Lhasa Apso Temperament en Persoonlijkheid

lhasa apso temperament

Het temperament van de Lhasa Apso is moedig, zelfverzekerd en trouw. Deze middelgrote waakhond zal blaffen en grommen om hun huis te bewaken, maar zeer aanhankelijk zijn met mensen die ze kennen en vertrouwen. Het Lhasa Apso temperament maakt ze het best geschikt als appartement huisdieren of schoothondjes voor volwassen huizen die van training en socialisatie houden. Ze zijn niet het beste ras voor gezinnen met kinderen, omdat ze niet erg tolerant zijn en hun eigen gedachten kennen. Vandaag bekijken we het gemiddelde gedrag, de persoonlijkheid en de raskenmerken van de schattige Lhasa Apso. Van puppy tot volwassenheid laten we je zien hoe je het meeste uit deze pittige hond kunt halen.

Inhoud


Wat is een Lhasa Apso?

De Lhasa Apso zijn langharige, korte hoektanden die ooit werden gebruikt als bewakers van de paleizen en kloosters in Tibet. Hun staart krult elegant op boven hun rug, zoals veel andere Tibetaanse rassen.

Deze honden worden gewoonlijk beschreven als evenwichtig, veelzijdig en slim. Maar ze kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden. Deze honden zien er misschien schattig en klein uit, maar hun persoonlijkheid is vrij groot. Ze zijn misschien niet de kleine, schoothondjes die je verwacht op basis van hun uiterlijk.

Maar, niet getreurd. Blijf lezen voor alle informatie die u moet weten over het temperament van de Lhasa Apso, zodat u een nauwkeurig oordeel kunt vellen over de vraag of deze hond iets voor u is.

Lhasa Apso temperament door de eeuwen heen

Hoewel deze honden er misschien uitzien als huisdieren, werden ze oorspronkelijk gefokt om kloosters in Tibet te bewaken. De monniken gebruikten ze zelfs in religieuze ceremonies. In heel Tibet werden deze honden aan een hoge standaard gehouden en geprezen als een van de beste waakhonden.

Tegenwoordig worden Lhasa Apsos meestal gevonden als gezelschapshonden. Ze bezitten echter nog steeds dit aangeboren waakhond instinct. Deze honden bewaken instinctief hun huis en familie. Ze mogen dan wel klein zijn, maar zo gedragen ze zich zeker niet. Ze zijn moedig en zullen vaak proberen te vechten met mensen die veel groter zijn dan zij.

Werkende Lhasa Apso Temperament

Gefokt om zelfstandig te werken, kunnen deze honden vaak bazig zijn. Ze zijn gewend hun eigen beslissingen te nemen en luisteren niet naar bevelen. Ze hebben een sterke wil en kunnen soms ongelooflijk koppig zijn.

Hierdoor zijn ze niet gemakkelijk te trainen. Ze nemen liever hun eigen beslissingen dan dat ze naar uw bevelen luisteren. Ze zijn echter wel voedsel gemotiveerd en doen het goed als ze getraind worden met uitsluitend positieve beloningsmethoden.

lhasa apso temperament

Lhasa Apso Training

Basis gehoorzaamheid zou moeten verbeteren zodra u tijd en moeite investeert in training. Als ze eenmaal gewend zijn om naar u te luisteren, is het vaak gemakkelijker om ze meer geavanceerde commando’s te leren.

Ze kunnen ook behoorlijk humeurig zijn en zijn geneigd tot resourcebewaking. Ze kunnen erg beschermend worden over hun speelgoed, eten en bed.

Lhasa Apsos zijn mensgerichte honden. Ze houden van aandacht en hebben het liefst altijd ogen op hen gericht.

Dit geldt echter niet altijd voor vreemden. Dit ras is van nature wantrouwig tegenover buitenstaanders, wat vaak de vorm aanneemt van overmatig blaffen en zelfs bijten.

Zijn Lhasa Apsos gemakkelijk te trainen?

Lhasa Apsos zijn ontworpen om zelfstandig te werken. Training vergt geduld en zachtheid. Consistentie is ongelooflijk belangrijk. U moet constant blijven met uw verwachtingen en regels.

Deze honden reageren het best op voedselbeloningen en korte trainingssessies. Ze verliezen snel hun interesse in routines en repetitieve oefeningen. Het opschudden van de routine en het aanleren van nieuwe commando’s kan uw hond helpen geconcentreerd te blijven.

Het kost deze honden gewoon een beetje om te leren dat luisteren naar u in hun belang is. Maar als ze dat eenmaal onder de knie hebben, is het trainen van meer geavanceerde commando’s veel gemakkelijker.

Zijn Lhasas slimme honden?

Deze honden zijn behoorlijk intelligent. Ze pikken nieuwe commando’s snel op en hebben niet veel tijd nodig om uit te vinden wat u van hen verlangt.

Potjestraining kan wat moeilijk zijn voor dit ras vanwege hun kleine formaat. Ze hebben een extreem kleine blaas, wat betekent dat ze vaak naar buiten moeten. Het is belangrijk om deze honden meer uit te laten dan u denkt dat ze nodig zijn.

Zijn Lhasa Apsos Vriendelijk?

Lhasa Apsos zijn aanhankelijk voor hun gezinsleden. Ze zijn echter afstandelijk tegenover vreemden en van nature voorzichtig met mensen die ze niet kennen. Deze honden zijn zeer mensgericht. Ze vinden het heerlijk om thuis in het middelpunt van de belangstelling te staan en zullen alles doen om uw aandacht te krijgen.

Het is niet ongewoon dat deze honden zich gedragen om u aandacht voor hen te laten krijgen. Deze honden zijn echter niet zo vriendelijk tegen vreemden. Ze werden oorspronkelijk gefokt als waakhonden, waardoor ze nogal luidruchtig en wantrouwig kunnen zijn tegenover iedereen die ze niet kennen.

Deze honden kunnen ook bijten of snauwen naar bezoekers. Ze kunnen erg boos worden als iemand die ze niet kennen hun huis binnenkomt.

Zijn Lhasa Apsos Agressief?

Lhasa Apsos kunnen agressief zijn vanwege hun bewakingsinstincten. Ze zullen onbevreesd hun huis bewaken en gillen naar iedereen die voorbij komt. Dit bewakingsinstinct kan overgaan in agressie als de Lhasa Apsos niet goed getraind of gesocialiseerd is.

Deze honden zouden eerder bijten dan veel andere rassen. Wanneer iemand in hun huis komt, kunnen ze negatief reageren en zullen ze hen als een vijand beschouwen.

Hoewel hun kleine formaat het gemakkelijk kan maken om hun agressie niet serieus te nemen, is het uiterst belangrijk dat dit gedrag in goede banen wordt geleid. Om dit te voorkomen zijn regelmatige training en socialisatie van het grootste belang voor deze kleine hondjes. U moet ze regelmatig mee naar buiten nemen.

Past het Lhasa Apso temperament goed bij kinderen?

Deze honden zijn niet de beste keuze voor gezinnen met kleine kinderen. De Lhasa Apso is klein en kan per ongeluk verwond worden door kleine kinderen. Deze honden zijn meestal ook niet vriendelijk tegen kinderen van andere mensen.

Ze zijn erg gevoelig voor het binnendringen van hun ruimte, wat alle kleine kinderen zeker doen. Ze bewaken ook vaak hun bezittingen en kunnen kinderen bijten die deze proberen af te pakken.

Degenen die met kinderen zijn opgegroeid zijn misschien vriendelijker dan degenen die dat niet zijn. Maar over het algemeen doet de Lhasa Apso het niet erg goed in huishoudens met kleine kinderen. Ze zijn ook nogal humeurig en eisen dat hun persoonlijke ruimte wordt gerespecteerd. Ze houden er niet van geplaagd of verkeerd behandeld te worden.

Deze honden zijn ook nogal luidruchtig. Hoewel een deel van dit geblaf kan worden afgericht, is het aangeboren in hun genetica. Het is heel moeilijk om te voorkomen dat ze volledig blaffen.

Lhasa Apso temperament wordt verbeterd door socialisatie

Vroege socialisatie is de sleutel om te voorkomen dat deze honden agressief worden en voortdurend blaffen. Ze moeten op jonge leeftijd worden blootgesteld aan een grote verscheidenheid van mensen en situaties. En ze moeten beloond worden als ze zich goed gedragen.

Maar deze honden zullen waarschijnlijk nooit echt vriendelijk worden tegen vreemden. Zelfs op hun best zullen ze waarschijnlijk alleen maar tolerant en afstandelijk zijn. Andere mensen uitnodigen is ook een belangrijke stap. Deze honden moeten gewend zijn aan verschillende soorten mensen die langskomen.

Beloon ze voor gepast reageren op anderen. Het is echter belangrijk ze niet te dwingen vriendelijk te worden of rond vreemden te hangen als ze tekenen van agressie vertonen.

Kleine doses per keer zullen beter werken dan ze mee te nemen naar het winkelcentrum. Stel uw Lhasa Apso alleen aan anderen voor als ze zich op hun gemak voelen. De kennismaking moet een plezierige ervaring zijn.

Vinden Lhasa Apso’s andere honden leuk?

Lhasa Apsos gaan over het algemeen goed om met andere honden. Als ze niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze agressief reageren op andere honden. Ze kunnen bijzonder agressief zijn tegen vreemde honden die hun huis binnenkomen.

In de meeste gevallen zijn de Lhasa Apsos echter normaal gesproken oké met andere honden. Ze zijn niet bijzonder vatbaar voor hondenagressie, vooral wanneer u andere honden ontmoet in een neutraal gebied.

Maar, zelfs als uw Lhasa Apso goed gesocialiseerd is, is een goede kennismaking met een andere hond belangrijk.

Zelfs de meest goed opgevoede hond kan agressief worden als een andere hond op ongepaste wijze aan hen wordt voorgesteld.

Lhasa Apso Lichaamstaal

U moet leren de lichaamstaal van uw hond te lezen, zodat u kunt vaststellen wanneer hij zich bang of overweldigd voelt. Deze kleine honden kunnen gemakkelijk angstig worden voor overprikkelde, grotere honden.

Als u merkt dat uw hond angstig wordt, verwijder hem dan uit de situatie. Elke interactie moet positief eindigen. Het laatste wat u wilt is dat uw Lhasa Apso agressief wordt tegen andere honden als gevolg van een negatieve ervaring.

Als u een nieuwe hond adopteert, is het belangrijk om het rustig aan te doen. U moet uw Lhasa Apso niet in een andere kamer gooien met een hond, vooral thuis waar ze zich beschermend zouden kunnen voelen. In plaats daarvan moet u ze de tijd geven om aan elkaar te wennen door een stevige barrière, zoals een glazen deur.

Natuurlijke Lhasa Apso temperament eigenschappen

De Lhasa Apso werd gefokt om zelfstandig kloosters en paleizen te bewaken. Deze bewakingsinstincten gelden vandaag de dag nog steeds en kunnen in de moderne tijd hun gezelschapsleven verstoren.

Deze instincten maken de hond bijzonder kefferig naar bezoekers en degenen die zij het huis zien naderen. Het is zelfs bekend dat ze blaffen naar auto’s en vogels die ze uit het raam zien.

Lhasa Apso kunnen ook enigszins agressief zijn tegen bezoekers. Ze zijn erg beschermend over hun omgeving en mensen, zelfs als er geen echte dreiging is. Het komt vaak voor dat ze vrienden voor vijanden aanzien.

Hun bewakingsinstincten gaan ook verder dan het huis. Ze kunnen zich beschermend opstellen tegenover bepaalde familieleden, voedsel, speelgoed en beddengoed.

Gelukkig kunnen de meeste van deze gedragingen worden beteugeld met de juiste training en socialisatie. Deze instincten zijn echter genetisch bepaald en kunnen nooit volledig worden afgericht.

Zijn Lhasa Apsos Goede Gezinsdieren?

De Lhasa Apso is een prachtige, en vaak zeer trouwe, kleine hond. Hun bewakingsinstincten kunnen echter het leven van veel gezinnen bemoeilijken.

Ze hebben ook nogal wat gezondheidsproblemen en zijn brachycephalisch. Om deze reden kunnen we ze helaas niet aanbevelen aan het gemiddelde gezin.

Als u op zoek bent naar een kleine trouwe hond voor uw gezin, kijk dan eens naar een van deze rassen:

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

  • Clark, Ross. 2014. “Medical, Genetic & Behavioral Risk Factors of Lhasa Apsos.” Xlibris Corporation.
  • “Welzijnsimplicaties van de rol van het ras in hondenbeet risico en preventie.” American Veterinary Medical Association. 2012.
  • Jozsef, Topal. 1969. “Gehechtheidsgedrag bij honden (Canis familiaris): Een nieuwe toepassing van Ainsworth’s (1969) Strange Situation Test.” Journal of Comparative Psychology.
  • Scott Line, Victoria, Voith. Dominantie agressie van honden tegen mensen: Gedragsprofiel en respons op behandeling.
    Applied Animal Behavior Science, 1986.
  • N.C Guy, U.A Luescher, S.E Dohoo, E Spangler, J.B Miller, I.R Dohoo, L.A Bate, Een case-serie van bijtende honden: kenmerken van de honden, hun gedrag, en hun slachtoffers, Applied Animal Behavior Science.