Mijn puppy is overprikkeld: alles wat je moet weten

Wanneer we onze puppy voor het eerst in huis nemen, zijn we vaak gefocust op het trainen van onze nieuwe huisgenoot. We willen ervoor zorgen dat ze zindelijk zijn, dat ze niet kauwen op onze schoenen en dat ze luisteren wanneer we ze roepen. Maar wat gebeurt er wanneer onze puppy overprikkeld raakt en niet weet hoe hij zich moet gedragen? In dit artikel gaan we dieper in op wat overprikkeling bij puppies veroorzaakt, hoe je de tekenen van overprikkeling kunt herkennen en wat je kunt doen om je puppy te helpen ontspannen.
puppy overprikkeld

Wat veroorzaakt overprikkeling bij puppies?

Overprikkeling bij puppies kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 1. Te veel activiteit: Puppies hebben veel energie en vinden het leuk om te spelen en te rennen. Maar als je te veel activiteiten plant, kan je puppy overprikkeld raken en moeite hebben om te ontspannen.
 2. Te veel prikkels: Puppies zijn nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Maar als er te veel nieuwe prikkels zijn, kan je puppy overweldigd raken en niet weten hoe hij zich moet gedragen.
 3. Te veel stress: Puppies zijn gevoelig voor stress en kunnen gestrest raken door veranderingen in hun omgeving, zoals verhuizen, nieuwe mensen ontmoeten of een nieuwe routine.

Hoe herken je de tekenen ?

Het is belangrijk om de tekenen van overprikkeling bij puppies te herkennen, zodat je snel actie kunt ondernemen en je puppy kunt helpen ontspannen. Enkele tekenen van overprikkeling bij puppies zijn:

 1. Overmatig blaffen: Als je puppy voortdurend blaft, kan dit een teken zijn dat hij overprikkeld is en niet weet hoe hij zich moet gedragen.
 2. Overmatig kwispelen: Puppies kwispelen vaak als ze blij zijn, maar als je puppy te veel kwispelt en niet kan stoppen, kan het een teken zijn van overprikkeling.
 3. Overmatig likken: Puppies likken vaak als ze zich gestrest voelen, maar als je puppy te veel likt en niet kan stoppen, kan het een teken zijn van overprikkeling.
 4. Overmatig bijten: Puppies bijten vaak als ze spelen, maar als je puppy te veel bijt en niet kan stoppen, kan het een teken zijn van overprikkeling.
 5. Hyperactiviteit: Als je puppy niet kan stilstaan en voortdurend rondrent, kan dit een teken zijn van overprikkeling.

Wat kun je doen om je puppy te helpen ontspannen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je puppy te helpen ontspannen en overprikkeling te voorkomen, waaronder:

 1. Zorg voor voldoende rust: Puppies hebben veel slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je puppy voldoende rust krijgt en een rustige plek heeft om te slapen.
 2. Beperk de activiteiten: Plan niet te veel activiteiten voor je puppy en beperk de duur van de activiteiten. Zorg ervoor dat je puppy voldoende tijd heeft om te rusten en te ontspannen.
 3. Beperk de prikkels: Zorg ervoor dat je puppy niet te veel nieuwe prikkels krijgt en beperk de hoeveelheid lawaai en beweging in de omgeving.
 4. Geef je puppy een veilige plek: Geef je puppy een veilige plek waar hij zich kan terugtrekken als hij gestrest is. Dit kan een bench zijn of een speciaal plekje in huis.
 5. Geef je puppy voldoende aandacht: Geef je puppy voldoende aandacht en zorg ervoor dat je tijd doorbrengt met je puppy. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en overprikkeling.

FAQs

1. Wat is overprikkeling bij puppies?

Overprikkeling bij puppies kan worden veroorzaakt door te veel activiteit, te veel prikkels of te veel stress. Het kan leiden tot hyperactiviteit, overmatig blaffen, bijten en kwispelen.

2. Hoe herken ik de tekenen van overprikkeling bij mijn puppy?

Enkele tekenen van overprikkeling bij puppies zijn overmatig blaffen, kwispelen, likken, bijten en hyperactiviteit.

3. Wat kan ik doen om mijn puppy te helpen ontspannen?

Je kunt je puppy helpen ontspannen door voldoende rust te bieden, activiteiten te beperken, de prikkels te beperken, je puppy een veilige plek te geven en voldoende tijd door te brengen met je puppy.

4. Hoe kan ik overprikkeling bij mijn puppy voorkomen?

Je kunt overprikkeling bij je puppy voorkomen door niet te veel activiteiten te plannen, de duur van de activiteiten te beperken, de hoeveelheid prikkels te beperken, je puppy voldoende rust te bieden en voldoende tijd door te brengen met je puppy.

5. Moet ik een dierenarts raadplegen als mijn puppy overprikkeld is?

Als je merkt dat je puppy voortdurend overprikkeld is en niet kan ontspannen, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen om eventuele medische oorzaken uit te sluiten.