Hyperkeratose hond: symptomen en behandeling

Als hondenbezitter wil je natuurlijk dat je hond gezond en gelukkig is. Helaas kunnen honden net als mensen last krijgen van bepaalde huidaandoeningen. Een veelvoorkomende huidaandoening bij honden is hyperkeratose. In dit artikel leggen we uit wat hyperkeratose precies is, welke symptomen erbij horen en hoe het behandeld kan worden.

Hyperkeratose hond

Wat is hyperkeratose?

Hyperkeratose is een huidaandoening waarbij er sprake is van een teveel aan keratine. Keratine is een eiwit dat van nature voorkomt in de opperhuid en de nagels van honden. Bij hyperkeratose wordt er echter teveel keratine geproduceerd, waardoor er dikke, droge en schilferige plekken ontstaan op de neus, voetzolen en ellebogen van de hond. Deze plekken kunnen pijnlijk zijn en kunnen leiden tot kloven en bloedingen.

Welke symptomen?

De symptomen van hyperkeratose zijn meestal goed zichtbaar. De neus van de hond wordt bijvoorbeeld dikker en harder, en er ontstaan schilfers en kloven. Ook de voetzolen en ellebogen kunnen aangetast worden, waardoor er dikke, harde plekken ontstaan. De hond kan hierdoor moeite hebben met lopen en kan pijnlijke kloven krijgen. In sommige gevallen kan hyperkeratose ook de nagels aantasten, waardoor deze te lang worden en in de huid groeien.

Hoe wordt hyperkeratose behandeld?

Als je denkt dat je hond hyperkeratose heeft, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan vaststellen of het inderdaad om hyperkeratose gaat en kan een behandelplan opstellen. Dit behandelplan kan bestaan uit medicatie, voedingssupplementen en speciale verzorgingsproducten. Het is belangrijk om de voorgeschreven behandeling goed op te volgen en regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts.

FAQs

Wat is de oorzaak van hyperkeratose?

De precieze oorzaak van hyperkeratose is niet bekend. Het lijkt een erfelijke aandoening te zijn en komt vaker voor bij bepaalde rassen.

Kan hyperkeratose genezen worden?

Hyperkeratose kan niet volledig genezen worden, maar met de juiste behandeling kunnen de symptomen wel verminderd worden.

Kan hyperkeratose voorkomen worden?

Hyperkeratose kan niet voorkomen worden, maar je kunt wel proberen om het risico op deze aandoening te verkleinen door gezonde voeding te geven en regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controle.

Kan hyperkeratose pijnlijk zijn voor de hond?

Ja, hyperkeratose kan pijnlijk zijn voor de hond, vooral als er kloven en bloedingen ontstaan.

Is hyperkeratose besmettelijk?

Nee, hyperkeratose is niet besmettelijk.

Conclusie

Hyperkeratose is een veelvoorkomende huidaandoening bij honden. Het is belangrijk om naar de dierenarts te gaan als je denkt dat je hond hyperkeratose heeft, zodat er een behandelplan opgesteld kan worden. Met de juiste behandeling kunnen de symptomen verminderd worden en kan je hond weer gezond en gelukkig zijn.