “wheaten”. Maar de kleur kan variëren van licht tot donker, met veel tussenliggende tinten die lijken op vurige roodtinten.

Rhodesian Ridgebacks waren de oorspronkelijke Afrikaanse speurhonden. Ze hebben nog steeds een sterk jachtinstinct, en kunnen zeer vocaal zijn. Zoals alle grote hondenrassen zijn Rhodesians gevoelig voor gewrichtsproblemen, dus fokhonden moeten worden gescreend op heup- en elleboogdysplasie.

Akita

Akita Temperament

Akita’s zijn de grotere broers van de Shiba Inus. Zo veel groter dat reuen maar liefst 130 pond kunnen bereiken! Akita’s zijn een van de 16 oudste en genetisch meest verschillende tamme hondenrassen, bekend als basale rassen. Ze werden in de VS populair gemaakt door de schrijfster Helen Keller, maar Akita eigendom moet niet lichtvaardig worden opgevat.

Dit zijn enorme honden die niet geschikt zijn voor appartementen. Ze kunnen moeilijk te trainen zijn, en kunnen het beste worden overgelaten aan eigenaren met ervaring in het trainen van honden. En ze hebben de neiging zich afzijdig te houden van andere honden, die soms luidruchtig of agressief reageren.

Kleine rode honden

Naast de andere kant van de schaal. Al deze kleine rode hondenrassen behoren tot de speelgoed honden categorie.

Pomerans

kleine hondennamen, Pomapoo

Pomeranians zijn pint-sized, populaire, kleine teddyberen van honden. Rode Pomeranians variëren van honingblond tot levendige marmelade tinten. Onderschat niet hoeveel verzorging ze nodig hebben, alleen omdat ze klein zijn – er is veel borstelwerk nodig om die vacht in topconditie te houden.

Bijna een derde van de Pomeranians krijgt in hun leven te maken met afglijdende knieschijven, dus zoek naar pups waarvan de ouders duidelijke kniebeoordelingen hebben, evenals gezonde heupen, ellebogen en tanden. In ruil daarvoor krijgt u een dappere kleine rode hond met een grote attitude, die gegarandeerd overal waar hij komt complimenten krijgt.

Dwergpinscher

miniatuur pinscher chihuahua mix

Min Pins zijn netjes, slank en compact. En ze komen niet in één, maar in twee verschillende tinten rood. De eerste is effen, helder rood. De tweede is ‘hertenrood’ – rood met een vermenging van zwarte haren. Ondanks hun uiterlijk en hun naam die Doberman Pinschers doet denken, werden Min Pins oorspronkelijk gecreëerd door Italiaanse Greyhounds en Teckels te kruisen.

Het temperament van Min Pin is niet anders dan dat van een terriër – ze hebben veel beweging, interactie en activiteiten nodig om hun energie op de juiste manier te kanaliseren. Ze zijn zelfverzekerd en extravert, maar het kan voor beginnende hondentrainers een uitdaging zijn om ze betrokken te houden.

Voor mensen die bereid zijn de sprong te wagen, behoren deze kleine honden tot de gezondste rassen die er zijn, en gaan regelmatig door tot halverwege hun tienerjaren.

Poedel

miniatuur poedel kleuren

De krulpoedel is drie maten hond in één, maar voor het doel van deze categorie, laten we vooral speelgoedpoedels vieren! Hoewel in feite alle Poedels kunnen komen in diep roestrood, of zacht warm abrikoos.

Speelgoed Poedels zijn meestal minder dan een voet groot, en wegen 45 – 70 pond. Maar kleiner betekent niet minder energie. In feite zijn speelgoedpoedels ongelooflijk levendige hondjes. Ze kunnen echter nerveus zijn in de buurt van vreemden, dus moeten ze als pup voorzichtig worden gesocialiseerd om ze te helpen vertrouwen te krijgen.

Teckel

Teckel Geschenken

Of u uw teckels nu glad, ruw of langharig, standaard of miniatuur wilt, hun kleurenpalet is altijd hetzelfde. En rood is een van de slechts twee effen kleuren die door de AKC worden aanvaard voor Doxies van showkwaliteit (de andere is crème).

Het charisma en de onverschrokkenheid van teckels zijn een terugkeer naar hun werkroots, toen van hen werd verwacht dat ze dassen in hun holen achtervolgden en ze er weer uit joegen. Ze hebben legioenen van fans, maar iedereen die overweegt er een aan te schaffen moet de tijd nemen om de gezondheidsimplicaties van zo’n extreme lichaamsvorm in te schatten.

Ze zijn ook een van de rassen die het meest waarschijnlijk agressie vertonen naar vreemden, andere honden en hun eigenaars.

Rode Terrier Honden

Terriers staan over het algemeen niet bekend als rode hondenrassen.

Maar omdat terriers over het algemeen zulke stevige, schurftige kleine hondjes zijn, gezegend met een goede gezondheid, een lang leven en geweldige persoonlijkheden, zijn hier twee rode waarvan wij denken dat ze meer aandacht verdienen.

Ierse Terrier

irish hondenrassen - irish terrier

De karakteristieke, bebaarde Ierse Terrier komt voor in niet minder dan drie tinten rood: helder rood, goudrood en rode tarwe. Het zijn aanhankelijke en gezellige gezinsleden, maar zoals de meeste terriers kunnen ze onstuimig en ondeugend zijn.

Ze passen het best bij mensen die voor veel spelletjes en oefeningen kunnen zorgen. In ruil daarvoor krijgt u een hond die grotendeels vrij is van erfelijke ziekten, die u gezelschap houdt en u ongeveer 15 jaar lang zal vermaken.

Norfolk Terrier

norfolk terrier

Norfolk Terriers zijn net zo schattig als Yorkshire Terriers, maar ze zijn net iets groter, knuffelbaarder en minder breekbaar. Ze zijn er in alle tinten rood, inclusief prachtig aardbeienblond. Ondanks hun kleine gestalte zijn het robuuste hondjes, goed geschikt voor mensen met een actieve levensstijl, maar thuis niet zoveel ruimte.

Als ras lijden ze aan een hoge frequentie van heupdysplasie, evenals afglijdende knieschijven, gebitsproblemen en hartkwalen, dus zoek naar pups van ouders met grondige gezondheidscontroles.

Rode Honden Voor Actieve Huishoudens

Onze laatste categorie van indrukwekkende vlammenhonden zijn die met grenzeloze energie. Deze kerels kunnen een loopje, een wandeling, een fietstocht of een lange dag buiten of op het strand bijhouden, terwijl ze nauwelijks hijgen.

Australische Herder

australische herder

De prachtige Aussie heeft een beroemde dikke, vloeiende vacht, die in rood of red merle kan voorkomen. Helemaal niet Australisch, maar oorspronkelijk ontstaan in Europa en populair geworden in de V.S. door Californische veeboeren, zijn Aussies het ras bij uitstek voor het hoeden van dieren.

Ze zijn slim en gemakkelijk taakgericht, dus ze genieten meestal van training. Maar eigenaren moeten ook zorgen voor voldoende andere dagelijkse afleiding, zodat ze zich niet gaan vervelen. Zoek fokkers die gezondheidstests uitvoeren op heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogaandoeningen.

Australische Veedrijvershond

rode australische veedrijvershond

Robuust en hard werkend, is de rode Australian Cattle Dog beter bekend als de Red Heeler. Red Heeler honden kunnen effen rood zijn, of een merle vachtpatroon hebben. Ze hebben een ongelooflijke werklust, dus Red Heelers die bestemd zijn voor het leven als huisdier hebben veel mogelijkheden tot beweging nodig, en ook toegang tot activiteiten zoals hondensporten.

Red Heelers zonder fysieke en mentale uitlaatkleppen voor hun energie en uithoudingsvermogen zijn geneigd destructief te worden in huis. Behalve op heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogaandoeningen moeten fokdieren met een rode hak ook worden gecontroleerd op aangeboren doofheid, die nauw samenhangt met het merle-patroongen.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, of Toller hond, heeft hetzelfde heerlijke temperament als de bekendere retriever rassen (Labrador en Golden), maar met de eindeloze energie van een Border Collie of Springer Spaniel. En natuurlijk zijn ze rood. In feite zijn ze altijd rood, hoewel de tint kan variëren van licht en koperachtig tot diep amberkleurig.

Deze honden zijn het meest geschikt voor eigenaren die buiten werken, en die hun Toller mee naar buiten kunnen nemen. Ze hebben een lager risico op heupdysplasie dan andere apporterende rassen, maar een iets hogere prevalentie van schildklieraandoeningen.

Australische Kelpie

australian kelpie - hondenrassen die beginnen met een

Last but not least, de Australian Kelpie, een andere veedrijvershond uit de herdersgroep. Rode Australische Kelpies hebben een diep bronzen kleur die er het best uitziet als hij de zon vangt. Dat is geen probleem, want Kelpies en hun baasjes gaan veel wandelen.

Het kost meerdere uren beweging per dag om een Kelpie uit te putten, en net als bij andere herdersrassen kan het zijn dat ze een groot deel daarvan besteden aan het vangen van andere honden, dieren en kleine kinderen. Zeker niet voor bangeriken!

Waar komt rood bont vandaan?

Honden – alle honden – maken slechts twee soorten pigment aan in hun vacht. Eumelanine, dat zwart is, en pheomelanine, dat rood is. Dat betekent dat alle prachtige rode honden in onze lijst hun vacht te danken hebben aan het pigment feomelanine. Maar het aardbeiblond van een abrikooskleurige poedel ziet er nauwelijks hetzelfde uit als het levendige roodbruin van een Ierse Setter. En dat komt omdat er veel genetische wegen zijn die tot rode vachten leiden.

Welke hondenrassen hebben een rode vacht?

Veel hondenrassen hebben een rode vacht, geschonken door het pigment feomelanine. Op het moment van schrijven is er geen verband tussen rode vachten en ziekten bij honden. Er is een klein beetje bewijs dat rood haar in verband kan worden gebracht met agressie bij Engelse Cocker Spaniels. Maar voor de meeste rode honden geldt dat hun oorspronkelijke doel, hun foklijnen en de manier waarop ze zijn opgevoed een grotere invloed hebben op hun temperament. Dus wat u ook zoekt in een hondse vriend, u kunt het bijna zeker hebben in het rood!

Heeft u een rode hond?

Zijn ze een van de rassen die we hier hebben opgenomen, of een die we gemist hebben? Vertel ons over hen in het commentaarveld!

Ontdek meer over de rode hondenrassen!

Referenties en verdere bronnen