Hoe je de lichaamstaal van de hond moet lezen

Belangrijkste punten

  • Het ontcijferen van de lichaamstaal van de hond is een belangrijk onderdeel van de communicatie met uw hond.
  • Honden gebruiken houding, gezichtsuitdrukkingen en andere lichaamstaal om te communiceren.
  • Het begrijpen van de lichaamstaal van uw hond is een belangrijk aspect van verantwoordelijk eigenaarschap.

Hondenlichaamstaal omvat een reeks unieke methoden voor het communiceren van emoties en intenties. Het kan heel anders zijn dan hoe mensen communiceren.
lichaamstaal hond
Veel hondencommunicatie bestaat uit blaffen, janken en grommen, dus het is belangrijk om te weten wat hondengeluiden betekenen. Maar vaker zijn honden afhankelijk van non-verbale lichaamstaal. Dat kan leiden tot veel misverstanden tussen mensen en honden. Soms is hondenlichaamstaal gewoon onbekend (mensen hebben immers geen staart). Op andere momenten staat het in direct contrast met wat datzelfde signaal voor een mens betekent, zoals bij geeuwen of wegkijken. Om beter te kunnen communiceren met uw hondenpartner, kunt u enkele tips leren over het lezen van de lichaamstaal van de hond.

Staartkwispelturigheid

Het kwispelen van de staart lijkt een voor de hand liggend signaal in de lichaamstaal. Als de staart van een hond kwispelt, is de hond gelukkig, toch? Verkeerd. Mensen interpreteren dit signaal steeds verkeerd. Het enige wat een kwispelstaart betekent is dat de hond emotioneel opgewonden is. Het kan opwinding zijn, maar het kan ook frustratie zijn of erger. Om de emoties en intenties van de hond te interpreteren, kijk je naar de snelheid en de richting van het kwispelen en naar de positie van de staart.

In principe is het zo dat hoe sneller de hond kwispelt, hoe meer hij opgewonden raakt. Denk aan die lange, langzame, zijwaartse staartvegen die uw hond maakt bij het begroeten van u – het type dat het hele lichaam van de hond kwispelt. Dat is een ontspannen hond. Een sneller kwispelend kwispelstaartje duidt op een hoger niveau van opwinding en mogelijk op een negatieve manier. Denk aan een waakhond die alert is.

De richting van het kwispelen kan ook aanwijzingen bevatten. Een recent onderzoek naar het kwispelen van de staart toonde aan dat honden de neiging hebben om meer naar rechts te kwispelen als ze zich ergens positief over voelen, zoals het omgaan met hun baasje. Staarten kwispelen meer naar links als honden iets negatiefs onder ogen zien. Dan is er nog het helikopterstaartwaggen, waarbij de staart van de hond in een cirkel ronddraait. Dat is zonder twijfel een vrolijk kwispeltje. Je ziet het meestal als een hond een geliefd persoon begroet.

Tot slot bevat de positie van de staart van de hond ten opzichte van de grond belangrijke aanwijzingen over zijn emotionele toestand. In wezen, hoe hoger de staart, hoe assertiever de hond. Honden die met hun staart naar beneden naar de grond wijzen of zelfs tussen hun poten zitten, voelen angst en stress. Honden met de staart omhoog gehouden als een vlag voelen zich zelfverzekerd, misschien zelfs agressief. Ontspannen honden houden hun staart in een neutrale positie, maar neutraal hangt af van het ras. Sommige rassen, zoals Chow Chows, hebben een staart die van nature over hun rug krult, terwijl rassen zoals de Italiaanse Greyhound een zeer lage neutrale staartpositie hebben. Als u de neutrale staartpositie van uw hond leert kennen, zult u sneller herkennen wanneer hun emoties zijn verschoven.

Verhoogde hakken

Wanneer de hakken van een hond worden opgetrokken, betekent dit dat het haar langs de rug van de hond rechtop staat. Technisch gezien wordt dit piloerectie genoemd. De vacht kan over de schouders of over de rug en tot aan de staart pluizen. Dit is een duidelijk teken dat de hond opgewonden is, maar niet noodzakelijkerwijs op een negatieve manier. De hond kan van streek zijn of gestresst, maar kan ook opgewonden of intens geïnteresseerd zijn in iets. Het is vaak een onvrijwillige reactie, zoals kippenvel bij mensen.

Houding

De gewichtsverdeling van een hond kan veel zeggen over de stemming en de intentie. Denk aan een koehond die naar de grond toe gebogen is. Dat is een teken van angst of stress. De hond kan proberen weg te komen van iets en de houding doet de hond kleiner lijken. Met andere woorden, er staat, “Ik bedoel geen kwaad.” Het uiterste van deze houding is een hond die op zijn rug rolt en de buik blootlegt. Dit kan eruit zien als een hond die een buikwrijvende hond vraagt, en in een ontspannen hond is dat vaak het geval. Maar het kan eigenlijk een teken zijn van aanzienlijke stress en angst. De hond kan zelfs in alle rust een beetje plassen.

De tegenovergestelde houding is een hond met zijn of haar gewicht naar voren verschoven. Deze hond probeert dichter bij iets te komen. Dit kan alleen maar duiden op de interesse van de hond. Maar het kan ook duiden op beledigende bedoelingen, met name in combinatie met andere agressieve lichaamstaal signalen zoals een trillende staart die hoog wordt gehouden. In dit geval probeert de hond groter te lijken.

Een gemakkelijk te lezen aspect van de lichaamstaal van de hond is de speelboog. Dit is wanneer honden hun borst op de grond zetten met hun stuit in de lucht. Zoals de naam al aangeeft, wordt het gebruikt om het spel met andere honden en zelfs met mensen te initiëren.

Een minder makkelijk te begrijpen signaal is de pootverhoging. Bij de aanwijsrassen zoals de Engelse Setter is de pootverhoging een onderdeel van het aanwijsgedrag waarbij de hond een prooi in de buurt aangeeft. Maar buiten deze context duidt een opgetrokken poot vaak op een hond die onzeker is over een situatie of zich misschien een beetje onzeker voelt.

Gezichtsuitdrukkingen

Honden hebben dezelfde gelaatstrekken als mensen, maar ze gebruiken ze niet op dezelfde manier. Denk aan geeuwen. Mensen gapen als ze moe zijn of zich vervelen, maar honden gapen als ze gestresst zijn. Volgens Turid Rugaas, auteur van On Talking Terms With Dogs: Calming Signals, gebruiken honden geeuwen om zichzelf te kalmeren in gespannen situaties en om anderen te kalmeren, inclusief hun baasjes. Ze stelt voor om naar uw hond te gapen om zo comfort te bieden op stressvolle momenten zoals een bezoek aan de dierenarts. Maar wees niet verbaasd als uw hond terug gapen. Net zoals geeuwen bij mensen besmettelijk is, kunnen honden ook geeuwen “vangen”.

Likken met de lippen is nog zo’n beetje de lichaamstaal van een hond die mensen vaak verkeerd interpreteren. Net als mensen zullen honden hun lippen likken na een heerlijke maaltijd, maar ze zullen het ook doen als ze zich angstig voelen. Soms is de tongslag zo snel dat het lastig is om op te merken. Uw hond geeft niet aan dat hij uw gezicht wil likken, maar wel dat hij zich ongemakkelijk voelt bij een bepaalde situatie.

De meest verwarrende gezichtsuitdrukking is lachen. Ja, sommige honden glimlachen, en als u niet bekend bent met de uitdrukking kan het er angstaanjagend uitzien. Meestal, als honden hun tanden blootleggen, dient het als een waarschuwing, alsof ze zeggen: “Kijk naar mijn wapens.” Het is moeilijk om de agressieve bedoeling van een snauw te verwarren, vooral als het gepaard gaat met een dreigende snauw. De hoeken van de lippen van de hond hebben de vorm van een C en de voortanden worden volledig weergegeven.

Lachende honden tonen ook hun voortanden, maar de betekenis is het tegenovergestelde. Ook wel bekend als een onderdanige grijns, deze uitdrukking is vaak te vinden op een vrolijke hond met een losse en wiebelige houding. De algemene houding van de hond zegt: “Hallo, ik kom in vrede.”

Ogen

U kunt veel leren over de inwendige toestand van uw hond door naar de ogen te kijken. Ten eerste kunnen de ogen van een hond zacht of hard zijn. Zachte ogen hebben een ontspannen ooglid en zien er soms uit alsof de hond loenst. Ze geven aan dat de hond rustig of gelukkig is. Het tegenovergestelde is het geval bij harde ogen, waarbij de ogen koud lijken te zijn. Deze geven een negatieve gemoedstoestand aan en je kent ze als je ze ziet. De hond kan een speeltje bewaken of zich agressief voelen. Een harde blik, waarbij de hond aandachtig naar iets kijkt, vooral voor een lange tijd, duidt meestal op een bedreiging.

Oogcontact is een belangrijk signaal voor honden. Net zoals de harde blik een voorbode kan zijn van agressie, is wegkijken bedoeld om een situatie te kalmeren. Wanneer honden zich gestrest voelen, zullen ze gericht wegkijken en oogcontact vermijden. Mensen interpreteren dit vaak als hun hond die hen negeert of koppig is, maar de hond geeft uiting aan ongemak.

Het wit van de ogen is een andere belangrijke indicator. Bekend als “walvisoog”, wanneer een hond het oogwit laat zien, is het een signaal dat ze zich angstig of gestresst voelen in een situatie. Je zou ze kunnen zien wanneer je je hond ongemakkelijk maakt, zoals wanneer je je hond op het hoofd klopt, of wanneer ze bang zijn dat iemand een bot of speeltje zal stelen.

Het ontcijferen van de lichaamstaal van de hond

Geen van deze signalen van de lichaamstaal van de hond werkt alleen. Ze maken allemaal deel uit van een pakket. Dus, als je de communicatie van een hond leest, kijk dan naar elk signaal dat de hond gebruikt, van de staarthoogte tot de oogvorm. Uw hond “praat” de hele tijd tegen u. Als u leert wat uw hond zegt, ontwikkelt u een diepere band van vertrouwen en respect. Plus, uw pas ontdekte begrip van de emotionele toestand van uw hond zal u helpen om het gedrag van uw hond te voorspellen en problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen.