Moet ik een hond nemen? Laten we het uitzoeken!

Moet ik een hond nemen? Wij helpen u beslissen

Moet ik snel een hond nemen, of is dit niet het juiste moment? Een hond nemen is een enorme beslissing. Misschien wilt u dolgraag een puppy of een oudere reddingshond, maar bent u bang dat u er nog niet klaar voor bent. Of dat u niet kunt voorzien in wat ze nodig hebben, of zelfs dat het uw levensstijl in de weg zal staan. Honden kosten veel tijd en geld om voor te zorgen. Een hond nemen is een enorme levensverandering, maar een die evenveel vreugde kan brengen. Als je de timing goed hebt! Vandaag gaan we u helpen beslissen of dit het beste moment is om uw nieuwe babyhondje mee naar huis te nemen. We bekijken wat honden leuk vinden en nodig hebben, en welke veranderingen u misschien in uw leven moet aanbrengen om samen met uw viervoeter gelukkig te kunnen leven. En tenslotte helpen we u om er zeker van te zijn dat u klaar bent voor de volgende belangrijke grote stap, het adopteren van een hond!

Het antwoord op moet ik een hond nemen hangt af van de vraag of je het je kunt veroorloven ze te geven wat ze nodig hebben, en ook de tijd en de middelen hebt om ruimte te maken. Vandaag kijken we naar:


Moet ik een hond nemen?

Puppies zijn natuurlijk erg schattig. Maar het idee om zo’n mooi, kwetsbaar en hulpeloos wezentje in je leven te brengen, kan een beetje ontmoedigend zijn. Maak je geen zorgen als je je zo voelt. Het is iets goeds! Als je je een beetje ontmoedigd voelt, laat dat zien dat je je bewust bent van de verantwoordelijkheid die je op je neemt. Wie zich niet ontmoedigd voelt, heeft er misschien niet goed over nagedacht.

Als je nog nooit een hond hebt gehad, vraag je je misschien af wat honden de hele dag doen! Daarom zullen we een beetje praten over wat honden leuk vinden en wat honden doen. En je moet weten wat er allemaal komt kijken bij het houden van een hond. Wat je allemaal moet doen en kopen. Dus dat behandelen we hier ook.

Wat hebben honden nodig?

De behoeften van een hond zijn eigenlijk heel basaal. Net als wij, hebben honden

 • Voedsel
 • Shelter
 • Bedrijf
 • Oefening
 • Medische aandacht

Honden hebben ook behoefte aan

Wat eten honden?

Omdat honden een ander spijsverteringsstelsel hebben dan wij, kunnen ze niet zomaar alles wat wij eten met onze honden delen. Uw hond een evenwichtige voeding geven die speciaal voor hem is ontworpen, is dus een belangrijk onderdeel van zijn verzorging.

Gelukkig is commercieel hondenvoer dat elke voedingsstof bevat die een hond nodig heeft, overal ter wereld verkrijgbaar. Het is niet de enige manier om een hond te voeren, maar het is zeker de meest populaire.

Commercieel hondenvoer varieert in prijs van redelijk goedkoop tot zeer duur. Hoe groter uw hond is, hoe duurder de voeding.

Uitzoeken hoeveel het u kost om het soort hond te voeren dat u zou willen hebben is een belangrijke stap bij het beantwoorden van de vraag “moet ik een hond nemen”.

Moet ik een hond nemen als ik geen brokken wil voeren?

Het is mogelijk om zelf een goede thuis gekookte voeding voor een hond samen te stellen, hoewel het u waarschijnlijk niet veel geld zal besparen omdat honden veel eiwitten moeten eten. Dit is meestal een van de duurste ingrediënten.

Het is ook mogelijk om uw hond een natuurlijk dieet van rauw vlees en botten te geven. Er is nogal wat om over na te denken als je dit wilt doen en je kunt er meer over lezen in onze artikelen over rauwe voeding. Sommige menselijke voedingsmiddelen zijn natuurlijk veilig om met honden te delen, meestal in kleine hoeveelheden of als speciale traktaties. Andere zijn helemaal niet veilig.

Waar slapen honden?

In de meeste delen van de wereld leven honden tegenwoordig binnenshuis bij hun baasjes. Veel honden slapen zelfs op het bed van hun baasje.

Vroeger dacht men dat het delen van een bed met een hond hem gevaarlijk zou maken, maar we weten nu dat dit niet waar is. Sterker nog, het kan een heel goede zaak zijn, vooral als u uw hond overdag nogal eens alleen moet laten.

Moet ik een hond nemen als ze buiten in een kennel zitten?

Sommige honden leven nog steeds buiten. Hetzij voor een deel van de dag, hetzij voor een deel van de nacht. Veel werkhonden slapen buiten in kennels.

Als u wilt dat uw hond buiten slaapt, zult u hem een zeer veilige, waterdichte, tochtvrije kennel moeten geven met een oefenterrein of ren. Vergeet niet dat grote honden meer dan twee meter hoog kunnen springen, dus het hekwerk zal niet goedkoop zijn.

Als u het zich kunt veroorloven om uw hele erf te omheinen, dan heeft u geen oefenterrein nodig, tenzij u uw planten wilt beschermen tegen graven.

Moet ik een hond nemen als ik een hekel heb aan rotzooi?

Je kunt een schoon huis houden als je een hond hebt, evenals een opgeruimde achtertuin. Maar het is niet zo eenvoudig als het is zonder een harig, gravend huisdier! Honden die lange tijd buiten worden gelaten, kunnen een tuin vrij snel in een maanlandschap veranderen. Ze kunnen ook eenzaam worden en gaan janken of blaffen naar voorbijgangers.

Als uw hond binnenshuis woont, zal hij met plezier op uw stoelen slapen, maar als u een eigen mand voor hem koopt, zal hij ook daar slapen.

U moet weten dat honden haar verliezen, en u vindt dit haar overal waar uw hond slaapt, en op uw vloeren. Het hebben van een hond betekent dus wat meer huishoudelijk werk (of een hariger huis).

Moet ik een hond nemen als ik overdag werk?

Honden zijn sociale dieren. Net als mensen. Ze stammen af van wolven die in familiegroepen leven, en dit is nog steeds een belangrijk onderdeel van het hond-zijn. In de afgelopen tien- tot twintigduizend jaar hebben honden een hechte en fascinerende relatie met de mens ontwikkeld en hebben ze een sterke behoefte aan interactie en gezelschap met hun tweebenige vrienden.

Als u de hele dag naar uw werk gaat, en uw hond leeft binnenshuis, moet u iemand regelen die op bezoek komt terwijl u weg bent. Deze persoon moet uw hond naar buiten laten om zijn blaas te legen, en bereid zijn wat tijd met hem door te brengen.

Soms zal een vriend of familielid bereid zijn om dit te doen, maar de meeste werkende huisdierenouders zullen ervoor kiezen om een hondenwandelaar of dierenoppas te betalen en/of hun hond naar een hondendagopvang te sturen. Dit kan een aanzienlijke uitgave zijn, dus het is de moeite waard om er van tevoren over na te denken.

Als u uw hond niet voldoende gezelschap biedt (en honden verschillen in hoeveel ze nodig hebben) dan zult u dat weten omdat hij dan waarschijnlijk destructief wordt, of luidruchtig, of allebei.

Heb ik tijd voor hondentraining?

Alle honden hebben training nodig. Grotere honden hebben veel training nodig omdat ze een gevaar vormen voor mensen als ze niet onder controle worden gehouden. Ik heb het hier niet over agressie, dat is een heel ander onderwerp. Ik heb het over mensen omver gooien door op te springen, of een persoon die de riem vasthoudt omver trekken.

Het eerste en belangrijkste deel van het trainen van een hond begint met het socialiseren van een kleine pup. Dit is een essentieel proces dat puppy’s vriendelijk maakt en agressie voorkomt. Daarna heeft uw hond wat gehoorzaamheidstraining nodig.

Trainingssessies zullen elke dag minstens tien tot twintig minuten van uw tijd in beslag nemen. Bij voorkeur twee keer per dag. Maar u moet ook leren hoe honden leren, zodat u het gedrag van uw hond gedurende de dag voortdurend kunt aanpassen.

Dit houdt in dat u hem opmerkt wanneer hij braaf is, hem laat weten dat u het goed vindt wat hij deed, en hem daarvoor beloont. U moet wel leren, want het is gemakkelijk om dit verkeerd te doen als u niet weet wat u doet.

Reken dus minstens vier of vijf uur leestijd om op de hoogte te raken van hoe honden leren, en nog een paar uur online trainingscursussen als je nog niet eerder een hond hebt getraind. Het bijwonen van een puppycursus zal ook helpen – dat zal elke week een paar uur van uw tijd in beslag nemen, en u moet een vergoeding betalen om de lessen bij te wonen.

Hoeveel beweging hebben honden nodig?

De meeste honden hebben dagelijks beweging nodig. Dat betekent dat u met uw hond naar buiten moet, ’s morgens en ’s avonds, ongeacht het weer. Ik zeg de meeste omdat sommige zeer oude of zeer kleine honden een minimale behoefte aan beweging hebben.

In een ruime tuin, met een hond die graag apporteert, kan een deel van deze beweging worden geboden door middel van spelletjes. Maar minstens één flinke dagelijkse wandeling van een uur (meer voor sommige actieve rassen) is essentieel.

Als u hier niet in kunt voorzien, moet u overwegen of u iemand anders kunt betalen om dit namens u te doen.

Veterinaire rekeningen voor honden

Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat uw hond nooit ziek wordt, moet hij toch naar de dierenarts. Hij heeft elk jaar inentingen nodig om zich te beschermen tegen een aantal vervelende ziektes. En de realiteit is dat hij van tijd tot tijd ziek zal worden. Dit gaat u veel geld kosten, tenzij u hem verzekert…

Honden hebben dus een medische verzekering nodig. Hoeveel deze veterinaire verzekering kost hangt af van het ras van de hond die je koopt. En van de leeftijd van uw hond. Sommige zieke rassen zijn erg duur om te verzekeren, en de verzekeringspremies gaan omhoog naarmate honden ouder worden. Ga na of u de verzekering kunt betalen, voordat u die puppy koopt.

Wat vinden honden leuk?

Honden zijn tamelijk ongecompliceerd. Ze geven er niet om of hun mand het nieuwste kussen heeft, of dat hun eten biologisch is. Waar ze wel om geven is het fundamentele plezier in het leven. Dingen zoals:

 • eten
 • Running
 • Het verkennen van
 • Dicht bij je zijn

Met andere woorden, wat ze lekker vinden is zo’n beetje wat ze nodig hebben. De meeste honden houden van eten, uw grootste uitdaging in dat opzicht zal zijn te voorkomen dat uw hond dik wordt. Vooral als uw familie blijft proberen om hem stiekem te trakteren. Honden houden ook van regelmatige etenstijden en zullen u eraan herinneren als u vergeet ze te voeren!

Veel sporthonden en geurhonden houden van ‘jagen’. Dat wil zeggen dat ze graag hun neus op de grond zetten en een geurspoor volgen. Er zijn manieren om dit aan te moedigen en onder controle te houden – speurtochten bijvoorbeeld. De meeste windhonden en sommige andere rassen (Border Collies bijvoorbeeld) houden ervan een bewegend voorwerp te achtervolgen, en veel rassen houden van apporteren.

In principe houden honden van beweging en ze genieten ook van trainingssessies, mits die sessies gebaseerd zijn op beloning. Niet alleen gelaten worden staat bij de meeste honden bovenaan de prioriteitenlijst, hoewel de meeste honden zich aanpassen aan regelmatig een paar uur alleen zijn, als ze er geleidelijk aan gewend raken.

Wat doen honden de hele dag?

Dit is een verrassend veel voorkomende vraag, en het hangt echt van jou af. Alleen gelaten, zal een gelukkige en ontspannen hond veel slapen. Een eenzame of verveelde hond zal problemen zoeken.

Hij zal dingen vinden om op te kauwen of te schrapen. Hij kan uw tapijten bevuilen. Of gewoon zitten en janken, en janken, en janken….. Uiteraard zijn dit geen goede keuzes, en kan de hond in de steek gelaten worden door zijn familie.

Voordat u besluit of u klaar bent voor de verbintenis van het hebben van een hond, laten we eens kijken naar enkele van de vragen die mensen die niet klaar voor een hond, vraag me na het thuisbrengen van een hond

Had ik een hond moeten nemen?

Dit zijn enkele voorbeelden van actuele vragen die mensen me hebben gesteld nadat ze een puppy hadden gekocht:

 • “Mijn puppy knoeit als ik aan het werk ben, ik ben 6 uur weg, wat moet ik doen?”
 • “Mijn hond verhaart door het hele huis, vertel me een pil die ik hem kan geven”
 • “Vertel me hoe ik kan voorkomen dat mijn puppy mijn kinderen bijt, anders moet ik hem wegdoen.”
 • “Mijn buurman zegt dat mijn hond de hele dag blaft terwijl ik aan het werk ben, hij heeft de hele avond en in het weekend mijn gezelschap.”
 • “Puppy is bang voor vreemden, waarom is dit”
 • “Mijn hond wil niet in mijn tuin/tuin blijven, hoe kan ik het hem leren?”
 • “Puppy doet niet wat ik zeg – ik heb geprobeerd hem te slaan maar hij luistert nog steeds niet”
 • “Mijn hond blijft weglopen, wat is er mis met hem?”

Helaas had de nieuwe eigenaar in elk van de bovenstaande gevallen waarschijnlijk extra hulp, steun en voorbereiding kunnen gebruiken voordat hij of zij een hond ging bezitten. Laten we eens kijken waarom, en naar enkele andere factoren die een rol spelen, waaronder de timing van de komst van uw puppy. En samenvatten wat we tot nu toe hebben besproken

Hoe weet ik of ik klaar ben voor een hond?

Veel nieuwe hondeneigenaren maken een slechte start, omdat ze niet begrijpen hoeveel zorg en aandacht een kleine puppy nodig heeft. Binnen korte tijd wordt de nieuwe pup, in plaats van een plezier, een gehate lastpost.

U kunt voorkomen dat u dit overkomt door u te wapenen met informatie voordat u die definitieve beslissing neemt, om een puppy in uw leven te brengen.

Onthoud dat puppy’s heel weinig materiële behoeften hebben. Een droge en veilige slaapplaats is belangrijk. En genoeg van de juiste voeding. Ze hebben geen dure bedden of veel speelgoed nodig. Maar waar ze wel veel behoefte aan hebben, is uw tijd.

Honden hebben tijd en aandacht nodig

Kleine puppy’s hebben veel aandacht nodig. Ze hebben kleine en onrijpe blaasjes, sommige moeten op bepaalde momenten van de dag meer dan eens per uur plassen, en er moet iemand zijn die hen daarbij helpt.

De eerste paar weken zullen veel pups ook ’s nachts minstens één keer moeten plassen. Slaapgebrek is een gegeven met een nieuwe pup in huis.

Pups moeten ook gesocialiseerd worden, anders zullen ze bang zijn voor alles wat nieuw is, en kunnen ze agressief worden.

Socialisatie houdt in dat u de puppy naar veel verschillende plaatsen brengt en hem aan veel verschillende ervaringen blootstelt terwijl hij nog klein is. Dit vereist een betrouwbaar vervoermiddel en een flinke portie van uw tijd.

Moet ik een puppy nemen als ik een paar weken niet thuis kan blijven?

Die eerste paar weken in uw huis moet uw kleine, baby hond uw enige focus zijn. Als er belangrijke familiegebeurtenissen op komst zijn, als u op het punt staat op vakantie te gaan, het huis opnieuw in te richten of te verhuizen, is dit geen goed moment om een puppy te nemen.

Hij zal ongetwijfeld verwaarloosd worden, en zijn zindelijkheidstraining en socialisatie zullen eronder lijden Over zindelijkheidstraining gesproken, denk lang na voordat u een puppy in een ‘flat’ of appartement mee naar huis neemt.

Moet ik een hond nemen als ik klein woon?

Een puppy opvoeden in een flat kan, maar is moeilijk. Vooral de eerste paar weken. Als je geen tuin hebt moet je nadenken over hoe dit jou en je leven zal beïnvloeden.

U zult uw puppy moeten leren plassen en poepen in uw huis op een speciaal daarvoor bestemde plaats. Daarna, als hij ouder is en kan gaan wandelen, moet u hem helemaal opnieuw leren om dit buiten te doen.

Als hij eenmaal geleerd heeft buiten naar het toilet te gaan, zult u hem op gezette tijden naar buiten moeten brengen, ook ’s morgens vroeg, ongeacht het weer of hoe ziek u ook bent. Geen zondagochtend ligplaatsen meer. Tenzij je verhuist naar een huis met een tuin.

Vergeet niet dat veel honden bijzonder goed zijn in ontsnappen, en hondenwerende omheiningen zijn niet goedkoop. U kunt niet verwachten dat een hond een laag hek of een open poort voor onbepaalde tijd “respecteert”, vooral niet als u afwezig bent.

Er is geen ’trainingsprogramma’ dat dit voor u zal bereiken. Een puppybox zal aanvankelijk volstaan, maar er komt een moment dat u hard geld moet uitgeven voor een hek.

Puppy’s zijn rommelig

Puppy’s graven graag gaten in uw bloembed, kauwen op uw stoelpoten en springen met modderige poten op de meubels. Natuurlijk kun je ze leren deze dingen niet te doen, maar dat kost tijd. Als ze groeien, verharen de meeste hondenrassen. Sommige verharen heel veel. Dit alles moet regelmatig worden opgezogen, maar je zult waarschijnlijk nooit een haarvrij huis hebben als je een hond hebt. Als u erg trots bent op uw huis, zijn dit belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Moet ik een hond nemen als ik veel buiten ben?

Dit is misschien wel het belangrijkste punt van allemaal. Honden zijn zeer sociale dieren. Sommige hondenrassen zijn socialer dan andere, maar ze hebben allemaal regelmatig gezelschap nodig. De meesten van ons werken tegenwoordig. Als u fulltime, of zelfs meer dan een halve dag, van huis werkt, zult u regelingen moeten treffen om uw hond gezelschap te geven.

Alleen gelaten honden kunnen voortdurend blaffen, wat uw buren zeker zal irriteren, en honden die alleen thuis worden gelaten zullen waarschijnlijk destructief zijn, lang nadat ze uit deze fase zouden moeten zijn gegroeid.

Hondenpark in het donker

Als u de hele dag werkt, zult u ook uw avonden en vroege ochtenden moeten besteden aan het uitlaten van de hond. Hoe moe je ook bent. Dit lijkt misschien ok in de zomer als het licht is, maar kan minder aantrekkelijk worden als de nachten intrekken. En als uw buurt ’s nachts niet veilig is, is dit iets anders waar u rekening mee moet houden.

Hondenopvang

De waarheid is dat een hondeneigenaar zijn niet iets is wat je in de avonden en weekenden kunt doen, tenzij je een goede dagopvang hebt geregeld. En dat kan duur zijn. Voor puppy’s is de dagopvang zelfs nog veeleisender, en er moet rekening worden gehouden met de vereisten voor de zindelijkheidstraining van de puppy.

Moet ik een hond nemen als ik kinderen heb?

Puppies en zeer kleine kinderen kunnen een moeilijke combinatie zijn om mee om te gaan. Alle kleine puppies bijten. Ze kunnen vooral kinderen hard bijten. Dit is een fase en die gaat voorbij, maar je kunt het niet vermijden. Als u een peuter heeft, zult u merken dat u veel tijd kwijt bent om uw puppy van uw peuter te scheiden en de tranen van uw peuter te drogen.

Ervaren hondeneigenaren kunnen meestal goed omgaan met het mengen van kleine kinderen en puppies. Maar voor een nieuwe puppy-eigenaar kan het uiterst stressvol zijn om te jongleren met de behoeften van kleine kinderen en puppies.

Samen opgroeien?

Tegelijkertijd een nieuwe baby en een puppy krijgen lijkt misschien een goede manier om het moeilijke gedeelte in één keer achter de rug te hebben. Het idee van een hond en kind die samen opgroeien kan prachtig lijken.

Maar in werkelijkheid heb je elk stukje slaap nodig dat je kunt grijpen met een nieuwe baby in huis, en het allerlaatste wat je nodig hebt als je net een baby in slaap hebt gekregen, is een jankende, poepende puppy.

De baby moet op de eerste plaats komen en de trieste waarheid is, dat met de beste wil van de wereld, aan de behoeften van een puppy waarschijnlijk niet goed wordt voldaan als er een kleine baby in huis is.

Veel mensen vinden het veel gemakkelijker om met een puppy om te gaan als ze wachten tot hun jongste kind ouder is dan vijf jaar. En veel goede fokkers zullen om die reden geen puppy’s verkopen aan gezinnen met kleine kinderen.

Moet ik een hond in de winter of in de zomer nemen?

Het is ook de moeite waard om de tijd van het jaar te overwegen voordat je je pup aanschaft. Het is veel gemakkelijker om voor een pup te zorgen bij warm weer. Om 3 uur ’s nachts met een zaklamp in de tuin staan wachten tot een pup een plasje doet, is veel draaglijker als de temperatuur niet enkele graden onder het vriespunt ligt.

Kleine puppy’s overhalen om buiten te plassen als er een paar centimeter sneeuw ligt, kan problematisch zijn. En opstaan voor een puppy om 6 uur ’s morgens, lijkt een stuk beschaafder als het daglicht is.

Het late voorjaar of de vroege zomer is een geweldige tijd om een puppy te nemen. Tegen de tijd dat het herfst wordt kan hij de hele nacht doorslapen en jij ook. En u heeft de lange zomeravonden om te genieten en het beste te maken van zijn puppy-liefde!

Moet ik een hond nemen als ik krap bij kas zit?

Puppies kunnen vrij duur zijn om te kopen. Maar dat is niet de grootste kostenpost. Zoals je hebt gezien zijn er nog een aantal andere kosten die je moet overwegen. U moet een budget opstellen met daarin opgenomen

 • Voedsel
 • Hekwerk
 • Ziektekostenverzekering
 • Dagopvang/hondenuitlaters
 • Trainingslessen

De meeste mensen willen ook een hondenkrat, en bed of mand kopen, en je hebt een halsband of harnas en riem nodig, en een paar speeltjes. En vergeet niet de kosten van een hondenpension tijdens uw jaarlijkse vakanties mee te rekenen.

Bekijk ‘Hoeveel kost een hond’ voor een gedetailleerd overzicht.

Moet ik een hond nemen?

Om een gelukkige, gezonde hond te bezitten, moet u kunnen voorzien in de behoeften van die hond. Zoals we hebben gezien, zijn die behoeften niet ingewikkeld, maar ze impliceren twee belangrijke bijdragen van u – uw tijd en uw geld.

Laten we de belangrijkste punten hier samenvatten

 • Ben je de komende maanden vrij van grote verplichtingen?
 • Bent u bereid te leren over de behoeften van uw puppy?
 • Zal uw salaris de kosten dekken die gepaard gaan met de opvoeding van een puppy en de verzorging van een hond?
 • Bent u voorbereid op wat rommel en mogelijke schade aan uw meubels/meubels?
 • Heeft u een veilige buitenruimte, waar uw pup naar het toilet kan?
 • Heeft u genoeg tijd om met uw puppy door te brengen – vooral in de eerste zes maanden?
 • Vindt u het prettig om ’s nachts op te staan, en kunt u een verantwoordelijke volwassene regelen die gedurende de eerste drie maanden een groot deel van de dag bij de pup is?
 • Kinderen! Zijn uw kinderen oud genoeg om de behoeften van de puppy te begrijpen en te respecteren en uw instructies met betrekking tot de verzorging van de puppy op te volgen?
 • Bent u bereid dagelijks tijd te besteden aan de training van uw puppy en bent u bereid te leren over de beste manieren om dit te doen?

Het is veel om over na te denken nietwaar! Maar als u op al deze vragen ‘ja’ kunt antwoorden, of denkt dat u dat in de nabije toekomst kunt, dan bent u waarschijnlijk klaar voor een hond!

De volgende stap zal zijn om te beslissen wat voor soort hond u aanspreekt, en wat het beste type hond is voor u en uw gezin.

Meer informatie

Voor een gedetailleerde gids voor het kiezen van de juiste hond voor uw gezin, bekijk Pippa’s nieuwste boek ‘Choosing The Perfect Puppy’.