Leer uw hond de noodterugroep

ren-collieDe noodterugroeping gaat over het veilig houden van uw hond of puppy.

Zou het niet geweldig zijn om te weten dat als je je hond echt nodig hebt, hij terugkomt?

Zou het niet fijn zijn om te weten dat als de veiligheid van je puppy ervan afhangt, je een heel goede kans hebt om hem onvoorwaardelijk aan je zijde te laten terugkeren?

Wat er ook gebeurt.

Het vangnet van uw hond

Natuurlijk is geen enkele hond leven moet ooit afhangen van uw vermogen om hem te laten gehoorzamen.

We moeten allemaal de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat onze honden zijn aangelijnd of vastgebonden in gebieden waar ze gevaar kunnen lopen.

Leer uw hond de belangrijke noodoproep

Maar we kunnen de toekomst niet voorspellen, en een noodterugroep is een geweldig vangnet en bron van geruststelling.

We zullen dadelijk bekijken wat een noodterugroeping is, maar laten we eerst de stadia in de hondentraining even op een rijtje zetten.

Want als we de noodterugroep aanleren, gebruiken we een iets andere aanpak.

De stadia in hondentraining

Ik verdeel de hondentraining graag in vijf belangrijke stadia. Elk van deze stadia wordt toegepast op elke vaardigheid die je je hond leert.

  1. Krijg het
  2. Koppelen
  3. Leer het
  4. Bewijs het
  5. Handhaaf het

Fase één: “Get Itis waar we de hond laten doen wat we willen zonder hem te vertellen of te vragen het te doen. Dus voor ‘zit’ betekent fase één gewoon de hond in de zitpositie krijgen (met behulp van een traktatie of lokmiddel). Bij terugroepen betekent fase één gewoon de hond naar je toe laten rennen.

Fase twee: “Koppel hetgaat over het koppelen van die actie aan een woord zoals ‘zit’ of ‘kom’. Of een geluid, zoals een fluitje.

En Fase drie: ‘Teach It’.gaat het erom de hond te leren reageren op het cue-woord, en onderscheid te maken tussen verschillende cue-woorden. Hier helpen we hem de juiste reactie op elke cue te kiezen.

En de laatste twee stadia? “Proof It gaat over het leren van een hond om te reageren op een aanwijzing, zelfs als hij afgeleid is of iets anders wil doen, en “Het volhoudenis vrij vanzelfsprekend. Dus, laten we eens kijken hoe dit past in onze noodoproep

Wat is een noodoproep?

Een noodoproep is eigenlijk een woord dat je associeert met een echt genereuze beloning.

Dan koppel je dit woord aan het terugroepen, zonder het woord te gebruiken… als een aanwijzing.

Dus waarom heb ik dat laatste stukje cursief gezet?

Nou, normaal gesproken, als we een terugroepactie trainen, leren we de hond te reageren op ons signaal. Het stukje waar je fluit, en dan komt de hond.

Ons signaal (het fluitje of het woord ‘hier’ of ‘kom’) is de cue voor de hond om te reageren. Als je “kom” zegt, verwacht je dat de hond “komt”.

Een hond deze betrouwbare reactie op een cue aanleren houdt in dat men verder gaat dan fase één en twee, en fase drie en vier omvat. Maar dit is niet het geval met de noodgeval terug te roepen. Ik zal het uitleggen.

Behandel je signaal niet als een cue

Met de emergency recall komen we eigenlijk niet bij het deel van de training waar we regelmatig het ‘signaal’ als cue gebruiken.

Je neemt je hond niet mee voor een wandeling, en gebruikt de noodterugroep als je wilt dat hij terugkomt. Je gaat je noodsignaal niet “testen”. Die fase in de training is gereserveerd voor de dagelijkse terugroepactie.

Met andere woorden we geven ons noodterugroepsignaal (bijna) nooit een kans om te falen door het als cue te gebruiken.

Waarvoor dient dan de noodterugroep?

Ik zeg bijna, want de enige keer dat je het signaal als aanwijzing gebruikt is in geval van nood, of onder zeer gecontroleerde omstandigheden.

De aanwijzing ligt in het woord ‘noodgeval’.

Wanneer we een noodoproep aanleren, leren we een speciaal, uniek signaal, en we blijven meestal hangen in fase twee van het trainingsproces.

Als je besluit je hond een noodterugroep te leren, dan zul je in 90% van de gevallen je noodsignaal gebruiken als de hond… al naar je toe rent.

De enige uitzondering zal zijn in situaties waarin een terugroepactie door de hond niet kan worden vermeden, dus bijvoorbeeld wanneer hij aan een lange lijn zit.

Wat is er mis met fase drie?

Wat is er mis met stadium drie? Waarom gaan we niet vooruit?

Er is helemaal niets mis met stadium drie. En hopelijk ga je naar dit stadium met je alledaagse recall cue. Maar overgaan naar stadium drie is gewoon het trainen van een basis recall.

Dit gaat niet over het trainen van een nieuwe standaard terugroepreactie, die je dagelijks gebruikt.

De noodterugroep gaat over het trainen van een magisch woord, een woord dat onweerstaanbaar is voor de hond omdat het hem nog nooit heeft teleurgesteld.

Test uw hond niet

In de derde fase van de hondentraining wordt de hond ‘getest’, dus er is altijd een kans op mislukking, zelfs als we heel voorzichtig te werk gaan.

De emergency recall is geen recall cue in de gewone zin van het woord, met al zijn kwetsbaarheid.

Het idee is dat je een mooi ‘schoon’ signaal hebt dat nooit bezoedeld is door falen.

Als je je dan in een situatie bevindt waarin je wanhopig je hond moet terughalen, kun je je perfecte noodsignaal tevoorschijn halen, en de hond zal vrijwel zeker naar je terugvliegen, ook al heb je misschien niets moois om hem mee te belonen.

Waarom heb ik een noodsignaal nodig?

Het is mogelijk dat je dat niet nodig hebt. Als u de enige persoon bent die uw hond traint en oefent, en u bent in staat om veel tijd te besteden aan de training, vindt u een noodterugroep misschien niet iets wat u nodig heeft.

Als uw hond daarentegen vaak wordt getraind door gezinsleden, vooral kinderen, kan het moeilijk zijn om zijn terugroepreactie op een niveau te houden dat zijn veiligheid vrijwel garandeert.

Een noodterugroepactie kan een geweldige back-up voor u zijn. Het is ook gemakkelijk en leuk om te doen.

Welk terugroep woord moet ik gebruiken?

Het is helemaal aan jou welk woord je kiest als je noodterugroepsignaal. In tegenstelling tot je dagelijkse terugroepsignaal raad ik je aan een woord te gebruiken, geen fluitje, want fluitjes kunnen worden achtergelaten.

‘NU’ is best een goede, en klinkt niet te veel als een ander woord dat in de hondentraining wordt gebruikt. RUN’ of ‘QUICK’ zijn ook goede opties.

Je kunt natuurlijk veel inventiever zijn dan dit, maar bedenk wel dat het iets moet zijn waarvoor je je niet te veel schaamt om het in het openbaar te roepen.

Hoe train ik hem?

Bereid je geweldige beloning voor. U kunt deze training doen wanneer u wat geweldige restjes heeft om uw hond aan te bieden.

Het kiezen van beloningen is een belangrijk onderdeel van deze training. Uw beloningen moeten iets zijn waar uw hond echt enthousiast over is.

Brokken sappige gebraden kip, vooral met veel smakelijk vel eraan, en vooral als ze nog warm zijn, zijn ideaal.

Veel honden verkopen hun ziel voor sardientjes, of koningsgarnalen, als je zin hebt om uit te geven. Kies gewoon iets extra speciaals en smakelijks.

Begin uw hond binnenshuis te trainen

Binnen, wanneer uw hond bij u in de kamer is, zeg dan eenmalig heel duidelijk uw noodwoord, en voer hem onmiddellijk royale hoeveelheden van dit lekkers.

Herhaal dit de eerste dag vier keer, twee keer per dag gedurende twee dagen, dan twee keer per week gedurende de eerste maand.

Hang een briefje op de koelkast of in je agenda om je eraan te herinneren

Ga naar buiten

Buiten, houd je fantastische traktaties klaar en wacht tot de hond voluit naar je toe rent.

Als hij je nadert zeg je het noodwoord en gooi je royale hoeveelheden van het heerlijke voedsel voor hem op de grond.

Herhaal dit een of twee keer per week.

Maak er een gewoonte van smakelijke restjes voor dit doel te bewaren. Bewaar een pot in de koelkast, en vergeet niet voor elke wandeling een traktatiezakje aan je riem of in je zak te klemmen, zodat je nooit een kans mist.

Als u heerlijke restjes braadvlees hebt om op te gebruiken en u wilt dat uw hond naar u toe rent, zodat u uw signaal kunt gebruiken, probeer dan eerst van hem weg te lopen om zijn achtervolgingsreactie op gang te brengen.

Houd het speciaal

Denk eraan, laat je niet verleiden om je noodsignaal te gebruiken als terugroepsignaal.

Als je een goed dagelijks terugroepsignaal wilt – begin dan vandaag nog met het omscholen van je terugroepsignaal. Het is de moeite waard als je oude signaal slordig wordt of regelmatig wordt genegeerd.

Zal het altijd werken?

Nee, niet altijd. Er zijn bepaalde situaties waarin de meeste honden niet kunnen worden teruggeroepen, tenzij ze specifiek zijn getraind om onder die omstandigheden terug te roepen.

Bijvoorbeeld, het achtervolgen van vee of wild is niet iets wat je altijd kunt oplossen met een noodsignaal.

Maar in veel gevallen is de goed voorbereide noodterugroep zo aanlokkelijk en aantrekkelijk voor de hond, dat hij alles wat hij aan het doen is zal verlaten en naar je toe komt racen als hij het hoort.

Belangrijk! Na het gebruik van de noodoproep

Nadat u uw noodterugroep in een noodsituatie als cue hebt gebruikt, en vooral als u geen beloning had om uw hond te geven voor het reageren, moet u zich even richten op het ‘opladen’ ervan.

Uw hond keerde naar u terug en gaf zijn eigen voorgenomen koers op. Het kan best zijn dat hij teleurgesteld was in het resultaat.

Dus neem nu de tijd om het signaal thuis een boost te geven. En bedenk verschillende situaties waarin je hond naar je toe rent, geef je noodsignaal terwijl hij onderweg is, en bedenk enkele nieuwe en enorm opwindende beloningen om hem te geven.

Dit zal helpen je noodoproep een ‘boost’ te geven, zodat hij goed en klaar is voor de volgende keer dat je hem nodig hebt.

Samenvatting

Tijdens de training, met de noodterugroep, is er geen sprake van falen. De hond ervaart nooit het signaal van de noodterugroep, tenzij hij zeker is van een terugroep of op het punt staat terug te roepen.

En hij krijgt altijd een enorme beloning.

Dit betekent dat het signaal nooit “vergiftigd” wordt door gebruik en negeren, en dat de hond bijna (zeg nooit nooit) gegarandeerd reageert.

Je leert deze terugroepactie aan en onderhoudt ze door ze een of twee keer per week onder deze gecontroleerde omstandigheden te gebruiken. Overdrijf het niet, we willen niet dat deze geweldige beloning ‘alledaags’ wordt.

Dan komt de dag dat uw hond gevaarlijk dicht bij een weg staat, op het punt staat een gevaarlijke paddenstoel op te eten, of op weg is naar de rand van een klif.

Je hebt een manier om hem te beschermen en hem veilig te houden door hem rond te draaien en hem naar je terug te laten vliegen.

Wees veilig en train je hond

Het is belangrijk dat u niet steeds terugvalt op uw noodsignaal omdat u uw dagelijkse terugroepcue niet goed hebt getraind. Wees veilig.

Zorg er regelmatig voor dat de basis terugroepactie van uw hond solide is door gebruik te maken van de hulpmiddelen op deze website, of door te werken via mijn terugroepprogramma Total Recall.

Vergeet niet dat het leven van geen enkele hond ooit mag afhangen van zijn gehoorzaamheid.

Er is altijd wel ergens een situatie, die het potentieel heeft om de meest goed getrainde hond ter wereld ervan te weerhouden naar je terug te komen.

Total-RecallEr zijn geen 100% garanties in dierentraining.

Ooit.

Doe dus uw best om te anticiperen op gevaar en bij twijfel uw hond aan de lijn te doen.

Een noodterugroep is een signaal dat nooit bedorven is.

Het is een vangnet, een back-up, maar geen vervanging voor een goede training, of voor verstandige veiligheidsmaatregelen zoals een lange lijn.

Hopelijk hoef je je noodoproep nooit echt te gebruiken. Maar het is goed om te weten dat het er is.