Hypothyreoïdie bij honden

Hypothyreoïdie bij honden

Hypothyreoïdie is een veelvoorkomende aandoening bij honden. Het is een ziekte waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert, wat kan leiden tot verschillende symptomen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van hypothyreoïdie bij honden.

Wat is hypothyreoïdie bij honden?

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Dit kan leiden tot verschillende symptomen bij honden, waaronder:

 • Gewichtstoename
 • Haaruitval
 • Vermoeidheid
 • Veranderingen in de huid
 • Veranderingen in gedrag
 • Veranderingen in de menstruatiecyclus bij teven

Als hypothyreoïdie niet wordt behandeld, kan het leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen bij honden.

Oorzaken van hypothyreoïdie bij honden

Er zijn verschillende oorzaken van hypothyreoïdie bij honden, waaronder:

 • Erfelijkheid: sommige rassen zijn gevoeliger voor hypothyreoïdie dan andere, zoals de Golden Retriever, Doberman Pinscher en de Beagle.
 • Schildklierkanker: kanker in de schildklier kan leiden tot een verminderde productie van schildklierhormonen.
 • Schildklieritis: ontsteking van de schildklier kan leiden tot een verminderde productie van schildklierhormonen.
 • Jodiumtekort: jodium is nodig voor de productie van schildklierhormonen. Een tekort aan jodium kan leiden tot hypothyreoïdie.

Symptomen van hypothyreoïdie bij honden

De symptomen van hypothyreoïdie bij honden kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de ziekte. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Gewichtstoename
 • Haaruitval
 • Vermoeidheid
 • Veranderingen in de huid
 • Veranderingen in gedrag

Als u vermoedt dat uw hond hypothyreoïdie heeft, is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose.

Diagnose van hypothyreoïdie bij honden

De diagnose van hypothyreoïdie bij honden kan worden gesteld door middel van bloedonderzoek. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid schildklierhormonen in het bloed. Als deze waarden te laag zijn, kan dit wijzen op hypothyreoïdie.

Behandeling van hypothyreoïdie bij honden

De behandeling van hypothyreoïdie bij honden bestaat uit het toedienen van synthetische schildklierhormonen. Deze hormonen moeten dagelijks worden toegediend om de symptomen van hypothyreoïdie te verminderen.

FAQs

Wat is de prognose voor honden met hypothyreoïdie?

Met de juiste behandeling hebben honden met hypothyreoïdie een goede prognose. Het is belangrijk dat de medicatie dagelijks wordt toegediend en dat uw hond regelmatig wordt gecontroleerd door de dierenarts.

Kan hypothyreoïdie leiden tot andere gezondheidsproblemen bij honden?

Als hypothyreoïdie niet wordt behandeld, kan het leiden tot andere gezondheidsproblemen bij honden, waaronder huidproblemen, hartproblemen en gewrichtsproblemen.

Zijn er manieren om hypothyreoïdie bij honden te voorkomen?

Er zijn geen manieren om hypothyreoïdie bij honden te voorkomen. Het is belangrijk om uw hond regelmatig te laten controleren door de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Is hypothyreoïdie bij honden erfelijk?

Ja, hypothyreoïdie kan erfelijk zijn bij bepaalde rassen.

Zijn er bijwerkingen van de medicatie voor hypothyreoïdie?

Er zijn over het algemeen geen bijwerkingen van de medicatie voor hypothyreoïdie. In zeldzame gevallen kan uw hond gevoelig zijn voor de medicatie en kan dit leiden tot misselijkheid, braken of diarree.

Conclusie

Hypothyreoïdie is een veelvoorkomende aandoening bij honden. Het is belangrijk om de symptomen van hypothyreoïdie te herkennen en uw dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Met de juiste behandeling hebben honden met hypothyreoïdie een goede prognose.