Hondenvorm – Het verkennen van de verscheidenheid aan hondentypen en lichaamsvormen

Verschillen in de vorm van honden zijn fascinerend. We hebben opvallende verschillen in beenlengte, gezichtsvorm, oorvorm, vachtkleur en zoveel meer, in de duizelingwekkende reeks hondenrassen en kruisingen waaruit we kunnen kiezen.

Als je een teckel naast een Deense dog zet, of een chihuahua naast een saluki, is het moeilijk te geloven dat het allemaal dezelfde soort is.

Wij mensen hebben in de afgelopen twee eeuwen duidelijk plezier gehad in het spelen met de lichaamsvorm van onze honden, en “waarom niet?” kun je je redelijkerwijs afvragen.

Het is heerlijk om zoveel keuze en diversiteit te hebben. Wie wil er tenslotte een hond die er net zo uitziet als die van alle anderen?

Mensen zijn vaak verbaasd te ontdekken dat de vorm van de hond een belangrijke rol kan spelen in de gezondheid van onze viervoeters. We moeten dus wel degelijk rekening houden met meer dan alleen het uiterlijk van de vorm van de hond, en hoezeer het ons aanspreekt, wanneer we een puppy uitzoeken.

Hond oor vormen

Als je de oren van de cocker spaniel vergelijkt met die van de Duitse Herdershond, is het duidelijk dat ze heel verschillend zijn.

De GSD deelt het oortype dat alle wilde honden en wolven gemeen hebben. Rechtopstaand, met niets dat de ingang van de buitenste gehoorgang bedekt.

Dit is verrassend belangrijk voor de gezondheid.

Ontdek waarom de oren van deze puppy gezond zijn en meer fascinerende feiten over de vorm van honden in dit artikel van The Happy Puppy Site

De oorvorm van deze puppy is gezond

Er zijn nu veel hondenrassen met oren die omklappen, zodat een flap de gehoorgang geheel of gedeeltelijk bedekt.

Dit is geen groot probleem voor onze huishonden, maar het maakt ze wel vatbaarder voor oorontstekingen.

Dat komt omdat de oorflap die de gehoorgang bedekt een vochtige, warme omgeving creëert die de groei van bacteriën, schimmels en zelfs kleine beestjes genaamd mijten bevordert.

Uw hond zal veel gelukkiger zijn als deze dingen niet in zijn oren leven. Dus als een hondenras met opgeprikte oren u aanspreekt, is dat een goede zaak voor uw pup.

Als u besluit om honden met flaporen te houden, zoals ik (ik heb Labradors en Spaniels), moet u hun oren schoonhouden, accepteren dat er een zekere mate van onderhoud nodig zal zijn, en dat oorontstekingen een grote mogelijkheid zijn.

Hondenhoofdvormen

Hondenhoofdvormen zijn een fascinerend onderwerp. Extreme hondenhoofdvormen zijn ook een bron van groeiende zorg voor dierenartsen en allen die willen dat honden in de best mogelijke gezondheid verkeren.

Er zijn twee uitersten in de vorm van hondenhoofden

  • Dolichocephalisch – zeer lange gezichten
  • Brachycephalic – zeer korte gezichten

Je kunt over honden met een lang gezicht lezen in Sarah Holloway’s fascinerende verslag over dolichocefale hondenrassen. Er zijn enkele gezondheidsproblemen mee verbonden, maar van de twee zijn het de brachycefale honden die de meeste zorgen baren. Vooral omdat brachycephale honden op dit moment een grote populariteit genieten.

Als u denkt dat Franse Bulldoggen schattig zijn, bent u niet alleen, meer dan vele duizenden van deze puppies worden elk jaar geregistreerd en de aantallen nemen elk jaar toe, omdat de belangstelling voor deze karaktervolle kleine honden blijft groeien.

Franse Bulldoggen en andere honden met een platte kop, zoals Mopshonden en Pekinezen, lijden aan een extreme vormafwijking die brachycefalie wordt genoemd. En het is een afwijking die helaas veel leed veroorzaakt door een reeks ademhalingsproblemen (en andere).

Als u het schokkend vindt dat we zelfs maar overwegen om honden met zo’n extreme bouw te fokken, dan bent u niet de enige. Maar het feit is, dat de meeste mensen die Mopshond puppy’s kopen geen idee hebben waar ze achter staan.

Als u overweegt een brachycephalic pup te kopen, een ander populair ras is de ‘Bulldog’, lees dan eerst dit artikel: Wat het betekent om een brachycefale hond te zijn, zodat je een goed idee hebt van wat je te wachten staat.

Lichaamsvorm hond

Niet alleen oren en schedels zijn veranderd. De lichaamsvorm van honden varieert ook sterk, van ras tot ras.

Honden stammen af van wolven, en we kunnen naar wolven en andere wilde hondachtigen kijken om te zien wat voor bouw nodig is voor een gezond leven.

Een goed gebouwde hond heeft een evenwicht tussen zijn beenlengte en de lengte van de wervelkolom die tussen zijn heupen en schouders ligt. Hij heeft een lange snuit, een staart zonder krullen of knikken, en rechtopstaande oren.

Veel moderne honden hebben nog steeds deze basisvorm van het lichaam, denk bijvoorbeeld aan border collies. En kruisingen en bastaarden neigen naar deze lichaamsvorm.

Maar veel meer honden zijn gefokt met één of meer lichaamsdelen die onevenredig zijn veranderd ten opzichte van de rest.

Vorm en lengte van hondenpoten

We hebben nu honden met zeer korte poten ten opzichte van hun ruggengraat. Denk aan rassen als Teckels voor een vrij extreem voorbeeld.

Deze zeer populaire kleine honden hebben veel last van rugproblemen door de extreme wanverhouding tussen beenlengte en ruggengraat.

Wanneer we honden kleiner maken of hun poten erg kort, wordt dit vaak bereikt door te fokken met honden met een genetische handicap die zowel bij honden als mensen voorkomt. Een vorm van dwerggroei.

Er zijn verschillende soorten dwerggroei die onze moderne honden treffen. De mate waarin de poten van de hond verkort zijn ten opzichte van de lengte van zijn ruggengraat, beïnvloedt de mate waarin de gezondheid van de hond is aangetast.

Bij sommige showhonden, Basset Hound en Teckels bijvoorbeeld, is de beenverkorting extreem geworden. En sommige pups gefokt uit zulke ouders zijn voorbestemd voor pijnlijke wervelkolomproblemen.

Dit is iets waar u rekening mee moet houden, want het is gemakkelijk te voorkomen door een ras te kiezen met meer evenwichtige benen in verhouding tot de wervelkolom.

Vorm en type van de hondenstaart

Wij hebben ook enkele interessante variaties in hondenstaartvorm en -lengte gefokt.

We hebben honden met rechte staarten, honden met gekrulde staarten, en sommige honden met strak opgerolde staarten (gevonden in sommige Bulldogs bijvoorbeeld) die de neiging hebben om te groeien in de hond (ouch).

Zelfs een iets lossere krul in de staart, zoals die van de Mopshond, kan problemen veroorzaken voor zijn eigenaar.

Dat komt omdat de krul in de staart eigenlijk ontstaat door een misvorming van de ruggengraat. En als deze misvorming hoger in de wervelkolom optreedt (zoals soms het geval is) kunnen pijnlijke en verlammende rugproblemen ontstaan.

Helaas lijkt het erop dat de veranderingen die we bij honden hebben aangebracht niet allemaal een goed resultaat hebben gehad. Wat erg jammer is, want veel van die veranderingen hadden oorspronkelijk een echte waarde en doel. En in een mildere vorm, waren sommige niet bijzonder schadelijk. Oorspronkelijk.

Hondenvormen met een doel

Sommige van deze veranderingen die we aan onze honden hebben aangebracht, zijn gemaakt met een nuttig doel voor ogen.

We fokten teckels en sommige van onze terriër rassen met kortere poten om hen te helpen bij hun taak om ondergronds te gaan om op dassen en vossen te jagen.

We fokten windhonden met smalle aerodynamische lichamen, lange benen en diepe ribbenkasten, om ze snellere en krachtigere lopers te maken.

Sommige van de veranderingen die we aan onze honden maakten hadden geen duidelijk nut. Zoals het afplatten van het gezicht van de mopshond om hem menselijker te laten lijken.

In sommige gevallen is het oorspronkelijke doel van de veranderingen die we deden, vergeten.

Maar wat we wel weten, is dat om redenen die niets te maken hebben met “doel”, om redenen van mode en gril, de vormen van veel van onze hondenrassen overdreven werden, en met elke generatie extremer werden.

We begonnen honden te fokken die zo veranderden en verschilden van hun voorouders dat ze gehinderd en benadeeld werden door de lichamen die ze nu bewoonden. We hadden in feite een heel nieuw gezondheidsprobleem uitgevonden. Het probleem van de bevleesdheidsgebreken

Wat is een conformationeel defect

De meeste mensen zijn het erover eens dat honden normaal ‘hondengedrag’ moeten kunnen vertonen. Ze moeten kunnen rennen, springen, spelen en in het algemeen genieten van lichamelijke activiteit.

Er is sprake van een bevleesdheidsgebrek wanneer de bevleesdheid of de basisstructuur van de hond zijn vermogen om normaal hondengedrag te vertonen in de weg staat, of wanneer het zijn gezondheid aantast.

Fokken op ras is één ding. Het fokken van overdrijvingen in de bouw die zo extreem zijn dat ze resulteren in honden met een gebrekkige bouw is iets anders. U kunt veel meer lezen over het exterieur en de gebreken in dit artikel.

Publieke bezorgdheid over de vorm van honden

Er zijn veel zaken die het welzijn van honden in het Verenigd Koninkrijk en elders beïnvloeden. Van puppyfokkerij tot inteelt, tot slechte trainingsmethoden en zelfs regelrechte mishandeling.

Maar misschien is het onderwerp dat de laatste jaren meer dan enig ander onderwerp de publieke belangstelling heeft getrokken, het onderwerp van overdreven bevleesdheid. Vooral als het gaat om de vorm van het hondenhoofd.

Het is een onderwerp dat diepe verdeeldheid heeft veroorzaakt tussen de hondenfokkersgemeenschap en het grote publiek, en het is een onderwerp waarvan alle nieuwe pupkopers zich bewust moeten zijn. Want de gevoelens lopen hoog op, en het kan moeilijk zijn om objectieve informatie over dit onderwerp te krijgen.

De lichaamsvorm van uw puppy

Wat u moet weten, is hoe de vorm en structuur van zijn lichaam de gezondheid van uw puppy kan beïnvloeden. Zijn er bepaalde vormen die u moet vermijden? Is er een manier om te zien of de puppies die u wilt bekijken tot het uiterste gefokt zijn?

Dit zijn geen gemakkelijke vragen om te beantwoorden. Het is ook niet gemakkelijk om een consensus te krijgen over de juiste antwoorden op elke vraag.

Wat we hier kunnen doen is u enkele algemene richtlijnen geven, en u helpen waar mogelijk extremen te vermijden. In sommige gevallen betekent dit dat je hele hondenrassen van je lijst moet schrappen.

Hoe zit het met rasstandaarden?

Een rasstandaard is een soort blauwdruk of specificatie van hoe een hond die tot een bepaald ras behoort, eruit moet zien. Het is belangrijk dat we onthouden dat een rasstandaard wordt opgesteld en geïnterpreteerd door een bepaalde groep mensen.

Het geeft niet weer hoe dat ras er ‘moet’ uitzien, alleen hoe een bepaalde groep mensen beschouwen. dat dat ras eruit moet zien.

Zelfs de Kennel Club en de rasverenigingen zijn het niet altijd eens over de interpretatie van de rasstandaard. In sommige gevallen wordt de rasstandaard zelfs zo slecht geïnterpreteerd door de hondenshowgemeenschap, dat de kennelclub dat ras heeft aangemerkt als “at risk” voor exterieurgebreken.

De boodschap hier is dat alleen omdat de fokker zegt dat de hond ok is, en alleen omdat een hond voldoet aan de rasstandaard, het niet betekent dat de hond noodzakelijkerwijs een gezonde bevleesdheid heeft.

U zult dat zelf moeten beoordelen. We hebben gekeken naar de problemen veroorzaakt door extremen in de vorm van het hoofd van de hond, en de lengte van de benen. Hier zijn nog een paar dingen om op te letten

Hondvorm: meer problemen

Te veel huid

Als je houdt van de hangende ogen van de bloedhond en de zielvolle uitdrukking op zijn gezicht, of als je houdt van de schattige rimpels op de sharpei, moet je weten wat de nadelen zijn.

Te veel huid vormt huidplooien, en die houden vuil en puin vast. Ze moeten regelmatig schoongemaakt worden, anders gaan ze stinken en raken ze geïnfecteerd.

Als de plooien op het gezicht van de hond zitten, kunnen ze de ogen irriteren. Overmatige huid wordt soms ook in verband gebracht met collageendefecten die zowel de gewrichten van de hond als zijn uiterlijk aantasten.

Te veel huid kan problemen veroorzaken voor deze Neopolitan Mastiff. Lees alles over de vorm van de hond in dit artikel

Een uitgezakte huid in het gezicht is een magneet voor de zwaartekracht en zorgt ervoor dat de vliezen onder het oog bloot komen te liggen. Dat geeft de bloedhond zijn uitdrukking. De keerzijde, vaak pijnlijke ogen en ooginfecties, die zeer pijnlijk en verontrustend zijn. U kunt meer lezen over deze problemen in Droopy Eye Dogs

Net als zoveel andere aspecten van bevleesdheid, ontstaan dit soort huidproblemen omdat we opzettelijk dieren hebben gefokt voor deze ongezonde eigenschappen.

De boodschap hier is, koop een pup van ouders die ‘strakke ogen’ hebben, geen losse huid of uitgezakte onderoogleden. Geen diepe huidplooien op het lichaam. Ze zien er misschien schattig uit, maar ze zijn een heel slecht idee.

Je wilt niet voor de tweede verjaardag van je hond een ‘facelift’ (ja, echt) moeten betalen. Er zijn veel rassen waar je uit kunt kiezen die deze problemen niet hebben.

Te veel vacht

Het hebben van een hond met een geweldige vacht kan heel leuk lijken. Maar vergeet niet dat velen van ons moe worden van de dagelijkse verzorging en dat een krullende of snel groeiende vacht snel gematteerd kan raken en problemen kan gaan veroorzaken.

Een lange vacht kan de ogen en billen van een hond bedekken, waardoor hij niet goed kan zien en de lichaamsfuncties en de hygiëne worden belemmerd. Het is de moeite waard met deze dingen rekening te houden als u door de verschillende rassen bladert.

En er is meer

Er zijn andere problemen veroorzaakt door het fokken op gebrekkige bevleesdheid. Zoals de bizarre kwestie van de achterhand van sommige van onze Duitse Herdershonden, of de neurologische problemen veroorzaakt door het proppen van normale hersenen in de brachycephale schedel van de Cavalier King Charles Spaniel.

Een laatste factor die we in dit artikel buiten beschouwing hebben gelaten is de lichaamsgrootte. En het effect dat het fokken van steeds grotere of steeds kleinere honden heeft gehad op hun gezondheid. Deze gezondheidsproblemen zijn niet beperkt tot de gevolgen van dwerggroei. En we zullen de volgende keer dieper ingaan op de grootte van honden. Voor nu, laten we samenvatten.

Hondenvorm samenvatting

Wanneer u een puppy zoekt, wilt u er een die gelukkig en gezond zal zijn. Het lijkt misschien dat de lichaamsvorm of bouw van uw hond niet van belang is voor zijn toekomstige gezondheid of geluk.

Maar helaas is dat niet het geval.

De vorm en structuur van het ras dat u kiest, kan een grote invloed hebben op zijn toekomst. En dit is iets waar je rekening mee moet houden.

Wanneer u nadenkt over welk type pup u in uw leven wilt brengen, probeer dan extremen in lichaamsvorm te vermijden.

Denk ‘wolf’ en probeer niet te ver af te wijken van het basisprincipe van een evenwichtige lichaamsvorm, met poten in verhouding tot de ruggengraat.

Blijf in het bijzonder weg van honden met zeer afgeplatte gezichten, een volumineuze huid en zeer korte poten.

Uw portefeuille zal u dankbaar zijn en uw hond ook.

Blij met de vorm en structuur van uw gekozen hond? Bekijk dan hier de volgende stap op uw reis. Het is deel vier van onze puppy zoekreeks en het heet Hondenmaten – Klein, Middelgroot of Groot – En hoe te kiezen.

Meer informatie

Voor een complete en gedetailleerde gids voor het kiezen van een puppy en de gezondheid van rashonden mag je Pippa’s nieuwste boek niet missen: Het kiezen van de perfecte puppy

Choosing The Perfect Puppy neemt u stap voor stap mee door het puppy zoekproces en helpt u de puppy van uw dromen te vinden.