Leer uw hond impulscontrole: Oefeningen voor zelfdiscipline

Honden zijn impulsieve wezens. Ze hebben geen reden om dat niet te zijn. Toch is veel van het gedrag van een goed gemanierde hond, te danken aan impulscontrole.

Impulscontrole is het vermogen van een hond om het ene gedrag te verkiezen boven het andere. Om de acties te kiezen die jij verkiest, boven de acties die hij duidelijk liever voor zichzelf zou kiezen.

hoe leer je je hond zichzelf te beheersen

Waarom impulscontrole belangrijk is voor honden

Veel aspecten van het natuurlijke gedrag van een hond zijn niet gepast in de mensenwereld. Vooral in onze huizen.

Dus het vermogen om zijn eigen drang tot ongepast gedrag in bepaalde situaties te onderdrukken, is een vitaal onderdeel van een goede hond.

honden impuls controle

Als hij in onze mensenwereld wil ‘passen’, moet uw hond de drang weerstaan om door deuren te stormen, tussen de benen van mensen door te rennen of alles te grijpen waar hij zin in heeft.

Hij moet zijn drang om op het Perzische tapijt van uw tante te plassen, chips van peuters te stelen of de kat van uw buren te wurgen onder controle houden.

Als we willen dat onze honden welkome gasten zijn en veilig zijn in onze samenleving, moeten ze wat basis impulscontrole leren. En hoe eerder, hoe beter.

Hoe ziet impulscontrole eruit?

Het bereiken van een goed gemanierde hond is deels een kwestie van hem leren reageren op onze signalen. Zitten als we zit zeggen, komen als we fluiten enz.

En natuurlijk, hoe hij onze signalen moet blijven gehoorzamen, zelfs als er spannende alternatieven zijn.

Maar een groot deel van de tijd moet de hond weten wat hij moet doen zonder voortdurend onderricht te zijn.

Hij moet weten hoe zich te gedragen in verschillende alledaagse situaties. Zonder dat jij de hele dag in zijn nek hijgt. Hij heeft een aantal ‘standaard gedragingen’ nodig. Gedrag dat hij kiest in bepaalde situaties, ook al zou hij liever iets anders doen.

Het aanleren van standaard gedrag

Als we het hebben over standaard gedrag, hebben we het over een gedrag waarnaar een hond in een bepaalde context terugvalt.

Dit vermogen om te reageren op de context kan worden aangeleerd door ervoor te zorgen dat de hond niet wordt beloond voor het “verkeerde gedrag” en ervoor te zorgen dat hij wel wordt beloond voor het gedrag dat u wilt.

Het gaat erom de hond te leren dat bepaalde specifieke voorkeursgedragingen altijd vereist zijn in een specifieke context – zoals wachten op toestemming voordat hij voedsel uit je hand pakt.

Of zitten om bezoekers te begroeten. Of op zijn mat gaan liggen als hij in de eetkamer wordt binnengelaten.

Honden hebben verschillend gedrag nodig voor verschillende situaties

In feite hangt veel van wat wij beschouwen als passend gedrag voor een hond, af van de context. Van de locatie of omgeving waar uw hond zich op dat moment bevindt.

Terwijl het prima is voor uw hond om achter zijn staart aan te rennen in de tuin, is het niet prima om dat onder uw salontafel te doen.

En terwijl het oké is om met zijn speelgoed te schudden tot de vulling eruit valt, is het niet oké om hetzelfde te doen met uw favoriete kussens.

Dus hoe leren we een hond deze standaard gedragingen aan, hoe beteugelen we zijn drang om wild ongepast te zijn in onze woonkamer, of vreselijk onbeleefd tegen onze bezoekers?

Hoe leren we een hond impulscontrole?

Er zijn vele manieren om ‘ongepast’ te zijn in een bepaalde context.

Daarom is het niet altijd de beste optie om je hond te leren iets niet te doen, bijvoorbeeld kussens stelen.

Hij kan gewoon een ander ongepast alternatief kiezen, zoals op zijn rug rollen in uw favoriete en meest fragiele antieke stoel.

Doe dat niet

Wanneer we een hond leren iets ‘niet te doen’, stoppen we het ongewenste gedrag met behulp van straf. Toch kan het straffen van de acties van uw hond dat gedrag in alle contexten remmen, niet alleen in de context waartegen wij bezwaar maken.

Een goed voorbeeld hiervan is de eigenaar die zijn puppy betrapt op het plassen op het haardkleed. Hij straft de pup tijdig en accuraat met een norse stem en een beetje schudden.

De volgende maand probeert hij de pup over te halen om in de tuin te plassen en vraagt zich af waarom de pup zich alleen buiten voor de ogen van zijn vrouw wil ontlasten.

Doe dit!

Om gepast gedrag en beteugeling van impulsen aan te leren, vooral binnenshuis, zijn we vaak het best geholpen door te leren dat specifiek gedrag van toepassing is op specifieke contexten.

Een ‘doe dit’ benadering, in plaats van ‘doe dat niet’. Ga hierheen’, in plaats van ‘ga daar niet heen’.

De hond leert het juiste gedrag voor die situatie. En dit betekent dat we beloningen kunnen gebruiken om het juiste gedrag te versterken, in plaats van straf met zijn nadelen, om te verminderen wat we niet willen.

Honden helpen omgaan met afleiding

Hoe gemakkelijk het voor uw hond is om zijn impulsen onder controle te houden, hangt ook af van wat er verder om hem heen gebeurt.

Stilzitten in de keuken is misschien niet te veel gevraagd, maar stilzitten aan de zijlijn van de voetbalwedstrijd van uw zoon vereist misschien meer impulscontrole dan uw balgekke hond nu heeft.

Eenvoudige gedragingen aanleren in een zeer gecontroleerde omgeving, dan uw hond geleidelijk laten wennen aan het uitvoeren van deze gedragingen in meer afleidende omgevingen is de manier om te gaan.

Maar u moet langzaam te werk gaan en het niveau van afleiding voorzichtig opbouwen.

Leer uw hond standaard gedrag

Leer uw hond een aantal geweldige ‘standaard’ gedragingen aan. Acties waarop hij kan terugvallen in alledaagse situaties.

U kunt uw hond bijvoorbeeld leren om op deze mat te gaan liggen (in plaats van op de bank) als u de woonkamer binnenkomt.

Hij kan leren dat “Je mag je riem laten zetten, of geaaid worden door Oma. als je stil zit. “

Het is een kwestie van onderwijzen “Dit is wat je kunt doen” in plaats van “Dit is wat je niet kunt doen”.

Als je erover nadenkt, een hond leren om iets niet te doen, is een veel vagere benadering van training, dan hem precies te leren wat hij moet doen. moet doen in die specifieke omstandigheden.

Laten we nu eens kijken naar een voorbeeld van een zeer eenvoudige impulscontrole oefening gebaseerd op het aanleren van een standaard gedrag.

Impulscontrole oefening

De context waarin u deze oefening kunt oefenen is altijd wanneer uw hond door een deur of hek wil gaan dat gesloten is totdat u het opent.

Dit kunnen binnendeuren zijn tussen kamers in uw huis, buitendeuren naar uw erf of tuin, of poorten die uit uw erf leiden.

Als het hek naar een potentieel onveilige omgeving leidt, moet u de hond aan een lange lijn houden totdat hij deze vaardigheid onder de knie heeft.

1 Voorbereiding op de oefening

In deze oefening gebruikt u het woord “ja” als gebeurtenismarkering. De event marker laat de hond weten dat het hem zojuist gelukt is naar uw gezicht te kijken, en moet gevolgd worden door zijn beloning.

Zijn beloning wordt gegeven wanneer u de deur opent.

Jouw taak is om onmiddellijk “Ja!” te zeggen als hij naar je gezicht kijkt, en onmiddellijk de deur te openen. Hij zal op dit moment nog steeds binnenstormen. Maak je daar geen zorgen over.

Als je voor het eerst met deze oefening begint, zijn de meeste honden gefixeerd op de deur zelf, met hun neus vastgelijmd aan de rand van de deur op het punt waar ze verwachten er doorheen te stommelen.

2 Die eerste blik krijgen

Om te beginnen zal uw hond u waarschijnlijk helemaal niet aankijken. Je zult zijn aandacht moeten trekken met een geluid. Zeg niet zijn naam, maar maak een kussend geluid met je mond. En wees er klaar voor.

Zodra hij naar je opkijkt, zeg je JA en open je de deur.

Honden gaan graag in en uit deuropeningen, dus je hebt veel mogelijkheden om dit elke dag te oefenen.

3 De hond laten kiezen om naar jou te kijken

Na een paar keer de aandacht van uw hond te hebben getrokken, begint u hem af te wachten. Leg uw hand op de deurklink en wacht.

Geef niet meteen het kussende geluid, hou het een paar seconden vol, hij zal al snel naar u gaan opkijken om u de deur te laten openen, zonder dat u iets hoeft te doen.

4 Een slepende blik!

Nu ga je de hond om een langere blik vragen. Geen gehaaste blikken hier. Een goede volle intelligente communicerende blik.

Begin met twee seconden te vragen. Wacht tot hij je aankijkt en zeg “duizend, tweeduizend” in je hoofd. Zeg ja als hij je blik twee seconden vasthoudt, en open onmiddellijk de deur.

Bouw nu op tot een goede blik van vier seconden, en als je die eenmaal hebt, ben je klaar om verder te gaan.

De volgende stap is om te beginnen met de deur te openen voordat je ‘ja’ zegt en zonder dat de hond stapt.

5 Het openen van de deur

Om te beginnen ga je gewoon je hand op de deur leggen en de klink iets draaien. Laat de deur niet echt los. De hond kan op dit punt tegen de deur duwen. Hou je hand stil, doe hem niet open en wacht op die volle blik.

Als hij naar je opkijkt zeg je ‘ja’ en doe je de deur open.

Bouw nu in etappes op, open de deur eerst op een kier, zodat hij er niet doorheen kan.

Als hij hier moeite mee heeft, doe hem dan aan de lijn, zodat als het gat in de deur groter wordt, en hij de controle verliest, hij zichzelf niet kan belonen door er doorheen te rennen.

Vergeet niet dat beloningen gedrag versterken

Als uw hond eenmaal enige controle heeft verworven, kunt u dit doen met de riem aan de lijn en uiteindelijk helemaal zonder.

Vergeet niet dat het passeren van de deur belonend is voor de hond en het gedrag dat eraan voorafging versterkt.

Als kijken naar u, in plaats van duwen naar de deur is wat voorafgaat aan het openen van de deur, zal hij leren dit gecontroleerde gedrag te vervangen door zijn eerdere impulsieve gedrag.

Andere vaardigheden voor impulscontrole aanleren

Veel honden bereiken de volwassenheid met een zeer slechte impulscontrole.

Maar als je een drie jaar oude hooligan hebt, geen paniek. Het is nooit te laat om je hond te leren zich te beheersen.

Beslis gewoon wat je wilt dat een hond doet in een bepaalde situatie. Vaak zal het een eenvoudig gedrag zijn zoals ‘zit’. Voorkom dat hij toegang krijgt tot een beloning tenzij hij het gewenste gedrag aanbiedt.

En markeer en beloon hem dan telkens als hij het goed doet.

Uw hond leren zitten of op zijn minst naar u te kijken wanneer hij iets wil, is een geweldige manier om het algemene gedrag te verbeteren.

Is uw hond impulsief? Kan hij wat meer zelfbeheersing gebruiken? Deel zijn heldendaden in het commentaarveld hieronder

En vergeet niet, als je hulp nodig hebt bij het trainen van je hond, ga dan naar mijn forum! Het is leuk, gratis en vriendelijk.