Hypothermie bij honden

Hypothermie bij honden

Hypothermie is een aandoening die optreedt wanneer de lichaamstemperatuur van een hond gevaarlijk laag wordt. Het kan veroorzaakt worden door blootstelling aan koude temperaturen, langdurige onderdompeling in koud water of andere omstandigheden die ervoor zorgen dat de hond zijn lichaamswarmte niet kan behouden. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en herstel van hypothermie bij honden bespreken.

Wat is het?

Hypothermie bij honden treedt op wanneer de lichaamstemperatuur van een hond onder de normale waarden daalt. Een normale lichaamstemperatuur voor een hond ligt tussen de 38°C en 39,2°C. Hypothermie wordt meestal ingedeeld in drie graden: mild, matig en ernstig. Milde hypothermie treedt op wanneer de temperatuur tussen 32°C en 35°C ligt, matige hypothermie treedt op wanneer de temperatuur tussen 28°C en 32°C ligt, en ernstige hypothermie treedt op wanneer de temperatuur onder de 28°C daalt.

Symptomen

De symptomen van hypothermie bij honden kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Langzame hartslag
 • Vertraagde ademhaling
 • Trillen of rillen
 • Lusteloosheid
 • Verwarring
 • Stijfheid
 • Blauwe huid of slijmvliezen

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van hypothermie bij honden. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Blootstelling aan koude temperaturen zonder bescherming
 • Onderdompeling in koud water
 • Langdurige blootstelling aan regen of wind
 • Onvoldoende isolatie of beschutting in een buitenomgeving
 • Medische aandoeningen die de lichaamstemperatuur beïnvloeden

Diagnose

De diagnose van hypothermie bij honden kan worden gesteld op basis van de symptomen en de lichaamstemperatuur van de hond. Een rectale temperatuurmeting wordt vaak gebruikt om de lichaamstemperatuur van een hond te meten. Daarnaast kan de dierenarts ook aanvullende onderzoeken uitvoeren om eventuele onderliggende oorzaken van de hypothermie te identificeren.

Behandeling

De behandeling van hypothermie bij honden richt zich op het herstellen van de lichaamstemperatuur naar een normaal niveau en het behandelen van eventuele onderliggende oorzaken. Enkele behandelingsopties kunnen zijn:

 • Warmtebronnen zoals dekens, verwarmingspads of warmwaterkruiken
 • Langzame opwarming van het lichaam
 • Intraveneuze vloeistoffen om uitdroging te voorkomen
 • Medicatie om onderliggende aandoeningen te behandelen

Herstel

Het herstel van hypothermie bij honden kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de tijdige behandeling. In veel gevallen kunnen honden volledig herstellen van milde hypothermie. Ernstige gevallen van hypothermie kunnen echter leiden tot complicaties en langdurig herstel. Het is belangrijk om nauw samen te werken met een dierenarts om het herstelproces van de hond te begeleiden.

Conclusie

Hypothermie bij honden is een ernstige aandoening die kan optreden wanneer de lichaamstemperatuur gevaarlijk laag wordt. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel medische hulp te zoeken om het leven van de hond te redden. Door de juiste behandeling en zorg kan een hond volledig herstellen van hypothermie. Neem altijd contact op met een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

FAQ

Wat zijn de risicofactoren voor hypothermie bij honden?

Enkele risicofactoren voor hypothermie bij honden zijn blootstelling aan koude temperaturen zonder bescherming, onderdompeling in koud water en onvoldoende isolatie of beschutting in een buitenomgeving.

Hoe kan ik hypothermie bij mijn hond voorkomen?

Om hypothermie bij honden te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende bescherming en isolatie hebben in koude weersomstandigheden. Zorg voor warme dekens en een comfortabele slaapplek. Vermijd ook langdurige blootstelling aan koude temperaturen of koud water.

Wat moet ik doen als mijn hond symptomen van hypothermie vertoont?

Als uw hond symptomen van hypothermie vertoont, is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken. Wikkel uw hond in warme dekens en vermijd het gebruik van directe warmtebronnen zoals een kachel of een verwarmingspad. Neem contact op met uw dierenarts voor verdere instructies.