Miniatuur Boxer – Is de Pint Sized Boxer Mix een goed huisdier?

miniatuur boxer

Miniatuur Boxer honden zijn schattig, leuk en vol persoonlijkheid. Ze zijn bedoeld als een volledige Boxer in een klein pakje, maar de realiteit is niet zo eenvoudig. Vandaag bekijken we de drie manieren waarop Mini Boxer pups gefokt kunnen worden. We zullen u helpen te beslissen welke van deze manieren u aanspreekt als de perfecte manier om een Mini Boxer hond te creëren. Want het verkleinen van een hondenras heeft enkele belangrijke voor- en nadelen.

Wat is een Miniatuur Boxer?

Een miniatuur Boxer is een Boxer hond die gefokt is om klein te zijn. Dit kan worden bereikt door kruisingen, het opzettelijk introduceren van het gen voor dwerggroei, of het samen fokken van verschillende generaties runderen. Al deze benaderingen hebben echter nadelen, vooral wat de gezondheid betreft. Dus welk type miniatuur Boxer is het beste? Wat moeten we weten over dit kleine ras.

De Mini Boxer is een gefokte kleinere versie van de full sized Boxer hond. Boxers zijn charmante, actieve, intelligente honden. Het ras heeft een toegewijde aanhang, en hij is net zo toegewijd aan zijn familie.

De aantrekkingskracht van de Miniatuur Boxer

Een volwassen Boxer is een springerige hond die veel ruimte in uw huis kan innemen. Niet alleen vanwege hun grootte, maar ook door de manier waarop ze bewegen en zich gedragen. Gezien de populariteit van de Boxer is het geen wonder dat een kleinere versie van dit geliefde ras even gewild zou zijn.

Boxers hebben kenmerkende eigenschappen. Ronde gezichten, grote ogen en een kleinere snuit leiden allemaal tot menselijke adoratie, dankzij de reactie op het baby schema. Maar er is meer aan de aantrekkingskracht van een miniatuur Boxer dan alleen het uiterlijk. Met 55 tot 75 pond is de traditionele Boxer een middelgrote tot grote hond. Zijn atletisch karakter betekent dat hij goed gespierd en sterk is.

Waarom kiezen voor een kleinere versie?

Veel would-be Boxer eigenaren kunnen fysiek niet omgaan met zo’n grote hond. Of voelen zich er niet prettig bij. Anderen wonen misschien op een plek waar grote honden niet zijn toegestaan. Misschien zijn ze gewoon niet opgewassen tegen de kosten van het voeren en verzorgen van een grotere hond. In deze situaties lijkt een miniatuur Boxer een goed alternatief voor de traditionele Boxer.

Waar komen miniatuur Boxers vandaan?

Er bestaat geen echt, officieel erkend miniatuur Boxer ras. In plaats daarvan zijn de meeste honden die door fokkers worden aangeprezen als miniatuur Boxers eigenlijk kruisingen tussen Boxers en kleinere honden.

Omdat een kruising meer kan lijken op de ene ouder dan op de andere, is er natuurlijk geen garantie dat een Boxer kruising dat beroemde trouwe en vriendelijke temperament zal hebben. Er zijn echter twee andere manieren waarop fokkers geminiaturiseerde versies van een Boxer produceren.

Dwerggroei bij honden is een genetische gezondheidstoestand die de botgroei en de structuur van de hond aantast. Het resulteert in een kleinere Boxer. En herhaaldelijk fokken met runderen, of ongewoon kleine raszuivere Boxers, resulteert meestal ook in kleinere pups. Alle drie deze methoden hebben hun nadelen. Sommige kunnen helaas resulteren in honden met ernstige gezondheidsproblemen.

Mini Boxer Rassen

Verreweg de meest voorkomende manier voor fokkers om een miniatuur Boxer te krijgen is door de full-sized Boxer te kruisen met kleinere rassen. Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire Boxer kruisingen.

Boston Terrier Boxer Mix

miniatuur boxer

Als het gaat om het creëren van een miniatuur Boxer, is waarschijnlijk de meest populaire kruising de Boston Terrier Boxer mix. De Boston Terrier is een heldere, vrolijke kleine hond. Gefokt voor gezelschap, is dit niet-sportieve ras aanhankelijk en actief. Boston Terriers zijn zeer geschikt als huishond en zijn relatief onderhoudsarm wat de verzorging betreft.

Helaas is de Boston Terrier ook onderhevig aan veel gezondheidsproblemen als gevolg van zijn kenmerkende profiel. De korte, afgeplatte snuit betekent dat dit ras – net als de Boxer – waarschijnlijk lijdt aan complicaties in verband met brachycephalie. Zijn grote, uitpuilende ogen maken hem ook vatbaar voor het ontwikkelen van een grote verscheidenheid aan oogaandoeningen.

Een Boston Terrier Boxer mix zal vrijwel zeker een speelse, liefdevolle metgezel zijn. Qua uiterlijk komt deze mix het dichtst bij een “echte” Dwerg Boxer. Deze mix kan echter ook speciale zorg nodig hebben, of zelfs voortdurende medische aandacht. Dit komt door de hierboven genoemde genetische gezondheidsproblemen.

Corgi Boxer Mix

corgi boxer mix

Schattig, levendig en laag bij de grond, de Pembroke Welsh Corgi is een herdersras met koninklijke wortels. Maar Corgi’s zijn verre van sierlijk. Het zijn sterke, behendige honden, gebouwd voor het werk in de velden.

De Corgi Boxer mix heeft daarom waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid beweging en aandacht nodig om zich niet te vervelen. Beide rassen hebben de neiging om uitgaand en vriendelijk te zijn. U kunt dus waarschijnlijk verwachten dat een mix diezelfde eigenschappen zal vertonen.

Wees ervan bewust dat zowel Corgi’s als Boxers gevoelig zijn voor heupdysplasie bij honden. Dus een mix van deze rassen kan deze aandoening ook ontwikkelen. Beide rassen lopen ook risico op degeneratieve myelopathie. Dit is een ongeneeslijke ziekte van het ruggenmerg die verlamming veroorzaakt. Corgi’s zijn 10-12 inch groot en kunnen tot 30 pond wegen.

Engelse Bulldog Boxer Mix

boxer bulldog mix - boxer hondenmixen

Een Engelse Bulldog Boxer Mix wordt ook wel de “Bulloxer” genoemd. Hij combineert het atletische en pittige karakter van de Boxer met de relaxte, aandoenlijke charme van de Engelse Bulldog. De Engelse Bulldog is 14-15 inches groot en kan tot 50 pond wegen. Een Bulldog Boxer Mix zal dus waarschijnlijk een kleine tot middelgrote omvang hebben.

Met zijn zachte, gemakkelijke aard, vereist de Engelse Bulldog minder activiteit dan de Boxer. Elke mix van deze twee rassen zal waarschijnlijk een hond opleveren met een heerlijk temperament. Echter, omdat de Engelse Bulldog gevoelig is voor een duizelingwekkende hoeveelheid gezondheidsproblemen, kunnen we deze mix in goed geweten niet aanbevelen.

Beagle Boxer Mix

boxer beagle mix - boxer hondenmixen

De Beagle Boxer mix wordt liefkozend een “Bogle” genoemd, en de naam weerspiegelt zijn vrolijke persoonlijkheid. Beagles zijn al lang populaire familiehonden, met hun schattige grote bruine ogen en vrolijke houding.

In combinatie met de loyaliteit en toewijding van de Boxer zorgt dit voor een echt vertederende mix. Maar wees gewaarschuwd, de Bogle kan dat beruchte Beagle-gehuil erven. En hij zal waarschijnlijk veel beweging nodig hebben.

De standaard Beagle is 13-15 inch groot en weegt 20-30 pond. De kleinere variëteit staat op 13 inches of minder en weegt minder dan 20 pond. Afhankelijk van de mix kan een Bogle meer middelgroot dan miniatuur zijn.

Boxer Husky Mix

boxer husky mix

De Boxer Siberische Husky mix combineert twee actieve en intelligente rassen en is een krachtige en trouwe hond. Ze doen het heel goed in drukke huizen waar ze overdag veel interactie krijgen. Herhalingstraining is essentieel, evenals het gebruik van positieve bekrachtigingsmethoden.

Introductie van het dwerggroei gen

Een andere manier om een miniatuur Boxer te krijgen is het introduceren van het dwerggroei gen. Dwerggroei bij Boxers wordt veroorzaakt door een gezondheidstoestand die achondroplasie heet. Het wordt beschouwd als een botaandoening.

Canine achondroplasie is zeldzaam bij Boxers. Maar als het voorkomt, heeft het ernstige gevolgen. Bijvoorbeeld, een Boxer met dwerggroei heeft meestal misvormde botten, en problemen met hun kaken en tanden.

Vaak hebben honden met dit type dwerggroei een kortere levensduur. Ze kunnen zelfs chronische pijn ervaren door hun aandoening. Dus hoewel het introduceren van het dwerggroei gen bij Boxers zeker een manier is om een kleiner dan gemiddelde pup te krijgen, is het geen humane optie.

Fokken met Runts

Het “onderdeurtje van het nest” is een term die je misschien wel eens gehoord hebt om te verwijzen naar de kleinste pup in een nest. Maar er is een verschil tussen een pup die kleiner is dan zijn broers en zussen en een pup met ernstig ondergewicht. Dat laatste is wat de term “dwerg” betekent voor een fokker. Pups met een abnormaal ondergewicht kunnen aangeboren afwijkingen hebben die hun kleine formaat veroorzaken. Naarmate ze ouder worden zijn ze extra kwetsbaar voor gezondheidsproblemen.

Het samen fokken van twee abnormaal kleine Boxers kan een nest van even grote pups opleveren. Dit is een manier om het ras te verkleinen terwijl het temperament en het uiterlijk van de Boxer hetzelfde blijven. Maar het fokken van twee Boxers die abnormaal klein zijn, kan ook betekenen dat aangeboren afwijkingen worden doorgegeven. Dit zorgt voor kleinere maar minder gezonde pups.

Is een Miniatuur Boxer geschikt voor mij?

Als u klaar bent om een actieve, intelligente en toegewijde hond in uw leven te verwelkomen, dan is een dwergboxer misschien wel de juiste keuze. Het is belangrijk om te weten dat de Boxer als ras een aantal ernstige erfelijke gezondheidsproblemen heeft. Deze omvatten: brachycephalisch syndroom, kanker, hartkwalen en degeneratieve myelopathie.

De rassen die gewoonlijk worden gekozen om een miniatuur Boxer te creëren hebben ook hun aandeel in de potentiële gezondheidsproblemen. Hoewel, kruisingen kunnen soms de kans op erfelijke ziekten verminderen. Het is aan u om uw onderzoek te doen. Dan kunt u beslissen of u de taak aankunt of niet. Een miniatuur Boxer vereist een zekere mate van zorg en aandacht.

Het vinden van een miniatuur Boxer

De miniatuur Boxer is geen officieel erkend ras. Het kan dus moeilijk zijn om verantwoordelijke fokkers te vinden. Veel Boxer kruisingen gaan gepaard met een lange lijst van mogelijke gezondheidsproblemen. Dus, het redden van een miniatuur Boxer mix kan uw beste gok zijn.

Er zijn genoeg Boxer mixen in dierenasielen die wachten op hun nieuwe thuis, variërend in leeftijd van puppies tot senioren. Als je een volwassen hond uit een asiel adopteert, weet je precies wat voor maat en temperament je krijgt. Ook zijn de adoptiekosten meestal aanzienlijk lager dan wanneer u een hond van een fokker koopt.

Kies verantwoorde fokkers

Maar als je echt je zinnen hebt gezet op een Boxer mix pup van een fokker, zorg er dan voor dat je iemand vindt die verantwoordelijk is en handelt in het belang van hun honden.

Weet je niet zeker wat een verantwoordelijke hondenfokker is? Bekijk onze gids voor het vinden van de juiste fokker hier, of lees welke vragen je moet stellen als je een fokker telefonisch belt. Zo weet je zeker dat je nieuwe puppy zo gezond mogelijk is, zodat hij een langer en gelukkiger leven kan leiden.

Verlang je nog steeds naar een miniatuur boxer in je leven? Laat het ons weten in de commentaren.

Ontdek meer!

Referenties en bronnen

  • Borgi et al. “Baby schema in menselijke en dierlijke gezichten induceert cuteness perceptie en gaze allocatie in kinderen.” Frontiers in Psychology, 2014.
  • Chetboul et al. “Congenital Heart Diseases in the Boxer Dog: A Retrospective Study of 105 Cases (1998-2005),” Journal of Veterinary Medicine, 2006.
  • Coates et al. “Canine Degenerative Myelopathy,” Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 2010.
  • Everts et al. “Botaandoeningen bij de hond: A review of modern genetic strategies to find the underlying causes,” Veterinary Quarterly, 2000.
  • Jezyk, P.F. “Constitutional Disorders of the Skeleton in Dogs and Cats,” Textbook of Small Animal Orthopaedics, 1985.
  • Miller et al. “Degenerative Myelopathy in Two Boxer Dogs,” Veterinary Pathology, 2009.
  • Shelton et al. “Degeneratieve myelopathie geassocieerd met een missense mutatie in het superoxide dismutase 1 (SOD1) gen ontwikkelt zich tot perifere neuropathie bij Pembroke Welsh Corgis en Boxers,” Journal of the Neurological Sciences, 2012.