Hondsdolheid bij honden

Rabiës bij honden: Symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, herstel en FAQ’s

Wat is het?

Rabiës bij honden, ook wel bekend als hondsdolheid, is een virale ziekte die het zenuwstelsel van honden aantast. Het wordt meestal overgedragen door beten of krassen van geïnfecteerde dieren, zoals vossen, vleermuizen of andere honden. Rabiës is een ernstige en dodelijke ziekte, zowel voor honden als voor mensen.

Symptomen

De symptomen van rabiës bij honden variëren, maar kunnen zijn:

  • Verandering in gedrag, zoals agressie of juist apathie
  • Overmatig kwijlen en moeite met slikken
  • Spierzwakte en coördinatieproblemen
  • Verlies van eetlust en gewichtsverlies
  • Verlamming en convulsies

Oorzaken

Rabiës wordt veroorzaakt door het rabiësvirus, dat zich verspreidt via speeksel. Het virus kan worden overgedragen door beten, krassen of likken van geïnfecteerde dieren. Het kan ook worden overgedragen via contact met besmette voorwerpen, zoals voedsel of water.

Diagnose

De diagnose van rabiës bij honden wordt gesteld op basis van klinische symptomen en laboratoriumtests. Een dierenarts zal de symptomen van de hond evalueren en mogelijk een rabiëstest uitvoeren om de aanwezigheid van het virus te bevestigen.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor honden met rabiës. Zodra de symptomen zich voordoen, is de ziekte meestal fataal. In sommige gevallen kan euthanasie worden aanbevolen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en het dierenleed te beëindigen.

Herstel

Honden die rabiës hebben opgelopen, hebben geen kans op volledig herstel. De ziekte is vrijwel altijd fataal. Het is echter belangrijk om te weten dat rabiës bij mensen kan worden voorkomen door tijdige vaccinatie na een mogelijk contact met een geïnfecteerd dier.

FAQ

Q: Kan mijn hond rabiës krijgen als hij is gevaccineerd?

A: Vaccinatie tegen rabiës is de meest effectieve manier om uw hond te beschermen tegen de ziekte. Hoewel het mogelijk is dat een gevaccineerde hond nog steeds rabiës kan krijgen, is de kans zeer klein.

Q: Kan rabiës worden overgedragen van honden op mensen?

A: Ja, rabiës kan worden overgedragen van geïnfecteerde honden op mensen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omgaan met verdachte gevallen van rabiës bij honden en onmiddellijk medische hulp te zoeken als u bent gebeten of gekrast.

Conclusie

Rabiës is een ernstige ziekte die zowel honden als mensen treft. Het is belangrijk om de symptomen van rabiës bij honden te herkennen en direct actie te ondernemen als u vermoedt dat uw hond besmet is. Vaccinatie en voorzorgsmaatregelen zijn essentieel om de verspreiding van rabiës te voorkomen en de gezondheid van uw huisdier en de gemeenschap te beschermen.