Labradoodle Labrador Mix

labradoodle labrador mix

De Labradoodle Labrador mix is een energieke, intelligente en gezinsgerichte hond. Maar deze ongewone combinatie kan meer verharen dan de traditionele Labradoodle mix.

Wanneer de meeste fokkers hun Labradoodle terugkruisen met een rashond, gebruiken ze een Poedel. Maar soms wordt een Labradoodle teruggekruist met een Labrador, zodat de Labradoodle Lab-mix ontstaat! Deze mix heeft meestal een rechte, dubbel gelaagde vacht. Ze verharen meestal matig, maar hun vacht is minder gevoelig voor klitten dan een krullerige Labradoodle mix.


Over de Labradoodle Labrador Mix

De Labradoodle is een modern gemengd ras dat een raszuivere Labrador Retriever combineert met een raszuivere Poedel. Sommige fokkers kruisen Labradoodles terug, waardoor f1b of f2b mengsels ontstaan. In de meeste gevallen zal de fokker een Labradoodle terugkruisen met een raszuivere Poedel. Maar het is heel goed mogelijk om een Labradoodle Labrador mix tegen te komen!

De meeste fokkers kiezen voor terugkruising met een Poedel in de hoop de genen door te geven die zorgen voor een krullende, weinig verharende vacht. Terugkruisen met een Labrador verhoogt de kans dat een gemengde pup Labrador eigenschappen heeft. Maar het resultaat van gemengde rassen is altijd een beetje onvoorspelbaar. Dus, Labradoodle en Labrador mix pups kunnen nog steeds vrij uniek zijn!

Labradoodle Labrador Mix Uiterlijk

De beste manier om het uiterlijk van een hond van een gemengd ras te voorspellen is te kijken naar hun ouders. Een Labradoodle Labrador mix zal meestal een middelgrote tot grote hond zijn. Hun hoogte zal meestal variëren tussen 18 en 24 inch, terwijl hun gewicht ergens tussen de 50 en 80 pond ligt. Labradoodles zijn meestal kleiner dan Labradors, en puppies vallen meestal tussen de maten van hun ouders in.

Bovendien zijn teefjes meestal kleiner dan mannetjes. Dus, als u op zoek bent naar een kleinere mix, zou u een vrouwelijke pup kunnen kiezen. Maar, als u een grote hond wilt, zoek dan een mannelijke pup.

Vachttype en kleuren

Labradoodles worden meestal beschreven als hypoallergeen, maar geen enkel hondenras is echt hypoallergeen! En, studies hebben gesuggereerd dat er weinig verschil is tussen hypoallergene en “niet-hypoallergene” rassen als het gaat om het vinden van allergenen in je huis. Een Labradoodle met krullend haar verhaart echter minder snel in huis, dankzij de invloed van de poedel.

Een Labradoodle Labrador kruising zal meestal een rechte, dubbel gelaagde vacht hebben zoals hun Lab ouder. Hun vacht kan dicht zijn zoals bij een Lab, of iets dunner. En hun vacht kan langer worden dan een traditionele Labrador, dankzij de invloed van de Labradoodle.

Kleuren kunnen variëren in deze mix. Hoewel Labradors in drie standaardkleuren komen (zwart, geel en chocolade), hebben Labradoodles een zeer grote verscheidenheid aan kleuren. Kijk naar de Labradoodle ouder om te zien wat uw mix pup zou kunnen erven!

Labradoodle Labrador Mix Temperament

Net als het uiterlijk kan ook het temperament variëren bij een hond van een gemengd ras. Maar, er zijn genoeg eigenschappen die we kunnen voorspellen bij een Labrador Labradoodle mix. Beide ouders staan bekend als energieke en mensgerichte honden. Deze mix kan waarschijnlijk met iedereen overweg, zolang u ze van jongs af aan goed socialiseert met nieuwe ervaringen, dieren en mensen. Ze zijn gretig om te behagen en hebben elke dag veel energie om te verbranden.

Deze mix is zeer intelligent. Gezien hun intelligentie en gretigheid om te behagen, kunnen ze vaak goed tegen training. Maar ze kunnen zich ook gemakkelijk vervelen. En een verveelde Labradoodle Labrador mix kan ongewenst en ongewenst gedrag vertonen, zoals graven, kauwen, blaffen, dingen stelen, enzovoort.

Het is dus een goed idee om te investeren in een aantal leuke, interactieve speeltjes voor uw mix. En besteed elke dag tijd aan samen spelen.

Een Labrador Labradoodle mix oefenen

Als er één ding bijna zeker is bij een Labradoodle en Labrador mix, dan is het wel dat je een energieke hond mee naar huis neemt. Dit is een combinatie die veel energie heeft om te verbranden, en als volwassen hond minstens een uur beweging per dag nodig heeft. Puppy’s hebben iets minder nodig, en eigenaren moeten zich houden aan iets andere soorten beweging om de gewrichten van hun jonge hond te verzorgen.

Maar als uw puppy ouder is, kunt u echt creatief worden met de soorten oefening die u probeert. Deze mix zal meestal genieten van apporteerspelletjes, zoals apporteren. Maar ze kunnen ook genieten van zwemmen, wandelen, geur-werk, rennen met u, rally, behendigheid en meer.

Ervoor zorgen dat uw Labrador Labradoodle mix elke dag voldoende beweging krijgt zal een lange weg afleggen om hem gelukkig en gezond te houden.

labradoodle labrador mix

Het trainen van een Labradoodle Labrador Mix

Omdat deze mix graag wil behagen en intelligent is, pikt hij nieuwe signalen meestal snel op. Positieve beloningsmethoden zijn een geweldige manier om uw hond te trainen, vooral gezien de Labrador’s liefde voor voedsel. Een Labradoodle Lab mix zal meestal erg gretig zijn om te werken voor trainingssnoepjes!

Houd uw trainingssessies relatief kort, en altijd consequent. Als uw pup niet goed reageert op een bepaalde sessie, neem dan een pauze en probeer het later opnieuw als hij meer zin heeft. En vergeet niet dat elke hond anders is, dus bij de een kan het wat langer duren om bepaalde signalen te begrijpen dan bij de ander!

Als middelgroot tot groot hondenras is basisgehoorzaamheid een must. Richt u dus van jongs af aan op commando’s als ‘zit’, ‘hak’ en het terugroepen. Het is ook een goed idee om uw Labradoodle Labrador mix te leren zitten bij het begroeten van mensen. Dit voorkomt het opspringen naar potentieel kwetsbare of nerveuze bezoekers!

Labradoodle Labrador Mix Verzorging en verharen

Een Labradoodle Labradoodle mix heeft meestal een rechte vacht. Ze hebben vaak een dubbel gelaagde vacht, maar de dichtheid en lengte van hun vacht zal per hond verschillen. Over het algemeen verhaart deze mix het hele jaar door matig, en iets meer in de zomermaanden. Omdat hun vacht recht is, vallen alle verharende haren er recht uit, zodat u ze wellicht regelmatiger uit uw huis moet halen dan bij een typische Labradoodle mix.

Regelmatige verzorging kan je helpen om het verharen onder controle te houden. Borstel de vacht van je mix minstens één keer per week door. U kunt de frequentie hiervan verhogen tijdens zware verharingsperioden. De beste verzorgingsmethoden hangen af van het type vacht dat uw mix erft. En als hun vacht vrij lang wordt, zoals die van de Labradoodle, moet u ze regelmatig knippen. Veel eigenaren gaan hiervoor liever naar een professionele trimsalon!

Labradoodle Labrador Mix Gezondheidsproblemen

Een Labrador Labradoodle mix zal vaak tot in hun tienerjaren leven. Studies hebben aangetoond dat gemengde rassen gemiddeld langer leven dan rashonden. Labradors leven gemiddeld 12 jaar, dus u kunt verwachten dat een gezonde Labradoodle Labrador mix tot ongeveer deze leeftijd leeft, zo niet langer.

Een Labradoodle Labrador mix kan echter nog steeds vatbaar zijn voor een aantal gezondheidsaandoeningen, waaronder die welke veel voorkomen bij de ouderrassen. Hier zijn enkele van de belangrijkste problemen waar deze mix vatbaar voor kan zijn:

 • Artritis
 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Door inspanning veroorzaakte instorting
 • Staar
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Maag dilatatie volvulus
 • Centronucleaire myopathie

Voor een aantal van de bovenstaande problemen zijn gezondheidstesten beschikbaar. Als u een fokker kiest, zorg er dan voor dat u persoonlijk het bewijs van de gezondheidstests ziet.

Het vinden van Labradoodle Labrador Mix Puppies

Bij het zoeken naar een teruggekruiste Labradoodle is het veel gebruikelijker om puppy’s te vinden die teruggekruist zijn met een raszuivere Poedel. Zorg er dus voor dat u duidelijk maakt welke honden er gefokt worden als u met uw fokker spreekt.

Het is belangrijk om gerenommeerde fokkers te zoeken, in plaats van puppyfabrieken, dierenwinkels en achtertuinfokkers te steunen. Puppies van gerenommeerde fokkers zijn goed getest op hun gezondheid en worden opgevoed in een gelukkige, veilige gezinsomgeving. Stel veel vragen bij het zoeken naar een fokker. En wees niet verbaasd als zij u ook veel vragen stellen. Als een fokker u een ongemakkelijk gevoel geeft, weigert om u bewijzen van gezondheidstests te laten zien, of weigert om u te laten zien waar de pups en de moeder worden gehouden, kunt u het beste ergens anders kijken.

Omdat de Labrador Labradoodle backcross minder populair is, kosten deze pups gemiddeld misschien minder dan een traditionele Labradoodle mix, of dan een backcrossed met een Poedel. Maar het is waarschijnlijk dat u nog steeds minstens $1000 moet betalen voor een gezonde pup van een gerenommeerde fokker.

Labradoodle Labrador Mix – Een samenvatting

De Labradoodle en Labrador mix is een energieke, intelligente combinatie. Deze mix kan een geweldige metgezel zijn in een gezinshuis. Maar ze hebben dagelijks veel beweging nodig. Eigenaren moeten bereid zijn ze vanaf hun puppytijd goed te trainen en te socialiseren, en ze veel mentale stimulatie te bieden.

Bereidt u zich voor om een Labrador Labradoodle mix pup mee naar huis te nemen? Laat ons uw ervaringen met deze ongewone kruising weten in de commentaren!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

 • Ali, M. (et al), ‘Genetic Analysis of the Modern Australian Labradoodle Dog Breed Reveals an Excess of the Poodle Genome’, Plos Genetics (2020).
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can f 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Nicholas, C. (et al), ‘Dog Allergen Levels in Homes with Hypoallergenic Compared with Nonhypoallergenic Dogs’, American Journal of Rhinology & Allergy (2011).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Urfer, S. (et al), ‘Risk Factors Associated with Lifespan in Pet Dogs Evaluated in Primary Care Veterinary Hospitals’, Journal of the American Animal Hospital Association (2019).
 • Keijser S. (et al), ‘Quantification of the Health Status of the Dutch Labrador Retriever Population’, Preventive Veterinary Medicine (2019).
 • Het Canine Health Information Center