Huidreactie als gevolg van parasieten bij honden.

Wat is het?

Huidreactie als gevolg van parasieten bij honden is een veelvoorkomende aandoening waarbij de huid van de hond ontstoken raakt door de aanwezigheid van parasieten. Deze parasieten kunnen verschillende soorten mijten, vlooien, teken of luizen zijn. De huid kan geïrriteerd raken en jeuk veroorzaken, wat leidt tot krabben en bijten door de hond.

Symptomen

De symptomen van een huidreactie als gevolg van parasieten bij honden kunnen variëren, afhankelijk van het type parasiet en de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Jeukende huid
 • Rode en geïrriteerde huid
 • Kale plekken op de huid
 • Huiduitslag of bultjes
 • Korstvorming op de huid
 • Overmatig krabben of bijten
 • Veranderingen in de vacht, zoals dofheid of haarverlies

Oorzaken

De oorzaken van huidreacties als gevolg van parasieten bij honden kunnen variëren, afhankelijk van het type parasiet. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Vlooienbeten
 • Tekenbeten
 • Mijtinfecties, zoals schurft
 • Luizeninfestaties

Diagnose

Om een huidreactie als gevolg van parasieten bij honden te diagnosticeren, zal de dierenarts de hond grondig onderzoeken en een medische geschiedenis van de hond verzamelen. Daarnaast kunnen er tests worden uitgevoerd, zoals huidafkrabsels, bloedonderzoek of een allergietest, om de specifieke parasiet of de oorzaak van de huidreactie te identificeren.

Behandeling

De behandeling van een huidreactie als gevolg van parasieten bij honden is afhankelijk van de specifieke parasiet en de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 • Antiparasitaire medicijnen, zoals vlooien- en tekenmiddelen
 • Medicinale shampoos of sprays
 • Corticosteroïden of antihistaminica om jeuk en ontsteking te verminderen
 • Antibiotica als er secundaire bacteriële infecties zijn
 • Dieetveranderingen of aanvullende voedingssupplementen om de huidgezondheid te bevorderen

Herstel

Het herstel van een huidreactie als gevolg van parasieten bij honden kan variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie en de respons op de behandeling. Het is belangrijk om de voorgeschreven behandelingen en medicijnen strikt op te volgen en regelmatige controles bij de dierenarts te plannen. In de meeste gevallen zal de huidreactie geleidelijk verbeteren en zal de hond zich beter voelen.

Conclusie

Een huidreactie als gevolg van parasieten bij honden is een vervelende aandoening die jeuk, irritatie en ongemak voor de hond kan veroorzaken. Het is belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen en een juiste diagnose en behandeling te krijgen. Met de juiste zorg en behandeling kan de huidreactie geleidelijk aan verbeteren en kan de hond weer comfortabel en gezond zijn.

FAQ

Hoe vaak moet ik mijn hond controleren op parasieten?

Het wordt aanbevolen om uw hond regelmatig te controleren op parasieten, vooral tijdens warme seizoenen of wanneer de hond in contact komt met andere dieren. Dit kan helpen om parasitaire infecties vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Kan mijn hond parasieten krijgen van andere dieren?

Ja, parasitaire infecties kunnen worden overgedragen van dier op dier. Het is belangrijk om uw hond te beschermen tegen direct contact met besmette dieren en regelmatig preventieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van vlooien- en tekenmiddelen.

Kan een huidreactie als gevolg van parasieten besmettelijk zijn voor mensen?

In sommige gevallen kunnen parasitaire infecties bij honden ook bij mensen huidreacties veroorzaken. Het is belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen en direct contact met de geïnfecteerde huid van uw hond te vermijden om mogelijke besmetting te voorkomen.

Kan ik mijn hond zelf behandelen voor een parasitaire huidreactie?

Het wordt aanbevolen om een dierenarts te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling van een huidreactie als gevolg van parasieten bij honden. Zelfbehandeling kan leiden tot onvolledige behandeling of het verergeren van de symptomen.

Wat kan ik doen om parasitaire infecties bij mijn hond te voorkomen?

Om parasitaire infecties bij uw hond te voorkomen, kunt u preventieve maatregelen nemen, zoals regelmatig controleren op parasieten, het gebruik van vlooien- en tekenmiddelen, het vermijden van contact met besmette dieren en het handhaven van goede hygiënepraktijken.