Miniatuur Poedel Hondenras Eigenschappen, Verzorging en Persoonlijkheid

Miniatuur Poedel Hondenras Informatie Centrum - De Mini Poedel Gids

Het hondenras Dwergpoedel is moeilijk te verslaan als het gaat om huisdieren. Een kleine, beweeglijke en intelligente pup met een weinig verharende, krullende vacht, dit mini poedeltype heeft een speelse, nieuwsgierige persoonlijkheid en schiet goed op met mensen van alle leeftijden. Dwergpoedels hebben een scala aan kleuren, waaronder abrikoos, rood, grijs, bruin en wit, en patronen zoals parti. Ze kunnen tot 15 centimeter hoog worden als ze volwassen zijn. Ondanks hun naam en kleine formaat, zijn dwergpoedels de middelgrote van de drie poedelrassen. Veel kleiner dan de Standaard en iets groter dan de Toy. Deze gezinsvriendelijke, aanhankelijke metgezel is ook een geweldige werk-, apporteer-, therapie- of hulphond. Een gezond, energiek, trots en elegant ras, dat tot 18 jaar oud kan worden. Vandaag bekijken we de raseigenschappen en kenmerken van deze actieve, slimme pup. En helpen u beslissen of dit de perfecte poedelpuppy is voor uw levensstijl en gezin.

Dwergpoedels zijn momenteel een populaire keuze voor hybride designerrassen, en dat komt omdat ze zoveel in hun mars hebben. Om de perfecte match te zijn voor een raszuivere Dwergpoedel moet je het leuk vinden om de vacht te verzorgen en te knippen, of je moet je de tijd en het geld kunnen veroorloven om ze regelmatig professioneel te laten verzorgen. Ze hebben geen domme wollige showclip nodig, maar je moet die vacht wel in toom houden. Uw gezin moet graag trainen, niet bang zijn om vies te worden en graag actief blijven. Als u goed voor uw pup zorgt en hem vriendelijk opvoedt, wordt u beloond met een van de leukste, meest aanhankelijke en liefdevolle huisdieren die er zijn.

Inhoud

In het juiste huis met een actief gezin is de dwergpoedel een uitstekende metgezel. Als u een pup wilt die schattig, trouw, kindvriendelijk, makkelijk te trainen en niet veel ruimte inneemt. Dit zou uw droomhond kunnen zijn.

Kijk hoe dwergpoedelpuppy’s met speelgoed en elkaar spelen!

Als je een hekel hebt aan verzorging en je kunt je geen professional veroorloven om je huisdier te knippen, of als je niet van lange wandelingen of balspelletjes houdt, dan moet je misschien nog eens goed nadenken. Ondanks dat hij klein genoeg is voor je schoot, is de leuke minipoedel meer atleet dan couch potato en heeft elke dag ongeveer een uur beweging nodig. Dwergpoedels blinken uit in behendigheid en gehoorzaamheid en zullen je graag vergezellen op een wandeling door het park.

We hebben hier veel informatie en foto’s om je te helpen een beslissing te nemen. We kijken naar temperament, uiterlijk, gedrag en speciale vereisten voor deze lieve hond. En geven u tips en advies over het vinden en opvoeden van uw perfecte Dwergpoedel pup.

Wat is een dwergpoedel?

Dwergpoedels wegen tot 15 pond en worden tot 15 centimeter groot. Ze zijn een over het algemeen gezond ras en worden gemiddeld 12 jaar oud. Dit schattige hondje heeft alle bonkige kwaliteiten van een Standaard Poedel, maar in een veel kleinere verpakking, hoewel niet zo klein als een Toy Poedel! De dwergpoedel mag dan klein van stuk zijn, hij heeft een grote persoonlijkheid.

 • Populariteit: Consequent een van de meest populaire rassen wereldwijd
 • Doel: apporterende waterhond
 • Gewicht: 10-15 pond
 • Temperament: Vriendelijk, intelligent en gretig om te behagen

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de dwergpoedel

De dwergpoedel is een prachtig, gekruld hondenras. Oorspronkelijk gefokt als jachtkameraad, zijn ze nu trouwe huisdieren en intelligente behendigheidshonden. Sommigen zien Poedels misschien als diva’s die liever mooi op een kussen zitten dan vies worden, maar au contraire!

Poedels begonnen bijna 400 jaar geleden als eendenjachthonden. In tegenstelling tot wat sommigen denken, werden deze jachthonden gefokt in Duitsland, niet in Frankrijk. Dat klopt, er bestaat geen Franse poedel.

Ook al ziet hun luxueuze vacht er klaar uit voor een show, ze hielden de waterminnende honden warm terwijl ze wild apporteerden voor hun meesters. De voorouders van de Poedel stegen in populariteit in heel Europa, maar niet alleen als eendenjagers. Poedels werden bekend om hun succes als truffeljagers, militaire honden en zelfs als circushonden!

Leuke feiten over de dwergpoedel

 • De Franse naam voor de poedel is Canichewat een afgeleide is van het Franse woord voor vrouwelijke eend.
  Het Engelsche woord Poedel is afgeleid van het Duitsche, Pudeldat is afgeleid van een ander Duits woord dat “plons in het water” betekent.
 • Na tientallen jaren uit het jachtveld te zijn verdwenen, maakt het ras daar een heropleving nu steeds meer Poedels voor de jacht worden ingezet. Poedels worden beschouwd als het op één na intelligentste hondenras. Het is geen wonder dat het ras zo populair is. Ze zijn zelfs zo populair, dat ze waarschijnlijk het meest herkenbare hondenras zijn.
Miniatuur Poedel Hondenras Informatie Centrum - De Mini Poedel Gids

Miniatuur Poedel Uiterlijk

Je hoeft geen hondenkenner te zijn om een dwergpoedel te herkennen als je er een ziet. Hun krullende vacht is vaak geschoren in opvallende patronen. Onder al die vacht zit een verrassend goed gebouwd hondje. De dwergpoedel heeft een vierkante bouw, zodat zijn gewicht gelijkmatig over alle vier de poten wordt verdeeld zonder overmatige druk op de rug van de hond. Dit geeft Poedels kracht en evenwicht en stelt ze in staat om veel hoger te springen dan hun eigen lichaamslengte, en om op snelheid te draaien en keren.

De Dwergpoedel heeft een mooie vlakke rug, strakke voeten en een gelijkmatige gang die bijdraagt aan de evenwichtige, elegantie van de hond. Hun lange rechte snuit stelt de Poedel in staat om efficiënt te koelen en hun heldere intelligente knopogen zijn geplaatst in een mooi gezicht omlijst door oren die aan weerszijden netjes naar beneden hangen.

Het resultaat hiervan, ook al is het verborgen onder die prachtige krullen, is een kleine atleet van een hond die in staat is tot zowel uithoudingsvermogen als tot grote uitbarstingen van energie.

Hoe groot is een volwassen dwergpoedel?

Hoe groot worden dwergpoedels? Een betere vraag zou kunnen zijn, hoe klein is een volwassen Dwergpoedel? Dit is een heel klein ras.

Volwassen, kan de Dwergpoedel 10 tot 15 centimeter lang zijn bij de schouder. Het gewicht van de dwergpoedel varieert tussen 10 en 15 pond.

Gewicht dwergpoedel beheren

Een evenwichtige voeding die past bij de leeftijd van uw hond is belangrijk. U moet de calorie-inname en het gewicht van uw hond in de gaten houden. Vergeet niet om traktaties mee te rekenen.

Elke hond zal overgewicht krijgen als hij te veel te eten krijgt of te weinig beweging. Omdat overgewicht sommige gezondheidsproblemen van dwergpoedels verergert, is het belangrijk dit te voorkomen.

Uw dierenarts kan het beste, evenwichtige dieet voor uw pup aanbevelen, gebaseerd op haar leeftijd, gezondheid en activiteitsniveau. Het geschikte dieet zal in de loop van het leven van uw hond veranderen om een gezond gewicht voor uw pup te behouden.

Dwergpoedel Vachtkleuren

Dwergpoedels zijn meestal een enkele effen kleur, met verschillende prachtige tinten die hun mooie krullen benadrukken. Hier zijn de vachtkleuren voor Miniatuur Poedels van showkwaliteit (zij die voldoen aan de registratie-eisen):

 • Abrikoos
 • Zwart
 • Blauw
 • Bruin
 • Crème
 • Grijs
 • Rood
 • Zilver
 • Zilver Beige
 • Wit

Als een fokker u een tweekleurige Dwergpoedel probeert te verkopen als show-kwaliteit, weet dan dat de AKC geen tweekleurige Dwergpoedels of enige andere kleur dan de hierboven genoemde accepteert.Soms zijn de gebruikte kleurnamen leuker, zoals mini chocolate Poodle voor een bruine pup.

Mini Poedel Verharing

Hun lange en dikke krullende of golvende vacht is iconisch. Soms zie je een Poedel met zijn haar kort geschoren. Hij kan ook slechts gedeeltelijk geschoren zijn, met slechts enkele delen (meestal het hoofd, de oren, de borst en de benen) volledig behaard.

Hoewel deze clip misschien een modestatement lijkt, diende hij vroeger een doel. Het beschermde de kwetsbare delen van de jachthond tegen kou en hielp bij het zwemmen.

Tegenwoordig maakt het knippen de verzorging gemakkelijker voor eigenaren omdat hun halflange vacht regelmatig aandacht vereist. Hoe u zijn vacht ook onderhoudt, een dwergpoedel zal u zegenen met een dramatisch gebrek aan verharing. Hij verhaart nog steeds, maar minimaal: Elke hond verhaart op zijn minst een beetje.

Zijn dwergpoedels hypoallergeen?

Hoewel ze weinig verharen, produceren ze toch huidschilfers. Dit betekent dat iemand met een ernstige hondenallergie kan reageren op hun speeksel of op contact met hun vacht.

Dwergpoedelverzorging

Hoe u de vacht van een Dwergpoedel onderhoudt, bepaalt hoeveel onderhoud er nodig is.
Als u uw pup volledig behaard en ongeschoren houdt, zullen haar krullen of golven dagelijks geborsteld moeten worden. De vacht die het dichtst bij haar huid zit, zal snel mat worden als ze niet zorgvuldig wordt verzorgd.

Vanwege hun onderhoudsintensieve vacht kiezen de meeste eigenaren ervoor hun pup te knippen. Er zijn verschillende populaire coupes die in verschillende mate onderhoud vergen.

Als u de vacht kort houdt, kunt u wellicht toe met minder borstelen en kammen.
U zult elke vier tot zes weken een bezoek aan de trimsalon moeten plannen om de knipbeurt te onderhouden en haar nagels te knippen.

Als u haar vacht gedeeltelijk geschoren en gedeeltelijk lang houdt, dan moet u haar lange haar nog steeds onderhouden met dagelijks borstelen/kammen. De geschoren delen moeten om de vier tot zes weken opnieuw worden geknipt.

Dwergpoedel Temperament

Poedels zijn over het algemeen vriendelijk, en de Dwergpoedel is daarop geen uitzondering. Ze kunnen echter een beetje verlegen zijn en terughoudend tegenover vreemden. Dat, gecombineerd met hun liefde en loyaliteit aan hun eigenaars, betekent dat sommigen kunnen grommen naar vreemden. In extreme gevallen kunnen ze bijten.

Daarom is het belangrijk dat u een Dwergpoedel socialiseert met nieuwe mensen en dieren vanaf de puppytijd. Afgezien van een mogelijk wantrouwen tegenover vreemden, zijn poedels zeer intelligente honden die graag willen behagen. Ze zijn gemakkelijk te trainen en genieten ervan om hun slimheid en apporteercapaciteiten op de proef te stellen!

Uw dwergpoedel trainen en oefenen

Omdat ze zo intelligent zijn en graag willen behagen, is training relatief eenvoudig. Die intelligentie vereist echter dat u consequent en positief bent in uw trainingsinspanningen.

Deze honden kunnen nogal onstuimige kleine beestjes zijn die genieten van ongeveer een uur dagelijkse speeltijd en veel interactie met hun baasjes.

Een verveelde Dwergpoedel zal een ongelukkige zijn, dus dit ras is het best geschikt voor een huishouden dat hen vermaakt, zelfs in korte spurts.

Aangezien hun nakomelingen werden gefokt als werkhonden, is het logisch dat ze het liefst iets hebben om hun lichaam en geest mee bezig te houden! Gooi een speeltje rond voor een minipoedel, en hij zal het met plezier voortdurend voor u apporteren. Zorg er wel voor dat hij tussen het apporteren door een dutje op schoot mag doen.

dwergpoedel
Witte dwergpoedel

Gezondheid en verzorging van dwergpoedels

Zoals elke rashond zijn dwergpoedels vatbaar voor verschillende erfelijke gezondheidsaandoeningen. Naast de gezondheidsaandoeningen die in deze artikelen staan, kunnen ze ook vatbaar zijn voor het volgende:

Ziekte van Cushing

Komt meestal voor bij kleine en oudere honden en wordt veroorzaakt door tumoren in de bijnier. Als de ziekte van Cushing eenmaal is vastgesteld, kan de hond levenslange medicatie, een operatie om de tumor(en) te verwijderen en/of bestralingstherapie nodig hebben.

Diabetes

Volgens een studie uit 2002 lijken dwergpoedels vatbaar voor erfelijke diabetes. Net als bij mensen vereist diabetes bij een hond een levenslange insulinetherapie.

Mitral Valve Disease

Een storing van een hartklep waardoor bloed lekt van de ene kamer in het hart naar de andere, vaak aangeduid als lekkende klepziekte.

Tracheale instorting

Deze progressieve aandoening is precies wat het klinkt. Hierdoor kan de hond niet meer normaal ademen en hoesten. Medicijnen zijn nodig om de hond te helpen normaal te ademen, en een operatie is een laatste redmiddel om de misvorming te corrigeren.

Blepharitis

Dit is een erfelijke, allergische of secundaire ontsteking van het ooglid die sterk lijkt op conjunctivitis (roze oog), waarbij het ooglid rood, gezwollen en jeukerig is, soms met een heldere of gele afscheiding. Constante drainage kan leiden tot verlies van pigment of vacht rond het oog.

Degeneratieve Discus Ziekte

Dit is het spontaan verschuiven of scheuren van de tussenwervelschijven door trauma of degeneratie door ouderdom. Dit is pijnlijk en kan leiden tot achterwaartse verlamming. In sommige gevallen kunnen genetische tests honden identificeren die drager zijn van de genen die verantwoordelijk zijn voor gezondheidsproblemen. Honden waarvan bekend is dat ze drager zijn van deze genen mogen niet worden gebruikt voor de fokkerij.

Dwergpoedel levensduur

Als kleinere hond hebben dwergpoedels doorgaans een langere levensverwachting. Hun levensduur varieert van 10 tot 18 jaar. De meeste Dwergpoedels leven ongeveer 14 jaar en sommige halen het helemaal tot 18 jaar!

Zijn Dwergpoedels Goede Gezinsdieren

Een Mini Poedel maakt een geweldige aanvulling op een huishouden die veel tijd doorbrengen met hun hond. Poedels van alle soorten staan bekend als geweldig met kinderen (vooral degenen die van jongs af aan gesocialiseerd zijn). Wij raden dit ras aan voor een gezin met kinderen.

Ze gedijen op de liefde, knuffels en speeltijd die kinderen hen geven. Zowel de kinderen als de pup krijgen voldoende beweging terwijl ze bezig zijn!

Vergeet alleen niet dat als je huis al een huisdier heeft of veel bezoek krijgt, dat je een Dwergpoedel zult moeten socialiseren met andere honden en nieuwe gezichten. Een overhaaste kennismaking met een nieuw dier of persoon kan niet goed gaan met een hond die wantrouwend is tegenover vreemden.

Voor- en nadelen van het nemen van een dwergpoedel

Het is belangrijk om de voor- en nadelen te kennen, zodat u een hond kunt kiezen die bij uw levensstijl past. Een zorgvuldige selectie helpt u om een duurzame band te creëren en jarenlang een dierbare metgezel te hebben. Houd deze dingen in gedachten als u overweegt of een minipoedel de juiste hond voor u is.

Nadelen

 • Onderhoudsvriendelijke jas
 • Kan verlegen zijn bij vreemden
 • Verschillende potentiële gezondheidsproblemen

Pros

 • Zeer intelligent
 • Gemakkelijk te trainen
 • Vriendelijke, gelukkige honden

Houd deze factoren in gedachten en kijk naar de voor- en nadelen van eventuele andere rassen die u overweegt om een eerlijke vergelijking te maken.
Als je eenmaal hebt besloten welke pup voor jou geschikt is, zullen de juiste producten en accessoires je helpen je voor te bereiden op de thuiskomst van je nieuwe pup.

Een dwergpoedel redden

Rashonden worden soms afgestaan aan asielen en opvangcentra om verschillende redenen, waarvan vele niets te maken hebben met de hond. Dus laat deze bronnen niet buiten beschouwing bij het zoeken naar een pup. In sommige gevallen kom je Dwergpoedelpups tegen die gered zijn uit een slechte situatie, zoals een puppyfabriek. Het is een heerlijk gevoel om een behoeftige hond een liefdevol thuis te geven, maar het is niet zonder enige onzekerheid.

De gezondheidsgeschiedenis van een asielhond kan twijfelachtig of onbekend zijn, dus dit kan een laag complexiteit toevoegen als het gaat om de toekomstige zorg voor de hond. Een meer waarschijnlijke bron is echter een Miniature Poedel reddingsorganisatie. We hebben reddingslinks opgenomen voor enkele van de meest populaire verderop in dit artikel.

Een reddingshond is een geweldige optie als je liever niet met de puppyfase te maken hebt. Hoewel, puppies en jonge honden zijn soms beschikbaar voor adoptie.

Het vinden van een dwergpoedel Puppy

Iedereen kan een hond fokken en de puppy’s verkopen. In de meeste landen zijn er geen wetten die het fokken van honden beperken of reguleren. Dat betekent dat er goede en slechte hondenfokkers zijn.

De slechtste fokkers geven niets om de dieren, behalve hoeveel geld ze kunnen verdienen. U moet uw puppyleverancier dus inderdaad heel zorgvuldig uitkiezen. Doe uw onderzoek naar fokkers voordat u een dwergpoedel kiest.

Zoals gezegd, show-kwaliteit Poedels zijn één kleur, dus wees op je hoede voor fokkers die adverteren met “show-kwaliteit” tweekleurige pups. Kies een fokker die genetische tests gebruikt om het doorgeven van ongewenste eigenschappen te voorkomen om de gezondheid van uw puppy te helpen verzekeren. Wees niet bang om veel vragen te stellen. Goede fokkers zullen uw ijver waarderen.

Een goede fokker houdt zijn fokdieren en pups gezond, op een goed gewicht en in schone en ruime leefomstandigheden. Vermijd elke fokker waarvan de honden in slechte gezondheid en/of vuile verblijven lijken te verkeren.

Deze fokkers willen u misschien niet al hun honden laten zien. U moet vragen om de moeder met haar pups te zien. Als de vader beschikbaar is, is het goed om hem ook te ontmoeten.

Dwergpoedel ras

Miniatuur Poedel Prijzen

De prijzen voor Dwergpoedelpups hangen af van hoeveel er beschikbaar zijn, hoeveel de fokker heeft geïnvesteerd in de gezondheid van de pups en hoe waardevol de ouderdieren zijn voor de fokker.

Bovendien zijn sommige kleuren populairder dan andere (hallo, prachtige abrikooskleurige poedels!). Daarom betaalt u misschien meer voor een pup met een zeer gewenste vachtkleur.

Miniatuur Poedel pups van showkwaliteit zullen meer kosten dan pups van niet-showkwaliteit.

In het algemeen kun je verwachten ergens van enkele honderden dollars tot ruwweg $ 2.000 te betalen voor een raszuivere Dwergpoedel pup. Natuurlijk moet je begrijpen wat er komt kijken bij het opvoeden van een puppy voordat je er een mee naar huis neemt.

Populaire Miniatuur Poedel rasmengsels

Als u niet zeker bent, wat dacht u dan van een rasmix? Net als elk ander ras kunnen Dwergpoedels worden gemengd met andere hondenrassen. Poedels zijn populaire onderdelen van designerhonden.

Houd in gedachten dat als u besluit om een gemengde pup te krijgen, er extra factoren meespelen in de persoonlijkheid, het uiterlijk en de gezondheid van uw huisdier. Onderzoek dus zeker ook het andere ras. Hier zijn enkele populaire Miniatuur Poedel rasmengsels:

Voordat je een beslissing neemt over het aanschaffen van deze hond, overweeg dan de voor- en nadelen van het ras.

Dwergpoedel Producten en Accessoires

Reddingshonden zijn ook prachtige huisdieren.

Miniatuur Poedel Rassen Reddingshonden

Als u denkt dat dit de juiste hond voor u is, overweeg dan om een thuis te geven aan een hond in nood. Een goede plek om te beginnen met het zoeken naar dwergpoedels voor adoptie is een rasspecifieke reddingsorganisatie.

Elke reddingsorganisatie zou geïnteresseerd moeten zijn in hoe goed een hond bij u en uw gezin past. U moet uw beslissing baseren op het karakter en de huidige gezondheid van de hond.

Er zijn geen dwergpoedelreddingsorganisaties, in plaats daarvan werken poedelreddingsorganisaties met alle drie maten poedels.

Hieronder staat een lijst van Poedel-reddingsorganisaties in de VS en het VK. We konden er geen vinden in Canada of Australië, wat we hopen omdat er geen behoefte aan is!

We horen graag van U!

U kunt ook Dwergpoedels vinden bij reddingsorganisaties die zich niet op een specifiek ras richten.
Als je een Poedelredding kent die nog niet in de lijst staat, deel die dan alsjeblieft in het commentaar.

Heeft u een dwergpoedel? Zo ja, vertel ons over uw pup in de commentaren.

Meer informatie over poedels

Referenties en bronnen

 • Adams VJ. et al. 2010. Results of a Survey of UK Purebred Dogs. Journal of Small Animal Practice.
 • Amerikaanse Kennel Club
 • Cornell University College of Veterinary Medicine, “Leaky Valve Disease of Older Dogs.”
 • Duffy D. et al. 2008. Rasverschillen in hondenagressie. Applied Animal Behavior Science.
 • Galac, S. 2015. “Selecting the Best Treatment Option for a Dog with Cushing’s Syndrome,” Acta Veterinaria-Beograd.
 • Gough A. et al. 2018. Rasvoorkeur voor ziekte bij honden en katten. Wiley Blackwell
 • Hoenig, M. 2002. “Vergelijkende aspecten van diabetes mellitus bij de hond en de kat”. Moleculaire en Cellulaire Endocrinologie.
 • De Kennel Club
 • O’Neill, et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned in England. The Veterinary Journal.
 • Payne, J. et al. 2006. “Tracheal Collapse,” Compendium.
 • Summers, J.F. et al. 2010. “Erfelijke afwijkingen bij rashonden. Deel 2: Aandoeningen die niet gerelateerd zijn aan rasstandaarden”.
 • Ward, E. 2008. “Degeneratieve Disc Disease bij Honden,” VCA Animal Hospital.
 • Yuill, C. 2010. “Blepharitis bij Honden,” VCA Animal Hospital.