Puppy Potty Training schema en afwerking

Een puppy potty training schema is een handige gids.

We geven enkele voorbeelden voor 8 weken oude en drie maanden oude puppy’s.

En enkele tips om uw potjestraining te voltooien en uw doel van een zindelijk hond te bereiken, zowel thuis als in het openbaar

Wat staat er in deze gids: Inhoud

Het is belangrijk te onthouden dat alle pups individueel zijn en dat sommige een goede blaascontrole eerder bereiken dan andere.

Maar weten dat je op de goede weg bent is altijd geruststellend!

Schema’s kunnen nuttig zijn om u eraan te herinneren wanneer u uw puppy mee naar buiten moet nemen en om te vieren wanneer uw puppy bepaalde mijlpalen bereikt.

Alle puppy’s zullen eerder willen plassen op bepaalde momenten van de dag.

En het kennen van deze tijden helpt ons om het aantal ongelukjes te verminderen. Hier zijn een paar voorbeeldschema’s

8 weken oud Puppy potty training schema

Het volgende is slechts een leidraad – de maaltijden van uw puppy kunnen hiervan afwijken.

 • 2 uur: dit is de nachtdienst, sommige pups hebben dit alleen de eerste paar dagen nodig, andere een week of twee.
 • 6 uur ’s morgens: geen uitslapen voor nieuwe puppy-ouders, het eerste plasje van de dag is dringend!
 • 7 uur: of na het ontbijt
 • 9am:of halverwege de ochtend
 • 11 uur: na de tweede maaltijd van de dag.
 • 13 uur: vergeet niet de pup uit te laten als hij wakker wordt uit een dutje.
 • 15.00 uur: na de derde maaltijd van de dag.
 • 5pm:pups worden vaak opgewonden in de vroege avond – ook een belangrijk moment om te gaan plassen!
 • 7pm:na het avondeten de laatste maaltijd van de dag
 • 21.00 uur: je kunt deze overslaan als je puppy slaapt.
 • 11pm:laatste trip naar buiten voor het slapen gaan

acht weken oude pups hebben een puppy potty training schema nodig

3-4 maanden oude puppy zindelijkheids training schema

Sommige pups zullen het met drie maanden nog geen drie uur uithouden zonder te plassen, anderen wel. Dit schema is alleen voor degenen die er klaar voor zijn.

 • 6 uur: het eerste plasje van de dag is nog steeds dringend!
 • 9am:halverwege de ochtend
 • 12 uur: na de tweede maaltijd van de dag
 • 3pm:halverwege de middag
 • 18.00 uur: na het avondeten, de laatste maaltijd van de dag.
 • 21.00 uur: oudere pups kunnen nu ’s avonds wakkerder zijn.
 • 11pm:laatste uitstapje naar buiten voor het slapen gaan

Vergeet niet dat uw puppy kan verschillen van de bovenstaande voorbeelden en dat u ze zult moeten aanpassen om uw eigen unieke puppy-pottytrainingsschema te maken.

Puppy potje training schema voor en tegen

Het probleem met schema’s is dat ze geen nut hebben als een puppy niet kan wachten tot de aangewezen tijd om te plassen.

Wees nooit een slaaf van een schema, ga altijd uit van voorzichtigheid.

De voordelen van een puppy potty training schema is dat het nieuwe puppy ouders een idee geeft van de maximale hoeveelheid tijd die veel nieuwe pups kunnen wachten voordat ze zichzelf ontlasten.

Zoals u kunt zien, moeten kleine puppy’s echt heel vaak naar het toilet en kunnen ze niet voor langere tijd zonder toegang tot een toiletruimte worden achtergelaten.

Wanneer is de zindelijkheidstraining voorbij?

U kunt verwachten dat de meeste pups hun blaascapaciteit geleidelijk vergroten tot ze het met een leeftijd van 6-8 maanden ongeveer zes uur kunnen uithouden.

Maar het ergste is dan al voorbij

Als uw puppy meer dan vier maanden oud is, zou u goed op weg moeten zijn om de trotse eigenaar te worden van een schoon, zindelijk huisdier.

Onthoud, gebruik alleen een puppy-potty training schema als een zeer ruwe gids.

Laten we eindigen met enkele tips om uw puppy te leren hoe hij moet vragen om naar buiten te gaan als hij naar het toilet moet.

Uw puppy meenemen naar andere mensen thuis

Wanneer we een puppy meenemen naar een gloednieuwe situatie, zoals een bezoek aan een vriend, is de kans veel groter dat hij zijn manieren vergeet en een gênante plas op het tapijt achterlaat.

Dit is vooral waarschijnlijk als er andere honden en kinderen zijn om mee te spelen of als er overal tapijten en vloerkleden liggen, terwijl hij gewend is aan een afwasbaar oppervlak.

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om te zorgen voor een ongevalvrij uitje. Het eerste is het inrichten van een toiletruimte zodra u aankomt.

Vraag uw vriendin waar ze graag wil dat uw puppy in haar tuin plast, en leg uit dat u hem daarheen moet brengen zodra u aankomt.

Als hij niet gehoorzaamt, houd dan heel goed toezicht op hem en probeer het even later nog eens, net zoals u thuis deed toen u voor het eerst met de zindelijkheidstraining begon.

Als uw puppy erg klein is en u doet aan potjestraining met puppypads, kunt u er een meenemen en bij de achterdeur neerleggen voor het geval hij begint te gaan en u geen tijd hebt om naar de tuin te gaan.

Moedig uw vriend aan om u met hem in zijn keuken te laten kletsen, in plaats van in de woonkamer als daar vloerbedekking ligt.

Op die manier zal uw puppy minder snel een ongeluk krijgen. Houd uw eerste bezoekjes kort, en blijf regelmatig uitstapjes maken naar de tuin of het erf.

Het doel is ervoor te zorgen dat de eerste paar uitstapjes ongevalvrij zijn, zodat uw puppy een geschiedenis of patroon opbouwt om nooit bij mensen binnen te plassen.

Een puppy zindelijk maken op openbare plaatsen

Zodra u hier regelmatig succes mee heeft, kunt u beginnen met korte uitstapjes naar openbare gebouwen waar puppy’s welkom zijn.

Nogmaals, houd zorgvuldig toezicht en houd de bezoekjes kort totdat u ervan overtuigd bent dat uw pup begrijpt dat al het poepen en plassen buiten in de frisse lucht moet gebeuren.

Als uw pup eenmaal echt begrepen heeft dat toiletteren iets is wat honden buiten doen, kunt u hem desgewenst leren u te vragen wanneer hij naar buiten wil.

Uw puppy leren vragen om naar buiten te gaan

Het eerste wat gezegd moet worden is dat sommige puppy’s dit heel natuurlijk doen. Ze gaan naar de deur en staan er met hun neusje tegenaan gedrukt, of geven een klein jankgeluidje, of krabben met een pootje aan de deur.

Sommige pups zullen naar hun baasje gaan, in plaats van naar de deur, en een jankje of een blafje geven. Als u wilt dat uw puppy dit doet, hoeft u hem alleen maar elke keer dat hij het doet prompt te belonen door hem door de deur te laten en hem naar zijn toiletruimte te begeleiden.

Laat hem om te beginnen niet naar buiten en sluit dan de deur met hem aan de andere kant en u aan de binnenkant.

Als hij er niet van houdt om alleen buiten te zijn, zal dat hem vrij snel doen stoppen met vragen om naar buiten te gaan.

Zorg ervoor dat ‘vragen’ altijd beloond wordt met een ervaring waar hij van geniet.
Als uw pup niet vraagt om naar buiten te gaan, kunt u hem leren een bel of zoemer te laten rinkelen.

U kunt hondenbellen voor potjestraining vrij goedkoop kopen. Ze lijken een beetje op een hondenriem met twee sets belletjes over de lengte om honden van verschillende grootte aan te passen.

Je hangt ze gewoon over een deurknop of handvat, en ze rinkelen als de hond ze aanraakt.

Hoe leer je je hond een bel te gebruiken

Heb de bel in de ene hand en wat kleine traktaties in de andere. Begin en eindig elke herhaling van de oefening met de belhand achter uw rug.

Presenteer de bel met tussenpozen aan uw puppy, waarbij u hem achter uw rug terugplaatst zodra hij hem heeft aangeraakt. Het doel is dat hij de bel uit vrije wil aanraakt.

Ik wil gewoon dat u het aan uw puppy laat zien, duw het niet op zijn neus. Houd het dicht bij zijn neus, zodat hij het goed kan zien.

De meeste pups zullen zich uitstrekken om aan de bel te snuffelen. Zodra hij het aanraakt, is het jouw taak om die aanraking te markeren met een duidelijk ‘JA’ en je markering te laten volgen door een kleine traktatie.

Als hij terughoudend lijkt om de bel aan te raken, wrijf er dan de eerste paar keer een klein beetje voer op, om hem aan te moedigen.

Laten we die volgorde samenvatten

 • Presenteer de bel aan de pup en zeg JA als hij hem met zijn neus aanraakt.

Geef hem onmiddellijk een kleine eetbare beloning (een stukje van zijn brokjes is prima) en verwijder de bel.

 • Als hij het niet binnen een paar seconden aanraakt, reageer dan op geen enkele manier, maar haal het gewoon uit zijn zicht (je kunt het achter je rug houden).

Deze volgorde is één herhaling

Doe minstens tien herhalingen achter elkaar. Presenteer de bel, haal hem dan weg en beloon de hond alleen als hij hem aanraakt.

Herhaal dit met tussenpozen gedurende de dag. Als hij het negen van de tien keer goed doet, kunt u de doelpalen verzetten en het moeilijker maken.

Om te beginnen houdt u de klokken verder weg, zodat hij meer moeite moet doen om er bij te komen.

Laat hem zijn nek uitstrekken en dan een stap naar de bel zetten. Zorg ervoor dat hij zich omdraait om de bellen aan te raken als je ze aan weerszijden presenteert. Dan ben je klaar om de bellen aan de deurklink te hangen

Als hij ze in deze situatie niet aanraakt, kun je het losse uiteinde in je hand houden en aan hem presenteren, gewoon om hem op weg te helpen.

Nu moet u uw hond leren dat het luiden van de bel hem naar buiten krijgt.

Hang de belletjes aan de deur en wanneer uw hond ze aanraakt zegt u JA, maar naast dat u hem zijn kleine traktatie geeft, opent u de deur en geeft u hem nog meer traktaties naar buiten.

Voor de komende dagen, telkens wanneer u de belletjes aan de deur hangt, zorg ervoor dat u de deur opent en uw hond naar buiten laat als hij ze aanraakt.

En voor de komende dagen, zorg ervoor dat hij de belletjes rinkelt voordat u hem naar buiten laat, elke keer dat u hem naar buiten laat. Als hij de bel niet rinkelt als hij aan de deur hangt, leg hem dan in je hand.

Hij zal snel doorhebben dat het rinkelen van de bel ervoor zorgt dat de deur opengaat. Vergeet niet de bel van de deur te halen als je hem alleen in huis laat.

Je wilt niet dat hij aanbelt als er niemand is om hem eruit te laten.

Een waarschuwing: Ik heb dit al gezegd, maar het moet herhaald worden – honden leren vragen om uit te gaan kan een keerzijde hebben.

Zijn ‘vragen’ is misschien niet altijd omdat hij moet plassen. En als je het ‘vragen’ niet hoort, kan hij in de problemen komen. Denk dus goed na of dit een weg is die je wilt bewandelen.

Hoe leer je je puppy plassen op commando

In de stromende regen staan wachten tot een puppy gaat plassen is geen pretje. Vooral als hij liever een interessant geurspoor over uw gazon onderzoekt, dan dat hij verder gaat met zijn werk.

Gelukkig is het niet al te moeilijk om een hond te leren zichzelf prompt te legen als je hem een aanwijzing of commando geeft.

De eerste stap is het kiezen van je cue – gebruik niet ‘ga plassen’ als je je zou schamen om dit in het openbaar te zeggen, want vroeg of laat zul je dat nodig hebben.

Ik gebruik ‘hurry up’ met een beetje ‘sing-song’ stem. Sommige mensen zeggen ‘maak je druk’.

Het is aan jou wat je zegt, maar als je eenmaal je cue hebt gekozen, kun je je er het beste aan houden, en dezelfde toon gebruiken als je het zegt, zodat je hond altijd precies weet wat je bedoelt.

Zodra uw puppy regelmatig zijn buitentoiletruimte gebruikt om te plassen en te poepen, zegt u de volgende keer dat u hem daarheen brengt, wanneer hij begint te plassen, rustig en kalm uw cue-woord “schiet op” of welk woord u ook gekozen hebt.

De reden om rustig te zijn is dat als u te enthousiast bent, uw puppy misschien halverwege de stroom stopt en begint rond te rennen om te zien waar al die drukte voor is.

U kunt later nadrukkelijker zijn.

Het eerste doel hier is hem de door jou gekozen cue te laten associëren met de handeling van het plassen, niet om hem te vertellen wat hij moet doen – hij weet nog niet wat jouw cue betekent.

Als hij klaar is, maak een poespas van hem en geef hem een kleine traktatie. Na een week of zo, waarin u uw signalen hebt geassocieerd, kunt u proberen te anticiperen wanneer uw puppy op het punt staat te gaan, en hem waarschuwen vlak voordat hij dat doet.

Wacht tot u de tekenen ziet dat uw puppy zich gaat ontlasten, extra snuffelen op één plaats, rondjes draven, u leert de tekenen nu kennen.

Zodra u deze tekenen ziet, gebruikt u uw cue. Zeg ‘Schiet op’ en beloon hem zodra hij klaar is.

Wees niet te gehaast om uw cue te gebruiken als uw puppy misschien niet echt wil gaan. Het is nog een heel nieuwe cue, en u kunt hem niet laten plassen als dat niet nodig is, dus doe het rustig aan.

Wanneer u de cue voor het eerst gebruikt zonder dat u tekenen ziet dat uw puppy moet plassen, probeer er dan op te vertrouwen dat zijn blaas redelijk vol is. Deze ijver op korte termijn zal beloningen op lange termijn opleveren.

Als u de cue gebruikt wanneer u er vrij zeker van bent dat hij op het punt staat te plassen of te poepen, zult u de komende weken een hond hebben die de komende jaren op commando zal plassen en poepen.

Dit kan ook helpen voorkomen dat u uw hond lange tijd buiten laat om naar het toilet te gaan. En dat eindigt soms met een hond die zijn eigen poep opeet uit verveling of nieuwsgierigheid!

Potty Training Perfectie

Potjestraining is een proces dat we snel vergeten als het eenmaal voorbij is, maar het is een proces dat je een heel laag gevoel kan geven als je het moeilijk hebt.

Begrijpen hoe vaak kleine puppy’s moeten plassen is echter belangrijk, omdat het herhaaldelijk nalaten om een puppy de kans te geven zich op de juiste plaats te ledigen, kan leiden tot langdurige problemen met vervuiling.

In feite is onvolledig of onvoldoende zindelijk maken de meest voorkomende oorzaak van bevuilingsproblemen bij honden als geheel. Het is dus belangrijk om dit goed te doen.

De sleutel tot het succesvol en snel zindelijk maken van uw nieuwe pup ligt in het waar mogelijk vermijden van fouten.

Puppies zijn gewoontedieren, en als een plek een onbekende plaats is om te plassen, dan zal de hond daar niet willen plassen. Als uw hond tegen de tijd dat hij drie maanden oud is nog nooit op uw tapijt heeft gepoept, is de kans groot dat hij dat ook nooit zal doen.

Probeer te onthouden dat er geen ‘slechte’ of ‘vieze’ puppy’s bestaan, ongelukjes gebeuren altijd met een reden, en elke puppy leert in zijn eigen tempo.

Ga wel terug en lees het hoofdstuk over probleemoplossing door als u het overgeslagen heeft. Deze fouten komen echt heel vaak voor en u zult er waarschijnlijk minstens één maken als u niet voorbereid bent.

Neem het jezelf niet kwalijk als je fouten maakt. Je bent ook maar een mens en je doet je best.

In de meeste gevallen kun je het beste een stap terug doen, tot een punt waarop je weet dat je pup kan slagen, en dan weer langzamer vooruit gaan.

Het is geen schande om uw puppy gedurende een paar dagen vaker naar zijn toiletruimte te brengen als hij een paar ongelukjes heeft gehad, of om weer vaker toezicht op hem te houden.

Hulp bij zindelijkheidsproblemen

Als je merkt dat je vastloopt of je down voelt over het hele zindelijkheidstrainingsproces, word dan lid van mijn forum waar we veel andere puppyouders hebben en veel ervaren hondeneigenaren die sympathie, hulp en steun bieden aan jou en anderen met nieuwe pups.

Je hoeft dit niet alleen te doen, en we willen je graag ontmoeten.

Vergeet niet dat kleine pups zeer kleine blaasjes hebben en zeer weinig controle daarover.

Als ze moeten gaan, moeten ze nu gaan! Daarom is de beste manier om te voorkomen dat ze naar buiten gaan.

Veel succes met uw puppy potty training schema! En voor meer informatie over elk aspect van het trainen van uw hond kijk op: Hondentraining, Gehoorzaamheid, Goede Manieren En Plezier!

Referenties en verder lezen

 • Mattinson, P. The Happy Puppy Handbook. Ebury Press 2014
 • Tomlinson, C. Toileting troubles part 1: factoren die huisvuil bij katten en honden beïnvloeden. Gezelschapsdier 2016
 • Yeon S et al. A retrospective study of canine house soiling: diagnosis and treatment. Tijdschrift van de American Animal Hospital Association 1999