Mauzer Mix Ras Informatie – De Maltezer Dwergschnauzer Gids

mauzer

De Maltezer Schnauzer mix, ook bekend als de Mauzer, is een kruising tussen de Maltezer en de Dwerg Schnauzer.

Het is een kleine hond, die meestal tussen de 7-20 pond weegt. Als het product van twee vriendelijke, slimme ouderrassen, kunt u verwachten dat uw Mauzer hond veel van dezelfde neigingen vertoont.

Het exacte uiterlijk en temperament zullen echter variëren, zoals bij elk designerras.

Wat staat er in deze gids

Mauzer FAQ’s

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Mauzer.

Mauzer: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: Schnauzers staan 19e en Maltezers 37e van de 192 rassen.
 • Doel: Gezelschapsdier
 • Gewicht: 7-20 pond
 • Temperament: Vriendelijk

Mauzer Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Mauzer

De Mauzer is een schattige combinatie van de speelse Maltezer en de intelligente Dwergschnauzer.

Deze kruising is geen veel voorkomende hond, maar wint om een aantal redenen aan populariteit.

Het is een energieke, liefdevolle en beschermende metgezel. Het is een vrolijk en intelligent ras, dat graag zoveel mogelijk tijd doorbrengt met zijn baasjes.

Een designer hond is een term voor honden die opzettelijk door mensen worden gekruist om een bepaalde stijl of doel te bereiken. De Mauzer is per definitie een designer hond.

mauzer

Het is een eerste-generatie kruisingsras dat vermoedelijk in de Verenigde Staten is ontstaan. De exacte datum van oorsprong is niet duidelijk.

Deze hond is een directe kruising tussen de Dwergschnauzer en de Maltezer. We kunnen de oorsprong van elk ouderras onderzoeken om meer kennis te krijgen over de wortels van deze kruising.

Oorsprong van de Dwergschnauzer

De Dwergschnauzer werd gefokt uit de Standaard Schnauzer. De ouderrassen van de Dwergschnauzer zijn vermoedelijk de Standaard Schnauzer, Affenpinscher en Poedel.

De Schnauzer ontstond in Europa in de 15e eeuw. Het ras was een boerderijhond, die boeren hielp het vee te beschermen en ongedierte te verwijderen.

Duitse fokkers creëerden de dwergschnauzer om te dienen als rattenvanger, om klein ongedierte te helpen vangen in schuren en op boerderijen.

Tegenwoordig zijn de dagen van de Schnauzer als rattenvanger zo goed als voorbij. Maar het ras blijft een populaire huiskameraad.

Oorsprong van de Maltezer

Het Maltees is vermoedelijk ontstaan op Malta, een eilandnatie voor de zuidkust van Italië.

Sommigen geloven echter dat het oorspronkelijke Maltees naar Malta is vervoerd vanuit zijn oorspronkelijke geboorteplaats Griekenland, of misschien Rome.

De geschiedenis van het ras gaat duizenden jaren terug. Het was zeer populair onder Romeinse en Griekse aristocraten.

Tijdens de donkere middeleeuwen in Europa brachten Chinese handelaren het ras terug naar Azië, waar het werd gekruist met inheemse Toy rassen. Uiteindelijk resulteerde dit in de Maltezer die we vandaag de dag kennen en liefhebben.

Leuke feiten over de Mauzer

Wist je dat de Schnauzer ouder zijn naam te danken heeft aan een bepaald kenmerk? Dat klopt! “Schnauze” betekent snuit of snuit in het Duits.

Schnauzers en Maltezers zijn beide populair bij beroemdheden, waarbij eigenaars als actrices Katherine Heigl en Halle Berry tot hun fans worden gerekend.

De naam “Mauzer” is een portmanteau, in die zin dat het delen van beide namen neemt en ze samenvoegt. Portmanteau namen zijn erg populair voor honden van gemengde rassen. Ze zijn nuttig om aan te geven welke rassen in de mix zitten. En ze zijn ook gewoon heel schattig!

Maltezer Schnauzer Mix Uiterlijk

De Maltese Dwergschnauzer mix is een klein ras, met een gewicht van 7-20 pond en een lengte van 8-14 centimeter. Het grootste deel van de Mauzers valt in het 10-15 pond bereik wanneer ze volwassen zijn.

De kenmerken en het uiterlijk van de Mauzer variëren, afhankelijk van welk ouderras sterker naar voren komt.

Dit betekent dat u kunt eindigen met een hond die meer lijkt op een Schnauzer, met het kenmerkende mensachtige gezicht en de baard. Of hij kan meer lijken op een Maltezer, met het meer delicate, verfijnde uiterlijk van de populaire Toy variëteit.

Het is belangrijk te begrijpen dat hybride honden zoals de Mauzer altijd een zekere mate van onvoorspelbaarheid zullen hebben. Veel hangt af van welke genetica sterker doorkomt, dus u kunt nooit zeker zijn van de kenmerken die uw hond zal erven.
mauzer

Over het algemeen hebben Mauzers korte poten en een slank lichaam. De vacht van de Mauzer varieert ook afhankelijk van de dominante genen.

Vachttype

De vacht kan kort en ruw zijn, zoals bij de dwergschnauzer. Of het kan lang en zacht zijn, verwant aan de Maltezer. Of het kan overal tussenin zitten! De kleur van de vacht kan ook variëren, hoewel de meest voorkomende kleuren zwart, grijs of zilver zijn.

De Dwerg Schnauzer Maltezer mix zal meestal langer gezichtshaar hebben, en kan een baardlook hebben.

Mauzer Temperament

Het temperament van de Mauzer is een mix van zijn ouderrassen.

Schnauzers brengen een vriendelijke, intelligente en gehoorzame persoonlijkheid. De Maltezer biedt een zacht, speels en sierlijk temperament.

Het temperament van de resulterende kruising zal afhangen van welk ras sterker naar voren komt. Hoe dan ook, ze hebben de neiging om energiek en speels te zijn.

Mauzers zijn typisch vriendelijke, aanhankelijke honden. Maar ze kunnen zeker koppig zijn. Ze doen het goed met oudere kinderen, maar hebben de neiging om te bijten. Dus jongere kinderen moeten altijd onder toezicht staan.

Deze honden hebben de neiging zich nauw te binden aan één persoon in het gezin, die ze graag door het huis zullen volgen.

Een belangrijk ding om op te merken is dat dit ras de neiging heeft om vaak te blaffen. Ze blaffen bij elke verstoring buiten, of wanneer ze andere honden horen blaffen.

Met de juiste training en socialisatie kan dit een geweldige hond zijn om te bezitten. Toekomstige eigenaren moeten zich echter bewust zijn van de nadelen van dit ras.

Uw Mauzer trainen en oefenen

De Maltezer Schnauzer mix is een matig energierijk ras. Hij heeft minstens een uur beweging per dag nodig.

Deze mix geniet van frequente lichamelijke en geestelijke oefening. Het is een intelligent ras dat graag wordt uitgedaagd en veel interessante speeltjes heeft om mee te spelen.

Sommige Mauzers vermaken zich graag in een afgesloten achtertuin. Andere willen altijd in de buurt van hun baasje zijn.

mauzer

Socialisatie is belangrijk voor alle rassen. Het kan heel belangrijk zijn voor kleinere rassen met een neiging tot bijten, zoals de Mauzer hond.

Voor nog enkele nuttige tips en gidsen, bekijk onze uitgebreide gidsen voor potjestraining en krattraining.

Mauzer gezondheid en verzorging

De Maltezer Schnauzer mix is typisch een relatief gezond ras, met een verwachte levensduur van 12-15 jaar. Dit is voor een groot deel te danken aan de gezondheid van de ouderrassen.

Om een idee te krijgen van hoe lang uw Maltezer Schnauzer mix zal leven, laten we eens kijken naar de levensverwachting van de ouderrassen, de Dwergschnauzer en de Maltezer.

Gewoonlijk leven dwergschnauzers ongeveer 12 jaar. En Maltezers leven ongeveer hetzelfde. Met de toevoeging van hybride kracht, kunt u verwachten dat uw Mauzer hetzelfde of mogelijk zelfs langer leeft.

Zoals elk ras is hij echter vatbaarder voor bepaalde gezondheidsproblemen. Veel voorkomende ernstige problemen voor dit ras zijn:

 • patellaire luxatie
 • staar
 • nierstenen
 • leverproblemen
 • Von Willebrand ziekte
 • congenitale mega-oesofagus
 • oogproblemen
 • myotonia congenita
 • ingeklapte luchtpijp
 • hartafwijkingen
 • pancreatitis.

Gezondheid en Algemene Zorg

Gezondheidsproblemen met het gebit komen ook vaak voor bij speelgoedrassen. Dit is een ernstig probleem voor de Maltezer ouder, en kan worden doorgegeven aan de Mauzer. Zorg ervoor dat u de tanden van uw hond minstens een paar keer per week poetst met een tandpasta die speciaal is samengesteld voor honden.

Er is geen manier om van tevoren te voorspellen met welke gezondheidsproblemen uw huisdier te maken kan krijgen. Het is belangrijk om regelmatige dierenartsbezoeken te plannen om de gezondheid van uw hond regelmatig te evalueren. Het is ook essentieel om alle beschikbare gezondheidstesten uit te voeren.

Maltezer Schnauzer Mix Verzorgingsvereisten

De verzorgingseisen van dit ras zijn afhankelijk van de vachtlengte. Hoe langer de vacht, hoe meer verzorging er nodig is.

Beide ouderrassen verharen zeer weinig, zodat de Mauzer een goede keuze zou moeten zijn voor eigenaars met allergieën.

Maar weinig verharen is niet hetzelfde als niet verharen.

Hoe dan ook, u moet de vacht van uw Mauzer minstens eenmaal per week borstelen.

Dit ras heeft de neiging om redelijk schoon te blijven, en zal slechts af en toe in bad moeten. De huid van dit ras kan gevoelig zijn, dus gebruik een zachte shampoo.

Tanden moeten een paar keer per week worden geborsteld, en nagels minstens één keer per maand geknipt.

Zijn Mauzers goede huisdieren?

De Mauzer kan een geweldige metgezel zijn voor senioren en volwassenen. Ouders van kleine kinderen denken misschien twee keer na over dit ras, vanwege hun neiging om te knagen.

Hij heeft niet veel ruimte nodig, dus dit is een goede keuze voor het appartementsleven. Houd echter rekening met hun blafneiging.

Mauzers kunnen soms goed opschieten met andere dieren, maar niet altijd. Ze kunnen jaloers zijn en staan graag in het middelpunt van de belangstelling.

De ideale eigenaar van een Maltezer Schnauzer mix moet zich volledig bewust zijn van de nadelen van dit ras. Het belangrijkste is de neiging van de Mauzer om vaak te blaffen en af en toe te bijten als hij opgewonden of geïrriteerd is.

Met een uitstekende socialisatie vanaf jonge leeftijd kan deze mix echter een geweldige hond zijn voor gezinnen met oudere kinderen.

Het redden van een Mauzer

Als je je hart niet verpand hebt aan een puppy, heb je dan ruimte in je hart om een volwassen hond te adopteren?

Er zijn veel honden die een goed thuis en een tweede kans nodig hebben.

Een hond adopteren uit een asiel of rescue kan veel goedkoper zijn dan een puppy kopen bij een fokker. En het kan je de kans geven om te weten hoe de persoonlijkheid van de hond is als volwassene.

Voor links naar reddingsverenigingen, lees verder tot het einde van het artikel. Of spring hierheen.

Het vinden van een Mauzer Puppy

Gemengde rassen worden steeds populairder. Sommige mengsels moeten echter nog echt “van de grond komen”. Zo kunnen Mauzer pups moeilijk te vinden zijn, afhankelijk van uw gebied.

Doe wat onderzoek op internet om lokale fokkers te identificeren, of praat met hondenclubs in uw omgeving voor advies.

Wanneer u een potentiële fokker vindt, zorg er dan voor dat ze een goede naam hebben door hun achtergrond en ervaring te onderzoeken. Gerenommeerde fokkers moeten altijd gezondheidstests uitvoeren op hun fokdieren. En ze moeten bereid zijn die testresultaten te delen met potentiële adoptanten.

Als de fokker waarmee je contact opneemt niet bereid is om je de ouders van de pup te laten ontmoeten, of hun huis te laten zien, en ze je geen vragen stellen om er zeker van te zijn dat je een goede potentiële eigenaar bent, is het verstandig om niet van hen te kopen.

Het is zeker aan te raden om dierenwinkels en puppyfabrieken te vermijden. Deze bedrijven geven veel meer om het geld dat ze aan hun dieren verdienen dan om het welzijn van de honden.

Voor meer over het vinden van een puppy, bekijk onze puppy zoekgids.

Een Mauzer puppy opvoeden

Als u een Maltese Schnauzer puppy krijgt, zorg er dan voor dat u er voorzichtig mee omgaat. Als speelgoedras zijn Mauzer pups erg klein en teer.

Puppies moeten ook zo vroeg mogelijk worden gesocialiseerd, met een breed scala aan andere honden, dieren en mensen.

De zorg voor een kwetsbare Maltezer Dwergschnauzer mix pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze Mauzer puppy pagina.

Mauzer producten en accessoires

Hoewel er niet veel Mauzer-specifieke producten zijn, zijn er zeker enkele die perfect werken voor de ouderrassen. En de kans is groot dat uw Mauzer ook baat heeft bij sommige van deze producten!

Voordelen en nadelen van een Mauzer

Nadelen:

 • Heeft de neiging om te blaffen
 • Kan de neiging hebben te blaffen wanneer hij opgewonden is
 • Niet geschikt voor een gezin met kleine kinderen

Voordelen:

 • Zeer gehoorzaam
 • Zeer lage verharing
 • Heeft niet veel verzorging nodig

De Mauzer vergelijken met andere rassen

Vraagt u zich af hoe de Mauzer zich verhoudt tot een ander gemengd ras, misschien ook met de Maltezer of de Schnauzer?

Een dergelijk ras dat in populariteit toeneemt is de Lab Schnauzer mix.

Deze mix verschilt in veel opzichten van de Mauzer. Zo wordt de Lab Schnauzer meestal gekruist met een Standaard Schnauzer, wat resulteert in een veel grotere hond dan de Mauzer. Voor meer details, bekijk onze uitgebreide review, hierboven gelinkt.

Vergelijkbare rassen

Weet u nog steeds niet zeker of u voor een Mauzer wilt kiezen? Hier zijn een paar vergelijkbare mixen om te overwegen.

Mauzer rasverenigingen

Er zijn geen Mauzer-specifieke rasverenigingen die we hebben kunnen vinden. Maar dat betekent absoluut niet dat u moet opgeven om er een te adopteren!

Hier zijn enkele van de reservaten voor de ouderrassen, gericht op de VS, het VK, Australië en Canada.

Kent u nog andere opvangcentra waarin de Mauzer voorkomt? Laat het ons weten in de commentaren!

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Samenvatting van de levensduur, De Kennel Club
 • Parshall, C. J., et al, Photoreceptor dysplasia: an inherited progressive retinal atrophy of miniature schnauzer dogs. Progress in Veterinary and Comparative Ophthalmology, 1991.
 • Gelatt, K. N., et al, Inheritance of congenital cataracts and microphthalmia in the Miniature Schnauzer. Amerikaans tijdschrift voor veterinair onderzoek, 1983
 • Roush, J. K. Canine patellar luxation. Veterinary Clinics of North America: small animal practice, 1993
 • Patterson, D. F., et al, Hereditary patent ductus arteriosus and its sequelae in the dog. Circulation research, 1971

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.