Onderbeet Hondenrassen: Mijn puppy heeft een onderbeet, is dat oké?

onderbeet hond

Vandaag gaan we kijken naar de onderbeet hondenrassen. In deze gids zullen we u helpen om te zien of uw hond een onderbeet heeft, u laten weten of het op een bepaald moment een probleem voor hem kan vormen, en zo ja, wat u kunt doen om te helpen.

Bent u bezorgd dat u een hond met onderbeet heeft? Bij veel hondenrassen komt onderbeet relatief vaak voor. Bij sommige honden veroorzaken ze problemen, bij anderen leven ze heel gelukkig en lijden ze er nooit onder. Dit hangt af van de ernst van de onderbeet, en ook van enkele andere factoren.

Wat is een hond met onderbeet?

Wanneer honden onderbeet hebben, vinden sommige mensen dat schattig of aantrekkelijk. Helaas kunnen er problemen ontstaan door malocclusie bij honden, de technische term voor onderbeet bij honden. Onderbeet komt vaak voor bij sommige hondenrassen. Bij een onderbeet staan de tanden niet goed uitgelijnd, waardoor de onderste rij verder uitsteekt dan de bovenste rij.

Veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn de bulldog, die tanden lijkt te hebben die over zijn bovenlip uitsteken. Hierdoor is de onderste rij tanden vaak zichtbaar, zelfs als de bek van de hond gesloten is. Onderbeet bij honden kan variëren van zeer mild, waarbij geen actie nodig is, tot zeer ernstig, waarbij mogelijk een operatie nodig is.

Heb ik een onderbeet hond?

Bij mensen is het identificeren van een duidelijke onderbeet vrij eenvoudig, omdat we allemaal relatief vergelijkbare kaakstructuren hebben. Er is een duidelijke definitie en uiterlijk voor wat “normaal” is als het gaat om gebitsgezondheid. Maar als het gaat om hoektanden is er een minder duidelijke definitie van “normaal”.

Er zijn veel variaties van ras tot ras en in sommige gevallen zelfs van nest tot nest wat betreft het uiterlijk van het gebit van een hond. Het vaststellen of er al dan niet sprake zal zijn van onderbeetproblemen bij honden is dus geen kwestie van wat “normaal” is, maar eerder van wat comfortabel en functioneel is. Als een hond visueel onderbeet heeft, maar hij functioneel en comfortabel voedsel kan kauwen, is er geen reden tot zorg.

Aan de andere kant, als uw hond tand-tand of tand-weefsel contact heeft dat er niet hoort te zijn, kan dit pijn en ongemak veroorzaken voor uw harige vriend. Echte malocclusie bij honden moet worden vastgesteld door een dierenarts of veterinair tandarts. In sommige gevallen kan malocclusie leiden tot andere gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om het aan te pakken en de behandelingsmogelijkheden met een dierenarts te bespreken.

Veel voorkomende hondenrassen met onderbeet

Elk hondenras kan een onderbeet ontwikkelen, maar het komt veel vaker voor bij bepaalde rassen. Kleine hondenrassen met onderbeet komen het meest voor, hoewel sommige grotere rassen zoals de boxer ook risico lopen. Kleine rassen zoals de Boston terriër, Pekingees, Franse bulldog, Engelse bulldog, King Charles Spaniël, Mopshond, Lhasa Apso en Shih Tzu ontwikkelen vaak onderbeet. Dit zijn de meest voorkomende onderbeet hondenrassen, maar de aandoening is mogelijk bij de meeste honden. Houd er ook rekening mee dat honden van gemengde rassen met een of meer ouderrassen uit de bovenstaande lijst ook risico lopen op het ontwikkelen van een beetanomalie.

Mogelijke gezondheidsproblemen geassocieerd met de onderbeet hond

Een hond met een onderbeet kan een verhoogd risico lopen op verschillende gezondheidsproblemen. Bij een lichte onderbeet als gevolg van een erfelijke skeletafwijking zijn ernstige gezondheidsproblemen onwaarschijnlijk. Zolang de hond zonder problemen kan eten, drinken en zichzelf kan verzorgen, is er geen reden tot bezorgdheid.

Meer ernstige gevallen van skeletale malocclusie kunnen echter problemen veroorzaken, evenals gebitsafwijkingen. Honden met ernstige onderbeet kunnen moeite hebben met het kauwen en doorslikken van voedsel. Dit zal meestal vrij gemakkelijk te herkennen zijn.

Scheve tanden

Verkeerd afgestelde tanden kunnen ook schade veroorzaken aan het tandvlees en de zachte weefsels van de mond. Als dit niet wordt aangepakt, kan dit leiden tot ongemak voor uw hond en een verhoogd risico op infecties.

In ernstige gevallen kunnen onderbijten oronasale fistels veroorzaken, een aandoening waarbij zich een gat vormt tussen de mond en de neus. Dit kan ernstige pijn veroorzaken, en in sommige gevallen zelfs neusziekten en infecties. Enkele waarschuwingssignalen waar u op moet letten zijn tekenen van pijn in de mond (zoals de hond die terugdeinst als u zijn gezicht aait), bloed in het speeksel, een abnormaal slechte adem, en moeite met eten of drinken.

Wat veroorzaakt onderbeet bij honden?

Onderbeet bij hoektanden kan in een van twee categorieën vallen: skeletaal of tandheelkundig. Er is sprake van tandheelkundige malocclusie wanneer een hond een normale skeletstructuur heeft, maar één of meer tanden of kiezen heeft die abnormaal geplaatst zijn. Skeletale malocclusie treedt op wanneer de gezichtsstructuur van de hond abnormaal is. Met als gevolg dat de bovenste en onderste rijen tanden niet goed op elkaar passen.

Zowel tandheelkundige als skeletale malocclusie oorzaken zijn op zijn minst enigszins genetisch. Genetica kan de kans op malocclusie vergroten, en deze eigenschappen kunnen tussen generaties worden doorgegeven. Problemen tijdens de dracht of vroege ontwikkeling kunnen ook leiden tot onderbeet, evenals verwondingen en infecties bij pups.

Bij sommige rassen is onderbeet het resultaat van opzettelijke fokpraktijken. Sommige fokkers fokken hun pups speciaal om de kaakstructuur van een bulldog of een boxer te ontwikkelen. Net als andere twijfelachtige fokpraktijken, gaat dit voor sommige mensen te ver. Onderbeet kan ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaken bij sommige honden, dus velen geloven dat het opzettelijk fokken van onderbeet hondenrassen verkeerd is.

onderbeet hond

Dingen die u moet overwegen voordat u een puppy met onderbeet mee naar huis neemt

Als u aan het rondkijken bent naar puppies en uw ogen hebt laten vallen op eentje met een onderbeet, zijn er enkele dingen die u moet overwegen voordat u ze mee naar huis neemt. Denk eerst en vooral aan de mogelijke gezondheidsproblemen waarmee uw pup op latere leeftijd te maken kan krijgen. Denk ook aan het feit dat je misschien tegen grotere dan normale dierenartsrekeningen aanloopt als er serieuze problemen ontstaan.

Hoewel honden met onderbeet vertederend en aantoonbaar “schattig” lijken, moet u zich richten op de gezondheid en het geluk van uw pup – niet alleen op hun schattigheidsfactor. Dat gezegd hebbende, houd in gedachten dat lichte onderbeet bij puppies niet noodzakelijkerwijs permanent is.

Blijft hij voor altijd een hond met onderbeet?

Deze scheefstand kan soms zichzelf corrigeren naarmate de hond zich ontwikkelt. Dit is vooral waar bij sommige rassen met een meer uitgesproken snuit, waarbij lichte onderbeet vaak voorkomt. De meeste kleine honden die als jonge pup symptomen vertonen, zullen waarschijnlijk de rest van hun leven een onderbeet hebben. Als vuistregel geldt dat de stand van de tanden van een hond doorgaans permanent is als hij ongeveer 10 maanden oud is – hoewel dit per ras kan verschillen.

Wat moet ik doen als mijn hond een onderbeet heeft?

Waarom heeft mijn hond een onderbeet, en wat moet ik eraan doen? Als u een hond heeft met een onderbeet, maakt het niet veel uit waarom die er is. De belangrijke vraag is of uw hond er last van heeft. Dat is vaak moeilijk te zeggen. Meestal heeft de hond de aandoening al zijn of haar hele leven, en vertoont hij of zij niet noodzakelijk tekenen dat hij of zij er last van heeft.

In sommige gevallen veroorzaken onderbeet geen irritatie en is het niets om je zorgen over te maken. In andere gevallen kan het uw pup aanzienlijk ongemak bezorgen, zelfs als hij het niet laat zien. In elk geval moet u met uw hond naar de dierenarts om de onderbeet te laten onderzoeken. Een dierenarts kan de ernst van de aandoening vaststellen en controleren op tekenen van pijn en infectie.

Van daaruit zal uw dierenarts ofwel een behandeling aanbevelen (zie hieronder) of u laten weten dat er geen behandeling nodig is. Zelfs als uw dierenarts u het groene licht geeft, moet u uw hond toch in de gaten houden en letten op gedragsveranderingen die op ongemak kunnen duiden. Problemen met eten, bloed in het speeksel, of tekenen van gevoeligheid rond de mond of neus moeten aanleiding geven tot een bezoek aan uw dierenarts.

Hond Onderbeet Behandelopties

In veel gevallen zal geen behandeling worden aanbevolen. Tenzij de onderbeet ongemak veroorzaakt of het risico op ziekte vergroot, is het niet nodig hem te corrigeren. Als een dierenarts bepaalt dat de onderbeet van de hond wel behandeld moet worden, zijn er een paar manieren om dat te doen. Onderbeetcorrectie bij de hond kan bijvoorbeeld door het verwijderen van probleemtanden, een kaakoperatie of het gebruik van een orthodontisch apparaat.

Al deze behandelingen zijn prijzig en invasief, dus ze mogen alleen worden uitgevoerd op aanraden van uw vertrouwde dierenarts. In sommige gevallen kan uw dierenarts het werk zelf doen, maar vaak zal hij u doorverwijzen naar een dierlijke orthodontist of tandheelkundige specialist.

Uw hond met onderbeet

Een onderbeet is niet noodzakelijk een probleem, maar wel een reden tot bezorgdheid. Op zijn minst moeten eigenaren van honden met onderbeet hun dierenarts raadplegen en regelmatig controles plannen om de gezondheid van de hond in de gaten te houden. Eigenaren moeten ook waakzaam zijn en uitkijken naar probleemsignalen en gedragsveranderingen bij hun pups. Ze moeten ook voorbereid zijn op aanzienlijke dierenartsrekeningen als zich complicaties voordoen.

Wij geloven dat alle honden evenveel liefde en zorg verdienen, dus we zullen niet afraden om een hond met een onderbeet te nemen. Dat gezegd hebbende, raden we niet aan om een ras uit te zoeken dat specifiek gevoelig is voor onderbeet, zelfs als je denkt dat het schattig is.

Onderbeet hondenrassen

Om meer te weten te komen over de rassen die vaak onderbeet hebben, bekijk hier hun volledige gidsen:

Referenties en verder lezen

  • Boudrieau, et al. 2004, “Mandibular Reconstruction of a Partial Hemimandibulectomy in a Dog with Severe Malocclusion,” Veterinary Surgery
  • Brin et al. 1986, “Position of the Maxillary Permanent Canine in Relation to Anomalous or Missing Lateral Incisors: A Population Study,” European Journal of Orthodontics, Volume 8, Issue 1, pgs. 12-16
  • “Occlusion and Malocclusion,” American Veterinary Dental College
  • Ross, 1986, “Orthodontics for the Dog. Treatment Methods,” The Veterinary Clinics of North America, Small Animal Practice.
  • Schoenebeck en Ostrander 2013, “The Genetics of Canine Skull Shape Variation,” Genetics