Levergezwellen (gerelateerd aan ouderdom) bij honden

Levertumoren (Volwassen leeftijd gerelateerd) bij honden

Levertumoren bij honden, ook wel volwassen leeftijd gerelateerde levertumoren genoemd, zijn een veelvoorkomende aandoening bij oudere honden. Deze tumoren kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn en hebben verschillende symptomen, oorzaken, diagnosemethoden en behandelingsmogelijkheden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op levertumoren bij honden en alle relevante informatie bespreken.

Wat zijn levertumoren?

Levertumoren zijn abnormale gezwellen die zich vormen in de lever van een hond. Ze kunnen ontstaan uit verschillende cellen in de lever en kunnen goedaardig (niet-kankerachtig) of kwaadaardig (kankerachtig) zijn. Goedaardige levertumoren komen vaker voor dan kwaadaardige tumoren, maar beide kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond.

Symptomen van levertumoren

De symptomen van levertumoren bij honden kunnen variëren, afhankelijk van het type tumor en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Verlies van eetlust
 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Braken en diarree
 • Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)
 • Opgezette buik
 • Pijn of ongemak in het buikgebied

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen bij honden. Daarom is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose.

Oorzaken van levertumoren

De exacte oorzaken van levertumoren bij honden zijn vaak onbekend. Er zijn echter verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van levertumoren kunnen vergroten, waaronder:

 • Leeftijd: Levertumoren komen vaker voor bij oudere honden.
 • Geslacht: Sommige studies suggereren dat vrouwelijke honden een hoger risico hebben dan mannelijke honden.
 • Ras: Bepaalde hondenrassen, zoals de Labrador Retriever en de Cocker Spaniel, zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van levertumoren.
 • Chemische blootstelling: Blootstelling aan bepaalde chemicaliën en toxines kan het risico op het ontwikkelen van levertumoren vergroten.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle honden met deze risicofactoren daadwerkelijk levertumoren ontwikkelen. Er kunnen ook andere factoren betrokken zijn bij de vorming van tumoren.

Diagnose van levertumoren

Om levertumoren bij honden te diagnosticeren, zal een dierenarts verschillende diagnostische methoden gebruiken, waaronder:

 • Fysiek onderzoek: De dierenarts zal de hond onderzoeken op tekenen van levertumoren, zoals een vergrote lever of geelzucht.
 • Bloedonderzoek: Een bloedonderzoek kan afwijkingen in de leverfunctie aantonen, wat kan wijzen op de aanwezigheid van tumoren.
 • Beeldvormende technieken: Röntgenfoto’s, echografie en CT-scans kunnen helpen bij het visualiseren van tumoren in de lever.
 • Weefselbiopsie: Een weefselmonster van de lever kan worden genomen voor verder onderzoek om de aard van de tumoren te bepalen.

Op basis van de diagnostische resultaten kan de dierenarts een behandelingsplan opstellen.

Behandeling van levertumoren

De behandeling van levertumoren bij honden hangt af van verschillende factoren, waaronder het type tumor, de grootte van de tumor en de algehele gezondheidstoestand van de hond. Enkele mogelijke behandelingsmogelijkheden zijn:

 • Chirurgie: Als de tumor operatief kan worden verwijderd, kan dit de beste optie zijn. Dit geldt vooral voor goedaardige tumoren.
 • Chemotherapie: In sommige gevallen kan chemotherapie worden gebruikt om de groei van kwaadaardige tumoren te vertragen of te stoppen.
 • Radiotherapie: Straling kan worden gebruikt om tumoren te vernietigen of hun groei te vertragen.
 • Palliatieve zorg: Als de tumoren niet operabel zijn, kan palliatieve zorg worden geboden om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven van de hond te verbeteren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de behandelingsmogelijkheden kunnen variëren en dat een individuele aanpak nodig is voor elke hond met levertumoren.

Herstel na de behandeling

Het herstel van levertumoren bij honden hangt af van verschillende factoren, waaronder het type tumor, de grootte van de tumor en de algehele gezondheidstoestand van de hond. Sommige honden kunnen volledig herstellen na een succesvolle behandeling, terwijl bij andere honden de tumoren kunnen terugkeren of verdere medische zorg nodig kunnen hebben.

Conclusie

Levertumoren bij honden zijn een complexe aandoening die verschillende symptomen, oorzaken, diagnosemethoden en behandelingsmogelijkheden heeft. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw hond levertumoren heeft. Met de juiste diagnose en behandeling kan de gezondheid en het welzijn van uw hond worden verbeterd.

FAQ

Wat is de prognose voor honden met levertumoren?

De prognose voor honden met levertumoren hangt af van verschillende factoren, waaronder het type tumor, de grootte van de tumor en de algehele gezondheidstoestand van de hond. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een nauwkeurige prognose op basis van de specifieke situatie van uw hond.

Zijn levertumoren bij honden erfelijk?

Er is geen direct bewijs dat levertumoren erfelijk zijn bij honden. Er kunnen echter bepaalde genetische factoren zijn die het risico op het ontwikkelen van levertumoren vergroten. Het is raadzaam om met een fokker te praten en de medische geschiedenis van de ouders van een puppy te onderzoeken als u zich zorgen maakt over erfelijke aandoeningen.

Kunnen levertumoren bij honden worden voorkomen?

Het is moeilijk om levertumoren bij honden volledig te voorkomen, omdat de exacte oorzaken vaak onbekend zijn. Het is echter belangrijk om de gezondheid van uw hond te behouden door regelmatige controles bij de dierenarts, een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.