Hondentrainingsschijven, rammelflessen en huisdiercorrectoren

0001-146360172Hondentrainingsschijven en rammelflessen waren ooit vrij populaire manieren om ongewenst gedrag bij huishonden te corrigeren.

Samen met pet correctors die perslucht spuiten.

In dit artikel gaan we bekijken hoe rammelflessen en hondentrainingsschijven werken, en waarom het gebruik ervan in de hondentraining afneemt.

Geluid gebruiken om een ondeugende hond af te leiden

Er was onlangs een interessante discussie op mijn Facebook-groep.

Over het gebruik van een ‘rammelfles’.

Een lid van de groep stelde voor een rammelfles te gebruiken om een hond die ongewenst gedrag vertoonde “af te leiden”.

Een ander lid van de groep wees erop dat het gebruik van een dergelijk hulpmiddel niet strookt met de ethiek van de groep, omdat een rammelfles voor de meeste honden een aversief middel is.

Er brak vervolgens een enigszins verhitte discussie los over de vraag of trainen met rammelflessen of hondentrainingsschijven een vorm van straffen is, in aanmerking genomen dat het de hond eigenlijk geen kwaad doet.

Of dat het geclassificeerd moet worden als een onderbreker.

Het doel van dit artikel is deze kwestie op te helderen. Laten we eerst de omstreden punten bekijken!

Wat zijn hondentrainingsschijven?

Hondentrainingsschijven zijn een verzameling kleine metalen schijven die als een sleutelbos aan een ring bij elkaar worden gehouden.

Ontdek hoe lawaai wordt gebruikt bij hondentraining en of dat goed is of niet.

Als ze op de grond worden gegooid maken ze een kletterend geluid.

Wat is een honden trainings rammelaar fles

Een rammelfles is eenvoudigweg een lege container die gedeeltelijk gevuld is met losse stenen/grind of kralen.

Wanneer de fles wordt gegooid of geschud, maakt ze een nogal luid en opvallend geluid.

Wat is een petcorrector?

Een huisdiercorrector is een spuitbus die gewoon perslucht spuit als u op de knop drukt.

Eerder iets wat je koopt om stof van een cameralens of computertoetsenbord te verwijderen.

Wat al deze hulpmiddelen gemeen hebben is dat ze een geluid maken waar de hond van schrikt.

Het gebruik van rammelflessen, schijven en correctoren

Je hebt deze hulpmiddelen misschien wel eens gezien bij hondentrainingen op televisie.

Werken huisdiercorrectoren en moet je ze gebruiken? Ontdek het hierZe zijn populair omdat ze vaak een vrij dramatische reactie bij de hond teweegbrengen, waarbij de hond afwijkt van wat hij aan het doen was wanneer de fles wordt geschud of gegooid.

Dus het gedrag van de hond wordt onderbroken?

Dat maakt de rammelfles of hondenschijven een onderbreker, toch?

Nou nee. Dat doet het niet.

Als je je hond een harde klap geeft terwijl hij de billen van een andere hond besnuffelt, kan dat zijn gedrag onderbreken. Maar dat maakt de klap nog geen onderbreker.

Om dit goed te begrijpen moeten we echt kijken naar wat een “straffer” definieert en dat vergelijken met wat een “onderbreker” definieert.

Straffers en onderbrekers

Een strafmiddel is elk gevolg voor het gedrag van een hond, dat dat gedrag in de toekomst minder waarschijnlijk maakt.

Dus, als u uw hond een klap geeft als hij zijn etensbak nadert, zal hij een stuk voorzichtiger zijn met het benaderen van zijn bak.

Hij kan zelfs zijn kom vermijden tot hij inderdaad erg hongerig is.

De klap is een straf.

Als je een kussend geluid maakt met je mond als je hond zijn etensbak nadert, en de hond kijkt naar je op of komt naar je toe, dan is dat, een onderbreker.

Het heeft geen invloed op hoe je hond vijf minuten later over zijn etensbak denkt.

Hij zal nog steeds teruggaan en aan zijn eten beginnen.

Het kissy geluid was geen straf, het was een onderbreker.

Lawaai gebruiken als onderbreker in hondentraining

Een “onderbreker” verbreekt de concentratie van de hond op wat hij aan het doen is, meestal voor een moment. Dit kan voor de geleider voldoende zijn om de hond vervolgens een andere aanwijzing te geven.

De kracht van een onderbreker hangt af van hoe goed deze is geconditioneerd.

Als je elke keer dat je een kusgeluid maakt met je mond, je hond een klopje geeft en ‘brave hond’ zegt, zal je onderbreker zwak zijn. Het zal zeker niet werken als hij op het punt staat te gaan eten of achter de kat van de buren aan te gaan.

Als u uw kusgeluid heeft geassocieerd met een aantal krachtige beloningen, zoals een sappige gebraden kip of de kans om zijn favoriete bal te halen, zal uw onderbreker sterk zijn.

Ongetwijfeld is het woord ‘onderbreker’ misleidend, want een onderbreker is meestal gewoon een andere aanwijzing voor de hond om naar zijn geleider te kijken.

Belangrijk is dat een echte onderbreker de hond op geen enkele manier hoeft op te schrikken of te verontrusten. Het is gewoon een geluid waar hij consequent op reageert (naar u kijken voor instructies).

De meeste mensen die denken dat ze een onderbreker gebruiken, gebruiken eigenlijk een strafmiddel. Laten we dat eens nader bekijken.

Lawaai gebruiken als straf bij hondentraining

Veel honden zijn bang voor plotselinge, ongewone geluiden.

Als we onze honden socialiseren, stellen we ze bloot aan zoveel mogelijk ervaringen. Zo raken ze gewend aan een grote verscheidenheid van verschillende alledaagse geluiden.

Daarom zijn de meeste honden niet bang voor bijvoorbeeld de stofzuiger, of passerende vrachtwagens, of het gekletter van pannen of het dichtslaan van een autodeur.

Dit zijn allemaal normale geluiden voor de hond. Maar sommige geluiden zijn minder gewoon en zijn vaak heel eng voor honden. Als een geluid angst oproept, kan het gebruikt worden als straf.

Dit komt omdat straf niet alleen over pijn gaat. Straf is alles wat het gedrag vermindert, en wat een hond zal proberen te vermijden. Dus angst kan een krachtige vorm van straf zijn.

Hoe honden tegen perslucht aankijken

Veel honden zijn bijvoorbeeld bang voor het plotselinge geluid van ontsnappende of samengeperste lucht. Een hond die in de stad is opgegroeid, kan gewend zijn aan het geluid van perslucht door herhaalde blootstelling aan luchtremmen in vrachtwagens.

De meeste plattelandshonden niet. Dus u denkt misschien dat uw hond bomvrij is voor geluiden, maar als een vrachtwagen plotseling naast hem luchtremt, kan hij opspringen.

Hete luchtballonnen kunnen veel honden laten schrikken als ze de branders bedienen, en een luide spuitbus kan hetzelfde doen.

Deze geluiden kunnen aversief zijn voor de hond, en hij zal ze in de toekomst proberen te vermijden als hij kan. Dit is de basis van het “Ttshhh” geluid dat sommige hondentrainers gebruiken om het gedrag van honden te veranderen.

Natuurlijk zullen niet alle honden deze geluiden erg vinden, maar vele wel.

Hoe rammelflessen en hondentrainingsschijven werken

Wat ons op een belangrijk punt brengt. De pet correctors, de rammelfles en de trainingsschijven zijn allemaal slechts geluiden.

Maar het zijn geluiden waar de meeste honden niet vertrouwd mee zijn. Het zijn plotselinge, scherpe, ongebruikelijke geluiden.

Het zijn geen intrinsiek gedefinieerd als straffers of onderbrekers.

Of ze gebruikt kunnen worden als strafmiddel of als onderbreker hangt af van de hond, en hoe hij het geluid ervaart.

Voor honden die het geluid niet intrinsiek aversief vinden, kunnen hondentrainingsschijven worden geleverd met instructies over het trainen van de hond om de schijven te zien als een strafmarkering. Met andere woorden een geluid dat een straf voorspelt.

Maar voor de meeste honden zijn deze hulpmiddelen van nature aversief, en is het gebruik ervan een vorm van straf. Dus als u overweegt ze aan te schaffen, moet u er zeker van zijn dat u zich goed voelt bij deze manier van trainen.

Straf wordt bepaald door de hond

Het belangrijkste punt van dit hele onderwerp is gewoon dit:

Of een voorwerp aversief is of niet, en een “straffend effect” zal hebben, wordt bepaald door de reactie van de hond op dat voorwerp, niet door het voorwerp zelf of de handelingen van de eigenaar ervan.

Als uw hond niet houdt van het geluid van ontsnappende perslucht, of van het “Ttshhh” geluid dat u met uw mond maakt, zijn deze geluiden aversief voor die hond.

Op dezelfde manier, als uw hond niet houdt van het geluid van trainingsschijven die door de kamer worden gegooid of een rammelfles die wordt gegooid of geschud, zijn deze voorwerpen aversief voor die hond. Of dit nu een natuurlijke afkeer is of een die je zorgvuldig hebt geconditioneerd.

Straf hoeft niet pijnlijk te zijn

Dat een geluid aversief is en gebruikt kan worden als straf, is iets waar veel mensen niet bij stilstaan.

Maar als ze er eenmaal over nadenken, kunnen ze concluderen dat het goed is om deze trainingsmiddelen te gebruiken, omdat ze de hond eigenlijk geen pijn doen.

En het is waar, rammelflessen en trainingsschijven veroorzaken eigenlijk geen fysieke schade of pijn bij de hond.

Betekent dat dat je ze kunt gebruiken?

Nou, het hangt ervan af of je de nadelen van training met straf wilt riskeren, en hoe je in het algemeen denkt over het straffen van honden.

Je moet je afvragen of je al dan niet aversieve middelen wilt gebruiken in de training. Of dat je gewoon op zoek bent naar een ‘onderbreker’. Want als het een onderbreker is die je wilt, zijn er betere manieren om er een te maken.

Je moet je ook afvragen of je wilt dat je hond bang is, of leert banger te zijn, voor plotselinge geluiden. De meesten van ons willen dat niet.

Verwarring over hondentraining

Soms lijkt het erop dat hoe meer we over deze dingen praten, hoe verwarder we raken. We kunnen gemakkelijk verstrikt raken in discussies over geen beloning markers, onderbrekers, positieven en negatieven.

Maar deze verwarring is echt niet nodig.

In dit geval zijn de feiten heel duidelijk. Als een gevolg van uw acties is dat het gedrag van de hond waarschijnlijk zal verminderen, dan was dat gevolg een straf. En wat dan ook het gevolg was dat u toepaste, was aversief voor dat hond.

Of de hond al dan niet fysiek gewond is geraakt, is niet relevant voor de definitie van straf. En dit is iets dat veel mensen in verwarring brengt. Het is ook een zeer emotioneel onderwerp.

Laten we eerlijk zijn

Sommige mensen hebben geprobeerd de manier waarop wij denken over het straffen van honden te vermijden door het woord straffer te veranderen in verkleiner, en het woord straf in correctie.

Maar het veranderen van de taal verandert niets aan de feiten. Want de waarheid is, dat het gebruik van rammelaars inderdaad meestal een vorm van straf is. En als we straf gebruiken, is het een goed idee om daar eerlijk en open over te zijn.

Soms gebruiken mensen onbewust straf omdat het woord verkeerd wordt opgevat of ingekleed als ‘correctie’ Door het woord straf te gebruiken vestigen we tenminste de aandacht op wat we eigenlijk met de hond doen.

Hoe wilt u uw hond trainen?

Aversieven zijn alles wat honden liever vermijden. Aversieven kunnen worden gebruikt als strafmiddel om ongewenst gedrag bij onze honden te verminderen.

Of iets aversief is of niet, wordt bepaald door de reactie van de hond erop, niet door het voorwerp zelf.

De meeste honden vinden rammelflessen en trainingsschijven aversief, tenminste in het begin.

Een aanzienlijk deel van de honden vindt rammelflesjes zeer aversief.

Dus als je ze gebruikt, gebruik je straf en geen onderbreker.

Straf is een moeilijk woord. Maar als je een geluid hebt gevonden dat je hond wil vermijden, gebruik je straf.

Of je dit goed vindt of niet, is een zeer persoonlijke beslissing. Maar je moet je bewust zijn van wat je doet om die beslissing objectief te kunnen nemen.

Meer informatie

Deel uw gedachten!

En jij? Klinkt dit logisch voor jou, of ben je nog steeds verward over het verschil tussen straffen en onderbreken?

Deel je gedachten in het commentaarveld hieronder.