Kennelhoest bij honden: symptomen en behandeling

Kennelhoest bij honden is een veelvoorkomende aandoening die veroorzaakt wordt door verschillende virussen en bacteriën. Het is een besmettelijke ziekte die zich snel kan verspreiden onder honden, vooral in kennels en andere drukke plekken waar honden samenkomen. In deze uitgebreide handleiding zullen we alles bespreken wat je moet weten over kennelhoest bij honden.

Kennelhoest bij honden

Wat is kennelhoest bij honden?

Kennelhoest, ook wel bekend als infectieuze tracheobronchitis, is een aandoening van de luchtwegen van honden. Het wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën, waaronder het canine parainfluenzavirus en de bacterie Bordetella bronchiseptica. De ziekte wordt gekenmerkt door een droge, harde hoest en kan leiden tot longontsteking en andere complicaties als het niet wordt behandeld.

Hoe wordt kennelhoest overgedragen?

Kennelhoest wordt voornamelijk overgedragen door direct contact tussen honden, zoals door niezen, hoesten of likken. Het kan ook worden verspreid door contact met besmette oppervlakken, zoals speelgoed, waterbakken en kennels. Kennelhoest is zeer besmettelijk en kan zich snel verspreiden onder honden die in kennels, asielen of andere drukke plekken verblijven.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van kennelhoest kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Droge, harde hoest
  • Hoesten na inspanning of opwinding
  • Niezen
  • Loopneus
  • Koorts
  • Verminderde eetlust
  • Lusteloosheid

Hoe wordt kennelhoest behandeld?

De behandeling van kennelhoest hangt af van de ernst van de symptomen. In milde gevallen kan de ziekte vanzelf overgaan zonder behandeling. In ernstige gevallen kan antibiotica en/of hoestonderdrukkers worden voorgeschreven. In sommige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn.

Hoe voorkomen?

De beste manier om kennelhoest te voorkomen is door ervoor te zorgen dat je hond up-to-date is met zijn vaccinaties. Daarnaast is het belangrijk om de blootstelling aan besmette honden te verminderen, vooral in kennels en andere drukke plekken waar honden samenkomen. Het is ook belangrijk om de algemene hygiëne te handhaven, zoals het regelmatig schoonmaken van waterbakken en speelgoed.

Is het gevaarlijk voor mensen?

Nee, kennelhoest is niet gevaarlijk voor mensen. De ziekte is specifiek voor honden en kan niet worden overgedragen op mensen.

Conclusie

Kennelhoest is een veelvoorkomende aandoening bij honden die veroorzaakt wordt door verschillende virussen en bacteriën. Het is een besmettelijke ziekte die zich snel kan verspreiden onder honden, vooral in kennels en andere drukke plekken waar honden samenkomen. Gelukkig kan de ziekte worden voorkomen door ervoor te zorgen dat je hond up-to-date is met zijn vaccinaties en door de blootstelling aan besmette honden te verminderen. Als je vermoedt dat je hond kennelhoest heeft, neem dan contact op met je dierenarts voor een diagnose en behandeling.

FAQs

Wat is de incubatietijd van kennelhoest?

De incubatietijd van kennelhoest varieert van twee tot veertien dagen.

Kunnen honden kennelhoest krijgen als ze zijn gevaccineerd?

Ja, honden kunnen nog steeds kennelhoest krijgen, zelfs als ze zijn gevaccineerd. De vaccinatie vermindert echter de kans dat je hond ziek wordt en vermindert de ernst van de symptomen als hij toch besmet raakt.

Kan kennelhoest leiden tot longontsteking?

Ja, kennelhoest kan leiden tot longontsteking en andere complicaties als het niet wordt behandeld.

Hoe lang duurt het voordat een hond herstelt van kennelhoest?

De hersteltijd varieert afhankelijk van de ernst van de ziekte. In milde gevallen kan de hond binnen een paar dagen tot een week herstellen. In ernstige gevallen kan het herstel enkele weken duren.

Kan een hond kennelhoest krijgen van een mens?

Nee, kennelhoest is specifiek voor honden en kan niet worden overgedragen op mensen.