Laterale patellapeeshechting bij honden

Lateral Fabellar Suture bij honden

Als je een hondenbezitter bent, ben je waarschijnlijk bekend met verschillende aandoeningen en behandelingen die specifiek zijn voor honden. Een van deze behandelingen is de laterale fabellaire hechting, ook wel bekend als de laterale fabellaire suture. In dit artikel zullen we deze behandeling in detail bespreken en alle relevante informatie verstrekken.

Wat is laterale fabellaire hechting?

De laterale fabellaire hechting is een chirurgische procedure die wordt uitgevoerd bij honden met een aandoening die bekend staat als patellaire luxatie. Bij patellaire luxatie glijdt de knieschijf van zijn normale positie uit de groef waarin hij zich bevindt. Deze aandoening kan pijn en kreupelheid veroorzaken bij honden, en in ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn.

De laterale fabellaire hechting is een van de chirurgische opties die beschikbaar zijn om patellaire luxatie bij honden te behandelen. Het omvat het hechten van een draad of synthetisch materiaal aan de laterale fabella, een klein bot aan de buitenkant van de knie, en het verankeren van het andere uiteinde van de draad in het scheenbeen. Deze hechting versterkt de knie en helpt de knieschijf op zijn plaats te houden, waardoor de symptomen van patellaire luxatie worden verminderd.

Wanneer is laterale fabellaire hechting nodig?

Laterale fabellaire hechting kan nodig zijn wanneer een hond symptomen van patellaire luxatie vertoont. Deze symptomen kunnen zijn: pijn in de knie, kreupelheid, moeite met lopen of rennen, en een zichtbare verplaatsing van de knieschijf. Als je merkt dat je hond deze symptomen vertoont, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een grondige diagnose en bespreking van de behandelopties.

De procedure

De laterale fabellaire hechting wordt uitgevoerd onder algemene verdoving. De dierenarts maakt een kleine incisie aan de buitenkant van de knie en identificeert de laterale fabella. Vervolgens wordt een draad of synthetisch materiaal bevestigd aan de laterale fabella en doorgevoerd naar het scheenbeen. De draad wordt stevig vastgemaakt aan het scheenbeen, waardoor de knie wordt gestabiliseerd. Na de operatie wordt de wond gesloten en wordt er een verband aangebracht om het genezingsproces te bevorderen.

Herstel en nazorg

Na de laterale fabellaire hechting zal je hond enige tijd nodig hebben om te herstellen. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts op te volgen met betrekking tot pijnbestrijding, beperkte activiteit en eventuele fysiotherapie-oefeningen. Je hond kan een hondenkraag moeten dragen om te voorkomen dat hij aan de wond likt of eraan knabbelt. Het is ook essentieel om regelmatig terug te keren naar de dierenarts voor controleafspraken om ervoor te zorgen dat het herstelproces goed verloopt.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de hersteltijd na laterale fabellaire hechting?

De hersteltijd na laterale fabellaire hechting kan variƫren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele hond. Over het algemeen kan het enkele weken tot enkele maanden duren voordat je hond volledig hersteld is. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de instructies van de dierenarts op te volgen om een succesvol herstel te bevorderen.

Zijn er risico’s verbonden aan laterale fabellaire hechting?

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er risico’s verbonden aan laterale fabellaire hechting. Mogelijke complicaties kunnen infectie, bloeding, reactie op de verdoving of het niet succesvol vasthouden van de knieschijf zijn. Het is belangrijk om deze risico’s met je dierenarts te bespreken voordat je besluit tot de operatie over te gaan.

Conclusie

De laterale fabellaire hechting is een effectieve chirurgische behandeling voor patellaire luxatie bij honden. Het kan helpen om de symptomen te verminderen en de mobiliteit van je hond te verbeteren. Het is belangrijk om de instructies van je dierenarts op te volgen en regelmatige controles te plannen om ervoor te zorgen dat het herstelproces goed verloopt. Neem bij vragen altijd contact op met je dierenarts voor advies op maat.