Karpatische herdershond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Carpatin is een Roemeense herdershond. Bij de FCI staat het vermeld onder het standaardnummer 350, groep 1 (herders- en rijhonden), sectie 1 (herdershonden).

Karpatische herdershond

Carpatine in het profiel

Profiel
Grootte: 59-73 cm
Gewicht: 32-45 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Roemenië
Kleuren: zwartgrijs, grijs, wolfkleurig, beige
Levensverwachting: 12-14
Geschikt als: Hoeden en Schutzhund
Sport:
Karakter: Zeer aanhankelijk, moedig, loyaal, zeer intelligent, onafhankelijk
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar: Gemiddeld
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: hard, dicht, recht met dichte en zachte ondervacht
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: Gemiddeld
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

Het hondenras met de gedetailleerde Rasnamen Ciobănesc Românesc Carpatin woont al eeuwen in de Karpaten. Dit type herdershond is geëvolueerd uit een natuurlijk ras. De De oorsprong van deze voorouders lag in het Donaugebied van de Karpaten. De Karpaten is ook bekend onder de namen Roemeense Karpaten herder, Câine Ciobănesc Carpatin en Ciobanesc Carpatin.

Zijn taak was en is nog steeds de Bescherming van veestapels. Vooral in de zomermaanden wordt deze herdershond gebruikt door kuddes schapen en geiten. Traditioneel worden deze boerderijdieren in het voorjaar de berggebieden ingedreven. Daar blijven ze tot de herfst en pas dan begint de afdaling in het dal weer. Roofdieren (beren, wolven, verschillende soorten wilde katten) leven nog steeds in deze regio’s. De bescherming van de kuddes is de exclusieve verantwoordelijkheid van deze onafhankelijke werkhond. Hij verdedigt moedig zijn beschermelingen.

In 1934 werd de eerste standaard voor dit ras vastgesteld, waarvan het Roemeense Nationale Instituut voor Zoötechniek de auteur was. Aanpassingen aan de rasstandaard vonden plaats in 1982, 1990 en 2001. Deze correcties en updates zijn aangebracht door de cynologische koepelorganisatie in Roemenië. In 2005 werd het ras voorlopig erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Alleen in het jaar In 2015 verleende de FCI volledige erkenning.

Het levenswerk hiervan Dapper en Trouw Hundes is de bescherming van mens en dier. Dat geldt ook in de 21e eeuw. De meeste fokkers van dit ras wonen in Roemenië. De Vereniging voor het Duitse Hondenberoep (VDH) kan meer gedetailleerde informatie verstrekken over waar er Carpatin-fokkers in Duitsland zijn.

Waar komt de Carpatine vandaan?

Zijn thuisland is het grondgebied van de Karpaten. Deze oorspronkelijke regio ligt in Roemenië.

Natuur & karakter van de Carpatine

De belangrijkste kenmerken van dit ras zijn Moed, loyaliteit en waakzaamheid. Deze aanleg is al herkenbaar in de puppyleeftijd. Zijn soevereiniteit komt tot uiting in zijn kalme en evenwichtige aard. De onafhankelijk en zelfredzaam karakter wordt duidelijk bij het voltooien van taken (waakhond, herdershond). ‘Zijn’ eigenaar moet recht doen aan dit genetisch materiaal.

Aan de andere kant staat de Carpatine bekend om zijn hechte band en Loyaliteit aan de mens bekend. Het is gereserveerd voor soortgenoten, maar niet agressief. De volwassen Ciobănesc Românesc Carpatin accepteert geen andere huisdieren naast hem. In puppy- en jonge hondenleeftijd is hij toleranter. Alle viervoeters met wie hij opgroeit, zullen door de volwassen hond ook als familieleden worden beschouwd.

Waar wordt de Carpatine voor gebruikt?

Dit ras is een ideale herders- en waakhond. In zijn thuisland Roemenië zijn dat zijn belangrijkste taken. Vooral eigenaren van kuddes schapen maken gebruik van de voordelen ervan.

Honden van dit ras

Uiterlijk van Carpatine

Carpatine van voren

De dichte ondervacht van de Carpatine beschermt tegen kou.

Deze grote hond is harmonieus in zijn proporties. De Schofthoogte bij de mannetjes is tussen 65 en 73 cm. De veel kleinere hebben een schofthoogte van 59 tot 67 cm. Het gewicht is aangepast aan de lichaamsgrootte en kan worden aangepast door de 40 tot 45 kg liegen.

Het hoofd met een wolfachtig Snuit en de Driehoekig Slappe oren is sterk. De amandelvormige en licht hellende Ogen zijn amber terwijl de sterke nek in gaat over een rechthoekig lichaam. De halflange staart reikt tot het enkelgewricht en in geval van opwinding wordt deze halfhoog of tot de hoogte van de croupe gedragen. De sterke voor- en achterpoten zijn gespierd. De compacte en ovale poten vormen de conclusie.

Het opvallende uiterlijk wordt vooral bereikt door de vachtstructuur. Over het algemeen is dit Laag hard, dicht, glad en ongeveer halflang. Aan het hoofd en aan de voorkant van de vier poten is het veel korter en passender. In de nek, de achterkanten van de benen en op de staart is de vachtstructuur nogal bossig. Een dichte witte ondervacht beschermt de herdershond bovendien tegen de kou.

De vacht is wolf grijs met verschillende tinten, beginnend met lichtere benen (falbfarben) tot een zwart zadel op de ruggen.

Hoe groot wordt een Carpatine?

De Carpatin mannetjes zijn aanzienlijk groter dan de vrouwtjes. De schofthoogte varieert tussen de 65 en 73 cm. In, de schofthoogte is 59 tot 67 cm.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Carpatine – Waar moet je op letten?

Deze vriendelijke grote hond stelt wat eisen aan zijn baasje. Bovenal zijn Beschermend instinct naar ‘zijn’ persoon toe moet in een vroeg stadium in de juiste richting worden gestuurd. Een consistent onderwijs van jongs af aan is het alles-en-niets voor deze Roemeen. Honden beginners zullen niet blij zijn met deze hondenpersoonlijkheid, want dan zal dit van de pup snel de scepter overnemen. Een bezoek aan een hondenschool redt de beginner niet van de teleurstelling en frustratie van het dagelijks leven. Maar met consistente training kan de Carpatine een gehoorzame hond worden.

De toekomstige eigenaar zou idealiter, Ervaring met eigenzinnige en onafhankelijke honden hebben. Met deze voorwaarde en de ondersteuning van een hondentrainer wordt de juiste koers uitgezet. Consistentie is niet gelijk te stellen aan hardheid in het onderwijs. Door een zekere hand in combinatie met “hondenzin” is het mogelijk om dit type hond “sociaal aanvaardbaar” te maken.

De Carpatin is op nooit een stadshond. Ook is een rijtjeshuis op het platteland ongeschikt. Ideaal zou een gebouw zijn met veel aangrenzende grond, waar veel ruimte is voor de hond, zoals een oude boerderij. Hij moet de kans krijgen Buiten slapenals hij dat wil. Deze natuurjongen zal niet muteren in een schoothondje, zelfs niet met een consistente houding.

De derde grote uitdaging voor de hondenbezitter is de reële werkgelegenheid van zijn huisgenoot. Dan Waakhond voor huis en tuin het is zeer geschikt. De activiteit als een Herdershond voor schapen en geiten zou ideaal zijn. Een hobbyboer kan er bijvoorbeeld zeker van zijn dat zijn dieren goed beschermd zijn tijdens zijn afwezigheid.

Moet de Carpatine meer Gezinshond , dan heeft het een andere belasting nodig. Dagelijkse sportactiviteiten met meester en/of meesteres is een must. In geen geval is alleen een rondje joggen door het dorp voldoende. Een dergelijke route kan als een toevoeging worden beschouwd. Als mensen het kuddegedrag onder controle hebben, kan de Ciobanesc Carpatine ook worden gebruikt als een Rijdende gezelschapshond daad. Dit zorgt ook voor de nodige beweging.

Dat Wezen van deze grote hond is vriendelijk. Hij kan theoretisch in gezinnen met kinderen leven, maar de tijdrovende bezigheid van deze hond botst meestal met het gezinsleven met jonge kinderen. Tieners zijn eerder de leeftijdsgroep die bij hem past. De coördinatie van de werklast kan worden ingesteld opworden gedeeld. Het hele gezin moet de handen ineenslaan om recht te doen aan de hond en er volop gebruik van te maken.

Hoeveel kost een Carpatine?

Dit hondenras is voornamelijk vertegenwoordigd in Roemenië en het prijsniveau is landspecifiek. De aankoop kost in dit land meestal 800 euro of meer.

Carpatine Voeding

Het is belangrijk om een gezond dieet te hebben dat is aangepast aan de grootte en activiteiten. Dit actieve en robuuste hondenras is niet-selectief. De beste informatie voor het dieet kan door de betreffende fokker worden gegeven. Theoretisch is nat en droogvoer mogelijk, maar beide soorten voedsel moeten hoogwaardig zijn. Het droogvoer kan beter geportioneerd worden. Het natvoer is verkrijgbaar met of zonder saus. Het nadeel van natvoer is de enorme daling van ingeblikt voedsel.

De Carpatine is een origineel ras. Hier kan een goedbedoelde te veel problemen veroorzaken. Als hij meer voedsel krijgt dan hij nodig heeft, kan hij overgewicht, maag- en darmproblemen en gewrichtsproblemen hebben.

Zo nu en dan heeft de karpaat botten nodig voor werk en voor de tanden. Rauw vlees met extra gezonde ingrediënten zou de derde optie voor voeding zijn. Natuurlijke producten moeten onder de beloningscategorie vallen. Er zijn hier veel mogelijkheden, bijvoorbeeld van rund- en varkensvlees en kip. Zorg is vereist met traktaties, omdat dit hondenras er niet te veel van mag krijgen.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Carpatine puppy |

De Carpatin als pup.

De Ciobănesc Românesc Carpatine is een robuust ras. Kwetsbaarheden voor bepaalde Ziekten zijn niet bekend. De zogenaamde beschavingsziekten (hart, vacht, allergieën) als gevolg van overteelt komen nog niet voor.

De levensverwachting ligt tussen 12 en 14 jaar. Deze hond is niet immuun voor ouderdomsschade.

Met rasspecifieke veehouderij (veel beweging) en aangepaste voeding (medium voerbehoefte) Neiging deze hond niet te zwaar, maar de houder moet dit altijd in de gaten houden.

De dikke vacht en ondervacht beschermen hem tegen de kou. Grote hitte bezorgt hem echter problemen., zodat hij in de zomer altijd een plekje in de schaduw beschikbaar moet hebben. Er moet altijd voldoende water beschikbaar zijn. De hond voelt zich het meest comfortabel bij temperaturen die het meest lijken op zijn thuisland Roemenië. Dergelijke klimatologische omstandigheden ondersteunen zijn gezondheid en welzijn.

Hoe oud wordt een Karpaten?

De levensverwachting van dit ras ligt tussen de 12 en 14 jaar.

Verzorging van de Carpatine

De Onderhoudsinspanning is niet geweldig, zodat regelmatig borstelen van de vacht voldoende is. Alleen op momenten van vachtverandering (voor- en najaar) moet de hond worden ondersteund met de verandering van ondervacht. Op deze momenten is haaruitval enigszins toegenomen. Het moet voor de toekomstige hondenbezitter duidelijk zijn dat deze vacht meer hondenhaar in de woonkamer heeft. Afhankelijk van het seizoen kan de vacht niet alleen stoffig zijn, maar ook vies. Een Karpat in de badkuip wassen is een no-go, moet je het vuil uit de droge vacht borstelen.

Natuurlijk is de Klauwverzorging niet te vergeten. Bij veel beweging zijn de klauwen meestal versleten, maar een regelmatige controle is nog steeds nuttig. Worden alle klauwen gelijkmatig gedragen? Is een klauw versplinterd? In dergelijke gevallen moet een correctie worden aangebracht door de eigenaar.

Carpatin – Activiteiten en Training

Deze vriendelijke reus moet Vroeg uitgedaagd worden. Al als puppy moet hij voorbereid zijn op zijn toekomstige leven. In deze leerfase moet al onderscheid worden gemaakt tussen werk- en gezinshonden.

Voor gebruik als werkhond, de bestaande Ondersteunde en uitgebreide installaties Het intensieve contact met de hondengeleider is belangrijk, maar de eigenaar is de baas ondanks alle onafhankelijkheid van het hondenras. De hond moet dit altijd weten, zodat hij de eigenaar respecteert en de commando’s opvolgt.

Bij een toekomstige gezinshond moet het aangeboren herdersinstinct in andere richtingen worden gericht. Het beste gebruik is veel bewegingsamen met zijn man. Van jongs af aan moet hij alle familieleden accepteren. Vrienden moeten ook getolereerd worden.

Vooral in de hondensport zijn er inmiddels veel loopdisciplines die mensen met honden kunnen aanvullen. De Beschermend instinct kan bijvoorbeeld worden beleefd in een hondenclub met een afdeling voor beschermingsdienst. Deze divisie kent vele disciplines. Hier wordt de hond niet gedrild, maar kan zijn Aanleg uitleven met verschillende oefeningen. Zo kan hij zowel mentaal als fysiek goed gebruikt worden. Deze sport wordt beoefend onder begeleiding van een coach. De basis hiervoor is de hondentraining (puppy, jonge hond) met de gezelschapshondentest als conclusie. Tijdens deze leerfase wordt de inhoud in de private sector verder verdiept. De juiste Hondensporten bieden gebruik en vragen intelligentie.

Doel van de Combinatie van hondensporten en privé-activiteiten is om een tevreden en evenwichtige Carpatin als gezinshond te hebben.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Carpatine

Deze hond is een ideaal Mengsel Van Moed, Trouw, Moed en het vermogen om situaties te beoordelen en onafhankelijk te handelen. Hij zal zijn eigenaar zelden teleurstellen bij het voltooien van taken op het gebied van herders- en waakhonden.

Bijzonder is dat de Carpatine fokkerij niet veel gebruikt in Duitsland is. Als u op zoek bent naar een hond van dit ras, moet u voorbereid zijn op het feit dat het langer kan duren om een geschikte fokker te vinden.

Nadelen van Carpatine

De bestaande positieve eigenschappen zijn ideaal voor een leven als herdershond. Juist deze voordelen worden voor velen een nadeel bij onvoldoende benutting en verkeerde woonruimte. De Carpatine heeft behoefte aan veel ruimte en veel tijd. Hij is op geen reden voor een stadsleven geschikt en wil altijd uitgedaagd worden. Een toekomstige eigenaar moet hier altijd rekening mee houden – deze hond wil druk en druk zijn!

Is de Carpathine geschikt voor mij?

Dit hondenras heeft behoefte aan veel ruimte. Idealiter zou er een voldoende groot huis met omheinde open ruimte moeten zijn, zoals een oude boerderij of vergelijkbare huisvestingsopties in het land. Een rijtjeshuis is niet voldoende.

De houding van dit hondenras is tijdrovend en een sportieve uitdaging. In het geval van een lange werkdag moet er overdag een andere bezigheid zijn voor de Karpaten. Deze hond is niet het type om thuis rustig op zijn baas te wachten. Idealiter heeft de eigenaar een beroep in de vrije natuur en kan het meenemen.

Carpatine liggend

De Carpatin heeft veel ruimte en sportieve uitdagingen nodig.

Deze vriendelijke hond is geschikt als gezinshond, maar in een kindergezin wordt het problematischer. Het gaat gewoon om het gebrek aan tijd, want kinderen en de Karpaten vragen evenveel aandacht en tijd en dat is niet haalbaar. Ouders kunnen meestal geen recht doen aan de hond. Dit moet zorgvuldig worden overwogen voordat u koopt.

Kan deze herdershond leven met ouderen? Daar is geen duidelijk antwoord op. Sportieve en gezonde senioren kan 14 jaar lang recht doen aan de Carpatine. Senioren met een niet zo stabiele gezondheid zouden een ander ras moeten krijgen. Veel honden zijn tevreden met twee wandelingen per dag en met de daaropvolgende hondenmand, maar dit geldt niet voor de Carpatin.