Longbiopsie bij honden

Lung Biopsie bij Honden: Alles wat je moet weten

Als een liefhebbende hondenbezitter, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende medische procedures en behandelingen die je trouwe viervoeter mogelijk nodig heeft. Een van deze procedures is een longbiopsie, een diagnostische test die wordt uitgevoerd om de gezondheid van de longen van je hond te beoordelen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op longbiopsieën bij honden en alles wat je moet weten over deze belangrijke medische procedure.

Wat is een longbiopsie bij honden?

Een longbiopsie bij honden is een medische procedure waarbij een klein stukje weefsel van de longen van de hond wordt afgenomen voor onderzoek. Deze procedure wordt uitgevoerd wanneer er vermoedens zijn van een onderliggende longaandoening, zoals longkanker, longontsteking of interstitiële longziekte. Door het nemen van een longbiopsie kan de dierenarts een nauwkeurige diagnose stellen en een passende behandeling voorschrijven.

Er zijn verschillende methoden om een longbiopsie bij honden uit te voeren, waaronder:

 • Transthoracale naaldaspiratie: Hierbij wordt een naald door de borstwand van de hond gestoken om een monster van het longweefsel te verkrijgen.
 • Transthoracale naaldbiopsie: Bij deze methode wordt een naald door de borstwand gestoken om een klein stukje longweefsel te verwijderen.
 • Thoracoscopische biopsie: Dit is een minimaal invasieve procedure waarbij een kleine camera en instrumenten door kleine incisies in de borstwand worden ingebracht om een biopsie uit te voeren.

Wanneer is een longbiopsie nodig?

Een longbiopsie kan nodig zijn wanneer je hond symptomen vertoont die wijzen op een onderliggende longaandoening. Enkele van deze symptomen zijn:

 • Moeite met ademhalen
 • Chronisch hoesten
 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Lusteloosheid

Als je hond één of meer van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal de symptomen evalueren en indien nodig een longbiopsie aanbevelen om de oorzaak van de symptomen te achterhalen.

De procedure van een longbiopsie bij honden

De procedure van een longbiopsie bij honden kan variëren, afhankelijk van de gekozen methode. Over het algemeen zal de dierenarts echter de volgende stappen volgen:

 1. Voorbereiding: Je hond zal onder algehele narcose worden gebracht om comfortabel te zijn tijdens de procedure.
 2. Positionering: Je hond wordt op zijn zij gelegd en de dierenarts zal ervoor zorgen dat hij goed gepositioneerd is voor de biopsie.
 3. Biopsie: De dierenarts zal de gekozen methode gebruiken om een monster van het longweefsel te nemen.
 4. Sluiting: Na het nemen van de biopsie zal de dierenarts de incisie(s) sluiten en zal je hond langzaam uit de narcose ontwaken.

Wat gebeurt er na een longbiopsie bij honden?

Na een longbiopsie zal je hond tijd nodig hebben om te herstellen. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts nauwgezet op te volgen en ervoor te zorgen dat je hond voldoende rust krijgt. Je hond kan enige pijn of ongemak ervaren na de procedure, maar dit kan worden verlicht met voorgeschreven pijnstillers.

Het is ook belangrijk om eventuele tekenen van complicaties in de gaten te houden, zoals toenemende pijn, bloedingen of moeite met ademhalen. Als je deze symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Veelgestelde vragen over longbiopsie bij honden

1. Is een longbiopsie pijnlijk voor mijn hond?

Normaal gesproken zal je hond onder algehele narcose zijn tijdens de longbiopsie, dus hij zal geen pijn voelen tijdens de procedure. Na de biopsie kan je hond echter enige pijn of ongemak ervaren, maar dit kan worden behandeld met pijnstillers.

2. Hoe lang duurt het voordat de resultaten van een longbiopsie bekend zijn?

De tijd die nodig is om de resultaten van een longbiopsie te verkrijgen, kan variëren. In sommige gevallen kunnen de resultaten binnen enkele dagen beschikbaar zijn, terwijl het in andere gevallen enkele weken kan duren.

3. Zijn er risico’s verbonden aan een longbiopsie bij honden?

Elke medische procedure brengt risico’s met zich mee, maar over het algemeen is een longbiopsie een veilige procedure bij honden. Er kunnen echter complicaties optreden, zoals bloedingen of infecties. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts op te volgen en eventuele tekenen van complicaties in de gaten te houden.

Conclusie

Een longbiopsie bij honden is een belangrijke medische procedure die wordt uitgevoerd om de gezondheid van de longen te beoordelen en een nauwkeurige diagnose te stellen. Als je hond symptomen vertoont die wijzen op een onderliggende longaandoening, is het essentieel om een dierenarts te raadplegen en de mogelijkheid van een longbiopsie te bespreken. Door op de hoogte te zijn van deze procedure en wat je kunt verwachten, kun je ervoor zorgen dat je hond de juiste zorg krijgt die hij nodig heeft.