Meest Affectieve Hondenrassen – De Top 20 Knuffelige Honden

meest aanhankelijke hondenrassen

De meest aanhankelijke hondenrassen zijn er in alle soorten en maten.

Alle honden staan erom bekend dat ze toegewijd en trouw zijn, maar sommige rassen zijn enthousiaster dan andere in het uiten van hun liefde!

Deze lijst van de top 20 meest aanhankelijke hondenrassen is een must-read voor elke huisdierouder die van een groot hart zijn topprioriteit wil maken.

Meest aanhankelijke hondenrassen

Liefde, zoals schoonheid, zit in het oog van de toeschouwer.

Sommige mensen meten toewijding in staartgekwispel en slordige kusjes, terwijl anderen denken dat een goede werkrelatie het zekerste teken is dat hun hond van hen houdt.

meest aanhankelijke hondenrassen

En enige vorm van genegenheid tonen is gebruikelijk bij bijna alle huishonden.

Het is moeilijk voor te stellen hoe ze zich in de eerste plaats in ons leven hadden kunnen wurmen als ze geen tekenen van genegenheid vertoonden!

Maar sommige rassen vallen op als de meest openlijke demonstranten van hun liefde, of de meest waarschijnlijke om iedereen te begroeten als een speciale vriend.

Een recent onderzoek onder dierenartsen rangschikte Golden Retrievers, Labrador Retrievers, Shih Tzus, Papillons, Pembroke Welsh Corgis en Lhasa Apso als de hondenrassen die het meest aanhankelijk zijn tegenover hun familie.

We hebben ze allemaal opgenomen in onze top 20 van populairste honden.

En het is misschien geen toeval dat deze honden allemaal zo lief zijn. Wetenschappers zijn begonnen met het aanwijzen van een genetische basis voor sommige gedragingen van honden.

Wat betekent dat selectief fokken honden heeft gecreëerd die aanhankelijk zijn.

Dat is een lopend onderzoeksgebied, maar in de tussentijd zijn hier onze top 20 van meest aanhankelijke hondenrassen.

Top 20 meest aanhankelijke hondenrassen

 • Berner Sennenhond
 • Border Terriër
 • Boxer
 • Cavalier King Charles Spaniel
 • Cocker Spaniel
 • Collie
 • Dogue de Bordeaux
 • Franse Bulldog
 • Duitse Korthaar Pointer
 • Golden Retriever
 • Duitse Dog
 • Greyhound
 • Labrador Retriever
 • Lhasa Apso
 • Gemengde rassen
 • Papillon
 • Pembroke Welsh Corgi
 • Shih Tzu
 • Siberische Husky
 • Staffordshire Bull Terrier

Je hebt waarschijnlijk gezien dat ze in alfabetische volgorde staan. We kunnen ze onmogelijk eerlijk rangschikken, maar we kunnen ze sorteren in categorieën, zoals dit:

Klaar om verliefd te worden? Laten we beginnen!

Populairste Affectieve Hondenrassen

Deze honden stonden allemaal in de top tien van rassen van de AKC voor 2019.

Labrador Retriever

Natuurlijk moet de Labrador Retriever de eerste hond zijn die we bespreken.

Ze zijn alleen gegaan en hebben in 2019 voor het 29e jaar op rij de toppositie van de AKC gegrepen. En dat lukt niet zonder een absoluut winnende persoonlijkheid.

labrador namen

Labradors delen genegenheid uit in overvloed, zowel aan familie, vrienden en vreemden (nieuwe vrienden!).

Als u denkt dat deze canine golden boy iets voor u is, moet u beslissen of u een Engels of een Amerikaans type Lab mee naar huis neemt.

Beide types zijn gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie, erfelijke oogziekten en door inspanning veroorzaakte instorting, dus zoek naar fokkers die hun vader en moeder screenen op al deze aandoeningen.

In ruil daarvoor wordt u beloond met ongeveer 12 jaar trouwe lieflijkheid.

Golden Retriever

Het gulle geduld en de grenzeloze genegenheid van de prachtige Golden Retriever maken hen al generaties lang tot populaire huisdieren.

soorten golden retrievers

Ze hebben jarenlang de nummer 3 positie van de AKC vastgehouden, en inspireerden onvergetelijke karakters zoals Shadow in Disney’s Homeward Bound.

Wees echter gewaarschuwd, dat de prachtige vacht van de Golden een ontstellende hoeveelheid water en vuil in huis kan brengen. En borstelen is ook geen licht werk.

Helaas lijden Goldens aan een relatief hoge frequentie van kanker, maar hun gemiddelde levensduur ligt nog steeds rond de 12 jaar.

Franse Bulldog

De Frenchie is Amerika’s 4e meest populaire hondenras, maar in het Verenigd Koninkrijk hebben ze de Labrador Retriever voor de nummer 1 plek gestoten!

beste voeding voor franse bulldog puppy

Ze zijn een populaire keuze voor mensen die in steden en appartementen wonen, waar grotere rassen onpraktisch zijn.

Ze hebben een zeer mensgericht temperament, en zoeken vaak menselijk gezelschap op.

De keerzijde hiervan is echter dat ze algemeen worden beschreven als gevoelig voor verlatingsangst – een onvermogen om tijd alleen door te brengen wanneer dat nodig is.

Bovendien veroorzaken hun platte gezichten en schroefstaarten veel pijn en ongemak voor Fransozen.

Per saldo is dit dus een aanhankelijk ras waarvan wij vinden dat het van uw shortlist moet worden uitgesloten.

Duitse Korthaar Pointer

German Shorthaired Pointers, meestal aangeduid als GSP’s, klimmen al jaren gestaag op de lijst van populairste rassen, en namen in 2019 de 9e plaats in.

beste kauwspeeltjes voor duitse korthaar pointer

Ze hebben een korte, slanke vacht in rood en wit, en prachtige grote flaporen.

Oorspronkelijk ontwikkeld als veelzijdige jachthonden, hebben ze stapels energie en sneldenkende hersenen.

Ze zijn dus het meest geschikt voor huishoudens met veel tijd voor lichaamsbeweging en mentale stimulatie. In ruil daarvoor overladen ze je met liefde en aanbidding.

Zoek naar fokkers die hun fokhonden testen op dip- en elleboogdysplasieën, hart- en oogziekten.

Pembroke Welsh Corgi

In 2019 barstten Pembroke Welsh Corgis in Amerika’s top 10 hondenrassen door Yorkshire Terriers van de nummer 10 plek te stoten.

vee hondenrassen

Oorspronkelijk een herdersras uit (u raadt het al), Wales, zijn deze statige kleine honden het meest bekend als het favoriete ras van Koningin Elizabeth II.

Ze zijn vriendelijk en gelukkig in menselijk gezelschap, maar meestal meer zelfverzekerd en gesetteld in hun eigen gezelschap dan de aanhankelijke Franse Bulldog.

Pembroke Welsh Corgis zijn een dwerg hondenras, wat betekent dat ze zich goed aanpassen aan appartementen en kleine achtertuinen.

Dwerggroei is echter ook gekoppeld aan een hoge frequentie van gewrichtsaandoeningen. En de dwergvorm kan ook een ongemakkelijke belasting vormen voor de rug van Corgi’s.

Iets meer dan de helft van dit ras lijdt aan de ruggengraatziekte degeneratieve myelopathie, die coördinatieverlies en verlamming in de handpoten veroorzaakt.

Meest Affectieve Kleine Hondenrassen

Terwijl Retrievers, Pointers en Corgi’s allemaal zijn begonnen als hardwerkende hondenrassen, zijn veel kleine en speelgoedhonden puur gemaakt om hun baasjes gezelschap te bieden.

In elke generatie werden de honden die het gemakkelijkst menselijk gezelschap opzochten, of zich het meest gewillig op schoot nestelden voor een knuffel, gekozen om pups te produceren voor de volgende generatie.

Het is dus niet verwonderlijk dat het vandaag de dag totale lovebugs zijn!

Dit zijn onze favoriete kleine aanhankelijke hondenrassen.

Lhasa Apso

Lhasa Apso zijn langharige kleine hondjes van minder dan een meter groot.

Ze hebben een fascinerende geschiedenis, die honderden jaren geleden begon in de boeddhistische kloosters van Tibet.

lhasa apso

Ze vallen op omdat ze uitzonderlijk kalm, aanhankelijk en knuffelig zijn met hun familie, maar snel een luidruchtige waarschuwing laten horen als er onbekende mensen in de buurt komen.

Als puppy hebben ze veel socialisatie nodig, en lonende ervaringen met allerlei soorten mensen, om ze vertrouwen te leren hebben rond vreemden.

Hun lange vacht vereist veel verzorging, en zoals veel kleine honden zijn ze gevoelig voor gebitsproblemen.

De toename in populariteit van honden met een plat gezicht heeft ook geleid tot een toename van Lhasa Apso’s met brachycephale kenmerken.

Om de met brachycephalie samenhangende gezondheidsproblemen te voorkomen, zoek een fokker wiens honden nog goed gedefinieerde snuiten hebben.

Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel heeft een beroemde goede persoonlijkheid.

Eigenaren van het ras zijn lovend over hoe aanhankelijk ze zijn, en geduldig met kinderen. Het zijn echt ongelooflijk lieve hondjes.

Cavalier King Charles Spaniel Hondenras Informatie Centrum

Helaas worden ze ook overspoeld door gezondheidsproblemen.

Ze lijden aan hoge percentages van vroegtijdige hartziekten, en de ruggengraatziekte syringomelia.

Dat betekent dat de levensverwachting van een Cavalier King Charles Spaniel slechts 10 jaar is – ver onder het gemiddelde van alle rassen.

Omdat de genen voor deze aandoeningen zo wijdverbreid zijn, is het onduidelijk of Cavaliers ooit weer gezond gemaakt kunnen worden.

Maar veel van hun liefdevolle kwaliteiten worden voortgezet in gekruiste honden. Zoals de Cavapoo, Cavanese en Cavachon.

Papillon

Wat uw “gebruikelijke” smaak in honden ook is, het valt niet te ontkennen dat de kleine Papillon ongelooflijk mooi is!

Deze stuk speelgoed honden begonnen als metgezellen voor Europese aristocraten, en vandaag’s Papillons nog gedijen op nauwe, aanhankelijke banden met hun eigenaars.

papillon

Ze wegen zo weinig als 5 pond, waardoor ze goed geschikt zijn voor appartementen en kleine huizen. Maar ook al kunnen ze niet elke dag kilometers wandelen, verwar ze niet met luiheid!

Ze zijn verrassend robuust en energiek voor hun grootte, en zoeken actief mensen op om thuis mee te spelen en te communiceren.

Zoals veel kleine rassen hebben ze de neiging om lang te leven. Ze worden gemakkelijk 13 jaar oud, en overleven zelfs tot 19 jaar!

Ze kunnen gevoelig zijn voor afglijdende knieschijven en schildklieraandoeningen, dus zoek fokkers die tegen deze problemen screenen.

Shih Tzu

De Shih Tzu is de meest voorkomende van de speelgoedhondenrassen op onze lijst.

Ze zijn nauw verwant aan de Lhasa Apso. Maar in tegenstelling tot een drukke geschiedenis van het bewaken van kloosters, waren Shih Tzu verwende schootverwarmers voor de oude Chinese keizers.

hoe lang leven shih tzu

Vandaag de dag zijn ze nog steeds een van de knuffeligste hondenrassen die je kunt hopen te ontmoeten!

Hun vacht moet dagelijks worden geborsteld, of in een nette puppyclip worden gehouden. En ze hebben wat hulp nodig om hun tanden schoon te houden.

Ondanks dat ze klein zijn, zijn ze enigszins vatbaar voor heupdysplasie.

Cocker Spaniel

Onze laatste kleine aanhankelijke hond is helemaal geen speelgoedras, maar een zachtaardig werkras – de Cocker Spaniel.

Deze honden zijn een geweldige mix van liefdevol, atletisch en compact.

Engelse Cocker Spaniel

Ze passen vaak goed bij gezinnen, en u zou ze kunnen waarderen als u elke dag met uw hond wilt gaan wandelen of joggen, maar de voorkeur geeft aan kleine rassen.

Cocker Spaniels zijn er in verschillende Amerikaanse en Engelse types. Beide types barsten van de genegenheid, maar een Engelse Cocker Spaniel heeft meestal veel meer energie!

Ze kunnen gevoelig zijn voor heupdysplasie, afglijdende knieschijven, oogaandoeningen en schildklieraandoeningen, maar gezonde individuen zouden geen probleem moeten hebben om 10 -14 jaar oud te worden.

Meest Affectieve Grote Hondenrassen

Wat als jouw idee van genegenheid niet een klein hondje op je schoot is, maar knuffelen met een grote hond op de bank?

Deze zachte reuzen zijn grote bundels liefde!

Berner Sennenhond

De machtige Berner Sennenhond is gebouwd als een beer. Maar onder hun stoere buitenkant zijn ze helemaal zacht.

Ze beginnen als energieke puppies, maar als volwassen dieren lopen ze meestal rustig rond, ontvangen knuffels en stellen hen gerust.

Temperament Berner Sennenhonden

Oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen, waar het in de winter niet warm is, hebben Berner Sennenhonden een dikke, driekleurige vacht.

Ze hebben veel verzorging nodig, en als je geen fan bent van hondenhaar in je huis, dan zijn ze waarschijnlijk niets voor jou.

Zoals de meeste reuzenrassen is hun levensduur korter dan gemiddeld. Hun typische levensverwachting is slechts 8 jaar, hoewel sommigen het tot hun tienerjaren schoppen.

Duitse Dog

De imposante Duitse Dog maakt bijna alle andere honden klein.

Hun enorme omvang was vroeger een waardevolle troef voor de jacht op wilde zwijnen. Maar tegenwoordig liggen ze liever bij je op de bank.

Duitse Dog

Als je nog nooit een Duitse Dog tegen je aan hebt voelen leunen voor een vriendelijke wrijving en een krab achter de oren, wees dan voorbereid. Je moet je wel schrap zetten om niet om te vallen!

Hun levensverwachting is echter schrijnend kort. Uit een onderzoek onder eigenaren van Duitse Doggen bleek dat van de 171 honden die in de voorafgaande 10 jaar stierven, de gemiddelde leeftijd bij overlijden slechts 6,5 jaar was.

Dogue de Bordeaux

Ons laatste reuzenras is de rimpelige Dogue de Bordeaux.

Achter hun imposante en krachtige uiterlijk gaat een gevoelige ziel schuil, en er is weinig waar deze grote honden meer van houden dan dikke knuffels!

Ze zijn nauw verwant aan de Mastiff hondenrassen. En net als Mastiffs, worden ze over het algemeen beschouwd als een van de moeilijkere hondenrassen om te trainen.

Aangezien betrouwbare training van vitaal belang is voor een hond die op volwassen leeftijd meer dan 100 pond zal wegen, is het belangrijk om jong te beginnen, en hulp te zoeken als u een beginneling bent op het gebied van hondentraining.

Helaas krijgt u niet veel tijd om van de vruchten van uw inspanningen te genieten – Dogues de Bordeaux leven slechts 5 tot 8 jaar.

Collie

Zijn Collies grote aanhankelijke honden, of gewone aanhankelijke honden in grote bontjassen?!

Hoe je het ook bekijkt, het uiterlijk van dit ras maakt zeker een statement!

collie - de ruwe collie

Natuurlijk, de bekendste Collie aller tijden was Lassie. En net als Lassie zijn moderne Collies toegewijd, trouw en dol op mensen – vooral kinderen.

Ze behoren tot de groep van de herdershonden, wat betekent dat ze meestal snel leren, maar ze kunnen een beetje een gevaar zijn voor kleinere huisdieren.

Gebruik als puppy positieve versterking om ze te leren dat het oppakken van zwerfkinderen niet nodig is.

Collies zijn kwetsbaar voor oogziekten en meervoudige geneesmiddelenresistentie, dus kies een pup uit gezond geteste ouders. Ze worden gemiddeld 12-13 jaar oud.

Greyhound

Greyhounds worden nauw geassocieerd met de hondenrenbaan. Maar het kunnen ook verrassend volgzame en zachtaardige huisdieren zijn.

Ze houden ervan tegen iemand aan te kruipen voor warmte en gezelschap, en zoals al onze grote aanhankelijke hondenrassen hebben ze weinig besef van hun eigen grootte als het erop aankomt zich op iemands schoot te wurmen!

Greyhounds als huisdier

Ze zijn gebouwd voor snelheid, maar niet voor uithoudingsvermogen. Geef ze dus de kans om elke dag te rennen, en je zult onder de indruk zijn hoeveel van de resterende tijd ze slapend doorbrengen!

Ze zijn doorgaans vrij van erfelijke ziekten, maar ze hebben een zeer hoge prooidrift, dus ze zijn misschien geen veilige keuze voor huishoudens met katten en andere kleine huisdieren.

Ondanks hun grote frame zijn Greyhounds beroemd om hun vermogen om zich klein op te vouwen.

Maar als je een zeer vergelijkbare hond in een kleinere verpakking wilt, kijk dan eens naar de Whippet, en de Italiaanse Greyhound.

Verrassend Affectieve Hondenrassen

Last but not least hebben we een aantal aanhankelijke honden waar je misschien nog niet aan gedacht hebt!

Border Terriër

Border Terriërs zijn kleine honden met een groot hart.

Oorspronkelijk ontwikkeld aan de Engels-Schotse grens, werden deze honden gewaardeerd omdat ze zo hard als laarzen waren tijdens het werk, en vervolgens gelukkig en liefhebbend thuis bij hun familie. Niets krijgt een goede Border Terrier omlaag!

Border Terriër Hondenras Informatie Centrum - De Border Terriër Gids

Het zijn over het algemeen zeer gezonde en onderhoudsarme honden, maar zoals veel kleine rassen kunnen ze wat hulp gebruiken om hun tanden schoon te houden, om bederf te voorkomen.

Ze hebben wel veel beweging en mentale stimulatie nodig voordat ze aan het eind van de dag klaar zijn om te ontspannen.

Ze zijn dus het meest geschikt voor huishoudens met een buitenleven, of interesse in hondensporten zoals behendigheid.

Boxer

Boxers, met gecoupeerde oren en gecoupeerde staarten kunnen er angstaanjagend uitzien.

Maar in feite is niets minder waar – dit zijn enkele van de domste clowns van het hondenrijk!

boxer hond

Boxers hebben door de jaren heen allerlei soorten werk verricht, van jagers op groot wild tot militaire honden.

Tegenwoordig zijn het meestal geliefde familie huisdieren. Ze hebben zo’n speelse geest en een overvloed aan liefde te geven, dat veel mensen ze gewoon niet kunnen weerstaan.

Ze leven een respectabel gemiddelde van 10-12 jaar, en gedurende die tijd kunnen ze gevoelig zijn voor heupdysplasie, schildklieraandoeningen, en de neurologische aandoening degeneratieve myelopathie.

(En trouwens, wij vinden dat je hun oren en staart intact moet laten!)

Siberische Husky

Toen Siberische Husky’s voor het eerst werden gefokt als sledehonden door nomadische stammen in de onvergeeflijke Russische toendra, moesten ze weten of ze hun honden veilig konden meenemen in hun tenten met hun gezinnen voor de nacht.

siberische husky moeder en baby

Dus werden alleen de Husky’s met het meest betrouwbare sociale en vriendelijke temperament gebruikt om de foklijnen voort te zetten.

En vandaag verdienen Husky’s de eretitel van “Hond die het meest waarschijnlijk een indringer in je huis uitnodigt”. Ze houden van iedereen!

En ze zijn misschien wel het aanhankelijke hondenras voor u, als u van hardlopen, fietsen of wandelen houdt. Ze hebben een veel van oefening!

Een te weinig getrainde Husky zal waarschijnlijk zijn toevlucht nemen tot kauwen, graven, klimmen en ontsnappingskunsten om zijn behoefte aan actie te bevredigen.

Maar gelukkig, omdat ze altijd gefokt zijn op functie boven uiterlijk, zijn ze meestal vrij van erfelijke ziekten, waaronder heupdysplasie.

Staffordshire Bull Terrier

De intimiderend ogende Staffy behoort tot dezelfde rasgroep als Pit Bulls en American Staffordshire Terriers.

Vroeg in hun geschiedenis werden ze gebruikt voor hondengevechten, en sommige individuen kunnen nog steeds agressief reageren op andere honden.

Staffordshire Bull Terrier

Maar Staffies van goede fokkers zijn zelden agressief tegen mensen. In feite weten hun eigenaren dat ze tot de liefste, knuffeligste, meest aanhankelijke rassen behoren die er zijn.

Vroeger waren ze zelfs populaire oppashonden, die baby’s in hun bedjes bewaakten (toen dat nog de manier was waarop mensen baby’s beschermden!).

Staffy eigenaren moeten hun honden als pup zorgvuldig socialiseren, om angstagressie te minimaliseren.

Honden van gemengde rassen

Last but not least, honden van gemengde rassen.

Er zijn geen definitieve statistieken over welk deel van de huishonden nationaal of internationaal raszuiver is, en welk deel een gemengd ras of bastaardhond is.

Maar een selectie van studies met een grote steekproefomvang geeft een aandeel van niet-raszuivere huishonden van 16%, 22% en 25%.

Dat zijn 14 – 23 miljoen honden van gemengde rassen in de VS alleen al!

En terwijl sommige rashonden bekend staan om hun aanhankelijkheid, concludeerde deze Zweedse studie van 15.000 honden dat gezelligheid en het zoeken van genegenheid een algemene kwaliteit was van alle hondenrassen.

Er zit dus een enorm reservoir aan liefde in al die honden van gemengde rassen!

Als u overweegt een hond van een gemengd ras mee naar huis te nemen, onderzoek dan de gezondheid, het temperament en de bewegingsbehoeften van beide ouders.

Het is onmogelijk te voorspellen welke combinatie van eigenschappen ze zullen erven, dus vraag jezelf af of je blij zult zijn met alle mogelijke uitkomsten.

Verdient uw hond een plaats op onze lijst?

Leeft uw hond om affectie te geven?

Welk ras zijn ze, en hoe laten ze zien dat ze van je houden?

Vertel ons over hen in het commentaarvak hieronder!

Referenties & Bronnen

Orthopedische Stichting voor Dieren

Friedrich et al, Unravelling selection signatures in a single dog breed suggests recent selection for morphological and behavioral traits, Advanced Genetics, 2020.

Svartberg & Forkman, Personality traits in the domestic dog, Applied Animal Behavior Science, 2002.

Hart & Hart, The Domestic Dog: Its Evolution, Behavior and Interactions with People, Cambridge University Press, 2016.

Adams et al, Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK, Journal of Small Animal Practice, 2010.

O’Neill et al, Longevity and mortality of owned dogs in England, The Veterinary Journal, 2013.

Sanchez-Viscaino et al, Demographics of dogs, cats, and rabbits attending veterinary practices in Great Britain as recorded in their electronic health records, BMC Veterinary Research, 2017.

Bellumori, Prevalence of inherited disorders among mixed-breed and purebred dogs: 27,254 cases (1995-2010), Journal of the American Veterinary Medical Association, 2013.