Ontwikkelingsstadia van puppy’s met groeigrafieken en week per week gids

In deze deskundige gids voor puppy ontwikkelingsstadia kunt u het gewicht van uw puppy vergelijken met onze puppy groeigrafiek, leert u over belangrijke puppy mijlpalen en ontdekt u hoe uw puppy van week tot week zal veranderen en ontwikkelen.

Dit is een grote gids! We hebben de informatie over puppystadia in drie duidelijke secties verdeeld, zodat je kunt vinden wat je nodig hebt.

 • Deel 1: Mijlpalen van de puppy (oren, ogen, lopen, blaffen, spenen, tandjes krijgen)
 • Sectie 2: Puppy groeistadia (groeisnelheid & gewicht, puppy groeigrafieken)
 • Sectie 3: Ontwikkeling van de puppy per week

U kunt de FAQ links in elke sectie gebruiken om uw vragen snel beantwoord te krijgen en schattige video’s te bekijken in onze puppystadia per week sectie! Wij helpen u ontdekken wat normaal is en wat u kunt doen om uw puppy te helpen zich te ontwikkelen tot een gelukkige, gezonde hond. En we beantwoorden uw zorgen over de vraag of uw puppy het juiste gewicht heeft en genoeg te eten krijgt!

DEEL 1: PUPPY MIJLPALEN

Puppymijlpalen zijn ontwikkelingsstadia van puppy’s die gemarkeerd worden door specifieke belangrijke gebeurtenissen, zoals het moment waarop uw puppy zijn ogen opent of zijn eerste wankele stapjes zet.

De eerste paar weken van het leven van uw puppy zijn druk, met verschillende mijlpalen die snel na elkaar worden bereikt.

Bij de geboorte kunnen pups alleen kruipen met hun voorpootjes en zogen. Ogen en oren zijn gesloten en ze hebben geen tanden. Er moet dus veel gebeuren voordat u uw puppy mee naar huis kunt nemen! Er zijn ook enkele belangrijke mijlpalen kort na het ophalen van uw pup!

Puppy Ontwikkeling: Mijlpaal FAQ’s

Het is leuk om de vooruitgang van onze puppy’s door de verschillende mijlpalen te registreren. Zolang we maar onthouden dat deze mijlpalen niet in steen gebeiteld zijn, en dat variaties aan weerszijden van het gemiddelde normaal zijn.

Wanneer openen puppies hun ogen?

De ogen van je puppy gaan open in de tweede levensweek. De ogen van puppy’s springen niet plotseling open. Tussen de oogleden in de hoek van het oog ontstaat een klein spleetje waar de pup doorheen gluurt. In de loop van een dag of twee gaat het oog volledig open. Soms gaat het ene oog sneller open dan het andere. En sommige pups openen hun ogen een dag of wat eerder dan de andere.

Wanneer beginnen puppies te lopen?

De derde week staat in het teken van pups op hun poten krijgen. En de meeste pups staan en zetten hun eerste wankele stapjes tegen het einde van de derde levensweek.

Wanneer beginnen pups te blaffen?

Pasgeboren pups maken kleine piepgeluidjes als ze het koud hebben, maar zijn voor het grootste deel vrij stil. Echte hondengeluiden beginnen te verschijnen tijdens de tweede tot derde week. Herkenbaar blaffen is meestal een feit als ze acht weken oud zijn, en bijna alle pups kunnen met tien tot twaalf weken schattige puppy-geluidjes maken.

Wanneer stoppen pups met bijten?

Puppy’s bijten als onderdeel van hun normale spel, en ook omdat bijten helpt om het ongemak van doorkomende tandjes te verlichten. Met de juiste hulp hebben de meeste puppy’s geleerd om niet hard genoeg te bijten om u pijn te doen met ongeveer vijf maanden, en zijn ze helemaal gestopt met bijten met zes maanden. Het woord “hulp” is echter de sleutel, want “niet bijten” is iets wat u uw puppy actief moet leren niet te doen.

Wanneer sluit de socialisatieperiode?

Puppy socialisatie is een van de belangrijkste van alle puppy ontwikkelingsstadia. Het proces dat alle honden moeten doorlopen om hen te helpen comfortabel te leven in onze mensenwereld.

Het gaat erom te leren niet bang te zijn voor nieuwe ervaringen, en mensen als vrienden te verwelkomen. Alle pups hebben wat hulp nodig bij dit proces en als ze niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, beginnen pups rond de leeftijd van drie maanden nerveus te worden voor onbekende mensen en gebeurtenissen.

Deze gele lab pup heeft net leren lopen. Wanneer beginnen puppies te lopen? Ontdek het in onze complete gids

De belangrijkste fasen waar u op moet letten zijn

 • Het venster voor socialisatie bij puppies
 • De angstperiode voor tienerhonden

Het venster voor socialisatie sluit rond drie maanden oud en is de tijd waarin uw puppy het gemakkelijkst nieuwe ervaringen zal accepteren en zich eraan zal aanpassen. Dit is de fase waarin u hem overal mee naartoe moet nemen en ervoor moet zorgen dat hij zoveel mogelijk van de wereld leert kennen. De tienerangstperiode is een periode tussen 6 en 12 maanden waarin jonge honden die als pup volledig gesocialiseerd zijn, opnieuw angstig kunnen worden en hun socialisatieprogramma opnieuw moeten worden opgefrist.

AFDELING 2: PUPPY GROEI

Er zijn eigenlijk drie aspecten aan de ontwikkeling van een puppy die allemaal samen moeten komen om hem echt een volwassen hond te laten zijn.

 • Fysieke volwassenheid
 • Seksuele volwassenheid
 • Geestelijke rijpheid

Wanneer is mijn puppy volwassen?

Uw puppy moet alle drie de aspecten van volwassenheid bereiken voordat hij “volwassen” is. Om de zaken te verwarren, deze processen verlopen niet in hetzelfde tempo. En het punt waarop ze alle drie voltooid zijn, verschilt van hondenras tot hondenras. Laten we eerst de fysieke volwassenheid nemen en het hebben over de groei van de puppy.

Puppy groei FAQ’s

Hoe snel groeien puppy’s? – Verschillen in puppygroei

Mensen schrijven me vaak en zeggen “Ik heb een Cocker Spaniel (of Labrador, of Springer) van 3 maanden oud (of 4 of 5 maanden), hoeveel moet hij wegen?” Ze vertellen me vaak hoeveel voer hij krijgt in grammen of ons, en vragen me of dit genoeg is.

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, is er geen exact antwoord op zo’n vraag. Wij kunnen u echter wel een aantal ruwe aanwijzingen geven in de grafieken en tabellen die u in dit artikel aantreft. Het belangrijkste is om je de instrumenten te geven om te herkennen wanneer je eigen individuele pup groeit en bloeit, en wanneer het niet goed gaat.

Groeisnelheid bij verschillende hondenrassen

De reden waarom we niet preciezer kunnen zijn, is dat honden verschillen in hun groeisnelheid en in de uiteindelijke grootte die ze waarschijnlijk zullen bereiken. We kunnen geen exacte gewichten voorspellen in elk van de belangrijkste ontwikkelingsstadia van de puppy. Er zijn niet alleen verschillen tussen rassen, er zijn ook verschillen tussen individuen van elk ras, en zelfs tussen nestgenoten.

Ontwikkeling bij honden van verschillende grootte

Verschillende honden doorlopen de ontwikkelingsstadia van puppy’s in verschillende snelheden. De belangrijkste verschillen in groeisnelheid en -patroon zijn echter die tussen honden van verschillende grootte. In de puppygroeigrafiek kun je zien hoeveel sterker de groeisnelheid van grotere honden is, en hoeveel langer ze doorgroeien.

Puppy groei en honden gewicht grafiek

We hebben de honden in vijf groepen verdeeld en die zullen we hieronder nader bekijken.

Wanneer groeien puppy’s het meest?

De snelste groei vindt plaats in de eerste paar weken. Vanaf de geboorte tot 8 weken oud groeit uw puppy sneller dan op enig ander moment in zijn of haar leven.

Hebben puppy’s groeispurten?

Ja, puppy groeispurts zijn korte periodes waarin ze een tijdje sneller groeien dan voorheen. Deze kunnen op elk moment van het eerste jaar voorkomen.

In het algemeen is het goed om een te snelle groei te vermijden, dus ga niet overdrijven met extra voeding, ook al denkt u dat uw pup op dit moment sneller groeit. En raadpleeg uw dierenarts als u denkt dat uw pup te snel in gewicht toeneemt.

Wanneer stoppen puppy’s met groeien?

Hoe oud zijn honden als ze stoppen met groeien? Dat is een veelgestelde vraag. Fysieke volwassenheid wordt op verschillende leeftijden bereikt, grotendeels afhankelijk van de grootte van uw hond. Kleine honden stoppen veel eerder met groeien dan grote honden. Het antwoord op de vraag op welke leeftijd honden stoppen met groeien, verschilt dus van hond tot hond.

Puppy Groei Grafiek

De puppy groeigrafiek hieronder geeft u een idee van wat ik bedoel. De lege vakjes geven aan dat de hond op dat moment niet meer groeit. Op welke leeftijd zijn honden volgroeid? Kijk eens hoe de rasgrootte van invloed is.

Puppy groeigrafiek en complete gids voor puppy ontwikkeling

De bovenstaande tabel geeft u ook een idee van wat u kunt verwachten dat uw puppy in verschillende stadia van zijn ontwikkeling zal wegen. Ook dit hangt nauw samen met de grootte van het ras waartoe hij behoort. Maar als dit slechts een ruwe richtlijn is, hoe weet u dan zeker of uw puppy ondergewicht of overgewicht heeft, of precies goed? En wat bedoel ik precies met Toy, Small, Medium, Large en Giant. Laten we eerst eens kijken naar de groottecategorieën. Ik heb voorbeelden genomen van een bekend ras in elke categorie om u een idee te geven.

Speelgoedhonden

Het hier gegeven voorbeeld is gebaseerd op de groeisnelheid van een speelgoedpoedel. Honden van dit soort grootte en gewicht stoppen meestal met groeien ergens tussen 6 en 8 maanden oud, maar het overgrote deel van hun groei is voltooid rond de leeftijd van zes maanden.

Kleine en middelgrote honden

Het gegeven voorbeeld van een kleine hond is gebaseerd op een dwergschnauzer. De middelgrote hond is een Engelse Springer Spaniel. Bedenk dat Springers er zijn in een breed scala van maten. Van zeer kleine werkgefokte honden tot het grotere en meer showachtige type. We hebben een middelgrote Springer gekozen voor deze illustratie.

Deze schattige Beagle zal verschillende ontwikkelingsstadia doorlopen

Kleine tot middelgrote honden hebben meestal hun groei voltooid rond het einde van het eerste jaar. Rond negen maanden zijn ze bijna volwassen. Nogmaals, dit is niet in steen gebeiteld. Gewoon een ruwe richtlijn.

Grote honden

In dit voorbeeld is de groeisnelheid van de grote hond gebaseerd op de groeisnelheid van een middelgrote Duitse Herdershond. De meeste grotere rassen voltooien hun groei uiteindelijk ergens tussen 18 en 24 maanden, hoewel ze op hun eerste verjaardag al dicht bij hun volwassen lengte kunnen zijn.

Reuzenhonden

Onze Reuzenhond is een Duitse Dog. Sommige reuzenrassen bereiken nog grotere gewichten dan dit en groeien nog langer door. Sommige reuzenrassen blijven tot drie jaar groeien. Nogmaals, dit zijn algemene richtlijnen. Voor meer informatie over uw specifiek ras. Maar de algemene regel is dit: hoe groter de hond, hoe langer hij groeit.

Hoe groot wordt mijn puppy?

Heeft u ooit een bezoeker gehad die naar de reusachtige poten van uw puppy keek en u een wetende glimlach gaf “Hij wordt een GROTE hond” zeggen ze wijselijk. “Je kunt het zien aan de grootte van zijn poten”. Maar is het echt waar? Is er een zekere manier om te weten hoe groot een puppy zal worden – enig teken dat hij een ‘monster’ van een hond zal worden!

Natuurlijk moeten we rekening houden met het ras, maar er zijn grote verschillen in grootte binnen een ras, en als je een mix of een kruising hebt, hoop je misschien op een aanwijzing. Helaas zijn er geen echt betrouwbare methoden om te bepalen hoe groot een hond zal worden, behalve kijken waar uw pup ligt op de algemene groeicurve. Zelfs de grootte van de poten is geen goede indicator.

Betekenen grote poten een grote hond?

Veel pups van gemiddelde grootte gaan door een fase waarin hun poten, of hun oren te groot lijken voor de rest van hen. Als uw pup consequent groot is voor zijn leeftijd, kan hij na elke maand een groter dan gemiddelde volwassene worden. Maar meer kunnen we er niet over zeggen. Rasgrootte is niet de enige factor die de groei beïnvloedt. Ook het geslacht speelt een rol.

Puppy ontwikkeling – Reu en teef

Onze grafieken en diagrammen tonen een gemiddelde hond. Reuen zijn meestal iets zwaarder en groter dan teven van dezelfde leeftijd en hetzelfde ras. Teven kunnen dus lichter zijn dan onze grafiek suggereert, en reuen zwaarder. Deze verschillen kunnen vrij aanzienlijk zijn bij volwassen honden van de grotere rassen, maar zijn minder opvallend bij kleinere rassen en bij zeer jonge pups.

Meer kilo’s?

Bedenk ook dat sommige honden iets langer doorgroeien dan de bovenstaande richtlijnen. Maar als een hond nog steeds kilo’s aankomt, lang nadat andere honden van zijn grootte gestopt zijn met groeien, moet u zich afvragen: “Geef ik mijn hond te veel eten?

Hoewel het geslacht van invloed kan zijn op de uiteindelijke grootte van uw hond, kunt u er niets aan doen. Er zijn echter nogal wat factoren die van invloed kunnen zijn op hoe snel uw pup zal groeien of hoe lang uw pup zal groeien, die u tenminste gedeeltelijk in de hand hebt. Deze omvatten:

 • Sterilisatie
 • Dieet
 • Algemene gezondheid

Hoe sterilisatie de groei van een puppy beïnvloedt

Sterilisatie beïnvloedt de uiteindelijke grootte van uw hond omdat de geslachtshormonen van uw hond betrokken zijn bij de ontwikkelingsfasen van de puppy. Zij vertellen het lichaam van uw hond om ’te stoppen met groeien’.

Een gecastreerde hond voor hij stopt met groeien, kan hij langer doorgroeien omdat hij de geslachtshormonen mist om die groei uit te schakelen. Een gecastreerde hond kan dus groter worden dan zijn hele broers of zussen. Deze voortzetting van de groei is niet in het voordeel van de hond en kan hem blootstellen aan gewrichtsproblemen. Verschillende vrij grote recente studies hebben aangetoond dat gecastreerde honden meer kans hebben op kruisbandscheuren en heupdysplasie.

Neutralisatie en gewichtstoename bij puppies

Veel deskundigen geloven dat castratie ook gevolgen kan hebben voor de eetlust van uw hond, hoewel niet iedereen het daarover eens is. Ik vond dat mijn eigen reu minder voedsel nodig had na de castratie, maar dat mijn vrouwelijke honden daar geen last van hadden. Maar ik heb maar een paar van mijn honden gecastreerd, dus het is geen goede steekproef. In ieder geval zou castratie geen enkele invloed moeten hebben op het lichaamsgewicht van uw hond, mits u de hoeveelheid voer die u hem geeft aanpast aan hoe hij eruit ziet en zich voelt. (Meer daarover in een minuut).

Hoe voeding de ontwikkeling van puppy’s beïnvloedt

Ondanks het feit dat de impact van sterilisatie niet relevant is als u de voedselinname van uw hond dienovereenkomstig aanpast, worstelen veel mensen hier echt mee. Wat ons brengt bij de rol van voeding in de groei en ontwikkeling van uw puppy.

Ondervoeding van puppy’s

Niet veel pups worden tegenwoordig ondervoed, maar het gebeurt wel. Vaker zijn puppies ondervoed omdat mensen ze verkeerd voeden, dan dat ze gewoon niet genoeg te eten krijgen.

Soms is dit iets cultureels. Bijvoorbeeld, in sommige samenlevingen geven mensen die om religieuze redenen een vegetarisch dieet volgen hun honden liever geen vlees. Dit kan ertoe leiden dat puppies een ongeschikt dieet van groenten en granen krijgen. Slechte groei en andere gezondheidsproblemen zijn waarschijnlijk als pups geen evenwichtige voeding krijgen die geschikt is voor een carnivoor. Maar verreweg het meest voorkomende groeiprobleem is een te snelle groei door overvoeding.

De groeisnelheid van uw puppy versnellen

Soms vragen mensen mij of het mogelijk is de groeisnelheid van hun puppy te versnellen of hem groter te laten worden. Maar kun je de ontwikkelingsfasen van de puppy echt sneller laten verlopen?

Het antwoord is ja, dat kan, maar het is niet noodzakelijkerwijs een goede zaak. Een ondervoede pup kan baat hebben bij een tijdje overvoeren, hoewel dit voorzichtig moet gebeuren als je spijsverteringsproblemen wilt voorkomen. Maar een gezonde pup die meer te eten krijgt dan hij nodig heeft, wordt gewoon dik.

Hoe vermijd je overvoeding van een puppy

Overvoeding van zowel puppy’s als volwassen honden komt veel voor, en obesitas is een belangrijk en groeiend probleem bij honden over de hele wereld. Het eindresultaat van overvoeding van een kleine puppy is niet alleen obesitas – overvoeding kan de groeisnelheid van de puppy versnellen en dit kan weer schadelijk zijn voor zijn gewrichten. Dit kan problemen veroorzaken tijdens de vroege ontwikkelingsfasen van de puppy.

Ad libitum voeding voor puppies

Veel mensen denken dat als een puppy voortdurend toegang heeft tot voedsel, hij zal eten wat hij nodig heeft en niet meer. Op basis van dit idee was het een tijdlang populair voor fokkers om puppy’s ‘hopper’ te voeren. Dit wordt Ad libitum voeding genoemd.

Een studie uitgevoerd op 48 Labrador Retrievers vergeleek honden die ad libitum gevoerd werden, met pups die een beperkter dieet kregen. Ze vonden een significant hoger aantal gewrichtsproblemen bij de ad libitum gevoede puppies. Het was geen groot onderzoek, maar het biedt zeker geen ondersteuning voor het vrij voeden van puppies op deze manier, en ik persoonlijk zou voorzichtig zijn met het kopen van een puppy die op deze manier is opgevoed.

Wat moet MIJN puppy precies wegen?

We hebben enkele grafieken bekeken die u ruwe richtlijnen geven voor het gewicht op verschillende leeftijden, voor honden van verschillende grootte. En we hebben opgemerkt dat reuen iets zwaarder zijn dan gemiddeld, en teven iets lichter.

Maar als dit ruwe gidsen zijn, hoe kun je dan precies weten wat… uw puppy zou moeten wegen? Nou, de waarheid is dat niemand u een exact gewicht voor uw puppy kan geven. Weet u nog hoe zelfs puppy’s uit hetzelfde nest kunnen variëren? Dus wat u moet doen is beslissen of uw puppy te dun of te dik is, en stoppen met u zorgen te maken over wat de weegschaal zegt.

Hoe weet u of uw puppy te dun of te dik is?

Omdat het werkelijke lichaamsgewicht geen betrouwbare leidraad is om te bepalen of een puppy te dun of te dik is, heeft u een andere manier nodig om in te schatten of uw puppy groeit zoals het hoort. En de juiste manier om dat te doen is met uw handen en ogen. Om u te helpen, hebben we een handige checklist voor puppygewichten. Het is heel eenvoudig. Laten we eens kijken.

Gezond gewicht puppy gids

gewicht gids

Als uw puppy het juiste gewicht heeft, zou u het vakje voor elk van deze rubrieken moeten kunnen aanvinken

1 Geen zichtbare ribben

Als je naar een pup van minder dan zes maanden oud kijkt, zou je zijn ribben niet moeten kunnen zien. Sommige van de race rassen kunnen zichtbare ribben hebben als ze volwassen zijn, maar dit zijn normaal gesproken alleen de laatste twee of drie ribben, niet meer.

2 Ribben zijn voelbaar

Als u met uw handen langs de flanken van uw puppy gaat en zachtjes drukt, moet u zijn ribben kunnen voelen. Ze moeten bedekt zijn met een dun laagje vet, maar u moet toch kunnen voelen dat ze er zijn. Als u de ribben van uw puppy helemaal niet kunt voelen, is hij misschien te dik.

3 Puppy heeft een taille

Kijk van bovenaf naar je puppy. Zijn flanken moeten naar binnen gaan bij zijn ’taille’, net voor zijn heupen en stuit.

4 Puppy heeft een plooi

Bekijk uw puppy van opzij. Zijn buikje moet zachtjes omhoog hellen, zodat het het hoogst is net voordat het tussen zijn achterpoten verdwijnt.

Dunne puppy’s

Als u bij een jonge pup ribben kunt zien, de knobbels op zijn spin voelt, of zijn heupen ziet, is hij te mager. Als hij een evenwichtige voeding krijgt, kunt u zijn dagelijks rantsoen verhogen. Een extra maaltijd toevoegen, in plaats van zijn bestaande maaltijden groter te maken, is altijd een goed idee. Als u niet zeker weet wat een evenwichtige voeding is, raadpleeg dan onze rubriek voeding. Zeer magere pups moeten altijd naar een dierenarts, voor het geval er een lichamelijk probleem is.

Dikke pups

Bij pups met overgewicht moet het dagelijkse rantsoen worden verlaagd. Puppy’s die dik worden, moeten hun voer nauwkeurig afmeten, en een paar dagen lang een kleine hoeveelheid van het normale rantsoen aftrekken. Vergeet niet dat uw puppy groeit, dus als u zijn rantsoen niet verhoogt totdat zijn gewicht onder controle is, zal hij snel afslanken.

We hebben enkele van de meer voor de hand liggende fysieke aspecten van de groei en ontwikkeling van uw puppy bekeken, maar wat gebeurt er achter de schermen? Laten we nu eens kijken naar de seksuele rijpheid.

Seksuele rijpheid – wanneer zal mijn puppy zich kunnen voortplanten

De meeste puppy’s zijn geslachtsrijp voordat ze volgroeid zijn, vooral bij grotere rassen. Het is dus heel goed mogelijk dat uw puppy zich voortplant terwijl hij of zij nog heel erg een puppy is. Dit is uiteraard geen goede zaak.

Vrouwelijke pups

Een teefje wordt voor het eerst loops, elk moment in de tweede helft van haar eerste jaar. Ergens tussen zes en negen maanden is gebruikelijk, maar het is niet ongebruikelijk dat de eerste loopsheid na de eerste verjaardag optreedt.

Wat dit betekent is dat uw teefje in staat zal zijn om te paren en pups te krijgen op een bepaald moment nadat ze zes maanden oud is. Fokken op zo’n jonge leeftijd kan schadelijk zijn voor uw pup, dus u moet ervoor zorgen dat dit niet kan gebeuren.

Mannelijke pups

Veel reuen zullen in de tweede helft van dat eerste jaar ook interesse gaan tonen in teefjes, en als ze eenmaal interesse hebben, kun je ervan uitgaan dat ze zich kunnen voortplanten. En nogmaals, het is uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Er zijn verschillende manieren om geboortebeperking bij honden te bereiken, en we zullen hier nader op ingaan in ons deel over castratie.

Mentale volwassenheid – wanneer wordt mijn puppy rustig!

Hoewel een puppy met 8 of 9 maanden geslachtsrijp kan zijn, en een paar maanden later lichamelijk volwassen, is hij nog een tijdje langer een puppy. Dat komt omdat zijn hersenen ook moeten opgroeien!

Puppyachtig gedrag, waaronder ‘dwaasheid’ en ‘prikkelbaarheid’ kan tot ver in het tweede jaar aanhouden, en veel honden zijn niet volledig mentaal volwassen voor ze twee zijn. De tweede verjaardag is in dit opzicht dus een belangrijke mijlpaal, en het punt waarop u uw puppy als een volwassen hond kunt beschouwen.

Pas echter op dat u puppygedrag niet verwart met gebrek aan training. Zelfs vrij jonge pups kunnen worden getraind om zich netjes te gedragen. Laten we de ontwikkeling van puppy’s nu eens van week tot week bekijken.

DEEL 3: PUPPY-ONTWIKKELING PER WEEK

Kijken naar hoe puppy’s groeien en veranderen per week is een fascinerende manier om de ontwikkelingsstadia van puppy’s te begrijpen. Dit is uw venster in de wereld van de groei en ontwikkeling van puppy’s.

Uw puppy brengt ongeveer 9 weken door met de ontwikkeling in zijn moeder. De moederhond heeft een baarmoeder of uterus, die zich splitst in twee lange buizen, en de pups groeien in een rij langs elke buis, als erwten in een peul. Net als menselijke baby’s zijn de pups met hun moeder verbonden door een placenta, die alle voeding levert die ze die paar weken nodig hebben.

In het begin hebben de pups veel bewegingsruimte, maar ze groeien snel en naarmate de tijd voor de geboorte nadert zitten ze behoorlijk dicht opeengepakt. Als alles goed gaat, verwelkomt de moederhond op de geboortedag elke pup in de wereld, wast ze zorgvuldig, eet de placenta op en moedigt ze aan om te gaan zogen. En met een beetje hulp van hun menselijke vrienden, zal de kleine pup in de volgende 8 maanden veranderen in wat lijkt op een volwassen hond.

Puppy Ontwikkeling van Week tot Week

Uw puppy wordt volledig behaard geboren, maar met gesloten ogen en oren, zodat hij niet kan horen of zien. Zijn voorpootjes zijn sterk en hij kan zich daarmee naar zijn moeder toe trekken. Hij kan huilen als hij zich ongemakkelijk voelt en zijn moeder zal op zijn gehuil reageren door hem naar haar toe te bewegen en hem te likken.

De één week oude pup

Tijdens de eerste week brengt uw puppy de meeste tijd door met slapen of zogen. Als hij wees is, moet hij om de twee uur met de hand gevoerd worden! Hij kan zijn eigen lichaamstemperatuur niet regelen en heeft zijn moeder nodig voor warmte, of een kunstmatige warmtebron. Als hij wordt gecoupeerd, gebeurt dit in de eerste twee tot drie dagen. In de eerste week tot tien dagen van zijn leven groeit uw pup snel en zal hij zijn geboortegewicht verdubbelen.


2 weken oude pups

Puppy’s groeien geleidelijk in onafhankelijkheid. Tijdens deze week beginnen de ogen van uw puppy open te gaan. Hij kan waarschijnlijk nog niet veel zien. Zijn voorpoten worden veel sterker. Hij zal snel blijven groeien en 5-10% van zijn lichaamsgewicht toevoegen.

De moeder van de pups is voortdurend oplettend en verlaat haar baby’s alleen om te eten of om naar het toilet te gaan. Ze likt de billen van de pups om een darm- of blaasbeweging te stimuleren en eet het resultaat op. De fokker hoeft nog niets op te ruimen. De fokker zal de pups wel meer gaan hanteren en ze laten wennen aan menselijk contact. Ze zal de pups eind deze week voor het eerst ontwormen.


3 weken oude pup

In deze week gebeurt er veel. Puppy’s beginnen hun persoonlijkheid te krijgen. Tegen het einde van de week kan uw puppy staan en zitten. Staartjes kunnen kwispelen, oren staan helemaal open en puppies beginnen te grommen en te spelen met hun nestgenoten.

Uw puppy kan zijn lichaamstemperatuur beter regelen en begint zijn eerste tanden te knippen als voorbereiding op het spenen. De voortanden, hoektanden en snijtanden worden als eerste geknipt. Tegen het einde van de week kan hij zijn eerste kleine hapje puppyvoer krijgen.


4 weken oude pup

In de 4e van deze puppy ontwikkelingsstadia worden pups echt actief en sterk op hun poten, en spelen ze actief met elkaar. Ze beginnen ook weg te gaan van de slaapplaats om hun darmen en blaas te legen. Ze kunnen proberen uit de werpkist te klimmen.

De moeder van de pups zal meer tijd beginnen te besteden aan ontspanning in de buurt van de pups. Ze zal geleidelijk stoppen met het opruimen van de pups, dat is nu het probleem van de fokker! Als ze binnenshuis woont, kan ze meer van elke dag bij de familie komen.

Uw puppy zal zijn achterste tandjes knippen en de fokker zal deze week het spenen op gang brengen en tegen het einde daarvan zal uw puppy een flink deel van zijn voeding uit puppyvoer halen. Ze zal de pups ook een tweede keer ontwormen. Als de moeder in de buurt van de pups mag komen nadat ze is gevoed, kan ze haar eten voor hen uitbraken. Dit is volkomen natuurlijk en normaal.


5 weken oude pup

Uw puppy kan nu echt rennen en spelen. Hij is een echt hondje. Rollen met zijn broertjes en zusjes en spelen met speelgoed. Speeltjes, puppy Kongs, ballen en touwspeeltjes zijn grote favorieten bij puppies. Hij kan ook blaffen en sommige pups kunnen behoorlijk luidruchtig zijn op deze leeftijd! Hij rent achter zijn moeder aan wanneer zij verschijnt en zuigt hongerig, maar zij begint er genoeg van te krijgen en kan terughoudend zijn om haar kroost lang te voeden.

Zijn moeder leert hem niet te hard te bijten. En zijn fokker laat hem kennismaken met veel nieuwe ervaringen, zodat hij daar later niet bang voor is. Als hij in buitenkennels leeft, moet hij een deel van elke dag binnen doorbrengen met het gezin.

6 weken oude pup

Puppy’s hebben verschillende voedingsfrequenties nodig in verschillende ontwikkelingsstadia van de puppy. Aan het eind van de zesde week zijn de meeste volledig gespeend en eten ze vijf of zes kleine maaltijden puppyvoer per dag. Uw puppy kan nog steeds bij zijn moeder zuigen, maar dat hoeft niet meer. Vanaf nu mag een puppy van een klein ras ongeveer 5 ons per week aan gewicht toenemen, terwijl een puppy van een groot ras maar liefst 21/2 pond aankomt.

7 weken oude pup

Sommige pups gaan tegen het einde van deze week naar hun nieuwe thuis – veel pups vertonen op dit punt het begin van angstigheid en zullen schrikken of springen bij vreemde geluiden en bezienswaardigheden. De socialisatie moet serieus beginnen. De moeder van uw pup blijft hem bijtremmen aanleren wanneer zij hem bezoekt om te spelen.

8 weken oude pup

Dit is normaal gesproken de week waarin uw puppy zijn eerste huis verlaat en zich bij zijn forever family voegt. Hij is nu twee maanden oud en klaar voor zijn nieuwe leven. Vanaf nu bekijken we de ontwikkeling van uw puppy maand voor maand, van drie tot acht maanden.

3 maanden oude pup (12 weken)

Van acht tot twaalf weken is een zeer belangrijke periode voor pups. Het is de tijd waarin ze angstig worden voor alles wat onbekend is en grondig gesocialiseerd moeten worden.

Dit is ook de periode waarin de meeste pups zindelijk worden, leren wachten met uitwerpselen en de nacht doorslapen zonder potje.

Het is een drukke tijd voor nieuwe puppy-eigenaren. Uw puppy krijgt in deze maand zijn vaccinaties.

Bijten kan in deze fase een groot probleem zijn en u moet geduldig en consequent zijn om de pup te leren mensen geen pijn te doen als hij speelt.

Mits u krachtvrije methoden gebruikt, is dit een geweldige tijd om de puppytraining op gang te brengen, en vooral om een puppy terugroepen aan te leren, en uw puppy te laten wennen aan het werken met voedsel.

U zult hem vier keer per dag voeren, en/of een groot deel van zijn eten gebruiken in de training.

Behandel uw pup helemaal, elke dag. Als hij een langharig ras is, moet hij regelmatig worden geborsteld en hoewel hij nog niet veel vacht heeft, is dit het moment om daarmee te beginnen.

4 maanden oude pup

De meeste puppy’s kunnen met twaalf weken afbouwen naar drie maaltijden per dag. Dit betekent iets grotere maaltijden, zodat uw pup geen maagklachten krijgt.

En als je met twaalf weken het gewicht van een puppy van een klein ras in pond neemt, dat deelt door zijn leeftijd in weken, en dan vermenigvuldigt met het aantal weken in het jaar, heb je een ruw idee wat het uiteindelijke gewicht van je puppy als volwassene zal zijn.

Dus, voor een pup van 2,5 pond op twaalf weken is de formule (2,5/12) X 52

Bereken eerst het gedeelte tussen de haakjes. U kunt dezelfde berekening maken voor middelgrote pups op zestien weken en pups van grote rassen op 20 weken – deel gewoon zijn gewicht door zijn leeftijd in weken voordat u met 52 vermenigvuldigt.

Vanaf twaalf tot zestien weken beginnen pups die zeer jonge “puppy-uitstraling” te verliezen en lijken ze meer op een miniatuurversie van hun volwassen zelf. Middelgrote tot grote pups bereiken tegen het einde van de maand ongeveer de helft van hun volwassen lengte.

puppy-groei

Puppy’s jonger dan vier maanden hebben geen formele wandelingen nodig, alleen veel gelegenheid om te spelen en rond te rennen in uw tuin of erf.

Als het warm weer is, kunt u uw puppy nu laten zwemmen.

De meeste honden zwemmen instinctief, maar sta niet toe dat brachycephale (platte gezichten) pups, zoals Bulldogs, zonder toezicht zwemmen – sommige kunnen helemaal niet zwemmen.

U zult uw pup nu met plezier trainen omdat hij oplettender wordt en zich langer kan concentreren. Hij zou moeten kunnen komen wanneer hij wordt geroepen, in en rond uw huis, mits er niet te veel afleiding is.

Hij zal waarschijnlijk zit begrijpen, je hand aanraken op cue, en misschien in staat zijn om een paar seconden in zijn mand te zitten als dat wordt gevraagd. Het hangt allemaal af van wat je hem hebt geleerd.

5 maanden oude pup

Uw puppy begint vanaf ongeveer vier maanden zijn melktanden te verliezen. Tegen het einde van deze maand zal hij waarschijnlijk een meer volwassen vacht hebben.

Hij kan nog steeds veel kauwen en ook bijten. Gebruik bevroren Kongs om hem te helpen en geef je meubels en vingers een pauze.

Puppy’s kunnen nu korte wandelingen maken. Tegen het einde van deze maand kan uw puppy elke dag twintig minuten wandelen.

Hij kan het ook leuk vinden om een bal te apporteren en met andere honden te spelen, maar zorg ervoor dat hij stopt voordat hij erg moe wordt.

En laat brachycefale pups niet ver lopen, of bij warm weer.

Minder afhankelijkheid

Dit is de maand waarin sommige pups voor hun veiligheid minder afhankelijk beginnen te worden van hun mens.

Houd uw puppy buiten dicht bij u door vaak van richting te veranderen, zodat u puppy u steeds moet komen zoeken. En betrek hem bij spelletjes.

Beloon uw puppy royaal voor het ‘inchecken’ bij u tijdens wandelingen. De basis van een goede terugroepactie wordt in deze maand vaak gelegd of verpest.

Als uw puppy thuis weet hoe hij moet zitten of liggen, begin dan met wat eenvoudige oefeningen om hem in openbare gelegenheden te bewijzen. En begin hem te leren ‘blijf’ voor korte periodes.

6 maanden oude pup

Dit is een van de belangrijkste ontwikkelingsfasen van uw puppy, omdat dit het einde betekent van zijn babytijd en voor sommige pups het begin van de geslachtsrijpheid.

Een gezonde puppy kan zich meestal redden met twee maaltijden per dag vanaf ongeveer zes maanden. Gedurende deze maand zal een Retriever, Spaniel of GSD pup ongeveer tweederde van zijn volwassen gewicht bereiken.

Een Duitse Dog en andere grote rassen zullen ongeveer de helft van hun uiteindelijke gewicht hebben bereikt en kleine hondjes zullen hun groei bijna hebben voltooid.

Sommige teefjes zullen in deze of de volgende maand voor het eerst loops worden, dus let nu op zwelling van de vulva en eventuele afscheiding.

Uw hond zal de komende maanden steeds meer vertrouwen krijgen, dus oefen, oefen en oefen dat terugroepen! Maak er een gewoonte van die hij niet kan breken. En wees gul met uw beloningen.

7 maanden oude puppy

Tegen het einde van deze maand zal uw puppy alle 42 van zijn volwassen tanden hebben en er behoorlijk volwassen uitzien. Pups van kleine rassen kunnen nu meer of minder volwassen zijn.

Uw puppy zal nu genieten van wandelingen van een half uur aan de lijn, en zou in staat moeten zijn om korte stukjes los te lopen met veel aanmoediging en beloningen.

Blijf dat terugroepen oefenen! Leer uw hond terug te roepen uit de buurt van allerlei interessante dingen, zoals ‘andere mensen’, andere honden, frisbees, enz.

8 maanden oude pup

Tenzij je je pup hebt laten steriliseren heeft hij nu volop geslachtshormonen in zijn systeem.

Deze helpen om zijn groei verder af te remmen en zijn vertrouwen op te bouwen.

Zorg ervoor dat je goed buitenmanagement oefent tijdens wandelingen om de goede recall die je hebt opgebouwd te behouden en werk hard aan het grondig bewijzen van al zijn gehoorzaamheidsvaardigheden.

9 maanden oude puppy en verder

Veel vrouwelijke honden worden gecastreerd zodra ze hun eerste loopsheid hebben voltooid. Lees onze informatie over castratie voordat u deze belangrijke stap neemt, voor honden van beide geslachten.

Zodra uw hond een jaar oud is, kan hij deelnemen aan meer inspannende activiteiten en sporten.

groei

Dit is het moment om na te denken over het soort activiteiten dat je met hem zou willen doen – samen gaan joggen bijvoorbeeld – en eventueel te beginnen om hem fit te krijgen.

Ontwikkelingsstadia van puppy’s – Samenvatting

Er bestaat een enorme variatie in de manier waarop honden zich ontwikkelen en volwassen worden. De hierboven beschreven puppystadia en leeftijden zijn een ruwe leidraad.

Wij hopen dat u ze leuk vond en de informatie interessant.

Als het om training gaat, haal je eruit wat je erin stopt. Uw vooruitgang hangt evenveel, zo niet meer af van u dan van uw pup.

Als u uw puppy vijf keer per dag, zes dagen per week traint, zal hij vele, vele malen sneller leren dan een puppy dat één keer per dag in het weekend wordt getraind.

Geniet ervan uw puppy te zien groeien en ontwikkelen. De puppytijd duurt niet zo lang, dus maak er het beste van. En veel plezier!

Meer informatie

U vindt hier ook links naar gidsen die u helpen bij puppy problemen zoals bijten en zindelijkheidstraining.

Heb je genoten van Pippa’s gids over de ontwikkelingsstadia van puppy’s? Zo ja, dan zul je The Happy Puppy Handbook geweldig vinden. Boordevol nuttige informatie en advies. Het bevat alles wat je nodig hebt om een gelukkige, gezonde puppy op te voeden. Het Happy Puppy Handboek is verkrijgbaar in de boekhandel en online.

Referenties:

Inhoudsopgave