Puppy gezondheid: Schroefstaarten en hemivertebrae

Schroefstaarten bij Buldoggen en andere rassen - wat u moet weten
U weet waarschijnlijk dat de wervels van uw hond de botten in zijn ruggengraat zijn.

In tegenstelling tot mensen, reiken de botten van de wervelkolom bij gezonde honden en puppies tot ver voorbij het bekken om een lange rechte staart te vormen.

Maar er zijn genen die honden dragen, die de toestand van die staart kunnen veranderen tot een kurkentrekker of gekruld effect.

Maar helaas zijn er enkele ernstige nadelige effecten aan de schattige krulstaart.

Schroefstaarten kunnen met serieuze bagage komen.

Honden met krulstaarten

Sommige hondenrassen hebben een natuurlijke krul of bocht in hun staart. Maar andere zijn selectief gefokt om deze krul tot een extreme, kurkentrekker vorm te brengen.

Hondenrassen met gekrulde staarten, aangeduid als schroefstaarten, zijn onder andere Boston Terriers, Mopshonden, Bulldogs en Franse Bulldogs. Deze honden hebben vaak zo’n kleine, gekrulde staart dat ze geheel staartloos lijken te zijn!

Mopshonden zijn een van de hondenrassen met gekrulde staarten

Als u overweegt een hondenras met schroefstaart te kopen of momenteel bezit, moet u zich bewust zijn van het belang om ze schoon te houden en van de mogelijkheid om te maken te krijgen met hemivertebrae.

Het schoonmaken van de schroefstaart van een hond

Als uw hond een schroefstaart heeft, moet u hem helpen deze schoon te houden. Dit zal de kans verkleinen dat het gebied vuil wordt of geïnfecteerd raakt.

Elke keer dat uw puppy poept, moet u het staartgebied controleren.

Krulstaarten kunnen erg groezelig worden. Vooral de kleine opening onder de schroefstaart, waar uitwerpselen kunnen blijven hangen.

Gebruik een watje of bolletje, gedoopt in warm water voor de eerste veegbeurt, en droog daarna af met een ander schoon watje of bolletje.

Dit vermindert het vuil, de geur en de kans op infectie in dit gebied.

Wat zijn hemivertebrae?

Hemivertebrae zijn misvormde ruggengraatsbeenderen, of ‘wervels’, die veel voorkomen bij honden met een schroefstaart.

Hemivertebrae hebben een vreemde vorm waardoor de hele wervelkolom kan draaien.

Als deze botten beperkt blijven tot de staart, kan de verdraaiing de wervelkolom van de hond niet noemenswaardig beïnvloeden.

Maar als er vervormde hemivertebrae botten zijn in het hoofddeel van de wervelkolom, kan de verdraaiing druk uitoefenen op de spinale zenuwen die binnen de wervelkolom liggen en resulteren in neurologische problemen voor de hond.

Hemivertebrae Symptomen

Een hond die lijdt aan wervelkolomcompressie door hemivertebrae kan zwakte in zijn achterpoten vertonen en hij kan incontinent worden. Hij kan zelfs zichtbare uiterlijke tekenen hebben zoals een duidelijke scoliose (kromming van de wervelkolom).

Hij kan ook last hebben van ernstige rugpijn, en het moeilijk vinden om zijn staart schoon te houden.

Deze symptomen kunnen bij een schroefstaartpup in de puppytijd optreden, die dan door een dierenarts moet worden onderzocht om een diagnose te kunnen stellen. De aandoening kan verergeren naarmate de pup verder groeit.

Hemivertebrae Diagnose

Als u vermoedt dat uw puppy last heeft van hemivertebrae, dan moet u een afspraak maken bij uw dierenarts. Zij zal met behulp van een röntgenfoto de diagnose bevestigen.

Zodra de diagnose hemivertebrae is gesteld, zal uw dierenarts u kunnen adviseren over een behandelingsprogramma.

Behandeling van hemivertebrae

Sommige honden met hemiverterbrae zullen helemaal geen symptomen vertonen, en zullen geen nadelige gevolgen ondervinden van de aandoening. Zij hebben geen behandeling nodig en kunnen een normaal leven leiden. Hoewel het raadzaam is om springen of andere schokkende activiteiten niet aan te moedigen, voor het geval dit het probleem verergert.

Andere pups zullen minder geluk hebben. Sommige zullen licht getroffen zijn, andere ernstig.

Het kan mogelijk zijn om een licht getroffen hond te behandelen met ontstekingsremmers. Deze zullen de zwelling verminderen en werken als pijnstillers. Ze geven uw hond meer bewegingsvrijheid en comfort.

Maar helaas moeten veel honden met ernstige aandoeningen geopereerd worden.

Hemivertebrae Chirurgie

Hemivertebrae chirurgie is een zeer gespecialiseerde en dure ingreep. Het kan zeer succesvol zijn in het verbeteren van de beweging, maar er kunnen enkele directe of lange termijn complicaties aan verbonden zijn.

Een van de problemen met hemivertebrae chirurgie, is dat er verdoving voor nodig is. De meeste hondenrassen met krulstaarten zijn ook brachycephalisch.

Deze honden onderwerpen aan anesthesieprocedures is riskanter dan bij rassen met een gezonde schedelvorm, omdat ze al een gecompromitteerde ademhaling hebben.

Als bij uw hond hemivertebrae is vastgesteld, is dit iets wat vóór de operatie moet worden overwogen en besproken met uw dierenarts.

Huidproblemen met schroefstaarten

Zoals we hierboven hebben vermeld, zijn honden met schroefstaarten ook gevoelig voor huidplooi-infecties. Vooral waar de krul in de staart erg strak is.

Soms kan de staart verhinderen dat de hond hygiënisch poept, dus is het heel belangrijk om ze elke dag schoon te maken.

Honden met geïnfecteerde staarten behandelen

Bij sommige honden kan de staart vast komen te zitten in een diepe huidzak en zeer vatbaar zijn voor infectie.

De behandeling bestaat uit zorgvuldig schoonmaken, antibiotica waar nodig en soms amputatie van de aangetaste staart.

Hemivertebrae Preventie

Niet alle honden met een schroefstaart hebben last van compressie van de wervelkolom. Preventie van hemivertebrae is theoretisch mogelijk door röntgenfoto’s te maken van alle fokdieren, en alleen te fokken met honden die vrij zijn van misvormde wervelkolombeenderen.

Schroefstaarten zijn echter potentieel problematisch, zelfs als de rest van de wervelkolom niet is aangetast.

Als u overweegt een pup te kopen van een van de vatbare rassen, kunt u zich ervan vergewissen dat van beide ouders is aangetoond dat zij vrij zijn (door middel van röntgenfoto’s) van deze vervelende aandoening.

De enige manier om vrij zeker te zijn van het vermijden van de op deze pagina besproken problemen is het vermijden van de kurkentrekkerstaart hondenrassen.

Deze omvatten de Boston Terrier, de Mopshond, de Bulldog en de Franse Bulldog. U zult merken dat de gezondheidsproblemen van deze rassen betekenen dat ze een stuk duurder zijn om te verzekeren dan andere honden.

Hemivertebrae Onderzoek

Hieronder vindt u meer informatie over het recente onderzoek dat wordt uitgevoerd naar de gezondheid van honden met een schroefstaart:

Fascinerende feiten over krulstaarten, wat ze veroorzaakt en de problemen die ze bij honden kunnen veroorzaken

Heeft uw puppy een schroefstaart

Is uw hond geopereerd aan hemivertebrae? Heeft hij een ingegroeide staart?

Zo ja, dan kan het delen van uw ervaringen hieronder andere lezers helpen.