Mag ik mijn hond in de tuin begraven ?

Mag ik mijn hond in de tuin begraven?

Als eigenaar van een huisdier kan het moeilijk zijn om afscheid te nemen van je trouwe viervoeter. Veel mensen vragen zich af of het is toegestaan om hun huisdier in de tuin te begraven. In dit artikel bespreken we de wet- en regelgeving omtrent het begraven van huisdieren en geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Wet- en regelgeving

Er is geen specifieke wet- en regelgeving over het begraven van huisdieren in de tuin. In Nederland geldt wel de Wet op de lijkbezorging, waarin staat dat het begraven van overledenen alleen is toegestaan op hiervoor aangewezen begraafplaatsen. Dit geldt echter niet voor huisdieren.

Wel is het belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:

Grondwater

Bij het begraven van een huisdier in de tuin is het belangrijk om te weten hoe hoog het grondwater staat. Als het grondwater te hoog staat, kan de kist waarin het huisdier ligt gaan drijven en kan de begraafplaats bloot komen te liggen. Dit kan leiden tot ongewenste situaties.

Hygiëne

Het is belangrijk om rekening te houden met de hygiëne bij het begraven van een huisdier in de tuin. Zorg ervoor dat het huisdier goed is verpakt in bijvoorbeeld een biologisch afbreekbare kist of doek en dat het graf goed wordt afgedekt om ongedierte tegen te gaan.

Overlast

Het begraven van een huisdier in de tuin kan voor overlast zorgen. Denk hierbij aan geur- en geluidsoverlast en mogelijke problemen met de buren. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan het begraven van het huisdier in de tuin de buren hiervan op de hoogte te stellen en eventuele afspraken te maken.

Alternatieven

Als het niet is toegestaan om het huisdier in de tuin te begraven of als je dit om andere redenen niet wilt, zijn er alternatieven. Zo kun je het huisdier laten cremeren en de as bewaren in een urn of deze uitstrooien op een speciale plek. Ook zijn er begraafplaatsen voor huisdieren waar je het huisdier kunt laten begraven.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn huisdier in de achtertuin begraven?

Er is geen specifieke wet- en regelgeving over het begraven van huisdieren in de tuin. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het grondwater, de hygiëne en mogelijke overlast voor de buren.

Moet ik toestemming vragen aan de gemeente?

In de meeste gevallen is het niet nodig om toestemming te vragen aan de gemeente. Het is wel verstandig om voorafgaand aan het begraven van het huisdier in de tuin de buren hiervan op de hoogte te stellen en eventuele afspraken te maken.

Hoe diep moet het graf zijn?

Het graf van een huisdier moet minimaal 75 centimeter diep zijn. Dit om te voorkomen dat andere dieren het graf opgraven.

Mag ik mijn huisdier in het bos begraven?

Het is niet toegestaan om huisdieren in het bos te begraven. Dit is strafbaar en kan leiden tot boetes.

Kan ik mijn huisdier laten cremeren?

Ja, het is mogelijk om het huisdier te laten cremeren. De as kan worden bewaard in een urn of worden uitgestrooid op een speciale plek.

Conclusie

Hoewel er geen specifieke wet- en regelgeving is over het begraven van huisdieren in de tuin, is het belangrijk om rekening te houden met het grondwater, de hygiëne en mogelijke overlast voor de buren. Als alternatief kun je het huisdier laten cremeren en de as bewaren in een urn of deze uitstrooien op een speciale plek.