Milt- en leverhemangiosarcoom bij honden.

Hemangiosarcoma in Dogs: Een diepgaande kijk op milt- en levertumoren bij honden

Introductie:

Hemangiosarcoma, ook bekend als milt- en levertumoren bij honden, is een agressieve vorm van kanker die zowel de milt als de lever kan aantasten. Deze ziekte komt vaak voor bij oudere honden en heeft een slechte prognose. Het is belangrijk om de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van deze aandoening te begrijpen om uw hond de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

Wat is het?

Hemangiosarcoma is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit de cellen van de bloedvaten. Het kan voorkomen in zowel de milt als de lever van een hond. Deze tumoren groeien snel en hebben de neiging om zich uit te zaaien naar andere organen, zoals de longen en het hart. Hemangiosarcoma kan leiden tot interne bloedingen en het falen van belangrijke organen, wat kan leiden tot de dood van de hond.

Symptomen

De symptomen van milt- en levertumoren bij honden kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de grootte van de tumor. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Verhoogde dorst en frequent urineren
 • Lethargie en zwakte
 • Opgezwollen buik
 • Ademhalingsproblemen
 • Geelzucht

Oorzaken

De exacte oorzaak van milt- en levertumoren bij honden is nog niet volledig bekend. Er zijn echter bepaalde risicofactoren geïdentificeerd die het risico op het ontwikkelen van deze tumoren kunnen verhogen. Deze risicofactoren zijn onder andere:

 • Ras: bepaalde rassen, zoals Golden Retrievers en Duitse Herders, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van hemangiosarcoma.
 • Leeftijd: deze tumoren komen vaker voor bij oudere honden.
 • Genetische aanleg: sommige honden kunnen genetische factoren hebben die hen vatbaarder maken voor het ontwikkelen van deze tumoren.

Diagnose

Om hemangiosarcoma bij een hond te diagnosticeren, zal de dierenarts verschillende diagnostische tests uitvoeren, waaronder:

 • Bloedonderzoek: dit kan afwijkingen in de bloedwaarden aan het licht brengen die wijzen op de aanwezigheid van een tumor.
 • Beeldvormingstests: zoals röntgenfoto’s en echografie, die kunnen helpen bij het visualiseren van de tumor en het identificeren van mogelijke uitzaaiingen.
 • Weefselbiopsie: dit houdt in dat een monster van het verdachte weefsel wordt genomen en onder een microscoop wordt onderzocht om de aanwezigheid van kankercellen te bevestigen.

Behandeling

De behandeling van hemangiosarcoma bij honden kan uitdagend zijn vanwege de agressieve aard van de ziekte en de neiging tot uitzaaiingen. De meest voorkomende behandelingsmogelijkheden zijn onder andere:

 • Chirurgische verwijdering van de tumor: indien mogelijk kan een operatie worden uitgevoerd om de tumor te verwijderen.
 • Chemotherapie: dit kan worden gebruikt om kankercellen te doden en de groei van de tumor te vertragen.
 • Supportieve zorg: dit omvat het beheren van pijn en andere symptomen, evenals het ondersteunen van de algehele gezondheid van de hond.

Herstel

Het herstelproces van hemangiosarcoma bij honden is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het stadium van de ziekte, de algehele gezondheid van de hond en de gekozen behandeling. In veel gevallen is het herstel moeilijk en kan de prognose slecht zijn. Het is belangrijk om open en eerlijk met uw dierenarts te praten over de verwachtingen en mogelijke behandelingsmogelijkheden.

Conclusie

Hemangiosarcoma, ook bekend als milt- en levertumoren bij honden, is een ernstige aandoening die een slechte prognose heeft. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel medische hulp te zoeken. Hoewel de behandeling uitdagend kan zijn, is het mogelijk om de kwaliteit van leven van uw hond te verbeteren en comfort te bieden. Raadpleeg altijd uw dierenarts voor advies en begeleiding.

FAQ

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over milt- en levertumoren bij honden:

1. Is hemangiosarcoma erfelijk?

Hoewel genetische aanleg een rol kan spelen bij het risico op het ontwikkelen van hemangiosarcoma, is het niet altijd erfelijk. Het is belangrijk om de gezondheidsgeschiedenis van uw hond te kennen en erfelijke risicofactoren te bespreken met uw dierenarts.

2. Hoe kan ik de symptomen van hemangiosarcoma herkennen?

De symptomen van hemangiosarcoma kunnen variëren, maar enkele veelvoorkomende tekenen zijn verlies van eetlust, gewichtsverlies, lethargie en opgezwollen buik. Als u vermoedt dat uw hond symptomen vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts voor een grondige evaluatie.

3. Kan hemangiosarcoma worden genezen?

Helaas heeft hemangiosarcoma een slechte prognose en is het moeilijk te genezen. De behandeling is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven en het verlengen van de levensduur van de hond. Raadpleeg uw dierenarts voor meer informatie over de behandelingsmogelijkheden.

4. Kan ik mijn hond beschermen tegen hemangiosarcoma?

Hoewel er geen garantie is dat u hemangiosarcoma kunt voorkomen, kunt u bepaalde risicofactoren verminderen. Zorg voor een gezonde levensstijl voor uw hond, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en regelmatige dierenartscontroles.

5. Wat is de gemiddelde levensverwachting van een hond met hemangiosarcoma?

De levensverwachting van een hond met hemangiosarcoma varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het stadium van de ziekte en de gekozen behandeling. In veel gevallen is de prognose echter slecht en kan de levensverwachting beperkt zijn.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde dierenarts voor diagnose en behandeling van uw huisdier.