Loose Leash Walking: Een deskundige gids voor een ontspannende wandeling

loose leash walking

Deskundige hondentrainer Liz London brengt u een eenvoudige maar effectieve gids voor succesvol loslopen.

Een wandeling met uw hond is een geweldige manier om na een lange dag te ontspannen. Frisse lucht inademen, wat beweging krijgen en genieten van een pauze van de vier muren van uw kantoor thuis is geweldig voor jullie beiden.

Maar wat de meesten van ons ervaren is veel anders dan loslopen.

Puppy’s kauwen op hun riem.

Grote honden slepen je over de stoep achter een eekhoorn aan.

De poten van kleine honden fladderen een miljoen mijl per uur onder hun harnas, zonder echt ergens te bewegen.

Trage honden stoppen bij elke stap 15 minuten om aan de rozen (en het vuilnis op straat) te ruiken.

En proberen twee honden uit te laten? Vergeet het maar. Je hebt een puinhoop van verwarde leibanden en je eindigt allemaal samen op de grond, toch?

Loose Leash Walking Zaken

Uw hond leren loslopen in het openbaar is ongelooflijk belangrijk, maar het kan ontmoedigend zijn voor een nieuwe eigenaar.

Wat het moeilijk maakt, is simpelweg dat u de tijd moet nemen om meerdere keren per week goed te oefenen, met steeds hogere niveaus van afleiding voor uw hond.

Dus, als u de juiste fasen van losse lijn training wilt leren, bent u op de juiste plaats.

loslopen

Los lopen is niet alleen comfortabeler. Het is ook een veiligheidskwestie.

Of je nu een grote of kleine hond hebt, hem leren beleefd aan de lijn te lopen is van cruciaal belang.

Als uw hond op een andere persoon springt, zelfs uit opwinding, kan hij hem of haar ernstig verwonden, vooral als die persoon bejaard is of een klein kind dat valt of gekrabd of geknepen wordt.

Als u wel een grote hond heeft, dan kent u waarschijnlijk al de gevaren van het abrupt vooruit gesleurd worden wanneer uw hond tegen de riem trekt.

De hand van mijn eigen zus werd zelfs gebroken nadat ze zich probeerde te beschermen tegen een val van een trede terwijl haar hond plotseling achter de kat van de buren aanging.

Dat kwam neer op vier uur op de eerste hulp plus drie uur zoeken naar haar verloren hond in de buurt.

Geen mooi plaatje.

Laten we eens kijken of we u kunnen helpen een situatie als deze te voorkomen door u door (pun intended) de grondbeginselen van de loslopende hondentraining te leiden.

We zullen verschillende technieken en tips voor loslopen doornemen, zodat u kunt uitzoeken welke methode het beste werkt voor u en uw hond.

Daarna zullen we een stap-voor-stap handleiding doornemen voor het aanleren van loslopen.

Tot slot hebben we een probleemoplossingslijst samengesteld voor veel voorkomende fouten of klachten over moeilijke situaties bij het trainen van honden aan de losse lijn.

Gebruik altijd positieve trainingsmethoden

Hondentraining moet een positieve ervaring zijn, ook al kan het in het begin overweldigend zijn. Probeer het voor jullie beiden leuk te maken door positieve trainingstechnieken te gebruiken. Dit is de enige overkoepelende trainingstechniek die wij aanbevelen voor hondenbezitters.

Zie je, sommige mensen zullen hulpmiddelen gebruiken zoals knijpkragen, wurgkettingen en shock halsbanden op afstand om te voorkomen dat hun hond aan de lijn trekt. De bezorgdheid die uit recent onderzoek naar voren komt, is echter dat deze “dwang”-trainingsstijlen grote gedragsproblemen bij uw hond kunnen veroorzaken.

Sommige mensen beweren dat het het trainingsproces versnelt, maar daar is geen bewijs voor. In feite is er bewijs dat suggereert dat honden die worden getraind met deze hulpmiddelen zich niet goed kunnen gedragen als ze ze niet dragen.

In plaats daarvan geven wij de voorkeur aan een stijl van training die positieve bekrachtiging wordt genoemd, die uw hond traint om zich beleefd te willen gedragen, ongeacht de locatie en ongeacht welke halsband hij draagt.

Laat u niet misleiden door de grote woorden. Positieve versterking is gewoon wanneer u uw hond beloont voor iets dat u leuk vindt en het gedrag negeert dat u als “slecht” of ongewenst beschouwt.

Beloningen kunnen bestaan uit voedsel, speciale traktaties, lof en aaien, spelen met een favoriet speeltje, enz.

In deze post lopen we je door de basisprincipes van positieve bekrachtiging stijl loslopende hondenwandelingen.

Hoe leer je loslopen stap voor stap?

U kunt deze inleiding in het aanleren van loslopen beginnen met puppies vanaf acht weken tot en met volwassen honden. We beginnen heel eenvoudig.

Elke trainingssessie zou slechts vijf tot 10 minuten per keer moeten duren en altijd eindigen met een leuke stoeipartij samen.

Fase 1: Leer uw hond om bij u in de buurt te willen zijn.

Begin in een veilig, omheind gebied vrij van afleiding zoals andere honden, mensen en speelgoed.

Houd een handvol onweerstaanbare traktaties in een gesloten vuist aan uw zijde hangen.

Terwijl uw hond de ruimte verkent, loopt u gewoon langzaam rond het gebied.

Als uw hond uw gesloten hand benadert om aan de traktaties te snuffelen, open hem dan voor haar om aan een of twee te knabbelen. Sluit hem dan weer en blijf lopen.

Als je hond weer afdwaalt, maak je dan geen zorgen. Blijf stil lopen.

Als ze terugkeert voor nog een snuffelbeurt, laat dan terloops nog een traktatie of twee los.

Na een korte periode zal uw hond in de buurt blijven en aan uw hand blijven snuffelen om te zien of ze meer van die lekkere traktaties kan krijgen.

Het doel van fase 1 is om uw hond gewoon te laten ontdekken dat als ze dicht bij u blijft, er traktaties uit uw hand komen.

Fase 2: Introduceer uw hond aan de riem.

Nogmaals, doe deze oefening op een veilige, omheinde locatie zoals uw achtertuin of binnenplaats van uw appartement.

Maak de riem vast aan de halsband van uw hond.

Laat het over de grond slepen achter uw hond. Ze zal het onderzoeken en mogelijk zelfs proberen erop te kauwen of het oppakken en ermee rondrennen.

Zoals in fase 1, loop in langzame cirkels rond uw ruimte, waarbij u uw pooch roept om met u mee te lopen. Als ze zo afgeleid is door de riem dat ze niet meer dan een stap of twee met je mee wil lopen, probeer haar dan een traktatie of twee te geven terwijl je loopt om haar gedachten van de riem af te halen en terug te brengen naar het volgen van haar mens.

Na een paar sessies van fase 2 zou uw hond in staat moeten zijn om met u over het erf te lopen met de riem achter zich aan. Ze moet de riem volledig negeren, naar je toe komen als je haar roept, en minstens vijf stappen met je meelopen voordat ze weer afdwaalt.

Fase 3: Begin het bereik van uw hond te beperken door het uiteinde van de riem vast te houden.

Hervat uw lessen in de achtertuin zonder afleiding. Deze keer echter, lus het uiteinde van de lijn om uw pols.

Neem een handvol traktaties mee of één van deze handige traktatiezakjes.

Loop rond in uw tuin en geef een traktatie aan uw hond terwijl u om de paar stappen loopt. Geef de traktatie aan uw zijde bij uw dij. Het idee is om over te brengen “hier naast mama zijn als ze wandelt betekent dat ik lekkers krijg!”

Anders negeer je je hond volledig.

Als hij zich verwijdert en het einde van de lijn bereikt, stop dan gewoon met lopen tot je genoeg speling in de lijn hebt om door te gaan.

Verminder na verloop van tijd de beloningen tot elke 10 stappen, dan elke 20 en zo verder.

Sommige mensen voegen graag de verbale cue “hiel” toe om de hond te leren af te remmen of rustig te lopen op cue (als ze bijvoorbeeld afgeleid of opgewonden raken).

Tegen het einde van fase 3 zou uw lijntraining moeten resulteren in een hond die de lijn negeert, dicht bij u loopt in plaats van voortdurend naar het einde van de lijn te rennen en naar u opkijkt voor feedback.

Dit is allemaal in gebieden met weinig afleiding, zoals uw tuin. We beginnen later met het verlaten van de tuin en het toevoegen van afleiding.

Fase 4: Oefen een krachtige terugroepactie.

Om te voorkomen dat uw hond voortdurend achter elke afleiding aanrent en tegen de riem trekt, is een krachtige terugroepactie op zijn plaats.

“Terugroepen” is de officiële trainingsterm voor “kom terug naar mij als ik roep”.

Ik vind het veel gemakkelijker om een hond uit te laten die onmiddellijk naar me opkijkt als ik zijn naam zeg.

Op die manier kan ik, als ik een grote afleiding zie aankomen, zoals een andere hond of een eekhoorn, de aandacht van mijn hond als het ware “resetten” op mij.

Door zijn naam te zeggen en hem naar mij op te laten kijken, ontspant en stelt het de hond onmiddellijk gerust dat “ook al is er daarboven iets anders aan de hand, we lopen nog steeds lekker rustig samen, maatje!”.

Fase 5: Voer de “About Turn” wandeling uit.

De “about turn” wandeling dankt zijn naam aan de militaire stijl van 180 graden draaien op zijn plaats en in de tegenovergestelde richting bewegen.

Het is een abrupte verandering van richting waarvan trainers hebben ontdekt dat het wonderen verricht om een hond te leren aandacht te besteden aan zijn of haar geleider tijdens het wandelen.

Misschien wilt u met deze techniek beginnen terwijl uw hond van de lijn is, totdat u het allebei onder de knie heeft.

Loop stevig in één richting met uw hond aan uw zijde. (Gebruik een paar traktaties om zijn aandacht op u te vestigen als dat nodig is).

Verander abrupt van richting en begin de andere kant op te lopen.

Roep hem niet; probeer niet zijn aandacht te trekken.

Je traint hem nu niet om naar je toe te komen; je traint hem om te geloven dat je onvoorspelbaar bent en dat hij je in de gaten moet houden.

Als je het onder de knie hebt, probeer het dan met de riem in de hand.

Persoonlijk voeg ik graag een subtiele cue toe door “hak” of “hup” te zeggen vlak voordat ik mijn draai maak.

Op deze manier begint de hond die kleine vocale cue te associëren met het opkijken naar aanwijzingen van mama.

Experttrainer Pippa Mattinson zegt: “De ‘about turn walk’ werkt alleen als je hem minstens een maand lang consequent toepast. Je zult het onmogelijk vinden om een normale gezinswandeling te maken terwijl je dit doet, want iedereen bij je zal er gek van worden. De techniek werkt alleen als u minstens een maand lang geen andere wandelingen met uw hond maakt.”

Fase 6: Verhoog de afleiding.

De laatste fase van loslopende hondentraining is een doorlopend proces voor de rest van het leven van u en uw hond samen.

Het toevoegen van afleiding is de laatste fase van elke gedragstraining.

Dit betekent dat u uw looptechnieken op verschillende locaties moet oefenen, waarbij u geleidelijk opbouwt naar meer verleidelijke en chaotische situaties.

Begin met wandelingen in uw eigen buurt en vervolgens in parken waar andere mensen en honden zijn.

Oefen zowel in drukke stedelijke gebieden als in schijnbaar rustige buitengebieden, die eigenlijk vol zullen zitten met fantastische nieuwe geuren om uw hond af te leiden.

Oefen binnenshuis in huisdiervriendelijke winkels zoals bouwmarkten en verhoog de inzet door dierenwinkels uit te proberen, de ultieme razernij van hondenafleiding.

Onthoud dat elke keer dat u de verleidingen om u heen vergroot, u een handvol traktaties (of uw clicker of een piepende bal) meeneemt om uw hond te belonen en te motiveren om u steeds in de gaten te houden.

U kunt de noodzaak van beloningen geleidelijk afbouwen.

Problemen oplossen met uw losse riem hondentraining

Wat als mijn hond op mij blijft springen in plaats van lopen?

Misschien moet je teruggaan naar de basis van het trainen van je hond om niet te springen in het algemeen. We hebben daar hier een geweldig artikel over.

Pas in het algemeen dezelfde concepten van positieve bekrachtiging toe door A) uw hond te negeren wanneer hij op u springt, en stop de wandeling. B) wanneer hij zich op handen en voeten laat vallen, uw wandeling te hervatten.

Mijn hond springt op elke persoon die voorbij loopt.

Oefen het “beleefde begroetingsspel” dat hier in detail wordt behandeld, en breid het uit tot vreemden die op uw hond afkomen om hem te aaien.

Laat om te beginnen een paar vrienden oefenen in het begroeten van uw hond terwijl u haar aan de lijn houdt.

Ze kunnen haar alleen aaien als ze zit.

Als u in het openbaar bent en er komt een vreemde aan, geef uw hond dan de zit-cue voordat u de persoon toestaat te aaien.

Hoe voorkom ik dat mijn hond om de paar stappen zijn territorium markeert?

Puberende reuen willen van nature vaak hun territorium markeren.

Het oefenen van de “about turn” wandeling op het moment dat u ziet dat uw hond zijn poot begint op te tillen is een manier om de gewoonte te beteugelen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond zo lang snuffelt aan dingen op straat of aan andere honden als we eigenlijk zouden moeten wandelen?

Uw hond trainen om “het te laten” om een afleiding te onderbreken, zoals een voedselvoorwerp op de grond of een andere hond die voorbij loopt, is een geweldig hulpmiddel bij het wandelen aan de lijn voor gevorderden.

Ook hier kan de “about turn” techniek helpen, of voeg een cue toe om “het te laten” als u een afleiding nadert terwijl u de aandacht van uw hond op u vestigt en een blik beloont met een traktatie.

Trek de riem aan en versnel uw wandeltempo terwijl u zegt: “Laat het.”

Als u eenmaal voorbij de beledigende verleiding bent, kunt u uw hond nog verder prijzen en belonen met iets dat spannender zal zijn dan afval.

Succes met loslopen

Veel oefenen maakt perfect in het geval van losse riem training met uw hond.

Neem de Europese versus Amerikaanse vergelijking van deze bijzondere gewoonte als bewijs.

Ik ben Amerikaan, en ik geef al meer dan tien jaar les in loslopen.

Ik heb ook veel tijd doorgebracht in Europa-Engeland en Italië in het bijzonder.

In beide culturen is het gebruikelijk dat honden hun ouders elke dag door de hele stad vergezellen.

Je vindt honden in bussen, in metro’s, in winkels en soms zelfs in de kleedkamer van je dichtstbijzijnde H&M. Een kleine Pomeriaan bezorgde me op een dag een behoorlijke verrassing, zij het onschuldig.

Al deze honden lijken alle anderen op straat volledig te negeren.

Zelfs als ik ze probeer te begroeten in mijn gebruikelijke Amerikaanse “Oh, so cute, can I pet her?” opwinding, staren de honden me vaak aan alsof ik een andere taal spreek (in werkelijkheid doe ik dat ook, denk ik).

Vergelijk deze begroeting in de Verenigde Staten, waar honden meestal gedegradeerd zijn tot een leven in huis.

Dus als ze een paar keer per week 10 minuten gaan wandelen, is dat een enorme adrenalinestoot.

Kortom, ik raad ten zeerste aan om een bladzijde uit het Europese handboek voor hondenbegeleiders te nemen.

Neem je hond overal mee naartoe wanneer je de kans krijgt.

Ze zullen in een mum van tijd naast je boodschappentassen draven.

Succes met het aanleren van loslopen. Ik hoop dat onze gids heeft geholpen.

Liz London is een gecertificeerde hondentrainer via de Certifying Council of Professional Dog Trainers (CPDT-KA) en de Karen Pryor Academy (Dog Trainer Foundations Certification) met regelmatige bijscholingscursussen van de beste dierentrainers over de hele wereld, waaronder Michele Pouliot, directeur training van de Guide Dogs for the Blind. Ze heeft dierentuindieren getraind, zoek- en reddingshonden, jachthonden, en meer dan 10 jaar lang mensen geholpen om gelukkige, gezonde, goed opgevoede honden metgezellen op te voeden.

Bronnen en verdere lectuur:

Herron, M.E., Shofer, F.S., en Reisner, I.R., 2009, “>Survey of the Use and Outcome of Confrontational and Non-Confrontational Training Methods in Client-Owned Dogs Showing Undesired Behaviors,” Applied Animal Behavior Science.