Miniatuur Husky Raseigenschappen, Verzorging en Gezondheid

Dwerg Husky puppy buiten

Miniatuur Husky honden lijken een ideale manier om van de grote, atletische, springerige Siberische Husky een schattig appartement huisdier te maken. Deze aanhankelijke, trouwe schoothondjes zijn pluizig, energiek en hebben een geminiaturiseerd wolfachtig uiterlijk. Een volwassen Miniatuur Husky weegt tot 35 pond en is niet meer dan 16 centimeter hoog. Aanzienlijk korter en lichter dan een standaard Husky. Niet te verwarren met de vergelijkbare Alaska Klee Kai, worden Mini Husky’s op verschillende manieren gefokt. Sommige zijn gezonder en Husky-achtiger dan andere. Vandaag delen we hun raseigenschappen en kenmerken en leren we belangrijke feiten over hun gedrag, training, beweging en gezondheid. We helpen u beslissen of een Dwerg Husky puppy goed past bij uw huis, gezin, kinderen en levensstijl. Dit is misschien een grote hond in een kleine verpakking, maar ze hebben veel focus, aandacht, verzorging en mogelijk ook uitstapjes naar de dierenarts nodig!

Inhoud

Teacup, Mini en Micro versies van volwaardige hondenrassen groeien de laatste jaren in populariteit. Gezinnen willen appartement huisdieren of schoothondjes met het uiterlijk van een groter ras. De Miniatuur Husky is zo’n gekrompen hondenras. Vandaag bekijken we of de Mini Husky zijn doel bereikt, en of het een teacup hond is die u zou moeten overwegen als eerste puppy ouder of nieuwe hondeneigenaar.

Kleine pasgeboren teacup Husky puppies

Wat is een dwerg Husky?

Mini Husky’s zijn als gewone Husky’s, maar dan kleiner! Althans, dat is het idee… De Miniatuur Husky wordt 16 inch groot en weegt tot 35 pond als volwassene. Ze zijn dus veel kleiner dan de standaard Siberische Husky. Maar, de persoonlijkheid van de Miniatuur Siberische Husky zou hetzelfde moeten zijn als die van een gewone Siberische Husky. Het zijn actieve, speelse en uitgaande honden.

Helaas zijn er enkele gezondheidsproblemen waar je op moet letten. Vooral als uw Mini Husky van een minder gerenommeerde fokker komt. Dus, laten we wat meer te weten komen over dit kleine ras. Van hun uiterlijk, en verzorging, tot hoe ze zijn ontstaan.

Miniatuur Husky Geschiedenis

Zoals de naam Miniatuur Husky al doet vermoeden, is dit een kleinere versie van de Siberische Husky. De volwassen Mini Husky is een veel kleinere hond dan zijn standaard tegenhanger. Een fokker in de jaren 1990, Bree Normandin, ontwikkelde de Miniatuur Husky.

Normandin’s doel was het cre├źren van een kleinere, gezelschapsversie van de beroemde sledehond met kenmerkende amandelvormige ogen. Selectief fokken onder kleine Husky rasleden cre├źerde de Mini Husky hond. Dus, om meer te weten te komen over de geschiedenis van dit ras, moeten we kijken naar de Siberische Husky in het algemeen.

Het is niet verrassend dat de Siberische Husky zijn oorsprong vindt in Siberi├ź. Er wordt aangenomen dat deze honden al duizenden jaren worden gefokt door het Chukchi volk. Ze kunnen lange afstanden afleggen en worden erkend als de lichtste en snelste sledehonden.

De Siberische Husky werd beroemd in 1925 toen een team honden een slede meer dan 600 mijl trok. Ze droegen medicijnen naar een stad in Alaska die leed onder een difterie-epidemie. Hun populariteit duurt voort tot op de dag van vandaag. In feite staat de Husky op de 12e plaats op de lijst van populairste rassen van de American Kennel Club (AKC).

Hoe zien Miniatuur Husky honden eruit?

De Miniatuur Husky ziet er net zo uit als de standaard versie van het ras, maar dan kleiner! Onderscheidende kenmerken zijn een wolfachtig uiterlijk, rechtopstaande oren en een halflange, pluizige vacht die in een breed scala van kleuren voorkomt. Dit wolfachtige uiterlijk maakt deel uit van de aantrekkingskracht van deze honden. Laten we echter overgaan tot het belangrijkste verschil – de grootte van een Miniatuur Husky.

Grootte Miniatuur Husky

Een volwassen Siberische Husky van standaardformaat varieert in hoogte van 21 tot 23,5 centimeter en weegt tussen de 35 en 60 pond. Het zijn dus middelgrote honden. Maar een Miniatuur Husky is veel kleiner. Volgroeid, zullen deze honden 12 tot 16 inch groot zijn.

Miniatuur Husky’s wegen tussen de 15 en 35 pond. Dit maakt ze aantrekkelijker voor degenen die van de Husky houden, maar misschien niet de ruimte hebben om er een te huisvesten.

Kleinere honden worden ook geassocieerd met minder werk en kosten. Wat voor veel mensen een groot voordeel is. Maar grootte is niet het enige dat telt. Het is belangrijk te weten of het temperament van dit ras bij uw huis past.

Miniatuur Husky Temperament

Laat je niet misleiden door de naam Mini Husky. Net als de standaardversie is dit een zeer actieve en atletische hond. Hij heeft veel dagelijkse beweging nodig. Een dagelijkse wandeling van 20 minuten om het blok zal deze hond niet tevreden stellen.

De Dwerg Husky houdt van rennen. Zonder een uitlaatklep kunnen ze destructief worden door te graven, te kauwen en te proberen te ontsnappen. Hoewel hij niet aanhankelijk is, is de Dwerg Husky een vriendelijke, trouwe hond die van aandacht houdt. Een kleiner formaat betekent dus niet noodzakelijkerwijs minder verantwoordelijkheden. U moet zich ook bewust zijn van destructief gedrag.

Destructief gedrag

Als u uw huisdier langdurig alleen laat, kan uw huis enige schade oplopen. Ondeugende trekjes komen vaak voor. Vooral Mini Husky puppies zullen erg speels zijn.

Miniatuur Husky’s zijn niet-agressief en goed met kinderen. Ze zijn echter wel onstuimig. Houd dus altijd toezicht op de tijd die ze met de kleintjes doorbrengen. Als u denkt dat deze persoonlijkheid bij u thuis past, laten we dan eens kijken hoe deze miniatuurversie van het ras tot stand komt.

Hoe fok je Miniatuur Husky Puppies?

Er zijn in principe drie manieren om een hondenras te verkleinen. Laten we elk van deze wat meer in detail bekijken om te zien welke de beste is.

Miniatuur Husky Mixen

De eerste is het mengen van een standaard ras met een kleiner ander ras. Bijvoorbeeld, de Mini Labradoodle is een Labrador Retriever gekruist met een Miniatuur Poedel.

Er is discussie over de vraag of dit soort designerhonden gezonder zijn dan raszuivere honden. Als u echter voor deze optie kiest, is het belangrijk om te onthouden dat u geen Husky-eigenschappen kunt garanderen. Uw puppy kan persoonlijkheids- of fysieke kenmerken erven van beide ouderrassen.

Dwerg Husky Puppies met Dwerggroei

De tweede manier is het introduceren van het gen voor dwerggroei. Ook bekend als achondroplasie. Dwerggroei is een genetische mutatie die in elk ras kan voorkomen. Dit kan echter bepaalde gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Zo is er een verband tussen het gen dat dwerggroei veroorzaakt en tussenwervelschijfziekte (IVDD).

Het fokken van kleine Husky’s

De laatste manier is om herhaaldelijk te fokken uit de runts, oftewel de kleinste van de nesten. Zo is de Mini Husky ontstaan. Het fokken met runts kan soortgelijke problemen opleveren als het introduceren van dwerggroei. Hoewel sommige runts kunnen uitgroeien tot gezonde honden, kunnen anderen gezondheidsproblemen krijgen.

Ze kunnen waardevolle voedingsstoffen missen als ze niet kunnen concurreren met broer en zus voor melk. Dit kan hun immuunsysteem verzwakken en hen vatbaarder maken voor infecties. De relatief nieuwe praktijk van het cre├źren van miniatuur versies van grote hondenrassen is niet zonder controverse. Laten we deze problemen eens bekijken.

Miniatuur Husky problemen

Het is trendy en populair om kleinere versies van populaire rassen te bezitten. Maar het streven om aan de trend te voldoen heeft voor veel van deze kleine honden gezondheidsproblemen opgeleverd. Mensen zijn zich er misschien niet van bewust dat deze praktijk schadelijk kan zijn. Vooral bij de extreme miniaturisatie van rassen als de Teacup Chihuahua en de Teacup Yorkie.

Studies tonen aan dat het fokken op extreme eigenschappen een verhoogd risico op bepaalde ziekten veroorzaakt. Dit omvat ademhalingsproblemen, oogziekten en dystocia. We hebben vermeld dat er een verband is tussen het gen dat dwerggroei veroorzaakt en tussenwervelschijfziekte (IVDD).

Deze aandoening tast de zenuwen in het ruggenmerg aan en veroorzaakt pijn, zenuwschade en zelfs verlamming.

Meer informatie over de Mini Husky

Miniatuur Husky Gezondheid

Zoals elk ras is ook de Miniature Husky gevoelig voor enkele genetische gezondheidsproblemen. Als kleine, ongezonde honden worden gebruikt voor de fok, kunnen er meer gezondheidsproblemen ontstaan. Dus wat moet u doen als u een gezonde Miniatuur Husky wilt?

Uw beste verdediging hiertegen is het kiezen van een gerenommeerde fokker. Zij zouden u moeten toestaan de ouders van de baby Mini Husky te zien. De Siberische Husky staat bekend als een over het algemeen gezond ras. Hij heeft een levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Maar er zijn nog enkele gezondheidsproblemen waar u rekening mee moet houden.

Oogziekten en de Dwerg Husky

Het hondenras Mini Husky staat bekend om hun opvallende ijsblauwe ogen. Maar soms hebben ze ├ę├ęn blauw en ├ę├ęn bruin oog. Helaas zijn een aantal verschillende oogproblemen niet ongewoon voor de Miniatuur Husky.

Een Vogt-Koyanagi-Harada-achtig syndroom leidt vaak tot blindheid. Het tast ook de huid- en vachtpigmentatie aan. Reuen hebben meer kans op deze ziekte. Hoornvliesdystrofie is een vertroebeling van het hoornvlies die altijd beide ogen treft. Afhankelijk van de ernst kan het leiden tot blindheid.

Progressieve retinale atrofie komt ook veel voor en kan leiden tot blindheid. Gelukkig identificeert de Optigen test honden die drager zijn van het gen.

Staar

Cataract treft ongeveer 10% van alle Siberische Husky’s. Jonge cataract kan een hond van drie maanden oud al treffen. De prevalentie van cataract bij dit ras is het onderwerp van lopend genetisch onderzoek. Maar binnenkort zou een DNA-test beschikbaar moeten zijn om honden op te sporen die drager zijn van het recessieve gen voor cataract.

Huidproblemen en de Dwerg Husky

Huidproblemen zijn een andere zorg voor dit ras. Husky’s lopen een hoog risico op folliculaire dysplasie. Dit is een genetisch probleem, dat een vlekkerige haaruitval, abnormale haargroei en een schilferige, ge├»nfecteerde huid veroorzaakt.

Zinkgebrek is een ander huidprobleem dat zich meestal uit in jeuk en haaruitval, naast andere symptomen. Zinktekort komt veel voor in het ras. Maar het is te behandelen met een zinktoevoeging van uw dierenarts.

Heupdysplasie en de Dwerg Husky

Heupdysplasie is niet ongewoon bij grote hondenrassen. Deze aandoening is behoorlijk pijnlijk voor de hond en de behandeling kan een dure operatie met zich meebrengen. De Siberische Husky heeft niet zoveel last van heupdysplasie als sommige rassen. Maar het kan nog steeds een probleem zijn.

Hypothyreoïdie en de Dwerg Husky

Hypothyreoïdie is een andere veel voorkomende kwaal voor de Siberische Husky. Het houdt verband met een abnormale uitscheiding van de schildklier. Tekenen van schildklierproblemen zijn gewichtstoename, lusteloosheid en vlekkerige kale plekken op hun vacht.

De aanbeveling is dat alle Siberische fokdieren worden getest op schildklieraandoeningen. Hypothyreo├»die kan zich op elk moment ontwikkelen. Dus volwassen Mini Husky’s moeten om de twee jaar getest worden.

Miniatuur Husky Algemene Verzorging

De Miniatuur Husky zal elke dag een zekere mate van algemene verzorging nodig hebben. U moet ervoor zorgen dat u de verzorging van uw miniatuur Husky op de voet volgt. Over het algemeen moeten Husky’s minstens twee keer per week worden verzorgd. Maar lees voor meer informatie zeker onze Husky verzorgingsgids.

U zult uw mini Husky een voeding van hoge kwaliteit moeten geven. Het kiezen van de exacte hoeveelheid hangt helemaal af van de grootte van je mini Husky. Bij twijfel geeft uw dierenarts het beste advies! Zorg er echter voor dat u uw hond niet overvoert, want dat kan leiden tot overgewicht.

Vinden van Miniatuur Husky Puppies

Bij het zoeken naar het ras Mini Husky zult u waarschijnlijk enkele fokkers tegenkomen die minder dan respectabel zijn. Opzettelijk fokken om steeds kleinere honden te cre├źren is een relatief recente ontwikkeling. En een uiterst verontrustende.

Honden van elk ras die ver onder het normale gewicht zitten lopen gevaar voor ernstige gezondheidsproblemen. U ziet misschien Teacup Husky puppies of Micro Miniature Husky puppies geadverteerd. Maar, vermijd samenwerking met die fokkers.

Zorg er ook voor dat u niet kiest voor dierenwinkels of puppyfokkerijen. Deze plaatsen fokken uit winstbejag met minachting voor de gezondheid en het welzijn van hun honden of puppies. Puppies van slechte fokkers zijn vaak goedkoper dan die van gerenommeerde fokkers. Maar ze kunnen op de lange termijn duurder zijn door hun mogelijke gezondheidsproblemen.

Fokkers van dwergkeesjes

Een verantwoordelijke fokker zal u graag laten zien waar de honden leven en u de ouders van de puppy laten ontmoeten. U moet zich vrij voelen om vragen te stellen over de fokpraktijken en de achtergrond van de puppy.

Een gerenommeerde fokker zal op de hoogte zijn van de gezondheids- en welzijnsproblemen rond miniatuurrassen. Zij zullen een discussie niet uit de weg gaan. Gezondheidstesten voor genetische problemen zijn het belangrijkst. De fokker moet dit bewijzen.

Andere te overwegen rassen

Als u houdt van het idee om een kleinere hond te hebben, zijn er genoeg rassen om uit te kiezen. Het kiezen van een kleinere hond of een kleiner gemengd ras kan een goede manier zijn om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Bekijk enkele van de onderstaande rasgidsen om te zien of een van deze honden beter geschikt is voor uw huis.

Zijn Miniatuur Husky’s goede huisdieren?

Voor de Siberian Husky Club of America Inc. en de AKC is het Miniature Husky ras een naam en niets meer. Zij erkennen de Miniatuur Husky niet als een ras. Noch als een vari├źteit van de Siberische Husky. De grootte van de Mini Husky wordt gezien als een afwijking. Door hun kleine formaat kunnen ze geen werksleehond zijn zoals beschreven in de standaard.

Ze hebben waarschijnlijk meer gezondheidsproblemen dan een standaard Husky als ze gefokt worden met het dwerggroei gen of uit de runts of the litter. Als ze worden gefokt door vermenging met een kleiner ras zou je kunnen eindigen met een perfect gezonde hond, mits de rassen een goede structuur en gezondheid geteste ouders hebben. Ze zullen echter niet echt een Miniature Husky zijn, maar in plaats daarvan een mooie Miniature Husky mix.

Heeft u ervaring met kleine versies van dit ras? Laat een reactie achter!

Meer informatie over Husky’s

Referenties

  • O’Neill, D., “Verslag van een discussie over ‘Animal Health and Welfare: Breeding for extreme conformations in dogs and cats’ in het Europees Parlement in Brussel,” The Royal Veterinary College UK, 2018.
  • Stanley RG, et al., “Eye diseases in Siberian husky dogs,” Australian Veterinary Journal, 1991.
  • Brown, EA, et al., “FGF4 retrogen op CFA12 is verantwoordelijk voor chondrodystrofie en tussenwervelschijfziekte bij honden,” PNAS, 2017.
  • Vercelli, A., “Canine Vogt-Koyanagi-Harada-like Syndrome in Two Siberian Husky Dogs,” Veterinary Dermatology, 1990.
  • Degryse, AD, et al., “Recurrent zinc-responsive dermatosis in a Siberian Husky,” Journal of Small Animal Practice, 1987.
  • Willis MB, “A review of the progress in canine hip dysplasia control in Britain,” Journal of the American Veterinary Medical Association, 1997.