12 leuke commando’s om je hond te leren!

Het hebben van een hond is een van de meest geweldige ervaringen die je kunt hebben. Honden zijn trouwe metgezellen, ze zijn loyaal en geven onvoorwaardelijke liefde en vriendschap. Als je net een hond hebt geadopteerd, wil je hem natuurlijk goed leren kennen en een goede band opbouwen. Het is belangrijk om je hond te trainen, zodat hij goed opgevoed is en zich goed gedraagt in het bijzijn van anderen. In dit artikel bespreken we 12 leuke commando’s die je kunt gebruiken om je hond te trainen.
hond commando leren

1. Zit Commando

Het ‘zit’ commando is een van de meest populaire commando’s die je je hond kunt leren. Het is een essentieel commando voor elke hond, omdat het je hond kan helpen om te kalmeren en zich te concentreren. Het is ook handig als je je hond wilt laten zitten voordat je hem voedsel geeft of als je wilt dat hij rustig blijft bij de dierenarts.

Om je hond te leren zitten, houd je een traktatie boven zijn hoofd en zeg je ‘zit’. Beweeg de traktatie langzaam naar achteren, zodat je hond zijn hoofd omhoog brengt en zijn achterste naar beneden brengt. Als je hond gaat zitten, geef hem dan de traktatie en prijs hem.

2. Blijf Commando

Het ‘blijf’ commando is een ander belangrijk commando dat je hond moet leren. Het kan helpen om je hond te kalmeren als hij opgewonden is en kan ook voorkomen dat hij in gevaarlijke situaties terechtkomt.

Om je hond te leren blijven, laat hem zitten en zeg ‘blijf’. Loop dan langzaam achteruit terwijl je je hand omhoog houdt. Als je hond blijft zitten, geef hem dan een traktatie en prijs hem. Herhaal dit proces en verleng de tijd dat je hond blijft zitten.

3. Kom Commando

Het ‘kom’ commando is een belangrijk commando om je hond te leren, vooral als je van plan bent om hem los te laten lopen. Als je hond dit commando goed begrijpt, kun je hem altijd terugroepen als hij te ver weg loopt.

Om je hond te leren komen, roep je zijn naam en zeg ‘kom’. Loop dan een stap achteruit en moedig hem aan om naar je toe te komen. Als je hond naar je toe komt, geef hem dan een traktatie en prijs hem.

4. Lig Commando

Het ‘lig’ commando is een belangrijk commando om je hond te leren als je hem wilt laten ontspannen of als je hem wilt laten rusten.

Om je hond te leren liggen, laat hem zitten en zeg ‘lig’. Beweeg dan een traktatie naar de grond en moedig hem aan om te gaan liggen. Als je hond gaat liggen, geef hem dan een traktatie en prijs hem.

5. Plat Commando

Het ‘plat’ commando is vergelijkbaar met het ‘lig’ commando, maar je hond ligt op zijn zij in plaats van op zijn buik. Dit commando kan handig zijn als je je hond wilt laten ontspannen of als je hem wilt laten rusten.

Om je hond te leren plat te liggen, laat hem eerst liggen. Beweeg dan een traktatie naar de zijkant en moedig hem aan om op zijn zij te gaan liggen. Als je hond op zijn zij ligt, geef hem dan een traktatie en prijs hem.

6. High Five Commando

Het ‘high five’ commando is een leuke truc die je je hond kunt leren. Het is ook een geweldige manier om de band tussen jou en je hond te versterken.

Om je hond te leren high five te geven, houd je een traktatie in je hand en steek je je hand omhoog. Zeg ‘high five’ en wacht tot je hond zijn poot op je hand legt. Als je hond zijn poot op je hand legt, geef hem dan een traktatie en prijs hem.

7. Rol Over Commando

Het ‘rol over’ commando is een leuke truc die je je hond kunt leren. Het is ook een geweldige manier om de band tussen jou en je hond te versterken.

Om je hond te leren rollen, laat hem eerst liggen. Houd dan een traktatie bij zijn neus en beweeg het langzaam naar de zijkant. Als je hond zijn hoofd naar de zijkant draait, zal hij op zijn zij rollen. Geef hem dan een traktatie en prijs hem.

8. Jump Commando

Het ‘jump’ commando is een handig commando om je hond te leren als je hem wilt leren springen over obstakels of als je hem wilt helpen om in de auto te springen.

Om je hond te leren springen, houd je een traktatie boven zijn hoofd en zeg je ‘jump’. Beweeg de traktatie langzaam omhoog en moedig je hond aan om te springen. Als je hond springt, geef hem dan een traktatie en prijs hem.

9. Speak Commando

Het ‘speak’ commando is een leuke truc die je je hond kunt leren. Het is ook handig als je wilt dat je hond aangeeft dat er iets mis is.

Om je hond te leren spreken, houd je een traktatie voor zijn neus en zeg je ‘speak’. Als je hond blaft, geef hem dan een traktatie en prijs hem.

10. Quiet Commando

Het ‘quiet’ commando is een belangrijk commando om je hond te leren als hij blaft of jankt.

Om je hond te leren stil te zijn, zeg je ‘quiet’ terwijl hij aan het blaffen of janken is. Wacht tot hij stil is en geef hem dan een traktatie en prijs hem.

11. Touch Commando

Het ’touch’ commando is een handig commando om je hond te leren als je hem wilt leren een object aan te raken.

Om je hond te leren aanraken, houd je een object voor zijn neus en zeg je ’touch’. Wacht tot hij het object aanraakt en geef hem dan een traktatie en prijs hem.

12. Leave It Commando

Het ‘leave it’ commando is een belangrijk commando om je hond te leren als hij iets in zijn mond heeft dat hij niet zou moeten hebben.

Om je hond te leren iets achter te laten, houd je een traktatie in je hand en zeg je ‘leave it’. Wacht tot hij zijn aandacht van de traktatie afwendt en geef hem dan een andere traktatie en prijs hem.

Conclusie

Het trainen van je hond kan een leuke en lonende ervaring zijn. Het is belangrijk om geduldig te zijn en je hond te belonen wanneer hij goed gedrag vertoont. Gebruik deze 12 commando’s om je hond te trainen en hem te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden.

FAQs

1. Kan ik mijn hond meerdere commando’s tegelijk leren?
Ja, je kunt je hond meerdere commando’s tegelijk leren, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond begrijpt wat elke opdracht betekent voordat je hem een nieuwe opdracht leert.

2. Hoe lang duurt het voordat mijn hond een commando begrijpt?
Dit hangt af van de hond en de complexiteit van de opdracht. Sommige honden begrijpen commando’s binnen enkele minuten, terwijl andere honden meer tijd nodig hebben om te begrijpen wat er van hen wordt verwacht.

3. Kan ik mijn hond trainen zonder traktaties?
Ja, je kunt je hond trainen zonder traktaties, maar het kan langer duren voordat hij begrijpt wat er van hem wordt verwacht. Traktaties zijn een geweldige manier om je hond te belonen voor goed gedrag en om hem te motiveren om te blijven leren.

4. Wanneer moet ik stoppen met het trainen van mijn hond?
Je moet nooit helemaal stoppen met het trainen van je hond. Training is een doorlopend proces en je moet je hond blijven stimuleren en uitdagen om te blijven leren en groeien.

5. Kan ik mijn hond trainen als hij al ouder is?
Ja, je kunt je hond trainen op elke leeftijd. Het kan langer duren voordat een oudere hond een nieuw commando begrijpt, maar met geduld en consistentie kan elke hond leren.