Oververhitting bij honden

Oververhitting bij honden

Oververhitting is een veelvoorkomend probleem bij honden, vooral tijdens warme zomerdagen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s en maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit onderwerp en advies geven over hoe je jouw viervoeter kunt beschermen tegen oververhitting.

Wat is oververhitting?

Oververhitting, ook wel bekend als hyperthermie, treedt op wanneer de lichaamstemperatuur van een hond gevaarlijk hoog stijgt. Honden kunnen niet zweten zoals mensen dat kunnen, waardoor ze hun lichaamstemperatuur niet op natuurlijke wijze kunnen reguleren. Dit maakt hen kwetsbaar voor oververhitting, vooral bij warm weer of bij intense lichamelijke inspanning.

De lichaamstemperatuur van een gezonde hond ligt normaal gesproken tussen 38°C en 39,2°C. Wanneer de temperatuur boven de 40°C stijgt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond.

Wat zijn de symptomen van oververhitting?

Het is belangrijk om de symptomen van oververhitting bij honden te herkennen, zodat je snel kunt handelen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Overmatig hijgen en ademen
 • Braken en diarree
 • Verhoogde hartslag
 • Lusteloosheid en zwakte
 • Donkergekleurde urine
 • Coördinatieproblemen

Als je een of meerdere van deze symptomen bij je hond opmerkt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen om de lichaamstemperatuur te verlagen en de hond af te koelen.

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om oververhitting bij je hond te voorkomen:

 • Zorg voor voldoende schaduw en fris drinkwater, vooral tijdens warme dagen.
 • Vermijd het uitlaten van je hond op het heetst van de dag.
 • Beperk de lichamelijke inspanning van je hond tijdens warm weer.
 • Laat je hond nooit achter in een afgesloten auto, zelfs niet voor korte tijd.
 • Gebruik koelproducten zoals speciale hondenkoelmatjes of koelhalsbanden.

Door deze maatregelen te nemen, kun je de kans op oververhitting bij je hond aanzienlijk verminderen.

Wat te doen als je hond oververhit raakt?

Als je vermoedt dat je hond oververhit is, is het belangrijk om snel te handelen om ernstige gevolgen te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Verplaats je hond naar een koele, schaduwrijke plek.
 2. Geef je hond kleine hoeveelheden water om uitdroging te voorkomen.
 3. Koel je hond af met koud water, maar vermijd ijskoud water.
 4. Neem contact op met een dierenarts voor verdere instructies.

Het is essentieel om snel te handelen en professionele hulp te zoeken als de symptomen van oververhitting aanhouden of verergeren.

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over oververhitting bij honden:

1. Kan oververhitting dodelijk zijn voor mijn hond?

Ja, oververhitting kan levensbedreigend zijn voor honden. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel te handelen.

2. Kan ik mijn hond scheren om oververhitting te voorkomen?

Hoewel het scheren van een hond kan helpen om de lichaamstemperatuur te reguleren, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Sommige hondenrassen hebben een vacht die hen beschermt tegen zowel hitte als kou. Raadpleeg een professionele trimmer voordat je besluit je hond te scheren.

3. Kan oververhitting ook optreden in koude omstandigheden?

Ja, oververhitting kan ook optreden in koude omstandigheden, vooral bij intensieve lichamelijke activiteit. Zorg ervoor dat je hond voldoende kan rusten en hydrateren, zelfs in koude weersomstandigheden.

4. Kan ik mijn hond afkoelen met ijs?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je hond af te koelen met ijs, kan dit de bloedvaten vernauwen en de situatie verergeren. Gebruik in plaats daarvan koud water om je hond voorzichtig af te koelen.

5. Kan oververhitting blijvende schade aanrichten bij mijn hond?

Ja, oververhitting kan blijvende schade aanrichten bij honden, zoals orgaanfalen of neurologische problemen. Het is dus belangrijk om oververhitting te voorkomen en snel te handelen als het toch gebeurt.

In conclusie is oververhitting een ernstig probleem dat honden treft, vooral tijdens warme dagen. Door bewust te zijn van de risico’s en preventieve maatregelen te nemen, kun je je hond beschermen tegen deze gevaarlijke aandoening. Zorg voor voldoende schaduw en water, beperk inspanning tijdens warm weer en wees alert op de symptomen van oververhitting. Door snel te handelen en professionele hulp te zoeken indien nodig, kun je het welzijn van je harige vriend waarborgen.