Maagzweer bij Honden – Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Een maagzweer is een zere plek die zich vormt op de wanden van de maag of de twaalfvingerige darm. Honden kunnen ook last krijgen van maagzweren, wat een ernstige aandoening kan zijn als het niet op tijd wordt behandeld. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van maagzweren bij honden.
maagzweer bij honden

Oorzaken van maagzweren bij honden

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot maagzweren bij honden. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken.

 1. Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen de maagwand irriteren en leiden tot de vorming van maagzweren bij honden. Voorbeelden hiervan zijn niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en corticosteroïden.
 2. Infecties: Een bacteriële infectie genaamd Helicobacter pylori kan ook leiden tot de ontwikkeling van maagzweren bij honden. Deze bacterie kan zich hechten aan de maagwand en zweren veroorzaken.
 3. Stress: Stress kan ook een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van maagzweren bij honden. Honden die vaak gestrest zijn, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van maagzweren.

Symptomen

De symptomen van maagzweren bij honden kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Hieronder bespreken we de meest voorkomende symptomen.

 1. Braken: Honden met maagzweren kunnen vaak braken, vooral na het eten.
 2. Verminderde eetlust: Honden met maagzweren kunnen minder trek hebben in voedsel en kunnen snel verzadigd zijn.
 3. Gewichtsverlies: Honden met maagzweren kunnen snel gewicht verliezen als gevolg van verminderde eetlust.
 4. Buikpijn: Honden met maagzweren kunnen buikpijn hebben en ongemakkelijk zijn.
 5. Bloed in de ontlasting: In sommige gevallen kunnen honden met maagzweren bloed in hun ontlasting hebben.

Behandeling

De behandeling van maagzweren bij honden hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Hieronder bespreken we de meest voorkomende behandelingen.

 1. Medicatie: Dierenartsen kunnen medicijnen voorschrijven om de maagzweer te behandelen. Voorbeelden hiervan zijn protonpompremmers, H2-blokkers en maagzuurremmers.
 2. Dieetverandering: Honden met maagzweren moeten mogelijk overschakelen op een dieet met licht verteerbare voedingsmiddelen om de maag te ontlasten.
 3. Stressvermindering: Het verminderen van stress kan ook helpen bij de behandeling van maagzweren bij honden. Dit kan worden bereikt door middel van gedragstherapie en ontspanningstechnieken.

FAQs

1. Kan mijn hond maagzweren krijgen door voedsel?

Ja, sommige honden kunnen maagzweren krijgen als gevolg van voedselallergieën of intoleranties.

2. Kan stress maagzweren veroorzaken bij honden?

Ja, stress kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van maagzweren bij honden.

3. Hoe lang duurt het voordat een maagzweer bij een hond geneest?

Dit hangt af van de ernst van de aandoening en de behandeling. In sommige gevallen kan het enkele weken duren voordat de maagzweer volledig is genezen.

4. Moet ik mijn hond laten opereren als hij een maagzweer heeft?

Chirurgie is zelden nodig voor de behandeling van maagzweren bij honden, tenzij de aandoening ernstig is en niet reageert op andere behandelingen.

5. Kan ik mijn hond medicijnen geven voor menselijke maagzweren?

Nee, het is belangrijk om alleen medicijnen te geven die zijn voorgeschreven door een dierenarts. Menselijke medicijnen kunnen schadelijk zijn voor honden.

Conclusie

Maagzweren zijn een ernstige aandoening die bij honden kunnen voorkomen. De oorzaken, symptomen en behandeling van maagzweren bij honden zijn belangrijk om te begrijpen om de gezondheid van uw hond te waarborgen. Als uw hond symptomen vertoont van maagzweren, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.