Plaveiselcelcarcinoom hond: symptomen en oorzaken

Als je een hond hebt, wil je natuurlijk dat hij gezond is en blijft. Maar net als mensen kunnen honden ook ziek worden, en soms is dat iets ernstigs, zoals plaveiselcelcarcinoom. Dit is een vorm van huidkanker die bij honden kan voorkomen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over plaveiselcelcarcinoom bij honden, van de oorzaken en symptomen tot de behandeling en preventie.

Plaveiselcelcarcinoom hond

Oorzaken

Plaveiselcelcarcinoom bij honden wordt veroorzaakt door ongecontroleerde groei van plaveiselcellen in de huid. Dit kan worden veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht, chemische stoffen of andere irriterende stoffen. Ook kan een genetische aanleg een rol spelen bij het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom bij honden.

Symptomen van plaveiselcelcarcinoom bij honden

De symptomen van plaveiselcelcarcinoom bij honden kunnen verschillen, afhankelijk van de locatie van de tumor. In sommige gevallen kan de tumor eruitzien als een wrat of bultje op de huid, terwijl het in andere gevallen kan leiden tot zweren of zichtbare veranderingen in de kleur en textuur van de huid.

Symptomen op de neus

Als een hond plaveiselcelcarcinoom op de neus heeft, kunnen de symptomen zijn:

 • Een of meer kleine bultjes op de neus
 • Een verandering in de kleur van de neus (van zwart naar roze of wit)
 • Zweren op de neus

Symptomen op de oren

Als een hond plaveiselcelcarcinoom op de oren heeft, kunnen de symptomen zijn:

 • Een of meer bultjes op de oren
 • Zweren op de oren
 • Veranderingen in de kleur van de huid op de oren

Symptomen op de lippen

Als een hond plaveiselcelcarcinoom op de lippen heeft, kunnen de symptomen zijn:

 • Een of meer kleine bultjes op de lippen
 • Zweren op de lippen
 • Veranderingen in de kleur of textuur van de lippen

Behandeling

De behandeling van plaveiselcelcarcinoom bij honden hangt af van de locatie en de ernst van de tumor. In sommige gevallen kan de tumor worden verwijderd door middel van chirurgie. In andere gevallen kan bestralingstherapie of chemotherapie nodig zijn. Het is belangrijk om uw dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw hond plaveiselcelcarcinoom heeft.

Preventie

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om het risico op plaveiselcelcarcinoom bij uw hond te verminderen:

 • Beperk de blootstelling van uw hond aan zonlicht
 • Gebruik zonnebrandcrème op de gevoelige delen van de huid van uw hond
 • Voorkom dat uw hond in contact komt met chemische stoffen en irriterende stoffen
 • Zorg voor een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging voor uw hond

Conclusie

Plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die bij honden kan voorkomen. Het is belangrijk om de oorzaken en symptomen van deze ziekte te begrijpen, zodat u uw hond de best mogelijke zorg kunt bieden. Door maatregelen te nemen om plaveiselcelcarcinoom te voorkomen en door uw hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts, kunt u zijn gezondheid en welzijn verbeteren.

FAQs

Wat is plaveiselcelcarcinoom?

Plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die ontstaat door ongecontroleerde groei van plaveiselcellen in de huid.

Kan plaveiselcelcarcinoom bij honden worden behandeld?

Ja, de behandeling van plaveiselcelcarcinoom bij honden hangt af van de locatie en de ernst van de tumor. In sommige gevallen kan de tumor worden verwijderd door middel van chirurgie. In andere gevallen kan bestralingstherapie of chemotherapie nodig zijn.

Kan plaveiselcelcarcinoom bij honden worden voorkomen?

Ja, er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om het risico op plaveiselcelcarcinoom bij uw hond te verminderen, zoals het beperken van blootstelling aan zonlicht en het vermijden van irriterende stoffen.

Hoe herken ik plaveiselcelcarcinoom bij mijn hond?

De symptomen van plaveiselcelcarcinoom bij honden kunnen verschillen, afhankelijk van de locatie van de tumor. In sommige gevallen kan de tumor eruitzien als een wrat of bultje op de huid, terwijl het in andere gevallen kan leiden tot zweren of zichtbare veranderingen in de kleur en textuur van de huid.

Is plaveiselcelcarcinoom bij honden erfelijk?

Een genetische aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom bij honden, maar het is niet altijd erfelijk.