Poedel vs Goldendoodle

poedel vs goldendoodle

Kiezen tussen een Poedel vs Goldendoodle is een dilemma dat veel mensen graag willen hebben! Deze diepgaande vergelijking van de Poedel en zijn Golden Retriever kruising zal u helpen beslissen wat voor u de betere match is.

Als je een Poedel vs Goldendoodle vergelijkt, zijn er meer dingen die ze gemeen hebben dan dingen die ze van elkaar onderscheiden. Beide honden zijn intelligent, zeer trainbaar en zeer actief. Maar er zijn subtiele verschillen tussen hen die u kunnen helpen de ene boven de andere te kiezen.

Dus laten we meer over ze te weten komen!

Poedel vs Goldendoodle – Wat is het beste?

Wat is het beste huisdier – een raspoedel, of een kruising Golden Retriever Poedel? In feite is er helemaal geen goed antwoord! Maar de ene kan meer geschikt zijn voor u dan de andere, afhankelijk van uw levensstijl en hoe u hoopt dat het hebben van een hond zal zijn.

Hier zijn de vergelijkingsgebieden om over na te denken:

U kunt deze links gebruiken om door het artikel te navigeren, of hier beginnen, bij het begin!

Poedel vs Goldendoodle Geschiedenis

De geschiedenis van de Poedel en de Goldendoodle vertelt ons meer over hoeveel deze honden gemeen hebben, dan wat hen scheidt. Maar u realiseert zich misschien niet hoezeer de Poedel en de Golden Retriever op elkaar lijken.

Poedel geschiedenis

De extravagante bouffantkapsels van showpoedels wekken de indruk van een hond met veel onderhoud, ontworpen voor een leven van ontspanning en verwennerij in plaats van werk. Maar dat klopt helemaal niet! Poedels werden eigenlijk in Duitsland ontwikkeld als werkhond, om tijdens jachtpartijen wilde vogels van land en water te halen. Hun behendigheid en trainbaarheid leverde hen ook een lange associatie op met Franse circussen, als speelhonden. Het succes en de aantrekkingskracht van de Poedel waren zo groot dat er ook Miniatuur en Toy versies werden gemaakt, en alle drie de maten blijvend populair.

Golden Retriever geschiedenis

Golden Retrievers werden oorspronkelijk ook gefokt als jachthonden, om watervogels en ander wild te apporteren. Net als Poedels, werden ze ook gewaardeerd omdat ze snel en gemakkelijk te trainen waren, en net zo gemakkelijk zwommen in het water als liepen op het land. Ze hebben ook succesvolle carrières gehad buiten hun oorspronkelijke apporterende rol, waaronder het werken als diensthonden, detectiehonden en zoek- en reddingshonden. Wat meer is, Goldens zijn al tientallen jaren een van Amerika’s top 5 favoriete metgezel rassen.

De eerste Goldendoodles

Terwijl Poedels en Goldens hun voorouders honderden jaren terug kunnen voeren, maken Goldendoodles deel uit van een uiterst moderne trend om designerhonden te creëren. Designer honden zijn de eerste generatie kruisingen tussen twee verschillende stambomen. Ze verschillen van andere hondentypen omdat elke hond een nieuwe eerste generatie kruising is. Hoewel sommige Goldendoodles specifiek zijn gefokt met het oog op een carrière als diensthond of jachthond, worden ze eerder als huisdier gehouden.

Poedel Vs Goldendoodle Uiterlijk

Enkele van de meest merkbare verschillen tussen Poedels en Goldendoodles hebben betrekking op hun uiterlijk.

poedel vs goldendoodle

Verschillende maten

Vrouwelijke Standaard Poedels wegen meestal 40 tot 50 pond, en mannetjes wegen 60 tot 70 pond. Er is een groot verschil tussen de geslachten, maar binnen elke geslachtscategorie is het verschil in grootte vrij klein.

Golden Retrievers zijn iets groter – vrouwtjes wegen 55 tot 65 pond, en mannetjes wegen 65 tot 75 pond. Dit betekent dat Goldendoodles uit een Standard Poodle ouder veel meer in grootte kunnen variëren dan Poedels – vooral de teefjes. Vrouwtjes kunnen tussen de 40 en 65 pond wegen, en hun broers worden tussen de 60 en 75 pond.

Terwijl we ons in deze vergelijking richten op de Poedels vs standaard Goldendoodles, ben je misschien ook geïnteresseerd in de opkomst van Miniatuur Goldendoodles. Miniatuur Goldendoodles hebben een Golden Retriever moeder, en een Miniatuur Poedel vader. Aangezien dwergpoedels 10 tot 15 pond wegen, ongeacht het geslacht, zijn dwerg Goldendoodles gewoonlijk veel kleiner dan standaard Goldendoodles, maar hun volwassen grootte is nog meer variabel en moeilijk te voorspellen.

Concurrerende vachten

Poedels hebben een lange, krullende vacht, die zeer weinig verhaart. De AKC accepteert puppy registraties in 12 standaard Poedel kleuren, en nog eens 18 niet-standaard kleuren. Ondertussen kunnen Goldendoodles een rechte, middellange, zwaar verharende vacht erven van hun Golden Retriever ouder. Of hun vacht kan een lengte en textuur hebben die ergens tussen die van een Poedel en een Golden Retriever in ligt. Omdat de volwassen vacht van een puppy pas doorgroeit als hij ongeveer 6 maanden oud is, weet u waarschijnlijk niet zeker welke vacht uw Goldendoodle puppy heeft op het moment dat u hem mee naar huis neemt.

Zijn Poedels en Goldendoodles hypoallergeen?

Een veel voorkomende reden waarom mensen geïnteresseerd zijn in Poedels en hun kruisingen is omdat hen verteld is dat niet-vervuilende honden hypoallergeen zijn. Helaas is dit niet het geval. Honden produceren allergene eiwitmoleculen in hun speeksel, zweet en urine, niet in hun haar of huidschilfers. Dus zelfs niet-harende rassen geven allergenen af aan de omgeving. Dit betekent dat een Goldendoodle niet zomaar een hypoallergene Golden Retriever is.

Poedel vs Goldendoodle Temperament

Aangezien Poedels en Golden Retrievers oorspronkelijk werden gefokt om zeer vergelijkbare taken uit te voeren, maakten hun vroege fokkers ook fokkeuzes gebaseerd op het fixeren en versterken van vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken. Dat betekent dat het temperament van een Poedel niet veel verandert door er een te kruisen met een Golden Retriever!

Poedels en Goldendoodles zijn meestal allebei:

 • Aanhankelijk met hun familie
 • Geduldig met kinderen
 • Gemakkelijk gemotiveerd in training
 • Intelligent en snel in het oplossen van problemen
 • Speels
 • Energiek

Raspoedels worden soms beschreven als een beetje afstandelijk. Dit betekent dat het even kan duren voordat ze zich aan nieuwe mensen hebben aangepast. Maar ze mogen nooit agressief zijn bij onbekende mensen, alleen een beetje afstandelijk. En als ze je eenmaal leren kennen, zullen ze je bij elke ontmoeting vereren met kamerbrede genegenheid!

Goldendoodles zouden deze kwaliteit ook kunnen erven. Maar misschien lijken ze meer op de Golden Retriever. Goldens hebben de reputatie van iedereen te houden, meteen op het eerste gezicht. Goldendoodles zijn ook variabeler dan Poedels als het op lawaai aankomt. Poedels hebben de neiging vrij luidruchtig te zijn, terwijl Goldens zelden blaffen, en een Goldendoodle kan beide kwaliteiten erven.

Al met al, als een duidelijk idee van de persoonlijkheid van uw hond vooraf belangrijk voor u is, hebben Poedels het voordeel boven Goldendoodles. Maar dat gezegd hebbende, Goldendoodles kunnen echt geweldige eigenschappen erven van hun Golden Retriever ouder. Het kruisen van een Poedel met een Golden Retriever betekent echter niet automatisch pups met de ‘beste kanten’ van het temperament van beide honden. Misschien erven ze enkele Golden-eigenschappen waar u van houdt, maar misschien ook niet.

Poedel vs Goldendoodle Training

Eén ding waar je op kunt vertrouwen bij zowel Poedels als Goldendoodles is dat ze slim zijn, en zeer ontvankelijk voor positieve versterkingstraining.

Voor beide mixen is het belangrijk om vroeg met de training te beginnen, met ijverige socialisatie. Socialisatie creëert een patroon van positieve nieuwe ervaringen voor pups jonger dan 12 weken. Deze vroege ervaringen vormen de manier waarop zij nieuwe ervaringen zullen ervaren als zij volwassen zijn. Voor Poedels en hun kruisingen, die van nature meer geneigd zijn zich terughoudend op te stellen ten opzichte van vreemden, vergroot een succesvolle socialisatie op jonge leeftijd hun vertrouwen ten opzichte van nieuwe mensen.

Aangezien Poedels en Goldendoodles allebei grote honden zijn, wil je misschien ook van het rustig begroeten van mensen zonder op te springen een topprioriteit in de training maken. Beide honden kunnen kinderen, oudere mensen en onvaste mensen van hun voeten stoten door tegen hen op te springen.

Uw slimme Poedel of Goldendoodle zal waarschijnlijk ook genieten van de mentale stimulatie van geavanceerde trainingsactiviteiten, zoals behendigheid of jachthondentraining. Bedenk dat als u geïnteresseerd bent in een van deze dingen in competitieverband, een raszuivere Poedel in aanmerking komt voor meer wedstrijden dan de Goldendoodle van een gemengd ras.

Poedel vs Goldendoodle oefening

Poedels en Goldendoodles zijn beide zeer atletische, actieve honden, die minstens twee uur beweging per dag nodig hebben. Dit kan zijn wandelen, hardlopen, of deelnemen aan hondensporten zoals canicross. Natuurlijk houden ze allebei ook van apporteerspelletjes en zwemmen!

Omdat het grote honden zijn, raden veel fokkers en dierenartsen aan om te beperken hoeveel aangelijnd lopen op trottoirs Poedels en Goldendoodle pups doen voordat ze volgroeid zijn. Vijf minuten per dag voor elke maand dat ze oud zijn, wordt algemeen aanvaard als een goede vuistregel. Dus maximaal 20 minuten voor een pup van 4 maanden, bijvoorbeeld. Hoewel de effecten van langer aangelijnd trainen niet nauwkeurig zijn bestudeerd, zijn er aanwijzingen dat dit het risico op heupdysplasie en andere gewrichtsaandoeningen kan verhogen. Maar spelen aan de lijn thuis en in uw tuin valt niet onder de vijfminutenregel, en uw jonge hond heeft daar veel van nodig om al zijn energie te verbranden!

Gezondheid van poedels en Goldendoodles

Zoals bij alle rashonden zijn er enkele gezondheidsproblemen waarmee Poedels vaker gediagnosticeerd worden dan de gemiddelde hondenpopulatie. En ze kunnen het verhoogde risico op deze aandoeningen doorgeven aan zowel raszuivere pups, als aan pups van gemengde rassen zoals de Goldendoodle:

 • Heup- en elleboogdysplasie. Gewrichtsdysplasie zijn misvormingen van het bot, die pijnlijke artritis en zelfs kreupelheid kunnen veroorzaken.
 • Schildklierziekte.
 • Von Willebrands ziekte (VWD). VWD is een genetische ziekte die voorkomt dat het bloed goed stolt na een verwonding of een geplande operatie. Ongeveer 1 op de 25 poedels draagt het defecte gen, hoewel individuen alleen worden getroffen als ze het van beide ouders erven.
 • Sebaceous adenitis en Ziekte van Addison. Dit zijn erfelijke aandoeningen waarbij het lichaamseigen immuunsysteem de talgklieren in de huid (bij talgklierontsteking) en de bijnieren bij de nieren (bij de ziekte van Addison) aanvalt. De Poedelpopulatie heeft een hoge frequentie van individuen die drager zijn van de defecte genen die deze ziekten veroorzaken, maar pups worden er alleen door getroffen als ze de defecte genen van beide ouders erven.
 • Bloat. Bloat treedt op wanneer de maag van een hond zich verdraait, en een afgesloten kamer wordt. Het is dodelijk zonder spoedoperatie, en het komt het meest voor bij rassen met een diepe borstkas, waaronder Poedels.

Goldendoodle gezondheid

De gezondheid van poedels en Golden Retrievers heeft een interessante wisselwerking wanneer ze kruisen. Als een ras, zijn Golden Retrievers gevoelig voor:

 • Heup en schouder dysplasie.
 • Oogproblemen.
 • Schildklierziekte.
 • Ichthyosis. Een droge, schilferige huidaandoening veroorzaakt door een enkel foutief gen. Een kwart van de Goldens draagt het defecte gen, maar alleen honden met twee kopieën (één van elke ouder) ontwikkelen de ziekte.
 • Kanker.

Goldendoodles staan in het bijzonder bloot aan schildklieraandoeningen, en orthopedische problemen zoals heupdysplasie, via beide zijden van hun stamboom. Voor zowel Poedels als Goldendoodles is het belangrijk om een pup te kiezen van gezond geteste ouders, gecertificeerd vrij van gewrichts- of schildklieraandoeningen.

Door de manier waarop VWD, sebaceous adenitis, de ziekte van Addison en ichthyosis worden vererfd, hebben Goldendoodles eigenlijk een grote kans om beschermd te worden door hun status van gemengd ras. Pups worden alleen getroffen als ze van beide ouders hetzelfde defecte gen erven, maar de defecte genen komen meestal alleen bij Poedels voor. of Goldens.

Tenslotte hebben Poedels relatief lage frequenties van kanker, wat het risico van de Golden Retriever ouder van een Goldendoodle kan compenseren. Maar dit is niet gegarandeerd.

Welke hond leeft langer?

Standaard Poedels leven gemiddeld 12 jaar, en individuen die hun tienerjaren bereiken zijn niet ongewoon. Golden Retrievers leven ook gemiddeld 12 tot 13 jaar. Meer dan driekwart van de honden van beide rassen wordt zelfs ouder dan 10 jaar. Niet slecht als je bedenkt dat de gemiddelde leeftijd van honden in het algemeen 11 jaar is! Dus of u nu een Poedel of een Goldendoodle kiest, u kunt van hen een lang leven verwachten.

Poedel vs Goldendoodle verzorging

Een ander gebied waarin Poedels en Goldendoodles gelijk opgaan is de verzorging. Ondanks het feit dat hun vachten zeer verschillende lengtes, texturen en verharingsmogelijkheden hebben, vergen ze allemaal veel onderhoud! Uw Poedel of Goldendoodle zal regelmatig geborsteld moeten worden. En als hun vacht lang is, wilt u misschien ook regelmatig met hen naar de trimsalon om de vacht kort en netjes te houden. Als hun vacht verhaart, wees dan bereid om veel te stofzuigen – vooral in de lente en de herfst als hun nieuwe seizoensvacht doorgroeit.

Welk ras is een beter huisdier?

Poedels en Goldendoodles hebben beide zeer actieve huizen nodig, die hen dagelijks veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie kunnen bieden. Deze honden zijn super slim, en winnen vaak rozetten op wedstrijden. En als dat iets is dat u interesseert, komt de raszuivere Poedel in aanmerking voor meer proeven in clubverband. Ook als u wilt deelnemen aan concours, komt alleen de Poedel in aanmerking.

Geen van beide rassen is gegarandeerd geschikt voor mensen met allergieën, maar wil je beslist een hond met een verharende vacht vermijden, dan is de Poedel een betrouwbaardere keuze. Als het hebben van een hond die comfortabel en zelfverzekerd is in de buurt van nieuwe mensen en honden belangrijk voor u is, dan heeft de Goldendoodle waarschijnlijk deze eigenschappen. Maar het is niet gegarandeerd, en een rasechte Golden Retriever is misschien een betere keuze.

Heeft u een Poedel of Goldendoodle?

Vertel ons in de comments over je redenen om voor hen te kiezen! Als je nog meer slimme, actieve, gezinsvriendelijke honden wilt ontdekken, bekijk dan deze:

Referenties en verder lezen

Adams et al. Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice. 2010.

Egenvall et al. Mortality in over 350,000 verzekerde Zweedse honden van 1995-2000: II. Rasspecifieke leeftijds- en overlevingspatronen en relatieve risico’s voor doodsoorzaken. Acta Veterinaria Scandinavica. 2005.

Evans & Adams. Mortaliteit en morbiditeit door maagdilatatie-volvulus syndroom bij rashonden in het Verenigd Koninkrijk. Journal of Small Animal Practice. 2010.

Kent et al. Associatie van kanker gerelateerde sterfte, leeftijd en gonadectomie bij golden retriever honden in een veterinair academisch centrum (1989-2016). PLoS ONE. 2018.

Pedersen et al. Het effect van genetische knelpunten en inteelt op de incidentie van twee belangrijke auto-immuunziekten bij standaard poedels, sebaceous adenitis en de ziekte van Addison. Canine Genetics and Epidemiology. 2015.