Mijn hond is bang voor onweer: wat nu?

Als eigenaar van een hond is het belangrijk om te begrijpen dat honden net als mensen een scala aan emoties hebben. Een van deze emoties is angst. Als jouw hond bang is voor onweer, is dat niet ongewoon. Veel honden ervaren angst tijdens onweersbuien. Het is belangrijk om te weten dat deze angst niet vanzelf verdwijnt. Als eigenaar is het jouw taak om jouw hond te helpen omgaan met deze angst. In dit artikel geven we je tips over hoe je jouw hond kunt helpen omgaan met angst voor onweer.
hond bang voor onweer

Wat veroorzaakt angst voor onweer bij honden?

Angst voor onweer bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Sommige honden zijn van nature gevoeliger voor angst dan andere. Andere factoren die angst kunnen veroorzaken zijn:

 • Slechte ervaringen tijdens een eerdere onweersbui
 • Veranderingen in de luchtdruk die door de onweersbui worden veroorzaakt
 • Elektrostatische ontladingen die door de onweersbui worden veroorzaakt

Hoe kun je angst voor onweer herkennen?

Honden die bang zijn voor onweer vertonen vaak bepaalde tekenen van angst. Deze tekenen variëren van hond tot hond, maar kunnen zijn:

 • Trillen
 • Blaffen of janken
 • Hijgen
 • Kwijlen
 • Verstijfd staan
 • Verstopt zijn
 • Overmatig likken of krabben
 • Wegrennen

Hoe kun je jouw hond helpen omgaan met angst voor onweer?

Er zijn verschillende manieren om jouw hond te helpen omgaan met angst voor onweer. Hier zijn enkele tips:

1. Maak een veilige plek voor jouw hond

Honden voelen zich veiliger als ze een plek hebben waar ze zich kunnen terugtrekken tijdens een onweersbui. Maak een veilige plek voor jouw hond, bijvoorbeeld een kamer in huis waar hij zich prettig voelt en waar hij zich kan verstoppen als hij bang is.

2. Geef jouw hond afleiding

Afleiding kan jouw hond helpen om zijn aandacht af te leiden van de onweersbui. Speel met jouw hond, geef hem een speeltje om mee te spelen of geef hem een traktatie om hem af te leiden.

3. Geef jouw hond een kalmeringsmiddel

Als jouw hond extreem bang is voor onweer, kan een kalmeringsmiddel helpen om hem rustiger te maken. Overleg met jouw dierenarts over de mogelijkheden.

4. Train jouw hond

Het is mogelijk om jouw hond te trainen om rustiger te zijn tijdens onweersbuien. Dit vereist tijd en geduld, maar kan op de lange termijn effectief zijn. Begin met het trainen van jouw hond door hem te belonen voor kalm gedrag tijdens onweersbuien.

5. Gebruik een thundershirt

Een thundershirt is een soort jasje dat jouw hond kan helpen om zich veiliger te voelen tijdens onweersbuien. Het jasje oefent druk uit op het lichaam van de hond, wat hem een gevoel van veiligheid kan geven.

FAQs

1. Wat is de oorzaak van angst voor onweer bij honden?

Angst voor onweer bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder slechte ervaringen tijdens een eerdere onweersbui, veranderingen in de luchtdruk en elektrostatische ontladingen.

2. Hoe herken ik angst voor onweer bij mijn hond?

Honden die bang zijn voor onweer vertonen vaak bepaalde tekenen van angst, zoals trillen, blaffen of janken, hijgen, kwijlen, verstijfd staan, verstopt zijn, overmatig likken of krabben en wegrennen.

3. Hoe kan ik mijn hond helpen omgaan met angst voor onweer?

Er zijn verschillende manieren om jouw hond te helpen omgaan met angst voor onweer, waaronder het creëren van een veilige plek voor jouw hond, afleiding geven, kalmeringsmiddelen gebruiken, trainen en het gebruik van een thundershirt.

4. Kan ik mijn hond trainen om rustiger te zijn tijdens onweersbuien?

Ja, het is mogelijk om jouw hond te trainen om rustiger te zijn tijdens onweersbuien. Dit vereist tijd en geduld, maar kan op de lange termijn effectief zijn.

5. Wat is een thundershirt?

Een thundershirt is een soort jasje dat jouw hond kan helpen om zich veiliger te voelen tijdens onweersbuien. Het jasje oefent druk uit op het lichaam van de hond, wat hem een gevoel van veiligheid kan geven.

Conclusie

Angst voor onweer is een veelvoorkomend probleem bij honden. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze angst niet vanzelf verdwijnt en dat het jouw taak is om jouw hond te helpen omgaan met deze angst. Door een veilige plek voor jouw hond te creëren, afleiding te geven, kalmeringsmiddelen te gebruiken, te trainen en een thundershirt te gebruiken, kun je jouw hond helpen omgaan met angst voor onweer. Onthoud dat het belangrijk is om geduldig en consistent te zijn in jouw aanpak. Met de juiste aanpak kun je jouw hond helpen omgaan met angst voor onweer en hem een gevoel van veiligheid geven tijdens onweersbuien.