Opspringen hond afleren: hoe doe je dit?

Het is een veelvoorkomend probleem bij hondenbezitters: opspringen. Het kan behoorlijk vervelend zijn, vooral wanneer het gebeurt bij bezoekers of tijdens het uitlaten van je hond. Het is belangrijk om dit gedrag zo snel mogelijk af te leren, maar hoe doe je dat?

In dit artikel gaan we dieper in op het afleren van opspringen bij honden. We bespreken de oorzaken van dit gedrag, de mogelijke gevolgen en natuurlijk de verschillende methoden om dit gedrag te verminderen. Lees verder om te ontdekken hoe je je hond kunt helpen om dit ongewenste gedrag af te leren.
hond springen afleren

Waarom springt een hond op?

Het is belangrijk om te begrijpen waarom een hond opspringt voordat je kunt beginnen met het afleren van dit gedrag. Er zijn verschillende redenen waarom een hond dit kan doen, zoals:

 • Begroeting: Honden begroeten elkaar door te snuffelen en te likken. Als een hond niet bij de snuit van een persoon kan komen, kan hij opspringen om deze te begroeten.
 • Aandacht vragen: Honden kunnen opspringen om aandacht te vragen wanneer ze zich verveeld of eenzaam zijn.
 • Opgewonden: Honden kunnen opspringen als ze opgewonden zijn, bijvoorbeeld tijdens het spelen.
 • Dominantie: Een hond kan opspringen om zijn dominantie te tonen, vooral als hij zich bedreigd voelt.
 • Angst: Sommige honden kunnen opspringen uit angst, bijvoorbeeld als ze bang zijn voor een bezoeker.

Wat zijn de gevolgen van opspringen?

Opspringen bij honden kan vervelende gevolgen hebben, zowel voor de hond als voor zijn baasje. Hieronder staan enkele mogelijke gevolgen:

 • Krassen en vuile kleding: Het is niet prettig om begroet te worden door een hond die zijn vieze poten op je kleding zet.
 • Verwondingen: Een grote hond kan iemand omver duwen en zo verwondingen veroorzaken.
 • Angst: Mensen die bang zijn voor honden kunnen door het opspringen van een hond nog banger worden.
 • Slecht gedrag: Als je je hond niet leert om niet op te springen, kan hij ander slecht gedrag gaan vertonen.

Hoe kun je opspringen afleren?

Er zijn verschillende methoden om opspringen bij honden af te leren. Hieronder staan enkele effectieve manieren:

 1. Negeer het gedrag: Dit is een van de meest effectieve manieren om opspringen af te leren. Draai je rug naar de hond en negeer hem tot hij weer met vier poten op de grond staat. Als hij eenmaal op de grond staat, beloon hem dan met een aai of een snoepje.
 2. Leer je hond een commando: Leer je hond een commando zoals “pootjes op de grond”. Oefen dit commando regelmatig en beloon hem wanneer hij het goed doet.
 3. Gebruik een clicker: Een clicker is een handig hulpmiddel om gewenst gedrag bij honden aan te leren. Click en beloon je hond wanneer hij met vier poten op de grond blijft staan.
 4. Maak gebruik van een tuigje of halsband: Een tuigje of halsband kan helpen om de hond te controleren en hem vast te houden wanneer hij op wil springen.
 5. Zorg voor voldoende beweging: Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt, zodat hij minder energie heeft om op te springen.

FAQs

1. Is opspringen bij honden een teken van agressie?

Nee, opspringen bij honden is meestal geen teken van agressie. Het kan verschillende redenen hebben, zoals begroeting, aandacht vragen of opwinding.

2. Moet ik mijn hond straffen als hij opspringt?

Nee, het is niet nodig om je hond te straffen als hij opspringt. Negeer het gedrag en beloon hem wanneer hij met vier poten op de grond blijft staan.

3. Kan ik mijn hond afleiden om het opspringen te voorkomen?

Ja, je kunt je hond afleiden om het opspringen te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een speeltje of een snack om zijn aandacht te trekken.

4. Hoelang duurt het om opspringen af te leren?

Het duurt meestal enkele weken tot maanden om opspringen af te leren, afhankelijk van de hond en de methode die je gebruikt.

5. Moet ik een professional inschakelen als mijn hond blijft opspringen?

Als je hond blijft opspringen, ondanks de verschillende methoden die je hebt geprobeerd, kun je het beste een professional inschakelen. Een gedragstherapeut kan je helpen om het gedrag van je hond te begrijpen en effectieve methoden aan te leren om het gedrag te veranderen.

Conclusie

Opspringen bij honden is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit gedrag af te leren. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je hond opspringt en welke gevolgen dit gedrag kan hebben. Door gebruik te maken van effectieve methoden zoals negeren, het aanleren van een commando en het belonen van gewenst gedrag, kun je je hond helpen om dit gedrag af te leren. Neem de tijd en geduld om je hond te trainen en je zult merken dat hij zich veel beter gedraagt.